Tepelne cerpadlo-zkusenost
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Reputace: 46
- Lokalita: Śenkvice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16100
- Kapacita baterie [kWh]: 28
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Tepelne cerpadlo-zkusenost
Ja zase nedám dopustiť na tekuté závitové tesnenie Loxeal, naprosto dokonalé netvrdne ani za 5 rokov v tube čo mám doma, na kovovom závite vytvrdne do hodinu, nanesie sa krúžok na začiatok závitu, naskrutkuje koľko treba, nechá hodinu a natlakuje sa a je to dokonale tesné. Už roky používam iba to. Rozoberanie zastudena je obtiažne ale ide, osobne nahrievam spoj teplovzduškou na nejakých 90 stupňov, potom sa povolí v pohode.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
-
- Reputace: 245
- Lokalita: Praha
Ono to chce spíš odkoukat od profíka. Ta jejich tabulka je naprostý nesmysl, ale zase toho nesmíš dát moc. Já třeba vyplním závit, pak udělám kříže a znova omotám hrany závitu. Pak, ale není šance to tahle hluboko zašroubovat a když to zašroubuješ na hulváta, tak se vlákno rozřeže nebo praskne ta vsuvka. Ony jsou obecně šroubované spoje docela drahá a problematická sranda. Kde to jde použiju letovanou měď nebo to svařím z PPR. Super jsou také lisované spoje, ale to leze do peněz.ElektroEzs píše: pát črc 18, 2025 9:21 amPlatkem to beru vzdy abych to zdrsnil, tohle je treba zrovna na doraz protoze to jinak neslo ale zbytek ma vule a stejne to po cca roce zacalo obcas kapat. Proste to prosakuje. Motam ho pres zavity na kriz a davam vic nez je psano podle velikosti zavitu. Zkusim to znovu prepakovat a uvidim kdy se to znova ukaze
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- stano22
- Reputace: 54
- Lokalita: SK-ZA
- Výkon panelů [Wp]: 6500
- Kapacita baterie [kWh]: 25
Loxeal pouzivam roky, absolutne bezchybne. Len spresnim, ze vyrobca ale udava zivotnost v tube tusim 18 mesiacov. Pri cene 10€ u ptacka neriesim a po datume spotreby kupujem nove. S aktivatorom pouzivam aj na nekovove zavity. Tangit alebo loctite L55 len na zavity, ktore nechcem nahrievat pri rozoberani (zly pristup, budiky v okoli atd.). Alebo este na zavity, ktore viem, ze su docasnym riesenim. Konope pod 2" je totalny stredovek, navyse dnesne tenkostenne fittingy by sa nemali s konope vobec pouzivat! Ale pri velkych zavitoch sa bez neho neda obist.
4x EASUN MPPT 6048, 2x MP2 5kVA paralel, 16x 280Ah + 16x 230Ah LFP, 2x JKBMS, BEL do vody, Junctek shunt
- stano22
Obzvlast ked pouzivam fittingy roznych vyrobcov, tak si ich nasucho zasrobujem, aby som citil, aka je vola a podla toho dam zavity nitou. Pokial je rovnaky vyrobca, tak ta tabulka na niti vcelku sedi.eman píše: pát črc 18, 2025 10:43 amOno to chce spíš odkoukat od profíka. Ta jejich tabulka je naprostý nesmysl, ale zase toho nesmíš dát moc. Já třeba vyplním závit, pak udělám kříže a znova omotám hrany závitu. Pak, ale není šance to tahle hluboko zašroubovat a když to zašroubuješ na hulváta, tak se vlákno rozřeže nebo praskne ta vsuvka. Ony jsou obecně šroubované spoje docela drahá a problematická sranda. Kde to jde použiju letovanou měď nebo to svařím z PPR. Super jsou také lisované spoje, ale to leze do peněz.
4x EASUN MPPT 6048, 2x MP2 5kVA paralel, 16x 280Ah + 16x 230Ah LFP, 2x JKBMS, BEL do vody, Junctek shunt
-
- Reputace: 148
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
To sděluje kdo, prodejce nití a pásků? Potom ano, ale skutečnost je jiná. Není důvod si to totiž myslet. Ani s tím středověkem, ani s tou tenkostěnností. Je to jen reklamní trik pro zvýšení prodejnosti.stano22 píše: pát črc 18, 2025 10:45 amKonope pod 2" je totalny stredovek, navyse dnesne tenkostenne fittingy by sa nemali s konope vobec pouzivat! Ale pri velkych zavitoch sa bez neho neda obist.
U plynových trubek u přípojky to byla kdysi ještě podmínka používat konopí s fermeží. To snad stále platí.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
- stano22
gupa: Pasky pouzivam len na 3/8, max 1/2 budiky a pod. navyse so zavitom nesmies cuvnut, s nitou v pohode. Uz som videl aj v datasheetoch vyrobcov zakaz pouzivat konope, dohladavat to teraz nejdem. Ale napriklad atlas filtre maju zalisovane mosadzne zavity pre pripojenie do potrubia a aj na nich je vyslovny zakaz pouzivat konope... Reklamny trik na zvysenie predajnosti coho? Z jednej tuby loxealu za 10€ spravim 100-120 zavitov 3/4-1". Taktiez L55/unilock je na desiatky zavitov jedno balenie. Usetris na tom konope realne vobec nieco? Povedal by som, ze ani nie. A to neprihliadam na cas, ktory s tym zabijes. S loxealom mi tesni 99 zavitov zo 100 na prvu dobru, je to neuveritelne rychle a spolahlive. Samozrejme kazdeho vec, je to vas cas a vase "usetrene" peniaze. Niekedy je fajn vyliezt z jaskyne.
-
- Reputace: 148
- Lokalita: pod Brnem
Jsem rád konzervativní, změna je na
. Ale nepopírám výhody toho nebo tohoto, také nesděluji, že nějaké nové lepidlo je nanic. Jen konstatuji, že novinka-změna se často opírá o vymyšlený nesmysl kvůli prodejnosti. A zásadní nevýhoda inovátorství jsou s příchodem nové věci, nové problémy a případně s výhodou, jiné nevýhody. Ty vložky jsou i v PPR, filtrové vložky jsou slabé, ale to je rozhodné pro výšku namotání a rovnost a uhlazení konopí které zvolím. Pokud zde někdo sdělil, že nit musí mít určitý odpor při dotahování, tak odpor konopí u rovného závitu je až u konce na takovém typu výroby těsnění. Namazaný vyhlazený tz. srovnaný na vláknu a mokrý námotek na závitu díky tvrdnoucímu oleji, je podle mne to nej co může být pro takovou slabostěnou vložku. Nějaký křížem skládaný vlákno které se přeřízne - pro druhého díky přesvědčení ano, ale ne pro mne. Logika těsnění je dolehnutí a souměrnost a symerie, ne rozřezání nitě co je křížem, dotažení silou závitu přes hrby, a suchost, případně lepidlo které musím stále co rok kupovat. Olej dokud nezkožovatí v malém hrnci pod závitnicí lze i po 5ti letech doředit novým jedlým olejem a mám ho k doředění když potřebuji v kuchyni k dispozici stále.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
-
- Moderátor
- Reputace: 792
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
Ja bych to rekl asi takhle, konopi se da naucit snadno a odpusti chyby, ktere nit vubec. A lepidlo je posledni zachrana. Asi ho priste zkusim. Sice mi uz jde s tou niti celkem uspesne pracovat, ale ...
Lepidlo ma jen tu obrovskou nevyhodu v natlakovani za tu hodinu nebo kolik. A pokud mam spoj tam, kam se uz pri nasroubovani dalsich casti nedostanu, tak je to dost na houby, cekat hodinu, jestli cela sestava nahodou nekde netece. Nit ukaze hned (nebo za dva dny nebo za rok, jak u kolegy), konopi se "zatahne" pripadnym prusakem, ale u toho lepidla je problem. A davat do cesty sroubeni, jen kvuli tomu, aby se to, kdyz se nepovede, mohlo rozebrat, tak je jen dalsi spoj navic, co muze tect.
Topeni jinak, nez tema krimpovackama, priste uz delat nebudu. Sice jsou drahe fitinky, ale jak si to clovek vsechno posklada, tak ma za 15 minut cely byt hotovy.
Vodu delam v plastu, ta svarecka stoji par korun a odpusti mnohem vic chyb nez vsechny ostatni metody dohromady.
Lepidlo ma jen tu obrovskou nevyhodu v natlakovani za tu hodinu nebo kolik. A pokud mam spoj tam, kam se uz pri nasroubovani dalsich casti nedostanu, tak je to dost na houby, cekat hodinu, jestli cela sestava nahodou nekde netece. Nit ukaze hned (nebo za dva dny nebo za rok, jak u kolegy), konopi se "zatahne" pripadnym prusakem, ale u toho lepidla je problem. A davat do cesty sroubeni, jen kvuli tomu, aby se to, kdyz se nepovede, mohlo rozebrat, tak je jen dalsi spoj navic, co muze tect.
Topeni jinak, nez tema krimpovackama, priste uz delat nebudu. Sice jsou drahe fitinky, ale jak si to clovek vsechno posklada, tak ma za 15 minut cely byt hotovy.
Vodu delam v plastu, ta svarecka stoji par korun a odpusti mnohem vic chyb nez vsechny ostatni metody dohromady.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Reputace: 264
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 65
- Chci prodávat energii: ANO
osobně používám nit. Zkušenost dobrá ale je špatně povolit po delší době když je potřeba.
Začal jsem po namotání nit mazat takovou grafitovou monážní pastou co má údajně zaručit povolení za jakýchkoliv podmínek (i po extrémích teplotách) a navíc pomátat těsnění. Jde to krásně namontovat i co jsem povoloval po dvou letech tak bez jakékoliv námahy jako bych to utáhl včera.
Začal jsem po namotání nit mazat takovou grafitovou monážní pastou co má údajně zaručit povolení za jakýchkoliv podmínek (i po extrémích teplotách) a navíc pomátat těsnění. Jde to krásně namontovat i co jsem povoloval po dvou letech tak bez jakékoliv námahy jako bych to utáhl včera.