Amorfné panely

Polykrystalické, monokrystalické, amorfní, nebo jejich kombinace? Zapojení panelů, provozní napětí a proud, montáž panelů, vliv počasí na panely (zima, kroupy, bouřka), jištění panelů před bouřkou, atd.
SAKO
Reputace: 0

Re: Amorfné panely

Nový příspěvek od SAKO »

Děkuji moc všem.
SAKO
Reputace: 0

Nový příspěvek od SAKO »

Jenom pro zajímavost, našel jsem něco k tím amorfním panelům, lépe zasvěcení, nežli já z toho možná něco vyčtou.
http://www.elektrarnyodslunce.cz/panel_fs.html#
kodl69
Reputace: 964
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od kodl69 »

řeším malý systém s amorfy, asi by mi vycházely 3 ks 43Wp panelů do série, ale je to v místě kde přes to půjde hodně stínů, a v amorfních panelech nejsou antiparalelní diody, je potřeba je dát aspoň přes jednotlivé panely, nebo je to u těch amorfů zajištěno jinak, aby částečně zastíněný string něco dával?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
vlkazajac
R.I.P.
Reputace: 527

Nový příspěvek od vlkazajac »

Tak to je pre mna otazka roka! Nemajuc ziadne skusenosti s amorfami, len by som odhadoval, ze prud celeho stringu bude umerny dlzke nezatienenej casti " najviac postihnuteho " clanku na amorfe, t.j. toho tenkeho pruzku na paneli. Tak som velmi zvedavy, co povedia skuseni uzivatelia amorfov.

Ak je dostatok napatia, daval by som panely paralelne. Ale o tom otazka nie je, pardon.....
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
kodl69

našel jsem jenom tohle:http://www.nexpw.com/Content/images/pro ... meless.pdf a tady píšou, že v jejich panelech jsou bypass diody 1000V 5A. Takže asi doplnit do externích krabiček, protože svorkovnice mejch panelů jsou zalitý.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
xmasin
Reputace: 102

Nový příspěvek od xmasin »

Budu řešit něco podobného s panely Avancis a na Aliexpresu jsem našel diody v MC4 konektoru, takže je asi použiji na oddělení paralelně zapojených panelů. Stačí do Aliexpresu zadat MC4 diode.
kodl69

Ale tady řeším diody antiparalelně s panelem, aby se při zastínění "nepřepólovalo" napětí na panelu a nebyl pryč celej výkon, ale jenom část. Paralelní spojení stringů se řeší jinde, ale znovu píšu, mám paralelně stringy s avancisy a s 3s 60čl.poly a nikdy netekl proud "do panelů", mám měření jednotlivých stringů. A to je na nich různě sníh, jsou na různých stranách střechy a nikdy ani pár mA neteklo do panelů, i ty pod sněhem a nebo ve stínu mají napětí naprázdno dost vysoké na to, aby netekl proud naopak a přispívají aspoň pár mA k celkovýmu výkonu. A proti poruše se používají pojistky. Škoda toho voltu ztraceného na diodě.
Ale k tématu:
Zkoušel jsem měřit jestli je v panelu ta dioda, ale musel bych mít panel v úplné tmě, ale to pak nevidím na měřák :lol: V datasheetu http://gruenarbeit.de/static/attm/87882.pdf to nepíšou, to by se tím asi chlubili, že tam ty diody dali. Asi nezbude nic jinýho než spojit dva panely do séria a do zkratu, dát to na slunko, jeden zastínit a měřit napětí a proud.
mati
Reputace: 29

Nový příspěvek od mati »

Zdravím,

mohu tyto diody v MC4kách jen doporučit - provozuji je s mými NEXTPowery více jak rok a spokojenost.
Jen doporučuji předimenzovat.

xmasin píše:
Budu řešit něco podobného s panely Avancis a na Aliexpresu jsem našel diody v MC4 konektoru, takže je asi použiji na oddělení paralelně zapojených panelů. Stačí do Aliexpresu zadat MC4 diode.
2x 390Wp Trina Solar ,6x 240Wp Schutten, 6x DAH Solar 485Wp , Victron SmartSolar MPPT 150/35 ,Victron SmartSolar MPPT 250/60 , Victron SmartSolar MPPT 250/85 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , 4x Pylontech UP2500 , Victron Multiplus II 24/3000/32
kodl69

a jak víš, že ty diody k něčemu, kromě úbytku napětí, jsou? Měřils to nějak, nebo si to jenom chválíš, když už to máš? Já mám měření, a jak píšu výše, snažím se něco zjistit o aniparalelních diodách v amorfních panelech, a ne o sériových zapojených v jednotlivých strinzích, o kterých nikdo přesvědčivě neví, jestli vůbec k něčemu jsou. Já tvrdím že ne.
mati
Reputace: 29

Nový příspěvek od mati »

Jasný reagoval jsem na zápis o sériových diodách.
Mám výchdní a západní string , každý po 725W. A po instalaci diod se Axpert chová lépe - tzn.lépe drží MPPT napětí ( možná subjektivní pocit ) a jednou mi před instalací diod na jednom strigu vypadla 16AaR pojistka - což bylo divné ( Imax by mělo být cca 12A )- jsem to vyhodnotil tak , že se hádají pole mezi sebou!!

Ale je možné , že si to jen chválím , když už je mám..

kodl69 píše:
a jak víš, že ty diody k něčemu, kromě úbytku napětí, jsou? Měřils to nějak, nebo si to jenom chválíš, když už to máš? Já mám měření, a jak píšu výše, snažím se něco zjistit o aniparalelních diodách v amorfních panelech, a ne o sériových zapojených v jednotlivých strinzích, o kterých nikdo přesvědčivě neví, jestli vůbec k něčemu jsou. Já tvrdím že ne.
2x 390Wp Trina Solar ,6x 240Wp Schutten, 6x DAH Solar 485Wp , Victron SmartSolar MPPT 150/35 ,Victron SmartSolar MPPT 250/60 , Victron SmartSolar MPPT 250/85 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , 4x Pylontech UP2500 , Victron Multiplus II 24/3000/32
xmasin
Reputace: 102

Nový příspěvek od xmasin »

Když mně vyjde čas, tak o víkendu chci udělat test dvou paralelně zapojených panelů, kdy bude jeden na čistý východ a jeden na čistý západ bez oddělovacích diod s měřením napětí a proudu s regulátorem Victron. Zastínění panelu bude jednak přírodní (ráno/večer) a jednak ho chci simulovat kartonem z krabice ve které jsem panely přivezl. Pak uvidíme jestli mají diody pro oddělení paralelních stringů cenu. I když třeba pro panely Auria jsou v manuálu doporučovány a co jsem se ptal v Neosolaru, tak pokud je více než 6 panelů spojeno paralelně, tak je doporučují též.
kodl69

Trochu odjinud: našel jsem úchytky pro amorfní panely na alibaba.com, s cenovkou 0.6-0.8USD, problém je, že za dopravu 50ks chtějí 63USD, za 70ks 85USD, takže když se připočte clo a dph, tak jsme na 80Kč co stojí u nás. Nemáte někdo tip, jak to z té číny dostat levněj? 40Kč (1.5USD) za kus bych dal, ale víc mi nepřijde rozumný.
Dnes jsem rozkuchal jeden prasklej 43W amorf a v krabici antiparalelní dioda je, takže jsem si nakonec odpověděl sám.
pete
Reputace: 5

Nový příspěvek od pete »

Můžeš dát odkaz na ty úchytky na alibábě? Taky řeším jak levně uchytit amorfy (potřebuju cca 100ks) a asi nás tu takových bude víc.
mobilik
Reputace: 266

Nový příspěvek od mobilik »

No ak by sa nasli nejake lacne aj ja by som bral na 15ks amorfov...

Odoslané z Lenovo P2a42 pomocou Tapatalku
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
kodl69

tady je celá stránka, s cenama pod 1 USD, ale za dopravu chtějí víc než za zboží. Jestli to někdo dokážete zorganizovat pod 50Kč v ČR, tak bych si jich 30ks vzal (10krajových a 20 středových) Celej den si dopisuju s číňanama, a že doprava lodí by byla levnější, ale musel bych toho vzít tak paletu... tak jsem to zasekl.
https://www.alibaba.com/trade/search?fs ... olar+clamp
ota
Reputace: 514

Nový příspěvek od ota »

Já myslím, že paleta by byla okamžitě pryč, vzhledem k tomu kolik bezrámovek se tu prodalo.
Pokud by to pomohlo, dokážu v Praze takovou paletu převzít a uskladnit na libovolně dlouhou dobu.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
kodl69

Asi by to mohl vyřídit někdo, kdo má s takovejma obchodama zkušenost, já si s nima sice dopisuju, ale nikam to nevede, teď mi paní napsala, že 100ks ke mně domů mi dodá za 106USD, a doprava za 130USD. Na tohle já nemám.
kyocera
Reputace: 323

Nový příspěvek od kyocera »

Zdravím,
objednat paletu, to už bude podléhat celnímu řízení. Jisté tedy je, že cena zboží na paletě bude navýšena
o clo a DPH. To je min. 25%. Celní řízení musí někdo vyběhat nebo si vyřídit celní zastoupení u firmy, která
umí správně položku začlenit podle celních sazebníků.Ale to je ta poslední nejmenší starost.
Malá zásilka v obálce z číny je čínskou vládou dotována a
proto se často stane, že čínský prodejce zásilky s dolarovou cenou zásilky raději posílá zásilky jednotlivě než by to sloučil
do jedné obálky - zásilky. V případě palety je to doprava na náklady kupujícího ze země původu a nikdo dopravu nedotuje.
Aby zásilka došla nepoškozená, tak je nutné zaplatit pojištění na poškození během přepravy. Kupující tedy musí v zemi původu zajistit co nejlevněji přepravu lodní dopravou do místa určení a tam dojde k překladu na kamion.
Ale oni se jednotlivé palety takhle nepřepravují, ale přepravují se celé kontejnery. Z toho je vidět, že tohle
jednotlivec ani nemůže zajistit, ale musí to zajistit přepravní firma, která by paletou vytížila kontejner.
Je tedy iluze, že by paletu někdo zaplatil a paleta by levně doputovala třeba k Otovi, jak se nabízí, že by paletu
převzal a uskladnil. Existují i přepravní služby od dveří ke dveřím ,které umí přepravit i jedinou paletu ale je naivní myslet si, že doprava vyjde levně v případě jedné jediné palety. Je to mnohem dražší jako vytížení v v kontejneru
s lodní dopravou.
Proto je lepší z číny vždy volit malé obálky s cenou, která nepodléhá clu a DPH.
A pokud se jedná o takovou mechanickou věc, dá se řešit svépomocí třeba pomocí F profilů, jak bylo prezentováno
v roce 2011 na bezrámové panely zde
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=175
Hliníkové F profily se prodávají na mnoha místech u nás.
Pokud by někdo trval na tom, že potřebuje mít nastavitelnou výšku pro bezrámové panely, použije
místo pevného F profili 2ks L profilů. kde si výšku si nastaví.
Potom by na středový profil pro 2ks bezrámových panelů potřeboval
2ks pevných F profilů nebo 4ks L profilů, kde vy vylo možno nastavit i s gumovým těsněním výšku.
Je pravda, že to bude pracnější - vše navrtat přesně.
Na druhé straně si svépomocí vyrobíme i delší držáky, ve kterých budou bezrámové panely
lépe držet a nebude to tak namáhané jako v případě těch čínských držáků . které jsou docela krátké.
A těsnících gumových profilů je všude opravdu hodně a dá se vybrat, jak obyčejné gumové, tak i tepelně
odolné , třeba silikonové.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
volente
Reputace: 424

Nový příspěvek od volente »

Co třeba tohle? http://www.lexan.cz/hlinikove-profily/h ... profil-h10 ,
do toho https://www.gumex.cz/mikroporezni-pryz- ... 51684.html.
Profil by bylo třeba odfrézovat nebo odříznout, aby nezakrýval funkční okraj panelu.
Potom by to bylo podobné tomu co jsem publikoval zde https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=21&t=3568 .
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
kodl69

Nehodlám s tím nějak experimentovat, bude to zábradlí k balkónu, takže bych nerad, aby to vypadlo neřízeně někomu na hlavu. Wintech solar z odkazu už je v e-shopu nemá. Dovézt by to mohl někdo, kdo věci z číny dováží běžně a neměl by problém ke své zásilce přibalit bedýnku se spojkama. Klidně to koupím v ČR, ale jak píšu, můj limit je pod 50Kč s DPH.