Komprese LiFePo4 baterie
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na správnou kompresi LiFePo4 baterií, která může prodloužit jejich životnost až o 40 %. Uživatelé sdílejí zkušenosti s utahováním baterií pomocí závitových tyčí a diskutují o optimální síle stlačení dle datasheetů výrobců. Zároveň se řeší rozdíly mezi domácími kutilskými řešeními a sériově vyráběnými akuboxy, které často kompresi ignorují kvůli úspoře nákladů a nižší kvalitě.
-
Mex
- Reputace: 339
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Komprese LiFePo4 baterie
Autaři (což jsou asi docela velcí kluci) tam používají nějakou pěnu, kterou je to utěsněné v pevném boxu.
Tak předpokládám, že mají tu pěnu napočítanou na správnou tlakovou sílu. Její množství a konzistenci.
Dělají toho spoustu, tak si to můžou vylaborovat, aby jim to sedělo.
Pro malého domácího bastlíře jsou pružiny snadnější řešení.
Tak předpokládám, že mají tu pěnu napočítanou na správnou tlakovou sílu. Její množství a konzistenci.
Dělají toho spoustu, tak si to můžou vylaborovat, aby jim to sedělo.
Pro malého domácího bastlíře jsou pružiny snadnější řešení.
- TomHC
- Reputace: 790
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Mex, neslúži tá pena hlavne ako rozvádzač tepla?
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
Mex
I kdyby bylo - talířovky jsou v ceně kolem koruny za kus.vla píše: pát úno 20, 2026 9:34 amJasně, je to asi nejpreciznější řešení. Spíš si říkám, jestli to není až zbytečně pečlivé.
Když jich dám na každou závitovku třeba 12, tak se vejdu do 20 Kč na jednu závitovku, tj. do 80Kč za celý balík článků.
To proti ceně článků je někde daleko za desetinnou čárkou.
-
Mex
Je možné, že taky.
-
ElektroEzs
- Reputace: 99
- Lokalita: okolí Teplic
- Výkon panelů [Wp]: 8340
- Kapacita baterie [kWh]: 14,4
To si taky rikam jestli uz to nekdy neprehanimevla píše: pát úno 20, 2026 9:34 amJasně, je to asi nejpreciznější řešení. Spíš si říkám, jestli to není až zbytečně pečlivé.
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A
2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
- TomHC
- Reputace: 790
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Ondro, to je ako s bicyklami. Že najhoršie čo sa môže cyklistovi stať, keď naserie manželku a tá predá všetky jeho bicykle za sumu, ktorú jej on povedal že za to ich kúpil
"Koľko stáli tie tri nové modré bedne čo pribudli v garáži?" Miláčik, to je len také veľké, ale dal som iba 150€ za kus!!! Vidíš že to nemá ani displej, nič, len pár lediek...
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
Mex
Navíc 100 Kč za pružiny ti přijde moc?
-
Valdano
- Reputace: 246
- Lokalita: Česká Lípa
Různé studie zmiňují, že se dá životnost článků v bateriovém uložišti prodloužit až cca o 40% vhodnou kompresí. I výrobci článků doporučují vhodnou kompresi viz specifikace v datasheetech od EVE apod. Výrobci sériově produkovaných uzavřených akuboxů na to kašlou, protože to není v jejich zájmu. Řeší to spíš formou něco tam dáme, ale nebudeme si to přece komplikovat vhodnou kompresí. Řada těch uzavřených akuboxů je stejně spíš velká bída a jsou ošizené jak to jen jde. Ono to i tak něco vydrží a tak výrobce těch akuboxů nemá logicky snahu dělat víc. Domácí kutil, který si to staví sám a rozumí tomu má přesně opačný zájem než velkosériový výrobce uzavřených akuboxů a tak tomu logicky věnuje víc pozornosti a řeší i věci, které velkosériový výrobce dle mého názoru nikdy řešit nebude. Cokoli co je pro domácího kutila přijatelné z hlediska provedení a co může prodloužit životnost článků nebo případně zlepšit bezpečnost bateriového uložiště je dle mého názoru správné. Je každého věc jestli se rozhodne ignorovat doporučení výrobců článků ohledně vhodné komprese a bude to řešit bastlem srovnatelné úrovně jako je u sériově vyráběných uzavřených akuboxů a nebo zda tomu věnuje víc pozornosti.
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 937
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
A pak se tomu říká neodborná montáž ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
gold1
- Reputace: 10
- Lokalita: Zdiby
- Výkon panelů [Wp]: 9120
- Kapacita baterie [kWh]: 27
Obcas proletnu toto vlakno a uz dlouhou dobu mi vrta hlavou jedna vec:snazite se vypiplat kompresi temer k dokonalosti,ale podle meho nazoru neberete v potaz jeden dulezity faktor-doposud jsem nikde nenasel relevantni info ke kolika clankum se ta kompreesni sila vztahuje.On bude dost velky rozdil mezi tim kdyz budou clanky srovnane 2x8 nebo 1x16.A taky bude dost velky rozdil jestli budou za sebou nebo na sobe.Podle meho nazoru je ta doporucujici informace od vyrobce pouze obezlicka aby se vyhnul reklamacim nafouklych clanku nebo ulomenych kontaktu.Na fotkach nektrerych prumyslovych baterii nejsou clanky nijak stazene,jen fixovane v "boxech" a cela ochrana spociva ve flexibilnich propojkach.Ale uznavam,ze zavitovka s nasazenou pruzinou vypada efektne.A pouzit mechanicky budik k alternativnimu mereni SOC je super napad.
24x JaSolar 380wp(12xV+12xZ) ,2x Smartsolar 150/85, MPII 48/6k5→MP II 48/8000, 32x Narada 125Ah(2x16s)Lifepo4,16x EVE 280Ah, Victron Smartshunt 500A.
-
Valdano
- Reputace: 246
- Lokalita: Česká Lípa
Myslím, že nemá smysl se tu dohadovat ani zpochybňovat doporučení výrobců článků. Ať se každý zařídí podle toho jak uzná za vhodné. Jistě se najdou výjimky tj. případy kdy vlastní stavbu bateriového uložiště některý kutil zprasí. Nicméně dle mého názoru v segmentu malých bateriových uložišť většina zde na serveru probíraných kutilských výtvorů jak kvalitou zpracování tak i z hlediska bezpečnosti převyšuje to co se běžně prodává jako sériově vyráběná malá bateriová uložiště nebo uzavřené akupacky. Stručně řečeno v tomto segmentu výrobci v rámci sériové produkce na kvalitu a nezřídka ani na bezpečnost často moc nehledí. Ono i ty ošizené sériově vyráběné sady něco vydrží a když není moc reklamací a pořád jim to jde na to odbyt, protože spousta lidí nemá znalosti ani zkušenosti na to, aby si něco takového postavila sama, tak výrobci nemají důvod být víc pečliví a flákají to jak to jen jde, a to je současná realita v tomto segmentu.