DC zásuvky

Diskuze ohledně rozvodů, kabeláže, způsobů využití stávajících rozvodů, vhodných průřezů dle potřebného výkonu, plánování rozvodů, atd.
goodbie
Re: DC zásuvky

Nový příspěvek od goodbie »

Frenky to je fakt když kritizuje ať dá foto,hele na rádio a telefon atd já to mám z těch reprákovejch zásuvek je to blbuvzdorný má to tři dírky a když se to dobře zapojí tak se to nedá přepolovat :lol: viz foto. jsou to ty dvě černé kolečka. :D
Přílohy
zástrčka
zástrčka
zapojeno
zapojeno
zásuvky 12V
zásuvky 12V
Naposledy upravil(a) goodbie dne sob led 11, 2014 4:26 pm, celkem upraveno 1 x.
Frenky
Lokalita: Doubravička
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8700
Kapacita baterie [kWh]: 25
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Frenky »

Celkem pekný, nedělá to binec vést DC rozvody společně s těmi AC? Myslím tím nějaký brum, nebo něco podobného?
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, 1x AKU 48V LFP200Ah 1x AKU 48 V LFP280Ah. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http://95.85.214.80, viewtopic.php?t=4809
goodbie

Nový příspěvek od goodbie »

Frenky píše:
Celkem pekný, nedělá to binec vést DC rozvody společně s těmi AC? Myslím tím nějaký brum, nebo něco podobného?
nedělá to vůbec nic nic neruší nebo tak. mám to v těch instalačních lištách společně s ac jen jsem to oddělil barvama a dc je taženo měkkým kabelem ne cyky jako ac
i4wifi a.s.

Normované DC zásuvky - 48V/16Amp

Nový příspěvek od i4wifi a.s. »

Roger

Nový příspěvek od Roger »

solárník píše:
Obrázek
Tuhle mam z usa, na druhe strane ma lyziny k soklu na zed...
mypower.cz
R.I.P.

Nový příspěvek od mypower.cz »

mypower.cz píše:
Obrázek
homemade - plastova krabicka + 12V autozasuvka(ky). Celkem mam v baraku 4, jednu u kuchyne, kterou prakticky nepouzivam, druhe 2 jsou na fotce, cimz napajim vse skrz DC DC menice (18V a 19V), nebo naprimo 12V, ctvrta lezi na policce jeste nenamontovana a ani ji nepotrebuji, takze slouzi pro budouci vyuziti. Muzu tak pouzit stejne kabely jak v aute, tak doma (treba napajeni notebooku).
Tak nejak po case dospivam k zaveru, ze ty autozasuvky nejsou to prave orechove. Je pravdou ze pokud mame doma uz 12.8VDC k dispozici, je dobre mit nejakou takovou zasuvku kdyz nekdo prijde na navstevu a ma dobijecky do auta a nam se zrovna nechce poustet 230VAC, protoze je venku skarede. Bude asi lepsi se orientovat na nejake vidlicove, protoze zaznamenavam dve neprijemnosti:

1) vypadavani, vysouvani se, ztraceni kontaktu na plusovem polu (uvnitr), ktery se casto dotyka pouze v jednom malinkem bode na kulovem povrchu spicky 12V vidlice.

2) v dusledku bodu 1) a take v dusledku znecisteni dost zasadni ubytky napeti - na strane pred zasuvkou (10m 6kou kabelem za 24/12 DCDCmenicem) bylo 12.5, na strane za zasuvkou 11.9. Asi 50cm kablik s autovidlici, pak autorozdvojka s dvema autozasuvkami do jedne autovidlice, pote do autozasuvky a pote teprv napajeni z hlavni 6ky kabelu...

Tedy za me .. jo .. jedna dve zasuvecky pro navstevy s autonabijeckama se hodi, ale jinak nebrat.

Prave instaluju s2.mypower.cz, coz je intel D510, instaluji to pri napajeni picopsu, tedy napajeno z 12VDC rozvodu a neslo nabootovat. Po aktivaci grafiky se to restartlo a bootovalo znovu a bylo tedy v cyklu, coz je absolutne brutalni pro data na disku. Zkratka napeti tam spadlo asi az na 11.8 a picopsu uz vypnul. Nepomohlo ani odlehceni o 45W LCD monitor, ktery jsem se pokusne zkusil vypnout. Problem tedy neni zatez na DC rozvodech, ale ono uzke misto pres ty kontakty v autozasuvkach a autovidlicich.

No a ted jsem to tedy prebastlil pres cokoladku (zadne autozasuvky) .. primo na tu tlustou 6ku kabel hlavnich DC rozvodu ..

a ...

nabootovano .. raz dva .. Fuuuuuuj .. gnome 3 na me vybaflo .. brrrrr .. jsem zhnusen do konce dne .. honem s tim do pryc :D

Tos tak me dnesni postrehy :)

Edit:

Obrázek
8:40 zapnuti AOC LM20 LCD monitoru
10:35 cyklovani bootu miniPC a pokus o odlehceni o LCD monitor
10:40 STOP autozasuvkam, cokoladky rulezzzz
11:00 bootujeme, jedeme

:))
JJ_SZJVSCH

Nový příspěvek od JJ_SZJVSCH »

Pokud chceš pořádné zásuvky, tak bych doporučoval použít nějaký systém z okolních zemí - dá se to lehce sehnat.
viz http://zasuvky.hw.cz/index2.php
solárník

Nový příspěvek od solárník »

Ahoj, evidentne mas spatny typ zdroje ktery neni urcen pro pouziti v aute. Mel jsem je a lezi v supliku... Musis koupit typ pro pouziti v aute ktery facha spolehlive uz od 6 az 7 voltu (viz pcdoauta.cz) . Sice to neresi zasuvky ale mne to facha spolehlive na web serveru a dvou pc s intel i3.
solárník

Naposledy upravil(a) solárník dne čtv dub 10, 2014 1:14 pm, celkem upraveno 1 x.
honzasl

Nový příspěvek od honzasl »

1) vypadavani, vysouvani se, ztraceni kontaktu na plusovem polu (uvnitr), ktery se casto dotyka pouze v jednom malinkem bode na kulovem povrchu spicky 12V vidlice.
Jo, automobilové zásuvky jsem zavrhl už před lety, když jsem si koupil tenhle měnič a až v Portugalsku na dovolené jsem zjistil, že za jízdy (v autě z půjčovny), když se to celé třepe a odmítá kontaktovat, toho noťase a foťák prostě nenabiju. Samozřejmě, hmotnost měniče, pověšená v téhle "zásuvce" dělala své..

Prostě - je to jen zapalovač a nic jiného. Dobrý tak pro nabíječky na mobil, navigaci a konec.

Ten můj měnič leží šuplíku jako totální nouzovka...
----------------------------------------
http://honzasl.blogspot.cz/
mypower.cz
R.I.P.

solárník píše:
Ahoj, evidentne mas spatny typ zdroje ktery neni urcen pro pouziti v aute. Mel jsem je a lezi v supliku... Musis koupit typ pro pouziti v aute ktery facha spolehlive uz od 6 az 7 voltu (viz pcdoauta.cz) . Sice to neresi zasuvky ale mne to facha spolehlive na web serveru a dvou pc s intel i3.
6-7 V to uz je brutalita, to uz pokladam za chybovy stav, ale samozrejme i takovy zdroj se hodi :)

Ja tam mam ted picopsu WI, tedy wide input = 12V .. 25V. No 11.8 uz je fakt malo. :)
Pan Taum

Nový příspěvek od Pan Taum »

7V je celkem typické napětí při startování auta se slabší baterkou
mypower.cz
R.I.P.

Ale jisteze :) .. a pri uplne vybite, je typicke i 3V a dve otocky starteru. A pak jen jedna. A pak uz nic :D Ja bych rekl, ze nez riskovat, ze nam do takoveho pc v aute nedotece proud, tak tam dam 7Ah baterku z UPSky, diodu a jsem na 12-14 v pohode :D Ale stale urcite zdroj jedouci od 7V je zajimavy .. to kazdopadne ..

No co my tu ale resime ... to je napajeni DC spotrebice na 12VDC rozvodech v domě. Na techto rozvodech obvykle zadne startery bezne nemame :) A kdyz mame, tak jsme sami proti sobe a bude nam pri tom vypinat a pohasinat kde co. :))
solárník

No ono jde spíš o to, že třeba já když zapnu velké 19V LED světlo v obýváku, které má předřazený miniměnič, tak to zabere na počátečním nabití elektrolytů v měniči špičku okolo 30-40A. Takových spotřebičů je spousta. V tu chvíli na 12V větvi poklesne skokově napětí téměž jistě pod 12V a PC se ti sekne i když bude napojené přes bytelnou svorkovničku. S takovou pochybnou nestabilitou bych možná neprovozoval ani domácí PC, natožpak nějaký hodnotnější server. Takže je těch 6-7V startovacích pro ten PC zdroječek myšleno spíš jako určitá "jistota" pro takovéhle špičky a peaky, které určitě v nízkovoltové síti vznikají. Aby to prostě bylo stabilní a nemusel sis trhat vlasy ;) Je jasné, že tam 6V nikdo z nás neočekává, i když při nějaké opravdu větší špici (připojení velkého měniče na 230) to může klesnout i do podobných hodnot.
mypower.cz
R.I.P.

Ale taky samozrejme ano, ale pokud jsme na takovem stavu, ze se vlastne blizime tomu, ze skoro pripojujeme starter k domacim rozvodum, tak s tim pocitame.. Ja prave zadne takove potize na DC rozvodech nemam, centralni DCDC menic da 30A na vystupu spickove, takze ani rozjezd 200W DCAC menice me netrapi a PC to nepoznaji. Nesmi, jinak by ten DCDC 24/12 menic letel ven jako prilis mekky nevyhovujici zdroj. V tomto pripade skutecne uzke misto jsou kontakty a ty neni dobre resit lepsim DCDC menicem, ale zkratka odstranenim chyby v kontaktech a udelani poradnych rozvodu :)

Stale se 7V DCDC nevyhybam :) jsou to dobre komponenty v mistech, kde nam napeti spadne az na 7, nebo 6, nebo kdo vi kam, ale spis to patri do tematu o napajeni spotrebicu, ne do tematu o zasuvkach :)
solárník

Ja myslim ze by ses divil, pri zapnuti ceho vseho poklesne DC rozvodu pod 12v, byt jen na kratky okamzik
mypower.cz
R.I.P.

No prave to ani nedivil, nebot mam s DC bohate a letite zkusenosti :)) A proto treba u me takove stavy mam vychytane, podeprene kondikama, baterkama a podobnyma. Ale uz to vicemene ani neni potreba, protoze spotrebice mam vystabilizovany i pri stavech pripojeni / zapnuti, tedy prave onech zminovanych proudovych spickach, kdy vznikaji velmi kratce trvajici ubytky napeti. DC jsou me primarni rozvody. AC230V u me dnes jelo asi 20 minut (kafe), jinak AC nepotrebuju. DC si tedy strezim ostrizim okem :)) Jsem na nich zavisly ... Kapacity pri zapnuti nabijecek a podobne, toto jsou mi zname veci, dlouho jsem s tim bojoval, nez se mi to podarilo doladit, aby jeden spotrebic neovlivnoval zbytek a cele to bylo skutecne stabilni, neblikajici, neresetujici se. :)) Funguje to :yes:

Dokonce samotnou audiosestavu napajet DC rozvodama .. :) To byl boj :) Poblikavaly mi led osvetleni.. Samozrejme do doby nez jsem k audiosestave dovedl 6kou kabelem poradnych 12VDC.. :) a audiosestava nuzirala energii z nedostatecne tlusteho kabelu, ze ktereho byly napajeny i ty ledky. Ted je uzkym mistem te me audiosestavy tusim sam ten PowerJack konektor.. co do te audiosestavy vede jako DC napajeni.
brumlaj

Nový příspěvek od brumlaj »

solárník píše:
No ono jde spíš o to, že třeba já když zapnu velké 19V LED světlo v obýváku, které má předřazený miniměnič, tak to zabere na počátečním nabití elektrolytů v měniči špičku okolo 30-40A.
Dobry namet na premysleni jak vyresit nabijeni kondiku pri pripojeni tak, aby to nebolelo, diky za tip.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
solárník

No asi by se s tím něco dělat dalo. Ale mám snad pak trnout při každém připojení "něčeho"? Já si to možná ohlídám, ale co třeba děti? Nebo když nejsem doma?

Radši jsem šel druhou cestou. Dal jsem všude zdroje, co makají od 6V a nějaké špičky jsou mi srdečně ukradené. Funguje všechno spolehlivě. Server jede už skoro 2 roky bez rebootu. Uptime 586 dní :)
vata

Nový příspěvek od vata »

Zdravím, já používám klasické DC souosé konektory - ale nadšená z nich teda zrovna nejsu...
Inteligentní ostrov - www.vati.cz

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek