Ostrovní život - FVE

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Kostěj
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrovní život - FVE

Příspěvek od Kostěj »

pavel281185 píše: stř lis 06, 2024 4:33 pm Topení je navrženo krbovou vložkou 70% do vody, 30% do vzduchu a 1m3 akumulační nádoba (v zimně napájená krbovkami a v létě přebytky z FVE), v přízemí podlahovka a v podkroví vzduchem z krbovky s možností dodělat podlahovku.
Něco podobného jsem před stavbou také zvažoval, nakonec jsem krbovky s vložkou zavrhl. Dílem díky negativním reakcím na netu (kouří při přikládání, špatně se čistí, pro nahřátí akumulačky přetápí místnost), dílem tím ,že se mi to jevilo příliš komplikované. Mám jen obyčejné krbovky (horkovzduch), topím v nich hodně a jsem spokojen. Jen bych dnes udělal řádně dimenzovanou cirkulaci teplého vzduchu do podkroví, nebo alespoň průduchy. Domníval jsem se, že bude stačit nechávat otevřené dveře a teplo bude proudit do patra samo, ale není tomu tak.
pavel281185

Příspěvek od pavel281185 »

emedium píše: čtv lis 07, 2024 8:48 am Myšlenka soběstačného domu je super, akorát to bude chtít mít hodně vychytávek na záchyt tepla na zimu. Zajímavá je třeba prosklená zeď, která dělá tepelný kolektor.

Pokud bude týden deka, tak i velké pole vyrobí celkem nic. FV systém bude mít taky stálý odběr, ikdyž nic nevyrobí, např. 100 W * 24 hodin bude třeba 2.4 kWh doplnit generátorem, ale spíš to bude víc. Tam vychází cena tuším kolem dvacky za kWh.

Je ale třeba minimálně zálohovat čerpadlo od krbovek/kotle

Krbovky mám jako sekundární topení ke kondenzačnímu kotli a má to pár docela otravných praktických nevýhod:

- Vratka musí mít aspoň 60 C takže se topí na spád s vysokou teplotou 80/60
- Musí se pravidelně přikládat a při otvírání dvířek to kouří ikdyž neznatelně, takže se musí co dva roky vymalovat a dost se toho jemného kouře i vydýchá
- V doneseném dřevě bývá různá havěť
- Výměník se docela blbě čistí a nevyčištěný ztrácí účinnost
- Rozvod teplého vzduchu potrubím není moc velká hitparáda, včetně zmiňovaného prachu
- V místnosti s krbem bývá přetopeno

Lepším řešením je kotel na dřevoplyn v technické, který se naláduje na plno, natopí kubík vody a ten se pak nechá cirkulovat v podlahovce, případně radiátorech.

Radiátory pod okny mají třeba zajímavou vlastnost, že zastavují padaní laviny studeného vzduchu z okna na zem.

Určitě bych dnes při podlahovce využil i tepelko nebo s ním aspoň počítal, jde použít i levné bazénové pro mezidobí, kdy je ještě zima, ale dost energie ze solaru. Nebude pak třeba chodit tolik přikládat.
U mě to je částečně myšlenka a částečně dáno podmínkami, nechtěl jsem si koupit 800m2 v satelitu hned u města za 3 - 4 mega, tak jsem si koupil 3500m2 5km od města za mega, ale má to své podmínky - bez veřejného vodovodu, kanalizace, plynu a přípojné místo el. 400m daleko.
Uvažuji, že na některé el. zařízení právě jako je čerpadlo krbovek, zabezpečovačka a další nezbytné záležitosti seženu mnohem menší měnič a od určité úrovně nabití baterií pojede jen ten.
Rozvodu vzduchu neuvažuji. Krbovka je umístěna v největší místnosti v domě, která zabírá více jak čtvrtinu objemu stavby a průchody do dalších částí domu jsou udělány tak aby se teplý vzduch nikde u stropu nezasekl o zábranu.
Nevýhod ohledně podmínek provozu krbové vložky s výměníkem jsou jeden bod co mě docela tíží, ale nechci být závislý na ceně plynu či pelet.
Kotel na dřevoplyn zase nelze sehnat s rozumně malým výkonem.
Díky moc za podněty, uznávám, že s tím přikládáním to není žádná hitparáda, ale ono je spousta věcí dána podmínkami a to hlavně omezením zastavitelné plochy a mým požadavkem mít ložnici dole, pak už se počítá s každým centimetrem a bohužel pro technickou místnost nezbylo tolik místa, takže ten kotel bych tam asi ani nedal.
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Příspěvek od JirkaE »

Kostěj píše: čtv lis 07, 2024 9:56 am
Něco podobného jsem před stavbou také zvažoval, nakonec jsem krbovky s vložkou zavrhl. Dílem díky negativním reakcím na netu (kouří při přikládání, špatně se čistí, pro nahřátí akumulačky přetápí místnost), dílem tím ,že se mi to jevilo příliš komplikované. Mám jen obyčejné krbovky (horkovzduch), topím v nich hodně a jsem spokojen. Jen bych dnes udělal řádně dimenzovanou cirkulaci teplého vzduchu do podkroví, nebo alespoň průduchy. Domníval jsem se, že bude stačit nechávat otevřené dveře a teplo bude proudit do patra samo, ale není tomu tak.
Tenhle názor mě zajímá, protože jsem došel k částečně stejnému názoru.

Už nechci krbovky (zazděné) do obyváku a dáme je nakonec jinam z výše zmíněných důvodů = problematické čištění, bordel s popelem a dřevem atd.

Tedy ,,svojí stavbu" zbourám a dám je jinam - hlavní obyvací místnost je zatím staveniště, máme druhý prozatimní obyvák nahoře, nicméně kamna dole hotová a připravená na přidání výměníku a topíme tak víc než 3 roky.

Nyní tedy topím dole a horký vzduch z obestavby honím po baráku trubkama.

Jenže jsem to chtěl zrušit a připojit výměník a akumulační nádrž.

Nyní již 3 názor, že je to lepší - ten vzduch - proč prosím ?

Měl jsem za to, že ty trubky šíří a víří prach úplně stejně, navíc je ,,skrz" i velmi dobře slyšet a šíří tak i zvuky.

Když jsem přidával další místnost na teplý vzduch, uvnitř trubek bylo za 3 roky provozu poměrně dost prachu, který při zakrytých trubkách prakticky nelze vyčistit.

Velmi mě to zajímá, protože jsem byl nyní odhodlaný obestavbu vybourat, krbovky umístit mimo obytnou část a jít jinou cestou, i přesto kolik času stálo to postavit.
glottis
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od glottis »

ja bych si vzduch takhle netahal, presne kvuli prasnosti a cisteni. Kamna/kotel co da teplo do vody a nekolik dni nemusis topit. Kamarad to ma krbovou vlozku + teplovodni solary + 1m3 aku + podlahovku. Zatopi parkrat do tydne. Rozvadet teply vzduch je dobre kdyz tam prijedes na vikend a chces rychle teplo.
emedium
Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm

Příspěvek od emedium »

Myslím že v Německu už chtějí u krbovek na komín i separátory jemných částic, což k nám asi taky časem dorazí, takže další prachy navíc.

Kotel na dřevoplyn by měl jet naplno, aby měl co nejvyšší účinost. Takže výkon 25 kW je podle mě ok, dají se tam naházet i 60 cm dlouhé polena. Umí se to i samo zapálit pomocí malého množství peletek. Hlavní benefit je v natopení nádrže a přiložení třeba za pár dnů, až se z akumulačky vyždímá 100 kW tepla.
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

glottis píše: čtv lis 07, 2024 10:29 am ja bych si vzduch takhle netahal, presne kvuli prasnosti a cisteni. Kamna/kotel co da teplo do vody a nekolik dni nemusis topit. Kamarad to ma krbovou vlozku + teplovodni solary + 1m3 aku + podlahovku. Zatopi parkrat do tydne. Rozvadet teply vzduch je dobre kdyz tam prijedes na vikend a chces rychle teplo.
Ano, bylo to řešení provizorní - nicméně s využitím - I TEPLÉHO VZDUCHU
Celou dobu je plán akumulačka, výměník je připravený - stálo to majlant :D

Nyní jen přišla změna dát i ty krbovky jinam - i za cenu, že přijdeme i o výkon do vzduchu.
Který je ale přes sklo minimální https://www.haassohn-rukov.cz/produkty/ ... -vymenikem

Hlavní zdroj teplého vzduchu je nyní z té obestavby, kterou jsem pracně obezdil i z cihel z akumulačních kamen.
I přes dobré utěsnění - a díky materiálům - je ale prach v trubkách poměrně zásadní detail, proto se zajímám o ten názor :)

emedium píše: čtv lis 07, 2024 10:35 am Myslím že v Německu už chtějí u krbovek na komín i separátory jemných částic, což k nám asi taky časem dorazí, takže další prachy navíc.
Stav z Německa mohu okomentovat = 3 x do roka povinné čištění komínů (dělají učni - faktura odpovídá platu mistra) a 1 x do roka přijde i sám šéf kominík a kontroluje i kamna a připojení a neváhá vylézt na střechu a kouknout i na komín a hrdlo nahoře :lol:
Nikdo nic zatím nechtěl - ale všiml jsem si separátoru i v běžném OBI

Edit: šef kontroluje i práci učňů a čistotu samotného komínu uvnitř - zatím pokaždé je u toho zdrbal :lol:

Náhled poslední ;) práce 5-8minut - musí být někdo doma - rozsah faktury obvykle 110-150Eur 3 x do roka, tohle je jedna z nižších ze srpna, kdy se netopí :dontknow: poslední předtím v průběhu dubna a poslední na počátku prosince

scan20241107.jpg
emedium

Příspěvek od emedium »

Naposledy mi nějací telefonní dohazovači nabízeli číštění jednoho komínu za 1.690 kaček
glottis
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od glottis »

3x do roka to je teda masakr. To je v nemecku 1/4 populace povolani kominik ne? :)))
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

glottis píše: čtv lis 07, 2024 11:53 am 3x do roka to je teda masakr. To je v nemecku 1/4 populace povolani kominik ne? :)))
No ono to po těch 5-8minutách docela odsejpá - za šichtu toho stihne docela dost, každý učeň své auto, parkovací kartu platnou v celé spolkové zemi :D
Zdá se, že být kominík, není vůbec špatné povolání...
Nicméně já mám děti - 4 děvčata :lol: :lol: :lol: (dvě již dospělé se zaměstnáním)

Omlouvám se za SPAM kolegovy Pavlovi, co chce dům bez elektroměru - jako já :)
eman
Lokalita: Praha

Příspěvek od eman »

cipis píše: čtv lis 07, 2024 9:27 am
Protože musíš být schopen odpojit komplet to, co jde ze střechy. Nebo ty máš mínus pól uzemněný?

Ty pojistkové odpínače plní dvě funkce, a primární je kompletní odepnutí, ne jištění, v těchto případech. Pojistky tam máš stejně takové, že je jeden string nepřepálí, to by se povedlo, až když bys měl třeba takto propojené tři stringy, tak by teprve při poruše jednoho mohlo téct z těch dvou zbývajících tolik, aby to přepálilo pojistku toho porouchaného.

Nebo tam máš ještě před tím samostatné vypínače na přívodu, před těmi pojistkami?
Mám kombibox na střeše, kde jsou jenom ty odpojovače a přepěťovka. Pak už jen dva kabely do technický, kde jsou DC vypínače a další přepěťovka. Uzeměné minusy nejsou.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
eman

Příspěvek od eman »

JirkaE píše: čtv lis 07, 2024 12:08 pm No ono to po těch 5-8minutách docela odsejpá - za šichtu toho stihne docela dost, každý učeň své auto, parkovací kartu platnou v celé spolkové zemi :D
Zdá se, že být kominík, není vůbec špatné povolání...
Nicméně já mám děti - 4 děvčata :lol: :lol: :lol: (dvě již dospělé se zaměstnáním)

Omlouvám se za SPAM kolegovy Pavlovi, co chce dům bez elektroměru - jako já :)
Jak řekl klasik "I skladník si může přečíst Vergilia v originále" :D Tak i slečna může dělat kominíka. :D
Jinak soused si nedávno nechal dělat strukturovanou omítku a dorazila špičkově udržovaná 35letá mamina a stáhla ho o 2500/m2. K nelibosti jeho manželky na fasádnici vždycky půl dne čuměl a tvrdil, že se postup snaží odkoukat. :D

U nás jezdí taky kominík. Jezdí oblečený v Tommy Hilfinger...ne fakt nedělají montérky :D, sedí v Audi Q8 a revize doslova vydává z okýnka. Bruselské výmysly udělali boháče i z úplných flákačů.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Lubik

Příspěvek od Lubik »

Na provoz ostrova by byla ideální malá kogenerační jednotka. Dělají se od 2kW. Cena ale nebude lidová. Viděl jsem ale jenom na plyn. Výhodnější by byl LTO.
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
Atman
Lokalita: Śenkvice
Výkon panelů [Wp]: 16100
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Atman »

Ja na teplovodnú krbovú vložku nedám dopustiť. Mal som pôvodne Romotop akumulačné, doplnil som 1000L akumulačnú nádobu a horný teplovodný výmenník (s vnútornou ochranou proti studenej vode) takže sa prevádzkuje so studenou spiatočkou. Najväčší opruz je ročné čistenie tlakovým vzduchom (riešim to odsávaním dúchadlom cez komín, potom je vyčistenie v miestnosti bezprašné), zadymenie pri prikladaní nie je žiadne, ak sa prikladá pri pootvorení okna a pomaly sa otvoria dvierka. Ak by som to zvažoval teraz, išiel by som bez diskusie do teplovodných krbových kachiel Verner, napr. http://www.kotly-tuma.sk/objects/produc ... php?id=370 sú s predným alebo aj so zadným prikladaním, čistenie výmenníka je mechanický automat pri otvorení dvierok, udržiavanie stáložiaru vážením pahreby, do okolia iba 1,5kW, do vody 11kW, považujem ich za bezkonkurenčné špičkové teplovodné kachle.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

1.) 400m možnost přípojky na elektřinu: Je to na tvém pozemku? Není možnost tam realizovat sloupek a od něj si to dovést svépomocí domů? Stálo by to moc? Kupovat, servisovat a živit centrálu není zadarmo. Člověku je hej, když je zdravý. Ometá panely, nosí dřevo, opravuje centrálu. Ale taky najednou ze dne na den zdravý být nemusí.
Navíc časem může třeba přijít eauto, a pak je čistý ostrov ..... nepraktický.

2.) Jestli je k dispozici velký pozemek, tak všechny panely bych dal na konstrukci na zem, naklopil na 70-80 stupňů. Pro ostrovní dům mnohem lepší a méně práce, než ometat střechu.
Třeba tenhle člověk to později také na zahradě realizoval:
http://www.ostrovnidum.cz/
https://www.peknebydleni.cz/ostrovni-dum/
https://youtu.be/pGXu7ztTt6Y?t=214

3.) Za mě je teplovodní vložka naprosto super. Používám to už tři roky v zimě jako jediný zdroj vytápění. Protopím 4-5 PRMR.
Ale mám zcela uzavřenou (akumulační) obestavbu, aby nikde nebyl rozvířený prach a přepálený vzduch. Takže vzduchovým rozvodům bych se já jednoznačně vyhnul.

Co se týká zakouření do místnosti, tak to rozhodně není nikdy normální stav. Je to dáno buď nevhodným komínem (nižší průřez než na daný spotřebič, malá účinná výška), nebo ucpaným komínem. Já mám ze stavby poddimenzovaný komín (původně jiná kamna), malý průřez, jen 3 metry výška, takže jsem to vyřešil komínovým ventilátorem.
Pomůže i vložka se zadním přikládáním (menší dvířka), nebo s horním zdvihem skla (nemusíš otvírat celé a otevírají se zdola).

Popel: mám bezroštové topeniště, a popel vysávám z krbu jednou za 14 dní. Jeden borec mi tady poradil vysavač popela s odlučovačem (díky!), dotáhnout z garáže podlahou ke krbu. Je to boží, a díky tomu se žádný nepořádek v obýváku nekoná. Sud z garáže vyvážím na kompost jednou ročně. Je to fajn i na čištění výměníku (3x za zimu) nebo komína (1x ročně.

Screenshot 2024-11-08 at 0.33.24.jpg

V ostrovním domě bych se snažil to napojit do akumulační nádrže samotíží. Já bohužel nemůžu, mám nádrž o patro níž než kamna.
https://youtu.be/caqbUONYcug?t=541

Hass&Sohn bych si nekoupil. Pokud to má být primární zdroj vytápění, a oběstavěné (něco to stojí), tak ať to je kvalitní a vydrží to dlouho.
Ten Verner interiérový kotel si všichni chválí. Já mám vložku Hoxter, stálo to na můj vkus hodně, ale když už dávám peníze za instalaci a obestavbu, tak ať to funguje léta. Nechci to za 10 let bourat.
Prošel jsem si slepou cestu (HS Flamingo Aquaflam), a nedivím se, že dost lidí kamna s výměníkem odrazují. Když nejsou kvalitní, je to obrovský rozdíl.

A kotel na dřevoplyn bych nezavrhoval: když to bude třeba 25 kW a 2 kubíky akumulace, tak provoz bude v pohodě na nominální výkon a stačí zatopit jednou za dva dny. K tomu pak menší kamínka do obýváku, jako zálohu, nebo jako televizi...

Držím palce.
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

vk_1 píše: pát lis 08, 2024 1:01 am
Hass&Sohn bych si nekoupil.
Chybí mě tady nějaké vysvětlení. Proč - důvody - příklady...
Topím těmi kamny 3 roky, nejsou to moje první krbovky a velmi dlouho a velmi pečlivě jsem je vybíral a diskutoval s jinými majiteli před nákupem.
Účinnost a životnost je velmi dobrá.

Mohl by jsi to prosím trošku vysvětlit jaké důvody ?
vk_1 píše: pát lis 08, 2024 1:01 am
Třeba tenhle člověk to později také na zahradě realizoval:
http://www.ostrovnidum.cz/
https://www.peknebydleni.cz/ostrovni-dum/
https://youtu.be/pGXu7ztTt6Y?t=214
Tohle je hezké, ale z mého pohledu trošku sci-fi.
Nemůžu najít, co vlastně na té zahradě ještě realizovali.

Velmi dlouho jsem studoval detaily a spotřeby a vše a podle mě to NENÍ mustr běžné rodiny s běžným provozem a nutnou spotřebou.

Postavit vše hned na počátku na ježdění pro propan-butan a palivo do centrály úplně nechci.
To není pouhá záloha, oni potřebují plyn celý rok... pokud se něco nezměnilo.

Zásobník vody super, ale 4500Litrů stačí pouze na topení na druhý den ? To je až děsivé...
Provoz pračky také - stejný princip mám otestovaný a dobrý, ale u fotovoltaiky mě to prostě nejde dohromady.

Ale ano, bylo to v době, kdy ceny komponent byly úplně někde jinde - i tak má projekt i ta rodinka můj obdiv :)

Mnohem blíž k realitě je Český soběstačný dům, co se výkonu a uložiště týká - https://www.csdum.cz/

Jenže k tomu peletovému kotli se stirlingem se běžný smrtelník nedostane.
Zisk 700W při topení peletami je velmi zásadní při provozu v zimním období a udrží aku uložiště nepřetržitě.

Vítr taky ne, na to nemám možnosti, bez centrály to nepůjde...
emedium

Příspěvek od emedium »

zajímavá jobovka
S rozběhovými proudy dále souvisí přepěťová ochrada domu, kterou je nutné vyřešit. V prvních měsících provozu nám shořely pojistky v některém elektronickém zařízení snad každý týden. Největší nebezpečí představují chvíle, kdy se přepíná z jednoho zdroje napájení na jiný (centrála / měnič), a nebo ještě hůře situace, kdy dojde nafta v elektrocentrále a ta není odpojená automatem, ale sama "chcípne".
něco o centrále
Je vhodnější centrála jednofázová. Její výkon musí stačit na nabíjení baterií a současně běžný chod domu a některý velký spotřebič. Pokud bude centrála pracovat tak bychom z ní měli odebírat víc neč polovinu jejího nominálního výkonu, jinak pracuje neefektivně.

Centrálu umístíme tak, aby svým hlukem nevadila. Nejlépe do odhlučněné místnosti. Musíme od ní vytáhnout výfukové potrubí, do něho zařadit další tlumič hluku a vyřešit odvod kondenzátu, který se ve výfuku tvoří a pokud to neuděláme může motor centrály zničit.
Původně uvažovaný výměník ohřívaný výfukovými plyny od elektrocentrály jsem zkoušel, ale zavrhl především pro jeho zanášení kondenzátem a sazemi.
stratifikační nádrž je taky zajímavá http://www.ostrovnidum.cz/index.php?s=t ... acni_nadrz
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

emedium píše: pát lis 08, 2024 8:18 am zajímavá jobovka
S rozběhovými proudy dále souvisí přepěťová ochrada domu, kterou je nutné vyřešit. V prvních měsících provozu nám shořely pojistky v některém elektronickém zařízení snad každý týden. Největší nebezpečí představují chvíle, kdy se přepíná z jednoho zdroje napájení na jiný (centrála / měnič), a nebo ještě hůře situace, kdy dojde nafta v elektrocentrále a ta není odpojená automatem, ale sama "chcípne".
něco o centrále
Je vhodnější centrála jednofázová. Její výkon musí stačit na nabíjení baterií a současně běžný chod domu a některý velký spotřebič. Pokud bude centrála pracovat tak bychom z ní měli odebírat víc neč polovinu jejího nominálního výkonu, jinak pracuje neefektivně.

Centrálu umístíme tak, aby svým hlukem nevadila. Nejlépe do odhlučněné místnosti. Musíme od ní vytáhnout výfukové potrubí, do něho zařadit další tlumič hluku a vyřešit odvod kondenzátu, který se ve výfuku tvoří a pokud to neuděláme může motor centrály zničit.
Původně uvažovaný výměník ohřívaný výfukovými plyny od elektrocentrály jsem zkoušel, ale zavrhl především pro jeho zanášení kondenzátem a sazemi.
stratifikační nádrž je taky zajímavá http://www.ostrovnidum.cz/index.php?s=t ... acni_nadrz
Ano :yes: správné poznatky a připomínky.

Provoz centrály má jistě svá pravidla

Ideální je dostatečná kapacita baterií a nabíjení v době, kdy to neruší = ne ve 2 h ráno ale - například v 16h - když už vím, že dnes už nám FV na provoz v noci nevyrobí.
Taky naprosté oddělení od domu, kdy centrála nabijí baterie ale součastně netáhne celý dům.
Umístění mimo obytnou část považuji za samozřejmost, včetně hrdla výfuku, který nikoho - ani sousedy neruší.
Kvalitní motor s provozem na plyn je asi ideálnější než mixovat benzín s olejem a pak čuchat ten smrad spáleného oleje - jako za trabantem :lol:
A další a další...

Směle k cíly - nebojím se toho :D když jsme dům koupili, byli jsme 4 měsíce bez elektroměru a celá naše rekonstrukce začala z malé FV na transitu, vodu na sprchu jsem si navečer ohřál přes centrálu v zahradním barelu a samospádem pouštěl do koupelny - A ŠLO TO :lol:

FV Transit 027.jpg
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

JirkaE píše: pát lis 08, 2024 7:58 am
vk_1 píše: pát lis 08, 2024 1:01 am Hass&Sohn bych si nekoupil.
Topím těmi kamny 3 roky, nejsou to moje první krbovky a velmi dlouho a velmi pečlivě jsem je vybíral a diskutoval s jinými majiteli před nákupem.

Mám praktickou zkušenost od táty (kamna Eboli II):
  • Moc malý výkon do vody, moc velký do vzduchu. Výměník není izolovaný a je pouze nad topeništěm. Nemá to dvojsklo.
  • Zastaralá konstrukce s roštem, neustále se špiní sklo.
  • Ovládání vzduchu na dvou místech, znemožňuje efektivně použít Timpex
  • Mechanismus čištění výměníku se lidem často zasekává, někdy i trvale, složitá oprava.
Na přitápění věřím, že to je v pohodě. Ale jako primární zdroj vytápění do zatepleného ostrovního domu mi to přijde prostě nevhodné.
Používáš to jako jediný zdroj vytápění? Jaký model konkrétně máš?
soami
Lokalita: Posázaví

Příspěvek od soami »

Všechny uvedené problémy můžu potvrdit u krbovek H&S Arctic. Aktuálně s vymontovaným výměníkem, pouze jako záloha pro případ nouze.
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

vk_1 píše: pát lis 08, 2024 11:45 am
JirkaE píše: pát lis 08, 2024 7:58 am
vk_1 píše: pát lis 08, 2024 1:01 am Hass&Sohn bych si nekoupil.

Mám praktickou zkušenost od táty (kamna Eboli II):
  • Moc malý výkon do vody, moc velký do vzduchu. Výměník není izolovaný a je pouze nad topeništěm. Nemá to dvojsklo.
  • Zastaralá konstrukce s roštem, neustále se špiní sklo.
  • Ovládání vzduchu na dvou místech, znemožňuje efektivně použít Timpex
  • Mechanismus čištění výměníku se lidem často zasekává, někdy i trvale, složitá oprava.
Na přitápění věřím, že to je v pohodě. Ale jako primární zdroj vytápění do zatepleného ostrovního domu mi to přijde prostě nevhodné.
Používáš to jako jediný zdroj vytápění? Jaký model konkrétně máš?
Bohužel teď nemám k dispozici, ale pár příspěvků zpět jsem dal přesný model.

Ano, nyní jíž chápu, popisuješ model který nesplňuje nic, co má ten můj, včetně dvojskla a izolace výměníku :D

Bylo me to divné, ta kamna posbírala i několik ocenění.

Jak zavádějící může být napsat ,,jen obecně" kamna Hass&Sohn - bych si nekoupil - a neuvést model ;)

Nyní jsem již v klidu, že jsem udělal opravdu dobře :)

Mám ke kamnům také pár výhrad ale jinak jsem spokojený.
Vysavač s ,,cyklonem" používám také - perfektní, nicméně už jsem se rozhodl, nechci to do obýváku v budoucnu a přesunu do přístavby do budoucí ,,Party-Zimmer" :D :D tam si můžu dělat bordel a tahat dřevo skrz jak chci :)

Edit: tak to šlo i z mobilu. https://www.haassohn-rukov.cz/produkty/ ... -vymenikem

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek