Indukční vařič vs nádobí

Pračky, mikrovlnky, lednice, myčky na nádobí, mrazáky, rychlovarné konvice, remosky, vysavače ...
glottis
Reputace: 305
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Indukční vařič vs nádobí

Nový příspěvek od glottis »

treba https://www.siemens-home.bsh-group.com/ ... EX975LVV1E

Ale podle me vse funguje dobre. Kup si neco co jsi nekde videl nebo ti to ukazou. Zasadni je aby te nesralo ovladani. U nekterych desek je to na presdrzku. Driv jsem mel baumatic a tam slo kazdou plotynku ovladat zvlast a nic neprepinat. to bylo top. Reseni kdy nejdriv vyberu plotynku a pak az reguluju u ztak super neni. I ten siemens to ma jen dva ovladace vykonu a v jedne sekci se pak prepinam ale to uz tak moc neboli. A hlavne aby to melo vic stupnu nez 9 ale idealne na pulky jeste.
Keraj
Reputace: 30
Lokalita: Poblíž Hradce Králové

Nový příspěvek od Keraj »

Manželka má u rodičů indukční dvouzónovou desku na linku, značku už nevíme ani jeden, ale bude to kategorie Sencor a podobné.
Umí nastavit řízení dle výkonu, a nebo teploty, což ta moje velká Elektrolux neumí.
Když jsem rozjížděl FVE doma, tak indukční deska byla nejvýkonnější spotřebič v domě, který někteří zdejší členové s podobnými parametry FVE nechali na DS.
Tehdy jsem očekával nějaký problém ve spojení FVE toho výkonu a indukce, tak manželka ten vařič od rodičů na zkoušku přivezla.
Zapojil jsem ho do zásuvky přes měřák a začal testovat.
Sice to má dvě zóny o příkonu pouze 1800 W každá, což byl důvod mého zájmu (oproti 2700 W na střední zóně u mé desky). Avšak test ukázal že spínání je on/off ve všech režimech, což je pro mne na nic.
Po maximálně pěti minutách jsem zklamán vařič odpojil, zařadit do kategorie šmejdů, dal do krabice a manželka ho další návštěvu u rodičů vrátila zpět.
Jestli ohřívá v celé ploše netuším, těch pár minut jsem na něm měl hrnec se 4 litry vody.

Avšak tento test nebyl úplně marný, deska byla při sepnutí značně hlučná a to cyklování výkonu šlo rozlišit sluchem. A z poslechu zvuku při ohřevu stejného hrnce na velké indukční desce jsem usoudil, že je řízení výkonu výrazně hladší, což se následně potvrdilo v provozu na FVE.

Tedy není indukce jako indukce a platí to i pro plnohodnotné desky.
Sestra má pět děcek a vaří denně, indukci si zkusila u mě a s nadšením si pořídila desku Mora.
Dotykové ovládání jedním slovem katastrofa, deska to naštěstí vzdala po měsíci. Sestře vrátili peníze tak pořídili nějakou Amica, a s tou je spokojená.

Bohužel i mě čeká výměna, a na vybírání nové se moc netěším, v podstatě to už tři roky odkládám.

Deska je totiž bezrámová a před třemi lety po úderu do hrany praskla. V podstatě prasklina tvořila přeponu trojúhelníku 10*10 cm.
Tenkrát jsem tu prasklinu zalepil, rozleštil a vařilo se dál, ale asi před měsícem se vytvořila prasklina nová téměř přes celou jednu stranu. To už lepit nechci.
16 panelů DHM-72L9-450 Wp = 7200Wp jih, sklon 17°
2 regulátory EPever Tracer 6415 AN = 6000W
Paralelní adaptér PAL-ADP-50AN
Hlavní měniče Multiplus2 5000VA v sérii 4 + 4kW
Měniče EPever IP+ pro vytěžování 5, 3 a 2kW
135 + 135 + 230 = 500Ah LiFePo na 48V
3* BMS a Balancer Seplos
Miyuki
Reputace: 18
Lokalita: Praha
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7640
Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Miyuki »

Já používám tenhle sporák AEG je trochu dražší, koukám že to dělají i verzi, kde je ovládání na normální kroutící: verze s klasickým ovládáním
Na tom dotykovém mají docela slušnou detekci, že když se něco vylije, tak se to vypne a nic se nepřepíná.
Funguje bez problémů jak z jedné fáze, tak ze dvou fází (mám udělané postupné odlehčování po fázích, když by se měl měnič přetížit)
Jediná nepříjemnost je, že hodiny jsou podle síťové frekvence, takže se hrozně rychle rozchází.

Provozováno v ostrovním režimu bez problémů na Epever Ipover 5000W s odlehčováním.
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
PetrDubi
Reputace: 304
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

Já jsem před 15 lety bral Amica, protože to byla jedna z firem, které už v té době vyráběly indukce léta, měla slušnou cenu a byly s ní dobré zkušenosti. Bývala to polská značka, ale třeba ta skleněná deska byla německá. Jak je na tom značka s kvalitou dneska netuším, ale za celou dobu žádný problém. Trouba od nich používaná průměrně 1-2x do týdne taky bez problémů, akorát loni při pečení cukroví odešla spirála pro horkovzduch, tak jsem jí vyměnil (oprava za pár stovek) a jede se dál.

Manželky máma má indukční desku, troubu a mikrovlnku Candy a tam jsem musel po 8 letech v desce měnit kondíky, protože přestalo fungovat ovládání, trouba už nefunguje všechno, ale to, co potřebuje je zatím funkční, mikrovlnka má 3x opravovaný gril (teď už nefunkční), částečně ulomené tlačítko pro otevírání (spodní půlka čumí ven - ulomený doraz), nefunkční žárovka (měněná už 3x, pokaždé vymontovat z linky a rozmontovat celou mikrovlnku kvůli výměně žárovky). K tomu debilní ovládání desky (1x tlačítka pro výkon a přepínání na plotýnky) a ještě horší u mikrovlnky.

Cena obou značek podobná, akorát Candy měla v ceně setu tu vestavnou mikrovlnku, ale zase trouba nemá teleskopy ani gril.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
skybor
Reputace: 170
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Výkon panelů [Wp]: 6kWp
Kapacita baterie [kWh]: 18kWh

Re: Indukční vařič/deska vs nádobí

Nový příspěvek od skybor »

Protože vážně uvažujeme o přechodu na vaření na elektrice, využil bych tohle téma k nějakým dotazům. O použitelném (a nepoužitelném) nádobí jsem se tady dočetl docela dost. Ale měl bych nějaké otázky ohledně výběru samotné indukční desky a jejich vlastností a parametrů. Na co se při výběru soustředit?

Mne zatím napadá asi tohle:
- pokud možno co nejjemnější regulace výkonu
- ovládání samostatné pro každou zonu
- propojitelnost zon do větší varné plochy
- power management

Nějaké další tipy? Nebo i tip na konkrétní model indukční desky ze současné nabídky? Pokud možno za nějaký rozumný peníz.
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (18 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, REVO VM II 5.5kW, APC SmartUPS 5kVA + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
glottis
Reputace: 305
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Jo, vykon at jde po 0,5 kdyz to ma stupnici do 9. To chces. Pak nejak eprivetive ovladani obecne ... ideal kazda plotynka zvlast, at to nema spolecnej vykon pro 4 a musis pak vzdy vybrat jakou ovladas. Naopak spojeni zon do jedne nevim jestli k necemu je, kor na klasickem formatu desky. Mam desku 90cm, peti plotynku, kde jsou bocni zony ruzne konfigurovatelne ale pouzivame to proste porad rozdelene. V pekaci nevarime.
mihlit
Reputace: 98
Lokalita: okr. Vyškov
Výkon panelů [Wp]: 5800
Kapacita baterie [kWh]: 24

Nový příspěvek od mihlit »

Za mě bych přidal ještě frying sensor na smažení (a aby nebyl jen pod jednou zónou), docela to zjednodušuje věci, že jen nastavíš teplotu a je to. Navíc obvykle je to spojené s úpravou rychlosti nájezdu teploty pánve. Díky tomu, že to není hrnec s vodou, ale je pánev prázdná, tak pánve nejvíc trpí na rychlé bodové nahřátí, které pak vede k delaminaci sendvičového dna nebo "jen" zkřivení dna. Taky jinak souhlas s tím, že spojování zón, přesouvání zón (vaříš vpředu, posuneš hrnec doazdu, tak samo vypne přední zónu a zapne zadní na výkon, kolik byla ta přední) ani regulace výkonu posunem (posuneš hrnec trochu dozadu, sníží to výkon, dopředu, zvýší výkon) jsme za celou dobu nepoužili ani jednou.
Keraj
Reputace: 30
Lokalita: Poblíž Hradce Králové

Nový příspěvek od Keraj »

No ono se toho o té desce ohledně power managementu dopředu asi moc nedozvíš...
Já desku měnil loni po 11 letech.
Nakonec jsem při výběru oželel adaptivní varnou zónu, která by u nás stejně měla jen minimální využití a raději pořídil téměř stejnou jednoduchou desku jako bylo ta stará.
I proto že ta stará je stále funkční a pasuje na ni skleněná deska z té nové.
Konkrétně jsem pořídil Elektrolux LIR60433 za cca 5600 Kč.

Má 4 zóny s jednoduchým ovládáním každé z nich. Oproti té staré má navíc 5 mezistupňů v dolní polovině výkonu (16/11)a možnost aktivovat bezdrátové odsavač par.
Výroba je ale už rumunská, předchozí byla německá, tak jen doufám že vydrží to co ta stará.
Zatím funguje k plné spokojenosti.
16 panelů DHM-72L9-450 Wp = 7200Wp jih, sklon 17°
2 regulátory EPever Tracer 6415 AN = 6000W
Paralelní adaptér PAL-ADP-50AN
Hlavní měniče Multiplus2 5000VA v sérii 4 + 4kW
Měniče EPever IP+ pro vytěžování 5, 3 a 2kW
135 + 135 + 230 = 500Ah LiFePo na 48V
3* BMS a Balancer Seplos
rva
Reputace: 731
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

Ono je to šumafuk. My pořídili s klasickými točítky (ale to se už těžko sežene), aby to zvládli i penzisti, kteří mají se složitějším ovládáním problém.

Mě přijde propojení zón do jednoho celku důležitý jenom u lidí, kteří používají třeba na plynovém vařiči ohřev velkého hrnce více plotýnkama (třeba hrnec na zabijačku nebo velký pekáč), ale pro minimálně 90% lidí to bude věc, kterou nikdy (nebo téměř nikdy) nepoužijí.

Osobně bych jako nejdůležitější vlastnost dal samostatná tlačítka pro každou zónu (žádné přepínaní kterou zónu chci zrovna ovládat) - to je věc, která je zásadní pro ergonomii vaření
Dostatečný počet stupňů výkonu by byla další vlastnost v pořadí, ale i s hrubší regulací se funguje líp, než s přepínáním ovládání zóny.
Další hodně často používaná vlastnost je minutka, která zónu po nastaveném čase vypne (nejenom zapípá).
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Kostěj
Reputace: 88
Lokalita: Dobrovicko
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Kostěj »

rva píše: pon bře 03, 2025 8:52 am
Ono je to šumafuk. My pořídili s klasickými točítky (ale to se už těžko sežene), aby to zvládli i penzisti, kteří mají se složitějším ovládáním problém.
Máme sice jen jednoplotýnku indukci (betaverze), ale vytočí mne situace, když přeteče hrnec a ovládací plocha je mokrá. Pak často nejde výkon stáhnout, jedině sundat hrnec, to začne pípat, setřít, pak ještě osušit utěrkou a vrátit hrnec. Kdyby byly klasické knoflíky zepředu, neměla by chybu. Holt penzisti, souhlas.
kodl69
Reputace: 968
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

To je divný, naše indukce (klasika, 4 plotýnka vestavná) se naopak po polití vodou vypne, a dokud to neutřeš do sucha, tak nejde zapnout. Nejlepší je na to papírová utěrka...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
PetrDubi

Naše deska funguje stejně, ale to je tím, že to je vestavná deska a tam jsou v základu funkce o kterých se těm vařičům do zásuvky ani nezdá.
Je to stejný rozdíl, jako mezi 12V kombi bednou za 5 tisíc a 48V Maxem 8k za 25 tisíc - obě bedny dokážou ze sluníčka nabít baterku a živit nějaký spotřebič na výstupu, ale rozdíl ve funkčnosti je a používání je obrovský.
eman
Reputace: 226

Nový příspěvek od eman »

Máme indukci 15let a to sdílení zón jsme nikdy nepoužili. A to je manželka stará škola, co opravdu vaří. Co mi vadí je, že deska je dvou fázová a když rozjedeš dvě plotýnky na stejné fázi, tak vydává zvuky jak píchnutý prase. Když jede z Victronu, tak ty zvuky jsou ještě hlasitější.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Mex
Reputace: 187
Lokalita: Brno

Nový příspěvek od Mex »

Taky se chystám vyměnit starou plynovou varnou desku za indukci.
Abych to vyzkoušel, jestli nám bude indukce místo plynu vyhovovat, tak jsem si provizorně připojil malou 1-plotýnkovou indukci.
Protože staré nádobí je sice pěkné, ale často má po létech používání trochu nerovné dno občas s bublinami (což na plynu samozřejmě naprosto nevadí), tak jsem i koupil pokusně 2 nové hrnce.
Samozřejmě klasické nerezové s trojvrstvým dnem, jak je zvykem.
No a oba vydržely tak asi 2 vaření, a pak se dno vyboulilo.
Takže potud velké zklamání.
Teď jsem koupil celou velkou sadu (snad) kvalitního nádobí, zatím jsem nevyzkoušel. Ale docela se bojím.

Nějaké skládání zón mě netrápí, protože ani nevím co to je.
Ale zato mě trápí to, aby analogová regulovatelnost směrem dolů byla co největší. Ideálně nejmíň tak do 30% nebo ještě níž.
U těch nízkých výkonů to pak funguje jako pomalé PWM, a to bych řekl, že měnič nebude tak úplně milovat, když bude mít 3 sekundy dost velkou zátěž, pak 2 sekundy nic, a pak zase zátěž a tak furt dookola.
A taky bych určitě nechtěl poslouchat nějaké pískání.
cipis
Moderátor
Reputace: 729
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30+15

Nový příspěvek od cipis »

Mám hrnce Colimax (a tu pánvičku Woll). Všechno levné se vybulilo a šlo k máti na plyn.
Na tohle jsou ty desky prostě choulostivé.
Pomalé a pískací PWM je snad všude u levnějších modelů. Zase kupovat indukci za 10k+ asi nemá smysl.

Když jsem vybíral indukci na jednom bytě a pak na druhém, tak jsem si defacto hlídal akorát to, aby to mělo sw nastavitelný příkon (na druhém bytě je malý 1f jistič). Nicméně nájemník to ještě nikdy nepřetížil, mám tam akorát proudové relé na bojleru.

Teď na poslední byt mám bazarovou (už rok a půl koupenou na bazoši) nějakou Concept (nová stála šílené prachy), ta nemá plus a mínus, ale má stupnici (dotykový bar), nicméně jsem ještě nezkoumal, kolik tam má stupňů. Každopádně ale nepíská, jak ty nové lowend za 4 tisíce.

Ty jednoplotýnky jsou vhodné akorát tak na vyzkoušení hrnců, deska je něco jiného.

Zóny jsou, jak psali kluci už výše, že ze dvou koleček to udělá jeden "ovál". Jenom defacto na nějaký brutvan nebo plech nebo tak něco.

Pokud si člověk zvykne na to pískání, tak i ty levné udělají své, pokud má člověk kvalitní nádobí, to je myslím nejdůležitější věc na vaření na indukci.
Deska stojí od těch 4k nahoru, ale sady nádobí, pokud člověk netrefí nějakou haluzovou akci nebo bazar, tak jsou násobně dražší ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
PetrDubi

Nekvalitní nádobí rychle odejde, to je pravda, zvlášť ty různé sedviče, co mají x vrstev, ale kov má tloušťku 1 mm..
Chce to holt nádobí s pořádný masivním dnem. Není problém ani se starýma smaltovanýma hrncema.
Pánve jsme kupovali s tlustým plným dnem dávno před indukci, když jsme vařili na plynu, protože nebyly po nějaké době vypouklé.
Mimochodem, 15 let vaříme na indukcí na 3 hrncích, které jsem koupil před asi 20 lety v sadě v supermarketu za 800 Kč a do dneška fungují na jedničku, takže to nemusí být hrnce za tisíce, pokud mají pořádně dno. Jestli je hrnec těžký a zespoda na dně drží magnet, tak bude fungovat.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Smaltované hrnce snad fungují nejlíp, což je nakonec očekávatelné.

Nevím, jestli je tlusté dno automaticky zárukou úspěchu.
Nerezový hrnec musí mít 3 vrstvy - zvenku a zevnitř nerez, mezitím kus plechu z běžné oceli. A problém často (aspoň u našich hrnců) vzniká tím, že ten bodový svár po obvodu není dokonalý. Nebo je naopak udělaný zase až moc.

Pokud je udělaný slabě, tak se při mytí dostává malé množství vody skrz ten svár do prostoru mezi těmi třemi vrstvami. No a při vaření se ta voda změní v páru a odtrhává ty vrstvy od sebe a dělá na vnějšku dna bubliny.
Pokud je zase svařený moc a ten vnitřní plát není volný, tak rozdílnou teplotní roztažností běžné uhlíkové oceli a nerezu dojde k vyboulení dna.
Tohle běžný smaltovaný hrnec, který je celý z uhlíkové oceli, prostě řešit nemusí.
eman
Reputace: 226

Nový příspěvek od eman »

Je teda fakt, že já loni koupil celkem drahou pánev za cca 1400Kč se speciální nepřilnavou úpravou (nemám rád teflon) a taky se lehce prohnula. A to má snad 5kg. A máme smalty po babičkách 60 let starý bez problému. Oni ty vrstvený kovy jsou zase jenom pokus o zlevnění výroby. Pořádný tlustý plech najdete jenom na profi nádobí pro gastro a to zase jenom některé výrobce. :(
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Ne, vrstvené plechy se používají proto, že je to technická nutnost.
Nerez není vůbec nebo jen slabě feromangnetická. Takže čistě nerezový hrnec by zůstal studený.
Proto tam musí být vložený plát z magnetického materiálu. A hřeje jenom on.
Takže pokud chci nerezový hrnec, bohužel se musím smířit s tím, že bude mít sendvičové dno.