Ceny LiFePo4 aku

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na ceny LiFePo4 akumulátorů, zejména modelů s kapacitou kolem 280 Ah, dostupných v EU skladech za přijatelnou cenu. Probírá se také srovnání s novými sodíkovými bateriemi, které jsou zatím dražší, ale mohou v budoucnu zlevnit, pokud se stanou masovějšími. Uživatelé diskutují o výhodách větších článků a o bezpečnostních aspektech nízkonapěťových systémů.
Valdano
Reputace:287
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ceny LiFePo4 aku

Nový příspěvek od Valdano »

Matess píše: sob kvě 23, 2026 10:09 pm
jsem se radoval asi předčasně... stále jsou o 60% drazší než stejná kapacita lifepo4. Jelikož by tyto baterky měly být levnější doufám v cenovou paritu za rok.
Sodíkové články 3V/210Ah/630Wh za 38 USD tj. v přepočtu 60 USD za 1 kWh. Ono záleží s čím to srovnáváte. Pokud s těmi nejlevnějšími LiFePo4, tak těm se sodíkovky nevyrovnají ani za pět let, protože i ty levné LiFePO4 budou ještě cenově klesat. Pokud to cenově porovnáte třeba s LiFePo4 EVE 3,2V/314Ah/cca 1kWh za 66 USD u téhož prodejce tak to už je srovnatelné. ;)
Mex
Reputace:401
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Dobré označení. 😉
"Sodium ion 210Ah LiFePO4 3.0V Prismatic Cell"

Jestli se cenově vyrovnají s LFP nebo ne záleží asi na tom, jestli se z toho stane masovka a určující trend.
Pokud ano, tak klidně můžou jít hodně dolů.
Pokud to ale zůstane jako rarita (jako je to teď), tak asi ne.
Valdano
Reputace:287
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Valdano »

To LiFePO4 do popisu těch sodíkovek samozřejmě nepatří tj. v eshopu mají chybu. Z parametrů v sekci "SPECIFICATIONS" je zřejmé, že nejde o LiFePO4. Už jsem Amy napsal, aby to nechala opravit.

Tyto sodíkovky jsou v přepočtu 60 USD za kWh což je už teď méně než 66 USD za kWh u již zmíněných EVE, které jsou v současnosti jistě masověji rozšířené než ty sodíkovky. ;)