Spor s ČEZ Distribuce (muj cez)

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
xmasin
Reputace: 102

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Nový příspěvek od xmasin »

zbek píše:
Netušite co bude noveho v podminkach ? Nebudou povolovat vic jak 3,7Kwp na fázi ? Zvažuji že si udělám na druhou fazi FV bez baterek 2,5Kwp . Pokud by se zvedla možnost na cca 4,7Kwp , tak bych radši posilnil první fázi .
S tím bych moc nepočítal. Podle toho, co jsem četl, tak spíš jde o úpravu PPDS dle aktualizované EU směrnice.
jahodovák
Reputace: 231
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od jahodovák »

xmasin píše:
zbek píše:
Netušite co bude noveho v podminkach ? Nebudou povolovat vic jak 3,7Kwp na fázi ? Zvažuji že si udělám na druhou fazi FV bez baterek 2,5Kwp . Pokud by se zvedla možnost na cca 4,7Kwp , tak bych radši posilnil první fázi .
S tím bych moc nepočítal. Podle toho, co jsem četl, tak spíš jde o úpravu PPDS dle aktualizované EU směrnice.
Zkusím si tipnout,bude to zas jako obvykle,půjde to na riku velkým korporacím a navíc nastaveno tak,aby menší měly ještě více ztíženou pozici a to proto aby svým počínáním neodebírali zisk molochům..velice rád bych se ale pletl... ;) ;)
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
beethowen
Reputace: 153

Nový příspěvek od beethowen »

Tak už i u nás byla po odečtu kontrola technikem z E-onu.
Já jsem u toho nebyl, jenom jsem dostal od tchána hlášku, že se někdo z E-onu hrabal v elektroměru. Před týdnem byl oficiální odečet. Zrovna jsem jel z baterek, takže mu elektroměr musel stát, tak se asi divil. Uvidíme co bude.
10,2kWp poly/mono, XTH6000-48, 2x VT-80A, Li-ion 48kWh
viewtopic.php?t=5358#p103484
viewtopic.php?t=4136#p72550
xmasin

jahodovák píše:
Zkusím si tipnout,bude to zas jako obvykle,půjde to na riku velkým korporacím a navíc nastaveno tak,aby menší měly ještě více ztíženou pozici a to proto aby svým počínáním neodebírali zisk molochům..velice rád bych se ale pletl... ;) ;)
Taky bych to tak viděl, ale mohla by být šance trochu upravit definici ostrovního provozu, aby z definice zmizelo "Z", to by pro účely většiny zdejších přispivatelů stačilo.
daffyx
Reputace: 5

Nový příspěvek od daffyx »

beethowen píše:
Tak už i u nás byla po odečtu kontrola technikem z E-onu.
Já jsem u toho nebyl, jenom jsem dostal od tchána hlášku, že se někdo z E-onu hrabal v elektroměru. Před týdnem byl oficiální odečet. Zrovna jsem jel z baterek, takže mu elektroměr musel stát, tak se asi divil. Uvidíme co bude.
Ano, logický krok, není odběr - je možné že je to překlenuto a bude černý odběr.
Zase na druhou stranu...i já mohu mít nulový odběr ne? nebo je to snad trestné mít 0 odběr a mít zapnutý hlavní jistič???
To už je jak v Austrálii , kde musím být připojen k sítí i když jedeš na ostrovu!!
xmasin

Trochu jsem poškádlil ČEZ Distribuci ohledně UPS se solárním dobíjením a zde je odpoveď:
Z Vámi zaslaných informací vyplývá, že záložní zdroj bude funkční jako UPS (jedná se o spotřebič).
Pokud bude napojen na panely FVE a ty slouží pouze pro napájení baterií, jedná se také o spotřebič.
Musí být ale zamezeno dodávkám do distribuční sítě.
Pokud je možný jakýkoliv přetok do distribuční sitě je nutné podat žádost o připojení mikrozdroje/výrobny.
Takže to beru jako potvrzení, že Axpert KING nebo MPP Solar MK mohu legálně provozovat s připojenými panely za předpokladu nahlášení UPS jako spotřebiče. Takže kdo to tak provozujete, tak to zlegalizujte a budete v klidu.
matobabetak
Reputace: 28

Nový příspěvek od matobabetak »

ja som volal aj pisal s ZSE a akonahle som spomenul UPS hned bola odpoved ze je to len spotrebic, ze nic nepotrebujem... u mna spokojnost, DS bude len ako zaloha
[6x235W poly, axpert 2,4kw,lion samsung sdi 24V 190Ah, 10x 1kwh 18650 bloky, total 15kwh, rashberyy pi4, ICC, zaloha kipor 3kw elektrocentrala
https://pvoutput.org/list.jsp?id=84584&sid=74995
xmasin

Já to chtěl mít ideálně na papíře, což teď mám. Důležité je, že to technik tak posoudil, takže vzhůru na nahlašování UPS :D
tomas
Reputace: 242

Nový příspěvek od tomas »

Šlo by prosím to vyjádření neskenovat se zamazanými osobními údaji a vystavit?
A už ani ten nesmysl s centrálním odpojovačem celého odběrného místa už nejednou nepožadují? :o
A teď co je UPS a co není? Prý existují UPS které jsou zapojeny k distribuční síti paralelně a u jiných je dodávka do DS nemožná jenže kde to má zákazník co si chce koupit UPSku zjistil, prodavači s elektrospotřebním zbožím jen nechápavě hledí na co se to prám nebo melou nesmyly.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
xmasin

tomas píše:
Šlo by prosím to vyjádření neskenovat se zamazanými osobními údaji a vystavit?
A už ani ten nesmysl s centrálním odpojovačem celého odběrného místa už nejednou nepožadují? :o
Bohužel to mám jen mailem, posílal to za mně kolega jako online dotaz.
brumlaj
Reputace: 258

Nový příspěvek od brumlaj »

xmasin píše:
..... za předpokladu nahlášení UPS jako spotřebiče. Takže kdo to tak provozujete, tak to zlegalizujte a budete v klidu.
Možná Ti uniklo, že UPS je v kolonce kdy se posuzují zpětné vlivy na distribuční síť. Nic z toho co jsi napsal neříká, že ČEZ Distribuce v době podání "přihlášení zařízení k odběru" po Tobě nebude chtít diplomovou práci na téma "připojení UPS v OM xyz" Držím pěsti.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
xmasin

brumlaj píše:
Možná Ti uniklo, že UPS je v kolonce kdy se posuzují zpětné vlivy na distribuční síť. Nic z toho co jsi napsal neříká, že ČEZ Distribuce v době podání "přihlášení zařízení k odběru" po Tobě nebude chtít diplomovou práci na téma "připojení UPS v OM xyz" Držím pěsti.
Neuniklo. Vloni jsem dva Axpert King k DS ČEZ Distribuce připojil vcelku bez problémů. Chtěli jen jednopólové schéma a v mém případě odpojení odběrného místa od DS při výpadku, protože tam mám přepínač, který umožňuje připojit celou instalaci na UPS. U kolegy stačilo jednopólové schéma s definicí zálohovaných okruhů.
Cílem cvičení bylo zjistit jak se na UPS se solárním dobíjením dívají a za co tyto UPS považují (spotřebič versus výrobna).
diablo007
Reputace: 239

Nový příspěvek od diablo007 »

Pokud bude nahlášena UPS a při vyúčtování bude o 2Mwh méně je otázka zda to i potom budou brát jako spotřebič a ne výrobu
xmasin

diablo007 píše:
Pokud bude nahlášena UPS a při vyúčtování bude o 2Mwh méně je otázka zda to i potom budou brát jako spotřebič a ne výrobu
Podle definice výrobna pracuje paralelně se sítí a je schopna dodávat do DS. King paralelně se sítí nepracuje (na výstupu má jiné napětí) a do DS také dodávat neumí, takže je to z hlediska DS spotřebič. To že dokáže snížit spotřebu z DS pomocí FV panelů je jiná otázka, ale když budu mít nahlášenou UPS a klesne mně spotřeba, tak provozovatel DS může zkontrolovat elektroměr jestli neměří blbě, může osadit lepší s měřením přetoků nebo může zkusit zkontrolovat, zda před elektroměrem není černý odběr, ale to je tak vše. Legislativně mně FV panely dobíjejí baterku a pak využívám energii z baterky.
diablo007

A jim od Kinga stačilo jen tvé tvrzení že je to UPS a nechtěli od toho nějaká data od výrobce? Protože pokud by to bylo tak jednoduché tak je většina axpertu u nás zlegalizovatelna jako UPS
diablo007

Akorát by se asi nesmělo přes něj přelévat v NT do baterek a mít tedy nulu ve VT co
FRSO
Reputace: 155
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Nový příspěvek od FRSO »

diablo007 píše:
Akorát by se asi nesmělo přes něj přelévat v NT do baterek a mít tedy nulu ve VT co
Ty nejsi povinen odebírat ve VT ,pokud máš dvoutarif, tak oni jen zkontrolovaly abys měl cca 1/3 NT a nic neřešily, teď už ani nesledují tu třetinu. Spousta lidí co měla D25 už většinou nemá nic akumulačního (bojler, akumulačky) a jim to nevadí, stejně jim přispěješ nájmem. Tu nulu stejně mít nebudeš ve VT v zimě.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 27.3.2025 13250kWh
FRSO
Reputace: 155
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Nový příspěvek od FRSO »

diablo007 píše:
A jim od Kinga stačilo jen tvé tvrzení že je to UPS a nechtěli od toho nějaká data od výrobce? Protože pokud by to bylo tak jednoduché tak je většina axpertu u nás zlegalizovatelna jako UPS
Tak to můžeš provozovat i Multiplus v režimu UPS když ji nahlásíš, za přetok by tě stejně trestaly jako za Kinga, nebo ne ?
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 27.3.2025 13250kWh
rokytna
Reputace: 33

Nový příspěvek od rokytna »

Přetoky u Axpert King ??? cože ?

Je-li Multiplus uvnitř jako Hybrid, pak je nahlášení jako UPS podvod. Protože vždy uvnitř existuje možnost dodávky do DS, i kdyby např. chybou nebo špatným nastavením.
ostrovní FVE
xmasin

FRSO píše:
Tak to můžeš provozovat i Multiplus v režimu UPS když ji nahlásíš, za přetok by tě stejně trestaly jako za Kinga, nebo ne ?
Ne, protože Multiplus pracuje paralelně se sítí, kdežto King ne. Multiplus musí být v případě připojení k DS nahlášen jako mikrozdroj. Klasická výrobna nejde, protože neumí funkce podpory DS.
Já se ptal vysloveně na Kinga resp. PIP MK, nevztahujte moje zjištění na jakékoliv jiná zařízení.