A zase ten dojezd
Souhrn tématu
Dojezd elektromobilů je omezený kvůli nízkému výkonu běžných nabíječek a kapacitě baterií, což komplikuje jejich každodenní použití. Cenové stropy na benzín a naftu ovlivňují dostupnost paliv, přičemž fronty a omezení nákupů zvyšují komplikace. Finanční možnosti a priority uživatelů hrají roli v rozhodování mezi elektromobily a tradičními vozy, přičemž investice do FVE a EV mohou přinést úspory, ale ne vždy odpovídají společenským očekáváním.
- Franta2776
- Reputace:676
Re: A zase ten dojezd
No ja nevim,jak je tato informace pravdivá.. Já má syna zrovna starym dieslovým expedicnim vozidlem pod MontBlankem v okolí Chamoney a nic takovýho mi neřikal:((Brumla píše: stř zář 23, 2026 8:42 pmAť to řešíte z prava, nebo z leva, oni nás k BEV dotlači... u frantiků chybí palivo už na 16% benzinek. Ještě v sobotu to bylo na 10%...
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- JirkaE
- Reputace:425
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Nemohu souhlasit s tím, na co lidi mají a na co lidi nemají = já taky nemám prachy a nejsem žádný milionář, ani sem se nenarodil se zlatou lžičkou v zadnici...
Pokud sem dal starýho diesela, který se už sypal a stálo nás to majlant, do protiúčtu a nic víc a leasing nyní platím 245 Eur + 46 Eur DPH = 291Eur kdybych byl privátní a ne gewerbe.
Teď jsem přes léto nalítal víc, ale do července jsme byli na cca 50km denně průměrně = 1500km za měsíc.
To je při tom dieslu s 12l/na 100 - 180L po 2,20Euro = 396 Euro
V E-Transitu ze zásuvky z DS za 33Centů 345kWh = 114 Euro (nyní nově 0,26Eur (26Centů) )
Rozdíl při 50km na den - 1500km na měsíc v palivu je 282 Euro
Kolik že platím ten Leasing ??? Co je teda dražší ?
Když odpočítám to, že je to nový, žádný olej, žádný destičky, žádný dálniční známky, žádný parkovný - prostě nic...
A 1MWh sem do toho dal ze svý střechy - tedy NÉÉÉ za 30Centů ale jinak a svoje - co by jinak zůstalo na střeše.
KDE PŘESNĚ JE TO NAVÍC - NA CO UDAJNĚ TY LIDI NEMAJÍ - PRŮMĚRNĚ/JEZDÍCÍ CCA 50KM NA DEN - KDE TO JE TY PRACHY NAVÍC - CO TO STOJÍ ???
Z mého pohledu jsme od unora ušetřili několik set Eur - nevynaložili vůbec nic navíc = investice nula - jen časová - objednat a podruhé vyzvednout...
A ještě nám dají nějakých 450Eur za nějaký CO2 nebo co - ani nechápu co to je...
Pokud sem dal starýho diesela, který se už sypal a stálo nás to majlant, do protiúčtu a nic víc a leasing nyní platím 245 Eur + 46 Eur DPH = 291Eur kdybych byl privátní a ne gewerbe.
Teď jsem přes léto nalítal víc, ale do července jsme byli na cca 50km denně průměrně = 1500km za měsíc.
To je při tom dieslu s 12l/na 100 - 180L po 2,20Euro = 396 Euro
V E-Transitu ze zásuvky z DS za 33Centů 345kWh = 114 Euro (nyní nově 0,26Eur (26Centů) )
Rozdíl při 50km na den - 1500km na měsíc v palivu je 282 Euro
Kolik že platím ten Leasing ??? Co je teda dražší ?
Když odpočítám to, že je to nový, žádný olej, žádný destičky, žádný dálniční známky, žádný parkovný - prostě nic...
A 1MWh sem do toho dal ze svý střechy - tedy NÉÉÉ za 30Centů ale jinak a svoje - co by jinak zůstalo na střeše.
KDE PŘESNĚ JE TO NAVÍC - NA CO UDAJNĚ TY LIDI NEMAJÍ - PRŮMĚRNĚ/JEZDÍCÍ CCA 50KM NA DEN - KDE TO JE TY PRACHY NAVÍC - CO TO STOJÍ ???
Z mého pohledu jsme od unora ušetřili několik set Eur - nevynaložili vůbec nic navíc = investice nula - jen časová - objednat a podruhé vyzvednout...
A ještě nám dají nějakých 450Eur za nějaký CO2 nebo co - ani nechápu co to je...
Porovnání všech 4 stringů i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 TAKÉ e-Transit FV/DS
NOVĚ i ohřev vody FV/DS...
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
NOVĚ i ohřev vody FV/DS...
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1065
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
50 km denně je přes 18 tisíc km, to je furt 3x tolik - bavíme se o lidech, co najezdí tak 5 tisíc za rok ...
Takové auto, pokud ho udržuješ, tě nestojí na provozu krom benzínu a občas oleje nic. Sem tam přežraný kabel od kuny.
Takové auto, pokud ho udržuješ, tě nestojí na provozu krom benzínu a občas oleje nic. Sem tam přežraný kabel od kuny.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.