Začiatok mojej cesty za FVE
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Reputace: 259
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Začiatok mojej cesty za FVE
Však pouzdro TO92 snad strčím všude, a pokud bude 0.5mm pod originálním čidlem ničemu to nevadí.....
Samozřejmě chce to trochu šikovnosti vytáhnout originál a přidat ještě jedno....
A popřemýšlet taky kde tu teplotu chci měřit zda nahoře maximální či zda až bude ohřátá 1/2 atd....
Samozřejmě chce to trochu šikovnosti vytáhnout originál a přidat ještě jedno....
A popřemýšlet taky kde tu teplotu chci měřit zda nahoře maximální či zda až bude ohřátá 1/2 atd....
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

- JirkaE
- Reputace: 114
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Soban píše: čtv dub 10, 2025 3:41 pmVšak pouzdro TO92 snad strčím všude, a pokud bude 0.5mm pod originálním čidlem ničemu to nevadí.....
Jasně i zde je mnoho možností

Já zvolil tu horní a delší čas ohřevu ze sítě - voda se dohřívá v ten moment ,,on-line" - pokud není potřeba, vypne se a do zítra - než vyjde slunce zůstane ohřátý ze sítě minimum...
To ovšem zas neplatí u 4-členné domácnosti, kde projdou všichni jednou sprchou během 20minut.
Pak je potřeba 150Litrů vody najednou a bojler musí být ohřáty nejméně na 40°C celý
Co domácnost, to jiná spotřeba a jiná potřeba

Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
-
- Moderátor
- Reputace: 703
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
Originalni cidla jsou kapalinova, tj. valecek a k nemu trubicka.
Narvat do te trubky/jimky za sebe 4 ty valecky je asi maximum, co tam jde normalne nacpat bez poskozeni trubicek.
A jak pise JirkaE, prvne cidla DS strany, pak FVE strany. Tim se take nahoni nejaky rozdil stupnu.
Kolegovi bych doporucil sjet na sberny dvur a po dohode si tam zkusit kuchnout nejaky bojler, at se nauci, co je kde. A na svem pak uz pujde na cisto :-)
Drazice jsou strasne jednoduche.
Narvat do te trubky/jimky za sebe 4 ty valecky je asi maximum, co tam jde normalne nacpat bez poskozeni trubicek.
A jak pise JirkaE, prvne cidla DS strany, pak FVE strany. Tim se take nahoni nejaky rozdil stupnu.
Kolegovi bych doporucil sjet na sberny dvur a po dohode si tam zkusit kuchnout nejaky bojler, at se nauci, co je kde. A na svem pak uz pujde na cisto :-)
Drazice jsou strasne jednoduche.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Reputace: 259
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Jasně bezpečnostní asi zůstanou originál, ale provozní tam klidně nacpu polovodičová, ale samozřejmě vše je o preferencích, možností atd........
Já mám bojler napojen na normální měnič a spínací hodiny aby se spínal pouze jak je den a slunce svítí a jak je baterka vybitá jede měnič do bypassu při SOC teď aktuálně při 50% soc, měnič co napájí barák je nastaven na 30% soc atd....
Já mám bojler napojen na normální měnič a spínací hodiny aby se spínal pouze jak je den a slunce svítí a jak je baterka vybitá jede měnič do bypassu při SOC teď aktuálně při 50% soc, měnič co napájí barák je nastaven na 30% soc atd....
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

- JirkaE
A šmitec pro dnešek
Doopravdy je první bojler Tatramat je nejstarší - s mokrým tělesem, maximum na termostatu je vždy 67-69°C
A ty dva opravdu dražické jsem omezil na termostatu který zapíná oběhové čerpadlo.
Protože je na termostatu nějaká časová prodleva, tak se to vypíná takhle.
Ještě pak malinko dojede teplota nahoru, ale později se pak již zbytečně opotřebovává vše teplotou, tak to stačí
Pokud bych to jel součastně s topením, udělal bych to asi jinak.
Třeba ten laciný oleják, s malou zásobou oleje - ohřívá 5min a pak 20min chladí... A zas 5 hřeje (ale nebzučí
)
Bylo by výhodnější jet první oleják, pak bojler - oleják by byl celý den horký. (ale nejde použít pro záložní ohřev)
Pokud dám oleják na výstup 2, musí počkat až se ohřeje bojler a až pak bude zapínat 5min hřát a 20min pauza a FV-šťáva přijde vniveč... A Oleják bude celý den studený a odpoledne neekonomicky využívat FV.
Prostě u každého domu je to jinak
a každý to potřebuje jinak, není universální návod
PS: a to všechno pak vybourám a budu používat jako Soban, jen s rozdílem, že pojedu na spirály 55V
a prioritu bude mít baterka

Doopravdy je první bojler Tatramat je nejstarší - s mokrým tělesem, maximum na termostatu je vždy 67-69°C
A ty dva opravdu dražické jsem omezil na termostatu který zapíná oběhové čerpadlo.
Protože je na termostatu nějaká časová prodleva, tak se to vypíná takhle.
Ještě pak malinko dojede teplota nahoru, ale později se pak již zbytečně opotřebovává vše teplotou, tak to stačí

Pokud bych to jel součastně s topením, udělal bych to asi jinak.
Třeba ten laciný oleják, s malou zásobou oleje - ohřívá 5min a pak 20min chladí... A zas 5 hřeje (ale nebzučí

Bylo by výhodnější jet první oleják, pak bojler - oleják by byl celý den horký. (ale nejde použít pro záložní ohřev)
Pokud dám oleják na výstup 2, musí počkat až se ohřeje bojler a až pak bude zapínat 5min hřát a 20min pauza a FV-šťáva přijde vniveč... A Oleják bude celý den studený a odpoledne neekonomicky využívat FV.
Prostě u každého domu je to jinak

PS: a to všechno pak vybourám a budu používat jako Soban, jen s rozdílem, že pojedu na spirály 55V

-
- Reputace: 0
- Lokalita: Zvolen
Toto je presne to čo som potreboval vidieť aby som naštartoval realizáciu, ešte raz ďakujem všetkým za rady a skúsenosti, idem objednať materiál a komponenty nech to do mája mám postavenéJirkaE píše: čtv dub 10, 2025 12:44 pmSapro11.jpg
A tady si nastavíš, kdy a za jakých podmínek chceš tu zálohu ze sítě a stačí i ten nejobyčejnější bojler
Snímek obrazovky (188).png
Edit :
Sapro12.jpg
- Pytrs
- Reputace: 1
- Lokalita: Okolí Jihlavy
Dobrý den, zdravím Vás, omlouvám se matko291 za využití vlákna, řeším podobnou situaci a mám dotaz na JirkuE který ze zmiňovaných střídačů by doporučil Sapro nebo Triton.
Dekuji
Dekuji
- JirkaE
Již jsem to psal, SAPRO - kvůli zázemí velké silné firmy a velmi dobré technické podpoře.
Jsem s nimi v kontaktu, za 2-3 měsíce testů vzniklo několik nových aktualizací - prostě jsem velmi spokojený a firmu jako takovou mohu jen doporučit.
Sám jsem si za pár kaček dokoupil delší čidlo, otestoval vše možné i nemožné, vyzkoušel více napětí a vice zátěží - VŠE velmi dobrý.
Varianta odlehčená LITE taky s vlastním přepínáním - super cena.
Sapru jsem věnoval velmi mnoho času, stejně jako BELu
Triton je podle zpráv ostatních vylepšený Siton, věčně není k dispozici, 3x jsem se snažil kontaktovat - NIC
vzdal jsem to, potřebuju být při testech ve spojení a ptát se : ,,Proč to, či ono... Jaký má důvod tamto a jaký toto..."
Jsem s nimi v kontaktu, za 2-3 měsíce testů vzniklo několik nových aktualizací - prostě jsem velmi spokojený a firmu jako takovou mohu jen doporučit.
Sám jsem si za pár kaček dokoupil delší čidlo, otestoval vše možné i nemožné, vyzkoušel více napětí a vice zátěží - VŠE velmi dobrý.
Varianta odlehčená LITE taky s vlastním přepínáním - super cena.
Sapru jsem věnoval velmi mnoho času, stejně jako BELu

Triton je podle zpráv ostatních vylepšený Siton, věčně není k dispozici, 3x jsem se snažil kontaktovat - NIC

- Pytrs
Děkuji, ještě snad Antik? Někde jsem ale četl že jde o "čínu", S pánem za sapra jsem mluvil a ano zdá se že věci rozumí
- JirkaE
Ano, u Antiku je výhoda aplikace a možnost vzdáleného přístupu, taky velmi elegantní vzhled a malé rozměry.
Nepatrná nevýhoda ventilátor.
Já taky spekuluju - že jde o Čínu, ale neotevřel jsem ho.
Naprosto identické výkony na stejných napětích, identická i aplikace - nemohu ani potvrdit ani vyvrátit
Pokud je výkon stejný, podpořím raději české produkty, technickou podporu, záruční a pozáruční servis a možnost opravy = BEL a SAPRO
Nepatrná nevýhoda ventilátor.
Já taky spekuluju - že jde o Čínu, ale neotevřel jsem ho.
Naprosto identické výkony na stejných napětích, identická i aplikace - nemohu ani potvrdit ani vyvrátit

Pokud je výkon stejný, podpořím raději české produkty, technickou podporu, záruční a pozáruční servis a možnost opravy = BEL a SAPRO

- Pytrs
JirkaE zatím děkuju.