FVE ohrev TUV
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Reputace: 240
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: FVE ohrev TUV
Myslím, že je to celé trochu barevnější.Pawel píše: ned zář 07, 2025 3:20 pmBudou to ty co při poklesu napětí na panelech přepínají na DS. Dnes by měly mít tuto funkci všechny měniče na TUV co jsou dotovány. Klidně mě opravte jestli si vymýšlím.
Možnost nějakého přepnutí ohřevu na DS skutečně musí mít všechny systémy, instalované s dotací.
Úředníci tak chtějí "chránit" lidi před tím, aby jim nějaký dodavatel nedodal ohřev v létě a oni se pak budou v zimě divit, proč to nefunguje.
A jak už to tak u úředníků bývá, tak šmahem považují všechny uživatele za pitomce a tak to neřídili plošně.
Ale není řečeno, že to musí dělat rovnou ten střídač. Klidně to může dělat (resp. umožňovat) nějaká externí automatizace.
S nějakým tím "tlačením energie od 0" je to asi taky trochu jinak.
Různé střídače vyžadují různé minimální napětí z panelů. Třeba zrovna Geti dřív potřebovaly poměrně dost vysoké napětí, aby vůbec jely. Snad dokonce 160V, pokud si správně pamatuju (ale můžu se plést, už jsem to dlouho neviděl). Jak je to u nových verzí nevím.
Ono to je dáno mimo jiné tím, z čeho je ten střídač napájený. Pokud má externí napájení ze sítě, tak teoreticky může jet od hodně nízkého startovacího napětí. Pokud je ale napájený jen z panelů, tak často to startovací napětí mívá výš.
Což ale v praxi zase tak moc nevadí, protože při hodně nízkém napětí stejně není možné do bojleru natlačit žádný rozumný výkon. Pokud na to teda bojler nemá speciální nízkonapěťovou spirálu.
Použít střídač po nahřátí bojleru i třeba na nabíjení baterek nemusí být nemožné. Zvlášť u systémů "s tužkovými baterkami" (jak jim potupně s oblibou říkám), tj. na všelijaké ty systémy s baterkami 12V/24V/48V.
Asi není nic neřešitelného připojit na výstup střídače síťový zdroj/nabíječ, a z něho ty baterky nabíjet.
Střídače sice dávají nasekané obdélníky a ne sinusovku, ale to by jednoduchým zdrojům/nabíječkám bez aktivního PFC nemuselo vadit. Případně by se takový zdroj dal upravit a PFC na vstupu vyhodit.
Bel třeba po nahřátí bojleru umí přepojit i DC napětí z panelů na další výstup. Tak tam by se dal napojit běžný solární MPPT nabíječ.
Pokud tedy napětí z panelů vyhoví. Ty systémy na tužkovky často umí jen nízké napětí z panelů, kdežto střídač pro ohřev bojleru naopak potřebuje napětí vyšší.
Ještě jedna zvláštnost je u toho Belu. Většina střídačů se snaží ty obdélníky sekat na obvyklé frekvenci 50Hz. Ale Bel je dělá na 122 Hz.
Což může mít jak své výhody (většinou), tak ale někdy možná i nevýhody.
Naposledy upravil(a) Mex dne ned zář 07, 2025 5:32 pm, celkem upraveno 1 x.
- JirkaE
- Reputace: 198
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Jsou to screeny ze SAPRO.
BEL umí přepnout DC na výstup 2 (po ohřátí vody - nebo naopak) myslím od samého počátku své historie
ANO přesně tak, barevnější to je, protože každý z těch kousků které jsem testoval má výhody jiné a tím vzniká výhoda, si vybrat přesně tu variantu, která pasuje pro konkrétní domácnost.
Ty číňani v základu - jsou z mého pohledu nejhorší variantou, pokud k tomu přidám i počet reklamací - mé doporučení je - velkým obloukem se tomu vyhnout.
Českých a slovenských výrobků s plným servisem, technickou podporou a záručním a pozáručním servisem je víc než dost.
BEL umí přepnout DC na výstup 2 (po ohřátí vody - nebo naopak) myslím od samého počátku své historie
ANO přesně tak, barevnější to je, protože každý z těch kousků které jsem testoval má výhody jiné a tím vzniká výhoda, si vybrat přesně tu variantu, která pasuje pro konkrétní domácnost.
Ty číňani v základu - jsou z mého pohledu nejhorší variantou, pokud k tomu přidám i počet reklamací - mé doporučení je - velkým obloukem se tomu vyhnout.
Českých a slovenských výrobků s plným servisem, technickou podporou a záručním a pozáručním servisem je víc než dost.
Naposledy upravil(a) JirkaE dne ned zář 07, 2025 5:39 pm, celkem upraveno 1 x.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / NOVĚ Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
-
- Reputace: 240
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Diky za info. Na to Sapro se podívám.
Ano, Bel to umí od začátku.
On obecně ty svoje střídače moc neinovuje. Asi podle zásady "když to funguje, tak do toho nevrtej".
Má to myslím stále ještě v provedení "stará škola".
Tedy TH součástky a ne SMD.
I když to možná platí jen pro tu jejich stavebnici, to kompletní to mají možná jinak.
On obecně ty svoje střídače moc neinovuje. Asi podle zásady "když to funguje, tak do toho nevrtej".
I když to možná platí jen pro tu jejich stavebnici, to kompletní to mají možná jinak.
- JirkaE
Leden až březem jsem dělal plný test Sapro regulátoru a zatěžoval, zkoušel různé spirály a různé výkony a nesmyslně zapojoval a pak sledoval a dělal screeny.
Vše dostával výrobce a vývojář. Je to ten screen výše, naběhal už víc než 1000kWh (stará původní deska s novým SW)
Vzniklo mnoho nových aktualizací, dokonce nová deska a jiné relé na přepínání (rychlejší).
Výstup 1 a 2 se nyní testuje rychleji a dosahuje dalších x % výkonu denně navíc.
Nové verze jsou označené V2 - pozor při případném nákupu v bazaru.
Ale vzhledem k tomu, že je ve své kategorii nejlepší - jen tak se v bazaru neobjeví
Mám ho připojený, kdyby chtěl někdo něco konkrétního jsem k dispozici
Vše dostával výrobce a vývojář. Je to ten screen výše, naběhal už víc než 1000kWh (stará původní deska s novým SW)
Vzniklo mnoho nových aktualizací, dokonce nová deska a jiné relé na přepínání (rychlejší).
Výstup 1 a 2 se nyní testuje rychleji a dosahuje dalších x % výkonu denně navíc.
Nové verze jsou označené V2 - pozor při případném nákupu v bazaru.
Ale vzhledem k tomu, že je ve své kategorii nejlepší - jen tak se v bazaru neobjeví
Mám ho připojený, kdyby chtěl někdo něco konkrétního jsem k dispozici

Naposledy upravil(a) JirkaE dne ned zář 07, 2025 6:11 pm, celkem upraveno 1 x.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / NOVĚ Victron MPPT-4
- JirkaE
Nový BEL je původní deska s diplejem a tlačítky nahořeMex píše: ned zář 07, 2025 5:34 pmDiky za info. Na to Sapro se podívám.

Ideální pro všechny, kteří se báli toho původního jednoho tlačítka pro nastavení uvnitř. Tady je vše přehledně na displeji s tlačítky venku