Elektricka / hybridni auta
Elektromobily, hybridy, elektrokola, elektroskůtry, řešení pro karavany, obytné přívěsy, maringotky, obytné automobily, mobilní domy.
- JozefSK
- Reputace: 25
Re: Elektricka / hybridni auta
Prepadak Dacia Spring ?
Chvilu som o nom uvazoval aj ja. Kym som sa neposadil do toho EV ...Typický zákazník Dacie nebýva v luxusnej štvrti, ale v paneláku a je rád, že nemusí ráno na autobus. So Springom síce nemusí, ale len do chvíle, kým sa mu nevybije. Potom je v podstate bez auta, pretože nabíjanie na verejnej nabíjačke nie je vždy praktické.
- TomHC
- Reputace: 492
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
A vw e-up je myslíš lepší? A tie elektrické minivozítka (invalidný vozík s igelitovou nadstavbou) sú lepšie? Nízka cena, biedne auto...
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 07/2025 = 12. 5 MWh AC
-
- Reputace: 14
- Lokalita: Galanta
- Výkon panelů [Wp]: 5730
- Kapacita baterie [kWh]: 14,3
tu 65 konovu daciu spring ma manzelka do mesta, nevie si ju vynachvalit. Zaparkuje uplne vsade 

6x Longi 370 JV+ 6x Longi 370 JZ 4440 Wp, 3x430 Longi JZ 1290 Wp | Victron 150/35 MPPT | Must PV1800 Pro 5,2 kW | 16x LiFePo4 280Ah
-
- Reputace: 148
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Jaký propadák, od vzniku této série je to jedno z neprodávanějších eaut v DE. Stačí otevřít mobile.de, zjistí se nabídka přes 1tks spring dacie auta. Propadák je jiná známá značka, hlavně cenou.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
-
- Reputace: 190
- Lokalita: Česká Lípa
V tom článku je uvedeno, že podle statistik Data Force se v Evropě prodalo jen 15725 kusů Dacie Spring. Záměrně tam není uvedeno za jaké období to je. Podle tiskové zprávy Renaultu se jen za prvních 9 měsíců roku 2023 prodalo v Evropě 44262 kusů Dacie Spring. Jenže EV (bez hybridů) se v Evropě obecně prodávají stále výrazně méně než spalováky. Takže to není nic překvapivého. Pokud jde o malé EV obecně tak Dacia Spring patří v Evropě mezi ty nejprodávanější. Takže když už si někdo chce v Evropě koupit malé EV tak je to většinou právě Dacia Spring.
Mimochodem všechny čisté EV dohromady bez hybridů tvořily v Evropě podíl na prodejích všech nových aut od začátku roku 2025 do května jen 15,4%.
Loni tj. v roce 2024 se prodalo v Evropě 21000 kusů Dacie Spring. Nicméně kariéra tohoto auta končí. Spring dostane nástupce pravděpodobně už v roce 2026, přičemž druhá generace Springu přišla na svět teprve loni. Důvod? Protičínská cla, která by z tohoto auta dříve či později udělala neprodejné zboží. Šéf skupiny Renault Luca de Meo tak zavelel k rychlé změně. Novinku vyvine v rekordním čase na základech nového Twinga. Nové EV, které dostane úplně nový název, se bude spolu s modelem Twingo vyrábět ve Slovinsku, což opět sníží náklady. S cenou od 18000 eur bude soupeřit s levnými čínskými EV jako je Leapmotor T03 za 15500 eur, který vyrábí koncern Stellantis v Polsku, či BYD Seagull. Prodej plánuje Dacia spustit v první polovině roku 2026.
Mimochodem všechny čisté EV dohromady bez hybridů tvořily v Evropě podíl na prodejích všech nových aut od začátku roku 2025 do května jen 15,4%.
Loni tj. v roce 2024 se prodalo v Evropě 21000 kusů Dacie Spring. Nicméně kariéra tohoto auta končí. Spring dostane nástupce pravděpodobně už v roce 2026, přičemž druhá generace Springu přišla na svět teprve loni. Důvod? Protičínská cla, která by z tohoto auta dříve či později udělala neprodejné zboží. Šéf skupiny Renault Luca de Meo tak zavelel k rychlé změně. Novinku vyvine v rekordním čase na základech nového Twinga. Nové EV, které dostane úplně nový název, se bude spolu s modelem Twingo vyrábět ve Slovinsku, což opět sníží náklady. S cenou od 18000 eur bude soupeřit s levnými čínskými EV jako je Leapmotor T03 za 15500 eur, který vyrábí koncern Stellantis v Polsku, či BYD Seagull. Prodej plánuje Dacia spustit v první polovině roku 2026.
-
- Reputace: 245
- Lokalita: Praha
Dacie má jednu velkou nevýhodu, je fakt, fakt hnusná. Všechny automobilky, včetně Číňanů dodržují nějaký přijatelný design, ale Dacii poznáš na kilometry. Omlouvám se majitelům. 

10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
To je věc čistě subjektivního názoru. Třeba mě se aktuální verze Dacia Spring libí víc než Tesla.
.

.
Naposledy upravil(a) Valdano dne čtv črc 17, 2025 2:57 pm, celkem upraveno 2 x.
- TomHC
- Reputace: 492
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Náhodou, tie najnovšie trochu okopírovali Land Rover, a sú celkom v pohode - za mňa. Bigster určite 
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 07/2025 = 12. 5 MWh AC
- JozefSK
- Reputace: 25
Naozaj neviem, ci vw e-up je lepsi, v tom som nesedel.TomHC píše: čtv črc 17, 2025 10:52 amA vw e-up je myslíš lepší? A tie elektrické minivozítka (invalidný vozík s igelitovou nadstavbou) sú lepšie? Nízka cena, biedne auto...
Ale v tom Springu pri mojej vyske a (ne)moznostiach nastavenia sedacky a volantu, hoc aj na kratke trasy okolo komina ... nuz veru, nesadlo mi to sedenie ...

-
Obecně malé auto logicky není vhodné pro vyšší osoby. Pokud jde o nastavitelnost sedadla řidiče a volantu tak to jste zřejmě seděl v nějaké staré verzi Dacia Spring, protože aktuální verze má nastavitelné sedadlo řidiče i volant. Volant u Dacia Spring je nastavitelný pouze výškově. Nenachází se zde možnost nastavení hloubky (dopředu a dozadu). Ve voze opravdu není moc místa k tomu, aby se dalo sedadlo řidiče posunout výrazně více dozadu a tomu odpovídá i nemožnost nastavení nastavení hloubky (dopředu a dozadu) u volantu. Zkrátka u vyšší osoby se předpokládá, že má také delší ruce což by mělo stačit k tomu, aby se na volant pohodlně dosáhlo i když se sedalo řidiče posune dozadu co nejvíce to jde. Výškově tj. nahoru a dolů je volant nastavitelný páčkou pod volantem.