Jirkova FVE
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Reputace: 88
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Kolem roku 85 jsem opravoval barevné televize, měl všechny televizní IO v hlavě, stačila mi pistolová pájka a avomet. Tesla Color 110 stála pět měsíčních platů. Dneska stojí TV týdenní plat a opravit se v ní dá leda zdroj a i tak se ten čas nad tím strávený nezaplatí. Leda že to člověk vezme jako výzvu. Svět se změnil, tak to prostě je.
-
- Moderátor
- Reputace: 744
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
Je to tak, vsichni placou, jak se nic neopravuje, ale za stovku na hodinu makat nechteji. A leckdy jsou ty opravy i na vic nez chvilku.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Reputace: 186
- Lokalita: Šumperk
jedna vec je mit moznost to opravit a druha jeji rentabilita...
dam priklad... mam telefon moto g54 5g power edition... je to levnej android pod 5000Kč s DPH, ale nabízí dostatecny procesor a velmi nadstandartnich 12GB ram... sice to neni nejrychlejsi mobil co jsem kdy mel, ale operacni system je velice cisty a telefon je prekvapive svizny a strci do kapsy i telefony za dvojnasobek... spadl mi z dodavky na zem na kamení... no jak jinak.. display na 2 kusy. Telefon super, mel 3 mesice. Tak se koukam na nahradni dily a display za 1200kc (original dil)... no fajn proc ne. Proces opravovani jsem nikdy nedelal ale zkusil jsem to... v prubehu nahrivani horkovzdusnou pajkou a dostavani se dovnitr to proste ani za nic neslo a mel jsem pocit ze mi chybi jeste nejaky sroubek. No a pri pokusu ho najit jsem odlepil nfc antenu (zda neni sroubek pod ni) a ta se bohuzel pri tom procesu roztrhla. Sroubek tam nebyl... byl skovany pod sklem co krylo cocky fotaku. Display jsem nakonec vymenil a funguje spravne, telefon jsem tedy nelepil a rikal jsem si ze si koupim nfc antenu a vymenim ji a budu spokojeny. Po 2 mesicich snazeni vseho mozneho i nemozneho jsem si koupil jiny telefon... proste ten dil neni.
neni to jen o cene opravy... je to i o moznosti toho ze bych si chtel koupit nahradni dil a kolikrat potom taky o cene toho daneho dilu.
dam priklad... mam telefon moto g54 5g power edition... je to levnej android pod 5000Kč s DPH, ale nabízí dostatecny procesor a velmi nadstandartnich 12GB ram... sice to neni nejrychlejsi mobil co jsem kdy mel, ale operacni system je velice cisty a telefon je prekvapive svizny a strci do kapsy i telefony za dvojnasobek... spadl mi z dodavky na zem na kamení... no jak jinak.. display na 2 kusy. Telefon super, mel 3 mesice. Tak se koukam na nahradni dily a display za 1200kc (original dil)... no fajn proc ne. Proces opravovani jsem nikdy nedelal ale zkusil jsem to... v prubehu nahrivani horkovzdusnou pajkou a dostavani se dovnitr to proste ani za nic neslo a mel jsem pocit ze mi chybi jeste nejaky sroubek. No a pri pokusu ho najit jsem odlepil nfc antenu (zda neni sroubek pod ni) a ta se bohuzel pri tom procesu roztrhla. Sroubek tam nebyl... byl skovany pod sklem co krylo cocky fotaku. Display jsem nakonec vymenil a funguje spravne, telefon jsem tedy nelepil a rikal jsem si ze si koupim nfc antenu a vymenim ji a budu spokojeny. Po 2 mesicich snazeni vseho mozneho i nemozneho jsem si koupil jiny telefon... proste ten dil neni.
neni to jen o cene opravy... je to i o moznosti toho ze bych si chtel koupit nahradni dil a kolikrat potom taky o cene toho daneho dilu.
- dipos
- Reputace: 12
- Lokalita: Jindřichov u Krnova
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 2 700
- Kapacita baterie [kWh]: VŽDY bude 0 kWh
Doufám, že stejný. 
Sluneční ohřívárna TUV 2,7 kWp, ECO Solar Boost 3,5 kW PRO, Boilery 120 L + 100 L
- JirkaE
- Reputace: 137
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Jak kdy a jak kdocipis píše: čtv kvě 29, 2025 10:57 pmJe to tak, vsichni placou, jak se nic neopravuje, ale za stovku na hodinu makat nechteji. A leckdy jsou ty opravy i na vic nez chvilku.

Jeden ,,BOX" jsem tady měl po čtvrté - už to ani nepočítám. První opravu jsem naúčtoval ,,přiměřeně" ale taky ne reálnou hodnotu času.
Další už jsem ani nepočítal. Nyní mě bylo už jen pána líto...
Jednoznačně si to způsobil všechno sám, ignorací manuálu na počátku, ale jsme jen lidi...
Poslal jsem to za 2h zpět, na adresu elektrikáře a napsal mu ,,zdarma a hezkou dovolenou...a že odměnou mě bude - několik let provozu bez oprav"

Trvalo to sotva 15min, poštovný 4,95E.
Tak to mě fakt na novou střechu nestačí

Věřím že se mě to vrátí jednou jinak a vzpomenu na opraváře pračky z mládí, jak i ,,stovku" od mamky odmítal, když ve 22h odcházel a byl tam od 14,30...
Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Aktuální písnička spojená s věkem a narozeninami (VHS-Oficial music video 2015)
- Stařešina -
Letošní NOVINKA - VHS - Dobro a zlo (Oficial music video 2025) -
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp

-
- Reputace: 186
- Lokalita: Šumperk
zmenil jsem i praci a novy sef je prekvapive lidsky, tak mi nabizel telefon, ktery jsem na zacatku odmitl s tim, ze jsem spokojeny a nepotrebuji. Kdyz jsem pochopil ze nepochodim s opravou tak jsem si o telefon rekl. Chtel mi dat iphone, ale ja to proste nepotrebuji a tak mi rekl vyber si neco do 20k... no a jelikoz on i jako snad kazda ostatni firma ma smlouvu u nejakeho operatora podival jsem se na nabidku telefonu tam a vybral si neco z kreditu co tam mel aby to nemusel platit. Chtel jsem za rozumne penize co nejlepsi telefon co umoznuje pripojit sluchatka (protoze me v praci nebavi drzet telefon u ucha) a tak jsem si vybral Redmi Note 13 Pro... kdyz tomu zmerim vykon je to vykonejsi... kdyz s tim delam bezne ukony (volani, sms, whatsup) nemam ten pocit. Jo foti to lepe... levna motorola mela fakt slabej fotak a ctecka otisku prstu v lcd znamena, ze telefon nemusim zvednout ze stolu abych ho rozsvitil a odemcel, ale tady vyhody konci.
Pokud nepotrebujete fotak vemte motorolu... i baterka dala v pohode 2 dny pouzivani... tenhle je vecer mezi 10-20%.
- JirkaE
- Reputace: 137
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Přiznávám, že čím víc příspěvků jsem četl, tím víc jsem byl zmatený, jak to má vlastně být zapojené...
Nakonec nevím a nejsem jistý ani vyjmenovanými slovy na ,,A"
Raději sem dám jednoduchý schematický obrázek a poprosím o konzultaci a kritiku - všechny zkušenější.
Je fakt, že na stavbě - klasickou domovní instalaci - (krom u nás doma) - jsem nedělal již velmi velmi dlouho (víc než 20let - když pátrám v hlavě)
Kromě malých úprav - oprav - doplňování stávajícího atd...
Jde mě o přepínání na zimu ale hlavně asi o modré a zelené. Někdo spojuje všechny modrý, jiný ne.
Někdo má chránič na těch spojených, jiný to drží až k přepínači oddělené - jinak říká - že chránič padá...
Já tuto zkušenost zatím nemám a tak úplně nevím... A hlavně nechci nic ,,zbytečně" odpálit.
Sporák = deska a trouba - je samozřejmě rozhozený a má tři samostatné vedení ( je to jediný 3F spotřebič )
Chtěl jsem i 3F nabíječku - na drobnější a pružnější nabíjení z DS - pro menší dobíjení - než se přepne a taky rovnoměrné zatížení fází z DS, ale zatím jsem nic nenašel. Ale to zatím nijak nevadí.
Nyní mě jde o uzemnění a nuly a postupné přepínání na síť, jak to začne být před zimou aktuální - držet z FV alespoň část domácnosti.
Mají být ty nuly ze sítě a nuly z FV - vzájemně propojené = nepřepínat - nebo ne ?
Do baráku je přívod 4 x 16mm2 se zeleným
Pokračuje přes zaplombovanou skříňku s průhledným deklem s nožovkami 3 x 63A a zelený se mění na modrý a je pouze propojený
Tato skříňka je uvnitř také, za dveřmi do druhé části baráku, která dříve sloužila jako hospodářská budova - kde dole byla zvířata - vršek plný sena.
Celé (neměřené) vedení je pouze v liště a vnitřkem
V hlavním rozvaděči kde je i elektroměr a část zaplombovaná také, jsou jističe 3 x 35A.
Zde se pak objevuje i zelený asi 35mm2 = netuším - asi samostatné uzemnění baráku = nevím kam vede a kde končí.
Neměl by být - s tím zeleným/pak modrým - ze sítě také propojený - jako posílení uzemnění ? (s myšlenkou - že uzemnění je uzemnění a to je jen jedno...)
Zelený (asi naše uzemnění) s modrým (původně zeleným z DS) již nikde není propojený.
Na obrázku jsem to namaloval propojené zelený a modrý - ale doopravdy to tak není.
Všechny čtyři - již měřené kabely asi 10mm2 jdou společně na jeden hlavní chránič pro celý dům, pak již klasika, 3F hřeben a dvě řady jističů - ty už jsem dával já nové (ale oficiálně jedu stále na provizorní připojení) - aby nám tehdy vůbec dali elektroměr - do malého stavebního rozvaděče který jsem na rychlo koupil a připojil.
Nyní chci původní 3F chránič nahradit třemi samostatnými 2P.
Ihned co odešel technik distributora jsem to zas vyhodil, vyměnil jističe a vše zapojil zpět aby nám běžel celý barák - původní chránič - jeden pro celý dům jsem nechal. Spadlo to za celou dobu 2x nebo 3x nevím to nyní neřeším (ale funguje
)
Moje celá idea je ta - přepínat na síť - tak jak bude potřeba - ty nevětší ,,žrouty" u nás doma, s tím, že ten 4 kus (v pravo) třeba nepřepnu vůbec a ty malé spotřeby to utáhne i přes zimu
Prosím znalé dlouholeté solárníky o kritiku, co mám dobře a co špatně ? Děkuji moc
Edit : Takle jsou ty barvy a jištění na přívodu - pokud jsem to napsal zmateně
Nakonec nevím a nejsem jistý ani vyjmenovanými slovy na ,,A"
Raději sem dám jednoduchý schematický obrázek a poprosím o konzultaci a kritiku - všechny zkušenější.
Je fakt, že na stavbě - klasickou domovní instalaci - (krom u nás doma) - jsem nedělal již velmi velmi dlouho (víc než 20let - když pátrám v hlavě)
Kromě malých úprav - oprav - doplňování stávajícího atd...

Jde mě o přepínání na zimu ale hlavně asi o modré a zelené. Někdo spojuje všechny modrý, jiný ne.
Někdo má chránič na těch spojených, jiný to drží až k přepínači oddělené - jinak říká - že chránič padá...
Já tuto zkušenost zatím nemám a tak úplně nevím... A hlavně nechci nic ,,zbytečně" odpálit.
Sporák = deska a trouba - je samozřejmě rozhozený a má tři samostatné vedení ( je to jediný 3F spotřebič )
Chtěl jsem i 3F nabíječku - na drobnější a pružnější nabíjení z DS - pro menší dobíjení - než se přepne a taky rovnoměrné zatížení fází z DS, ale zatím jsem nic nenašel. Ale to zatím nijak nevadí.
Nyní mě jde o uzemnění a nuly a postupné přepínání na síť, jak to začne být před zimou aktuální - držet z FV alespoň část domácnosti.
Mají být ty nuly ze sítě a nuly z FV - vzájemně propojené = nepřepínat - nebo ne ?
Do baráku je přívod 4 x 16mm2 se zeleným
Pokračuje přes zaplombovanou skříňku s průhledným deklem s nožovkami 3 x 63A a zelený se mění na modrý a je pouze propojený
Tato skříňka je uvnitř také, za dveřmi do druhé části baráku, která dříve sloužila jako hospodářská budova - kde dole byla zvířata - vršek plný sena.
Celé (neměřené) vedení je pouze v liště a vnitřkem

V hlavním rozvaděči kde je i elektroměr a část zaplombovaná také, jsou jističe 3 x 35A.
Zde se pak objevuje i zelený asi 35mm2 = netuším - asi samostatné uzemnění baráku = nevím kam vede a kde končí.
Neměl by být - s tím zeleným/pak modrým - ze sítě také propojený - jako posílení uzemnění ? (s myšlenkou - že uzemnění je uzemnění a to je jen jedno...)
Zelený (asi naše uzemnění) s modrým (původně zeleným z DS) již nikde není propojený.
Na obrázku jsem to namaloval propojené zelený a modrý - ale doopravdy to tak není.
Všechny čtyři - již měřené kabely asi 10mm2 jdou společně na jeden hlavní chránič pro celý dům, pak již klasika, 3F hřeben a dvě řady jističů - ty už jsem dával já nové (ale oficiálně jedu stále na provizorní připojení) - aby nám tehdy vůbec dali elektroměr - do malého stavebního rozvaděče který jsem na rychlo koupil a připojil.
Nyní chci původní 3F chránič nahradit třemi samostatnými 2P.
Ihned co odešel technik distributora jsem to zas vyhodil, vyměnil jističe a vše zapojil zpět aby nám běžel celý barák - původní chránič - jeden pro celý dům jsem nechal. Spadlo to za celou dobu 2x nebo 3x nevím to nyní neřeším (ale funguje

Moje celá idea je ta - přepínat na síť - tak jak bude potřeba - ty nevětší ,,žrouty" u nás doma, s tím, že ten 4 kus (v pravo) třeba nepřepnu vůbec a ty malé spotřeby to utáhne i přes zimu

Prosím znalé dlouholeté solárníky o kritiku, co mám dobře a co špatně ? Děkuji moc

Edit : Takle jsou ty barvy a jištění na přívodu - pokud jsem to napsal zmateně
Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
- Stařešina -