Ceny LiFePo4 aku
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na ceny LiFePo4 aku, kde jsou dostupné kapacity od 280 Ah za výhodné ceny s dopravou z EU. Probírá se také rozdíl mezi vysokonapěťovými (HV) a nízkonapěťovými (LV) bateriemi, jejich výhody, nevýhody a bezpečnostní aspekty. Uživatelé sdílejí zkušenosti s kapacitami, efektivitou, cenovou dostupností a možnostmi rozšiřitelnosti bateriových systémů.
- Mex
- Reputace:400
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Ceny LiFePo4 aku
Než dělat podobná šidítka to už je skoro lepší začít používat chlapské měniče, tedy měniče s HV baterkami, ne?
Každý takový vojehbák jako stabilizační DC-DC měnič jen dále zhorší už tak špatnou účinnost LV řešení.
Každý takový vojehbák jako stabilizační DC-DC měnič jen dále zhorší už tak špatnou účinnost LV řešení.
- Valdano
- Reputace:287
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Domácí uživatele zatím stále ještě preferují spíš LV řešení.
Naposledy upravil(a) Valdano dne sob kvě 23, 2026 9:15 pm, celkem upraveno 2 x.
- Mex
Domácí uživatele stále ještě nepoužívají žádné NaIon baterky.
Odpověď na dodatečně napsanou otázku: prakticky jakýkoli.
Typický rozsah použitelného napětí bývá tak 200-800V.
Některé měniče začínají už níž, třeba na 100-120V, některé zase naopak nahoře jdou až na podobné napětí jako z panelů, tedy třeba 900-950V.
Odpověď na dodatečně napsanou otázku: prakticky jakýkoli.
Typický rozsah použitelného napětí bývá tak 200-800V.
Některé měniče začínají už níž, třeba na 100-120V, některé zase naopak nahoře jdou až na podobné napětí jako z panelů, tedy třeba 900-950V.
Naposledy upravil(a) Mex dne sob kvě 23, 2026 9:17 pm, celkem upraveno 1 x.
- Valdano
Otázkou je, který HV kombi měnič včetně MPPT a BMS a za jakou cenu by pokryl rozsah od 2V do 4V na článek u doma poskládané HV sady ze sodíkových článků?
Existují i jednofázové HV měniče?
Jaké se používají HV BMS?
Existují i jednofázové HV měniče?
Jaké se používají HV BMS?
- Matess
- Reputace:212
- Lokalita: Šumperk
no to já vím přesně... ten co si chci koupit.
Jeho výhoda je v tom že lze provozovat bez komunikace což u HV není obvyklé.
https://eshop.100mega.cz/img.asp?attid=9805061
dokonce mi to schválil i čez... jinak lze jej provozovat i v ostrovu kdyby někdo chtěl, ale přifázovaný není bezpřetokový - potřeba legální připojení. Lze tam nastavit minimální odběr aby v těch 15ti minutových průměrech nedodával...
Jeho výhoda je v tom že lze provozovat bez komunikace což u HV není obvyklé.
https://eshop.100mega.cz/img.asp?attid=9805061
dokonce mi to schválil i čez... jinak lze jej provozovat i v ostrovu kdyby někdo chtěl, ale přifázovaný není bezpřetokový - potřeba legální připojení. Lze tam nastavit minimální odběr aby v těch 15ti minutových průměrech nedodával...
- Mex
Ano, samozřejmě existují i 1f měniče s HV baterkami.
Populární jsou třeba Solaxy, ale i mnohé další.
Můj konkrétní 3f měnič SofarSolar HYD 20KTL-3PH (20kW měnič) umí baterky 180-800V.
Je to kombinace MPPT, měnič, nabíječ atd., prostě vše v jednom.
K poznámce o komunikaci: myslím, že většina HV měničů umí jet i bez komunikace. Aspoň všechny, které znám, to umí.
Otázkou je, jestli je to dobrý režim.
Podle mě je komunikace důležitý prvek jak funkčně, tak bezpečnostně. Takže myslím stojí zato ji použít, i kdyby měla být dělaná nějakým externím modulem (pokud by ji vlastní baterka neuměla nebo by neseděly komunikační protokoly).
Populární jsou třeba Solaxy, ale i mnohé další.
Můj konkrétní 3f měnič SofarSolar HYD 20KTL-3PH (20kW měnič) umí baterky 180-800V.
Je to kombinace MPPT, měnič, nabíječ atd., prostě vše v jednom.
K poznámce o komunikaci: myslím, že většina HV měničů umí jet i bez komunikace. Aspoň všechny, které znám, to umí.
Otázkou je, jestli je to dobrý režim.
Podle mě je komunikace důležitý prvek jak funkčně, tak bezpečnostně. Takže myslím stojí zato ji použít, i kdyby měla být dělaná nějakým externím modulem (pokud by ji vlastní baterka neuměla nebo by neseděly komunikační protokoly).
Naposledy upravil(a) Mex dne sob kvě 23, 2026 9:27 pm, celkem upraveno 1 x.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1013
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
A ta cena?
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- Valdano
Jen ten jednofázový HV měnič kombi včetně MPPT tj. z případné doma postavené DIY HV baterie dokáže nejen čerpat, ale dokáže ji i dobíjet a za jakou je takový HV kombi měnič cenu?
- Mex
To vlákno se už stalo trochu nepřehledným, jak do něho různě připisujeme změny do už odeslaných postů.
K ceně: většinou jsou myslím HV řešení o něco levnější než stejné modely v LV provedení.
Je to vidět třeba na měničích firem, které dělají prakticky totožné modely v LV a HV provedení. Např. Deye, GoodWe.
K ceně: většinou jsou myslím HV řešení o něco levnější než stejné modely v LV provedení.
Je to vidět třeba na měničích firem, které dělají prakticky totožné modely v LV a HV provedení. Např. Deye, GoodWe.
- Valdano
Řekněme DIY HV baterie pro rozsah v rozmezí cca 200V až 400V o kapacitě 10kWh s rezervou 20% navíc tj. 12kWh by při jmenovitém napětí 3V na článek znamenalo 100 sodíkových článků o kapacitě 40Ah.
Naposledy upravil(a) Valdano dne sob kvě 23, 2026 9:36 pm, celkem upraveno 1 x.
- Matess
na i4wifi ho nabízí pod 50k s DPH po přihlášení za 25kW variantu (což je docela solidní rozdíl, protože bez přihlášení je cena 80+ s DPH)
- unicast
- Reputace:482
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Jenže upravit konstrukci měniče tak, aby zvládal třeba rozsah 38 - 80 V, nebude pro žádného výrobce zase takový problém. Možná to trochu zvedne cenu, protože dole budeme pracovat při stejném výkonu se skoro dvojnásobným proudem, ale zas o tolik to nebude.misif píše: sob kvě 23, 2026 5:07 pmJo, jo, do roka a do dne budou sodíkové baterie běžně k dispozici, pak bude většina místních diskutujících čekat 10let, až Victron rozšíří vstupní DC napětí, jestli vůbec, jinak využijí kapacitu sodíkových baterií tak ze 70%. 16ti článkový akupack má ještě cca 30% náboje pod 38V, kam si Victron (ani jiný LV střídač) nehrábne. Pokud by někdo chtěl udělat vícečlánkový pack, tak ten zase potřebuje více než povolených horních 66V. Tj. 200Ah je u LV střídačů prakticky použitelný jenom jako 140Ah. (rekapitulace pro ty, kterým toto uniká)
- Mex
Ano. To je jediná nevýhoda HV baterek, že to chce hodně článků a tedy vnitřní drátovačka je pracnější. A BMS případně o něco dražší.Valdano píše: sob kvě 23, 2026 9:35 pmŘekněme DIY HV baterie pro rozsah v rozmezí cca 200V až 400V o kapacitě 10kWh s rezervou 20% navíc tj. 12kWh by při jmenovitém napětí 3V na článek znamenalo 100 sodíkových článků o kapacitě 40Ah.
Vše ostatní už je naopak spíš levnější a má to díky vyššímu napětí vyšší účinnost a menší nároky na kabeláž.
Takže se klidně dá provozovat například měnič v bytě a baterky někde venku, třeba 20 metrů daleko.
- unicast
Při stejné kapacitě a stejných použitých článcích bude stejné i množství balančních vodičů, nezávisle na tom, jestli je to LV nebo HV baterie 
- Matess
výhody HV
cena za kW výkonu
efektivita
jednoduchost
nízké proudy do baterie - baterie může být dál od měniče
nevýhody HV
bezpečnost
baterie dražší na postavení do začátku.
vhodné uvažovat o rozpojování baterie
výhody LV
bezpečné napětí baterie
rozšířítelnost
snadno sehnatelné díly jako battery boxy a bms
nevýhody LV
velké proudy
drahé nad 12kW výkonu
vynechal jsem něco?
cena za kW výkonu
efektivita
jednoduchost
nízké proudy do baterie - baterie může být dál od měniče
nevýhody HV
bezpečnost
baterie dražší na postavení do začátku.
vhodné uvažovat o rozpojování baterie
výhody LV
bezpečné napětí baterie
rozšířítelnost
snadno sehnatelné díly jako battery boxy a bms
nevýhody LV
velké proudy
drahé nad 12kW výkonu
vynechal jsem něco?
- Matess
ještě co se týká toho 25kW deye a sodíkovek, vychází to takto...
pokud bych použil 24s aktivní balancery, tak počty možných článků pro plně využité balancery jsou 139 / 162 / 185
jelikož deye má 50A limit a baterka chodí od 1,5V do 3,95V, nese to nějaká úskalí...
162 článků při úplném vybití má limit na 12kW
162 článků při 90 % vybití má limit na 18kW
162 článků se zdá jako dobrá varianta – plně vytížených 7 balancerů… 18kW při 10 % SOC je v pohodě
185 článků při úplném vybití zvládá 14kW, ale nejde nabít do plna asi jen do 90 %
185 článků při 90 % vybití má limit na 20kW, ale nejde nabít do plna asi jen do 90 %
185 článků je maximalistická varianta, která naráží na max napětí střídače. Pokud se baterie bude nabíjet jen do 90 % (vhodné pro dlouhou životnost), bude to na 98 % max napětí střídače.
pokud bych použil 24s aktivní balancery, tak počty možných článků pro plně využité balancery jsou 139 / 162 / 185
jelikož deye má 50A limit a baterka chodí od 1,5V do 3,95V, nese to nějaká úskalí...
162 článků při úplném vybití má limit na 12kW
162 článků při 90 % vybití má limit na 18kW
162 článků se zdá jako dobrá varianta – plně vytížených 7 balancerů… 18kW při 10 % SOC je v pohodě
185 článků při úplném vybití zvládá 14kW, ale nejde nabít do plna asi jen do 90 %
185 článků při 90 % vybití má limit na 20kW, ale nejde nabít do plna asi jen do 90 %
185 článků je maximalistická varianta, která naráží na max napětí střídače. Pokud se baterie bude nabíjet jen do 90 % (vhodné pro dlouhou životnost), bude to na 98 % max napětí střídače.
- Mex
Ano i ne.unicast píše: sob kvě 23, 2026 9:45 pmPři stejné kapacitě a stejných použitých článcích bude stejné i množství balančních vodičů, nezávisle na tom, jestli je to LV nebo HV baterie
U LV řešení asi spíš uživatel použije míň větších článků.
Ale i kdyby ne, tak může spojit víc menších článků paralelně a balancovat celou tuto paralelení sestavu.
Takže balančních vodičů bude třeba 16, kdežto u HV řešení jich bude třeba 80 (to je konkrétně můj případ).
I autaři to dělají tak, že spojí paralelně třeba 2 nebo i víc menších článků a zachází s tím jako s jedním o n-násobné kapacitě.
- Mex
Podle mě je tady logická chyba, že se ztotožňuje bezpečnost a bezpečné napětí.Matess píše: sob kvě 23, 2026 9:52 pm...
nevýhody HV
bezpečnost
...
výhody LV
bezpečné napětí baterie
...
Podle mě to vůbec není totéž.
Bezpečné napětí je fajn, že na to můžu sahat.
Ale znamená to velmi vysoké proudy. A vysoké proudy jsou citlivé na kvalitu vodičů a hlavně kvalitu propojů.
Takže mi může být fuk, že mám někde bezpečné nízké napětí, když mi barák vyhoří od rozžhaveného povoleného spoje.
Viz různá videa na trubce, kde zatěžovali čínské 12V a 24V baterky menším než jmenovitým proudem, a baterka shořela.
Pokud bych měl v zásuvkách místo 230V třeba 48V, a tedy každý spotřebič by pak bral ďábelské proudy, tak bych si určitě nemyslel, že je to bezpečnější.
- Matess
Mex: máš pravdu... mělo tam být nebezpečné dotykové napětí.
jsem se radoval asi předčasně... stále jsou o 60% drazší než stejná kapacita lifepo4. Jelikož by tyto baterky měly být levnější doufám v cenovou paritu za rok...Na Aliexpressu uvedené sodíkové články 230Ah obchodní značky SMALL DEN
- unicast
Všichni jsme si tu asi vědomi toho, že nemá cenu kupovat menší články, než těch 315 Ah (reálně kolem 340 Ah) MB31 a jejich ekvivalenty. Ale ani větší. Takže kdybych stavěl HV úložiště, tak je tam dám taky. Tady je nevýhoda spíš v tom, že to musíš postavit celé najednou a obtížně se tedy ta investice rozkládá na menší částky, kdežto já můžu mít 4 roky starý pack 2P16S 120 Ah, vedle něj rok starý pack 16S 280Ah a vedle něj letošní 16S 315Ah a přidávat nebo ubírat po 16 článcích podle libosti.Mex píše: sob kvě 23, 2026 10:00 pmU LV řešení asi spíš uživatel použije míň větších článků.
Ale i kdyby ne, tak může spojit víc menších článků paralelně a balancovat celou tuto paralelení sestavu.
Takže balančních vodičů bude třeba 16, kdežto u HV řešení jich bude třeba 80 (to je konkrétně můj případ).