nová legislativa ohledně FVE

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Matess
Reputace: 186
Lokalita: Šumperk

Re: nová legislativa ohledně FVE

Nový příspěvek od Matess »

nejpodstatnější změna tam je že při odstavení elektrárny (jak chybou, tak central stopem) nesmí být napětí v žádné části vyšší jak 120V. Dříve to platilo jen pro solární panely a teď už to platí i pro baterie.
kyocera
Reputace: 338

Nový příspěvek od kyocera »

Reaguji na to co píše Matess
Napětí nad 120 V DC – zvýšené bezpečnostní požadavky
Kdy zařízení přestává být „bezpečné“ ?
Napětí do 120 V DC je považováno za bezpečné dotykové napětí ve většině případů (např. podle ČSN 33 2000-4-41).
Pokud napětí přesáhne 120 V DC, je nutné uvažovat o zvýšených rizicích:
Nebezpečí elektrického šoku při poruše nebo údržbě
Jsou zvýšené požadavky na izolaci a značení
Nutnost mechanické ochrany a jištění
Dodržení minimálních vzdáleností a krytí (IP)
Normy a předpisy, které se uplatňují nad 120 V DC
ČSN 33 2000-4-41
Řeší ochranu před úrazem elektrickým proudem
Od 120 V DC se musí použít další opatření – např. automatické odpojení napájení, přepěťová ochrana, zesílená izolace, atd.
ČSN EN 62446-1 (pro FVE)
Požaduje speciální kontrolu, revize a dokumentaci pro systémy s vyšším než bezpečným napětím (tedy i nad 120 V DC)
Vyhláška č. 190/2022 Sb. (vyhláška o požární prevenci)
Systémy nad 120 V DC (např. bateriová úložiště) podléhají přísnějším požárně-bezpečnostním opatřením
Baterie nad 120 V DC – speciální požadavky na Li-ion baterie
Napětí nad 120 V DC je běžné u větších bateriových systémů (např. 200–800 V)
Tyto systémy vyžadují pokročilé řízení a ochranu:
Nutnost BMS
Sleduje napětí každého článku, teplotu, proudy
Chrání proti přepětí, pod vybití, zkratu a přehřátí
Automaticky odpojuje baterii při riziku výše uvedeném
Další bezpečnostní požadavky:
Oddělené prostory, kryty, požární odolnost
Ochrana proti šíření požáru (např. podle § 8 vyhlášky č. 23/2008 Sb.)
Zásahy jen kvalifikovaným personálem (§ 3 a § 6 zákona 250/2021 Sb. o bezpečnosti práce)

Na závěr stručný přehled podle napětí :
do 120 V DC Bezpečné napětí Mírné požadavky (základní izolace, krytí)
nad 120 V DC Zvýšené požadavky Zesílená izolace, označení, BMS, revize, požární ochrana, podle ČSN 33 2000-4-41, ČSN EN 62446-1
nad 1500 V DC VVN (velmi vysoké napětí) Speciální normy, extrémní bezpečnostní opatření
Nyní se opět ale vracím k základní myšlence ostrovní elektrárna bez dotací .
Platí výše uvedené pro ostrovní FV elektrárnu bez dotací ?

Ano, většina uvedených požadavků platí i pro ostrovní fotovoltaické systémy bez dotací.
Normy jako ČSN 33 2000-4-41, ČSN EN 62446-1 nebo bezpečnostní vyhlášky platí bez ohledu na to, zda systém dostává dotaci nebo je připojen k síti.

Poslední vysvětlení :
Ostrovní systém (off-grid):
Není připojen k distribuční síti (ČEZ, EG.D, PRE...)
Nepodléhá Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) a nemusí mít licenci
Ale stále musí být:
Bezpečný pro uživatele i hasiče
Instalován a provozován v souladu s platnými normami a předpisy
Revidován dle vyhlášky č. 50/1978 Sb. (nyní částečně nahrazena zákonem č. 250/2021 Sb. a vyhláškou 194/2022 Sb.)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
soami
Reputace: 81
Lokalita: Posázaví
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od soami »

Podstatná pro FVE je norma ČSN 33 2130 ed.4 - s účinností od 1.1.2025. Starší normy/vyhlášky jsou v ní zapracované.
Matess

mě ten 120V limit přijde takovej alibistickej...
komerční battery packy jsou 16s, případně 32s a 32s lifepo4 cihla bude mít napětí na výstupu při plném nabití max (3,65V*32) 116,8V... jakoby ten limit byl úmyslně postavený tak aby se do toho komerční produkty vešly... a jediné co vlastně musí mít navíc je bms s odpojením výstupu, když to přestane dostávat signál "all good"
kyocera
Reputace: 338

Nový příspěvek od kyocera »

Možná je záměr ten aby si nikdo nestavěl HV baterky doma amatérsky. Všechny čínský HV baterky tohle mají ošetřené a splněné, že neustále HV baterka musí dostávat data. Jakmile zmizí data baterka se ihned vypíná. Doma realizovat HV baterku a splnit všechny podmínky je velmi obtížné i pro toho kdo umí nejen dobře programovat.
V ČR HV baterky vyrábí Škoda Transpontation pro pohony vozidel veřejné dopravy a používají LTO . Dále jedna firma ve Vysokém Mýto a díky jednomu či dvou členů fora řada z Vás má doba bateriové uložiště z použitých LIFEPO4 přeskládané na 48V , články původně poháněly elektroautobusy.
A nově se o vývoj a následný prodej HV baterek LIFEPO4 snaží jedna novější firma z Jičína. Nakonec můžeme být rádi, že normy na baterky s nízkým napětím na 48V nejsou tvrdé a doma se dají celkem bezpečně poskládat baterky na 48V i v domácích podmínkách.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
soami
Reputace: 81
Lokalita: Posázaví

Nový příspěvek od soami »

soami píše: sob kvě 31, 2025 11:35 pm
Podstatná pro FVE je norma ČSN 33 2130 ed.4 - s účinností od 1.1.2025. Starší normy/vyhlášky jsou v ní zapracované.
Ještě doplním, že uvedená norma je zdarma dostupná (po registraci) na https://sponzorpristup.agentura-cas.cz
rob.brno
Reputace: 22

Nový příspěvek od rob.brno »

gupa píše: sob kvě 31, 2025 1:09 am
No sděl to pojišťovně aby tyto zákonné skutečnosti brala v potaz při uzavírání smluv. Moje děcko jsem chtěl pojistit jenže situace je taková, že mi ho pojišťovna prostě odmítla po nějakých skutečnostech o jeho zdravotního stavu pojistit.

Takže situace podobná, sdělte jedné pojišťovně že chcete něco takového pojistit, oni si to kartelovými informačními kanály sdělí navzájem a nic nikde nepojistíte.
Pojištovnu bude hlavně zajímat platná revize.
Dle jejich VOP se pak může točit a vytáčet z plnění na dalších scházejících papírech a certifikátech.
eman
Reputace: 232
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Na celé té byrokracii je nejtrapnější že my, jako stavitelé nízkonapěťových FVE, máme velký problém získat naně revizi. Naopak, majitelé dotačních bastlů s trakčním napětím, dostali revizi od stolu a FVE jim zapojila parta zahraničních dělníků, bez jakékoliv kvalifikace....aspoň co jsem viděl u souseda a slyšel od kolegů v práci.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Matess

jsem minulý týden v elektru potkal 2 kluky montující u nás FVE a ptal jsem se jich zda jsou schopni mi dát kontakt na člověka co jim dělá revize... že bych potřeboval zrevidovat elektrárnu co si kamarád postavil sám.

No a hádejte co jsem dostal za odpověď... no víte my děláme jen jeden typ elektrárny co máme schválený a náš revizní technik je z druhé strany republiky a my mu jen řekneme a on nám vydá revizi.
cipis
Moderátor
Reputace: 744
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30+15

Nový příspěvek od cipis »

Ten limit byl davno pred tim, nez se zacaly vubec skladat nejake nase baterky a nez byla jakakoliv fotovoltaika.
Je to vedecky overena hodnota, ktera u drtive vetsiny lidi nezpusobi zadny uraz, zadne ujmy na zdravi.
Proto se to take drive pouzivalo jako bezpecne dotykove napeti.
Takze tahle tvoje uvaha je totalne nesmyslna, ten limit existuje desitky a desitky let.
Matess píše: ned čer 01, 2025 2:21 am
komerční battery packy jsou 16s, případně 32s a 32s lifepo4 cihla bude mít napětí na výstupu při plném nabití max (3,65V*32) 116,8V... jakoby ten limit byl úmyslně postavený tak aby se do toho komerční produkty vešly... a jediné co vlastně musí mít navíc je bms s odpojením výstupu, když to přestane dostávat signál "all good"
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
PavlikT
Reputace: 1

Nový příspěvek od PavlikT »

Takze otazka do pranice. Je tu nekdo, kdo by mel zlegalizovanou 48V baterii pro pojistovnu? Pokud ano, jak postupoval, prosim?
betmen
Reputace: 112
Lokalita: nedaleko od Trencina
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
Kapacita baterie [kWh]: 9,6

Nový příspěvek od betmen »

neviem ci sa ti nieco taketo podari, spravit reviziu na doma poskladanu 48V bateriu.
len dodatok k tomu, co pisal Kyocera...
bms, istiace prvky a vsetky komponenty, ktore pouzivas ma CE ako China Export, alebo Conformité Européenne?
lebo na China Export ti nikto v zivote neda stempel, kedze to nema EU homologizaciu...
stacionárny dom :
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
Valdano
Reputace: 149
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Proto se taky PavlikT ptá jestli to někdo ze zde diskutujících už absolvoval. ;)
Matess

bezpecne napeti je 50V DC a 25V AC... takze ne, ani s 16s lifepo4 se do tohoto nevlezes.
cipis píše: ned čer 01, 2025 1:01 pm
Ten limit byl davno pred tim, nez se zacaly vubec skladat nejake nase baterky a nez byla jakakoliv fotovoltaika.
Je to vedecky overena hodnota, ktera u drtive vetsiny lidi nezpusobi zadny uraz, zadne ujmy na zdravi.
Proto se to take drive pouzivalo jako bezpecne dotykove napeti.
Takze tahle tvoje uvaha je totalne nesmyslna, ten limit existuje desitky a desitky let.
Matess píše: ned čer 01, 2025 2:21 am
PavlikT
Reputace: 1

Nový příspěvek od PavlikT »

Ale v suchem prostredi by melo byt SELV do 60V, ne?
cipis
Moderátor
Reputace: 744
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30+15

Nový příspěvek od cipis »

Copak ty to nemas zakrytovane?
V normalnim a i nebezpecnem prostoru, pokud muze dojit k doteku zakrytovanych casti, tak je 50 V AC a 120 V DC.
Matess píše: pon čer 02, 2025 1:20 am
bezpecne napeti je 50V DC a 25V AC... takze ne, ani s 16s lifepo4 se do tohoto nevlezes.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Valdano
Reputace: 149
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Bezpečné napětí pro FVE se už řešilo ve starším tématu viz tento odkaz. Ve vyhlášce MPO č. 114/2023 Sb. viz §3 odstavec 3 je zmíněn jen text "bezpečné úrovně bezpečného stejnosměrného napětí" bez specifikace konkrétní hodnoty napětí. Řešil to ing. Jan Hlavatý na svém webu a dle vyjádření MPO se jedná o 120V stejnosměrného napětí tj. DC.