FVE a manželka
Vaření, pečení, ohřev, indukce, mikrovlny, jídlo, recepty, speciality s tematikou ostrovních a poloostrovních fotovoltaických elektráren a soběstačnosti ...
-
- Lokalita: SO, SK
Re: FVE a manželka
Ked ma manzelka usi a pocuje menic pri 700, 1700, 2700, 3700 a 4700 W
tak vie, ze ked reve, nema nic zapinat.
A ked vie pocitat do 32 a vie ze toto zere 5A, toto 12 a toto 16 A
tak nemusi pocuvat menic, staci pohlad na blikajucu ledku na elmeri.
1 blik, 1 sekunda == 3600 W.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
S fotovoltaikou musí být vyšší komfort než s DS, to by měl být cíl. Bez elektrárny ženské občas shodily hlavní jistič.
Když jsem vše přepnul na FV 2f 5 kW, tak jsem měl před výkonnými spotřebiči RF433 přijímač, který je v případě hrozby přetížení na chvíli odpojil. To si občas stěžovaly, že nejde něco zapnout.
Teď, když běží vše na 1f 15 kW, k přetížení nedochází a i přepínání na DS mám vypnuté, protože DS by 15 kW z jedné fáze neutáhla. Měniče se zapínají dle potřeby, takže přes zimu se něco ušetří na "volnoběžnou" spotřebu měničů. Případný výpadek je nepříjemný, že by se pak musel u řady spotřebičů nastavovat čas.
Když jsem vše přepnul na FV 2f 5 kW, tak jsem měl před výkonnými spotřebiči RF433 přijímač, který je v případě hrozby přetížení na chvíli odpojil. To si občas stěžovaly, že nejde něco zapnout.
Teď, když běží vše na 1f 15 kW, k přetížení nedochází a i přepínání na DS mám vypnuté, protože DS by 15 kW z jedné fáze neutáhla. Měniče se zapínají dle potřeby, takže přes zimu se něco ušetří na "volnoběžnou" spotřebu měničů. Případný výpadek je nepříjemný, že by se pak musel u řady spotřebičů nastavovat čas.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
Když ohřivám 2000W 200L boiler,tak moc výkonu na domácnost nezbývá.rottenkiwi píše:Ked ma manzelka usi a pocuje menic pri 700, 1700, 2700, 3700 a 4700 W
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
Za socika sme mali 6 A poistku na cely dom, zehlicka 900 W, rura na pecenie 1100
a pieklo sa kazdu sobotu tri plechy "zakrucanikov" s makom, jablkami a orechami.
Piekli sa babovky a torty.
Televizor elektronkovy CB Tesla zral 120 W a mali sme tri ziarovky 100 W
a 75 a 75 W.
Teraz ma clovek 7200 ci 10000 ci 15000 W menic a nestaci.
Manzelka sa moze naucit spravat ekonomicky, ak nie, tak
nase FVE nemaju zmysel, ak este zvysuju spotrebu domacnosti.
Niekde si vodu vazia viac ako zlato a my nou splachujeme.
A umyvame sa, akoby od toho zaviselo napr. zdravie vlasov.
a pieklo sa kazdu sobotu tri plechy "zakrucanikov" s makom, jablkami a orechami.
Piekli sa babovky a torty.
Televizor elektronkovy CB Tesla zral 120 W a mali sme tri ziarovky 100 W
a 75 a 75 W.
Teraz ma clovek 7200 ci 10000 ci 15000 W menic a nestaci.
Manzelka sa moze naucit spravat ekonomicky, ak nie, tak
nase FVE nemaju zmysel, ak este zvysuju spotrebu domacnosti.
Niekde si vodu vazia viac ako zlato a my nou splachujeme.
A umyvame sa, akoby od toho zaviselo napr. zdravie vlasov.
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
To je právě fajn na fotovoltaice. Člověk si realizuje koníčka a ještě z toho je nějaký užitek. Ti, co sbírají modely autíček, se něčím takovým pochlubit nemohou.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Lokalita: Galanta
- Výkon panelů [Wp]: 4440
- Kapacita baterie [kWh]: 14,3
Prave preto krmim bojler vytazovanim,ak naskoci vyssi odber,tak sa hned vypne a zaroven cez ssr pustam len prebytok vyroby.Franta2776 píše:Když ohřivám 2000W 200L boiler,tak moc výkonu na domácnost nezbývá.
6x Longi 370 JV+ 6x Longi 370 JZ 4440 Wp, 3x430 Longi JZ 1290 Wp | Victron 150/35 MPPT | Must PV1800 Pro 5,2 kW | 16x LiFePo4 280Ah
-
To já vytěžováním nemůžu, musel bych mít větší boiler. Nebo bych neměl, večer teplou vodu.Teď jsme doma 4 a 200L je akorát na den. Čistá doba ohřevu je 6hodin.tzn v 10 ráno zapnu a večer vypnu.Ono honit ty levný čínský měniče na maximum,taky není dobré.kkristian píše:Prave preto krmim bojler vytazovanim,ak naskoci vyssi odber,tak sa hned vypne a zaroven cez ssr pustam len prebytok vyroby.Franta2776 píše:Když ohřivám 2000W 200L boiler,tak moc výkonu na domácnost nezbývá.
U nás doma se o víkendu,když panička rozběhne stroje s ohřevem TUV spálíme 30-40 kWh.
90ks vakuových trubic,teď používám na topení do podlahy je to efektivnější než tím ohřívat TUV.Netopím teď ani klimou.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
-
- Lokalita: Juh BBSK
- Výkon panelů [Wp]: 3100
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Zas je mohou kdykoliv prodatrva píše:To je právě fajn na fotovoltaice. Člověk si realizuje koníčka a ještě z toho je nějaký užitek. Ti, co sbírají modely autíček, se něčím takovým pochlubit nemohou.
3s2p Amerisolar 285 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
-
- Lokalita: Rajecké Teplice
- Výkon panelů [Wp]: 5000
- Kapacita baterie [kWh]: 14,5
Ano FV je spojení koníčka s užitečným. Já nepočítám návratnost, vzhledem k tomu že mě baví se v tom vrtat a něco vylepšovat, tak to pořád stojí nějaké peníze a nejaký businessmodel se z toho dělat nedá.
Manželce dokola vysvětluju, že zapínat troubu, mikrovlknu, fritézu, pračku a sušičku najednou není dobrý nápad, nejen že hodí měnič do bypassu, ale ještě shodí i ten hlavní jistič ze kterého je ten bypass.
Prý je to tím, že ženy dokážou dělat víc věcí najednou, takže i najednou zapínají ty největší zátěže v domácnosti
Manželce dokola vysvětluju, že zapínat troubu, mikrovlknu, fritézu, pračku a sušičku najednou není dobrý nápad, nejen že hodí měnič do bypassu, ale ještě shodí i ten hlavní jistič ze kterého je ten bypass.
Prý je to tím, že ženy dokážou dělat víc věcí najednou, takže i najednou zapínají ty největší zátěže v domácnosti
2x5kW paralel SML-5K jako ostrov se zálohou z DS, 5kWp, Lifepo4
-
Jóóó to moje žena je schopna shodit jistič i V DUKOVANECH jak zapne vše.Vyřešil jsm to 3x proudové relé a je pokoj.No a odezva ,, V neděli jsem dostal k obědu jen brambory a řízek jsem si měl domyslet.Tak každý týden provádím školení co se může s čím pouštět.Udělal jsem tabulku co se nesmí pouštět spolu a zatavil ji do fólie.Je vyvěšena v kuchyni a v prádelce.Oni ty naše ženy nás mají tak v lásce proto, že jim zakazujeme si dělat v domácnosti co chtějí.No proto je tak milujeme a nosili bychom je na rukách.Naše lásky.proasnet píše:Ano FV je spojení koníčka s užitečným. Já nepočítám návratnost, vzhledem k tomu že mě baví se v tom vrtat a něco vylepšovat, tak to pořád stojí nějaké peníze a nejaký businessmodel se z toho dělat nedá.
-
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Aj muži dokážu robiť viac vecí naraz, napríklad pozerať TV a popri tom spaťproasnet píše:Prý je to tím, že ženy dokážou dělat víc věcí najednou, takže i najednou zapínají ty největší zátěže v domácnosti
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.6 MWh AC
-
Pouštět se nesmí nic s ničím. Jen jedna velká věc. Místo tabulky to řeší jistič 10A. Proto ty věci mají časovač, abychom ráno odjeli a ono to vypralo a umylo nádobí během dopoledne. Do sušičky se to pak musí stejně přeházet. I větší rodina takhle v pohodě funguje. A to jen proto, že v osmdesátých se nikomu o konvici myčce a sušičce nikomu ani nesnilo. A tak 10A na pračku stačilo. Já jsem na to jen takticky navázal Je to funkční a pro všechny pohodlnější, než muset sezónně měnit návyky, abych jen kvůli tomu nemusel mít 10kW měnič, protože je to prostě zbytečné.Roura píše:Jóóó to moje žena je schopna shodit jistič i V DUKOVANECH jak zapne vše.Vyřešil jsm to 3x proudové relé a je pokoj.No a odezva ,, V neděli jsem dostal k obědu jen brambory a řízek jsem si měl domyslet.Tak každý týden provádím školení co se může s čím pouštět.Udělal jsem tabulku co se nesmí pouštět spolu a zatavil ji do fólie.Je vyvěšena v kuchyni a v prádelce.Oni ty naše ženy nás mají tak v lásce proto, že jim zakazujeme si dělat v domácnosti co chtějí.No proto je tak milujeme a nosili bychom je na rukách.Naše lásky.proasnet píše:Ano FV je spojení koníčka s užitečným. Já nepočítám návratnost, vzhledem k tomu že mě baví se v tom vrtat a něco vylepšovat, tak to pořád stojí nějaké peníze a nejaký businessmodel se z toho dělat nedá.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Pořád řešíte následky a ne příčiny. Předpokládám, že málokterá z vašich manželek nedokáže sledovat polohu ručičky na ukazateli příp číst šísla. Když bude mít přístupný zobrauzení aktuálního příkonu, tak během pár dnů zjistí, kdy nahřívá pračka, a pak už bere jenom 300-500W motor, že myčka nahřívá několikrát a skoro nevyzpytatelně, a že ty brambora, když už se vaří, berou sotva 500W a na menší plotýnce 1.5kW na usmažení řízku bohatě stačí. Takže měřit, vizualizovat, měřit a vizualizovat.
No a hračička při tom může ženě udělat malou radost, když za pomoci HA a trochy energie z baterek zajistí, že nezmrznou saláty ani nic dalšího ve skleníčku:
No a hračička při tom může ženě udělat malou radost, když za pomoci HA a trochy energie z baterek zajistí, že nezmrznou saláty ani nic dalšího ve skleníčku:
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Site Admin
- Lokalita: blízko Plzně
- Výkon panelů [Wp]: 5840
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Ale manželka, když je venku pěkné počasí, tak je přece venku. A až když slunce zaleze, přesune se domů a začne ládovat myčku atd...
A co se stane když ji napomenu ?
Utíká domů a abych neremcal tak projistotu, protože slunce svítí, tak spustí myčku, naláduje pračku a aby si to u mě urovnala že "nešetřila" tak mi v dobrém úmyslu chce uvařit kafe a pod vší zátěží kdy zrovna vše ohřívá schodí měnič.
Z dobrého umyslu slyším pípat UPSky a místo vychutnání dobré kávy běžím pro notebook a zjišťuji co vše jsem neměl na UPS a musím tomu pomoci
Druhý den si vzpomene co se stalo den předtím. Aby vše napravila, začne ládovat pračku projistotu ještě dříve než se stihnu probudit s vidinou že bude pochválena. Že pračka jede. Místo toho jsem zase nespokojenej se slovy, že slunce půjde na panely až tak za 2hodiny
Je to marné, je to marné.
A co se stane když ji napomenu ?
Utíká domů a abych neremcal tak projistotu, protože slunce svítí, tak spustí myčku, naláduje pračku a aby si to u mě urovnala že "nešetřila" tak mi v dobrém úmyslu chce uvařit kafe a pod vší zátěží kdy zrovna vše ohřívá schodí měnič.
Z dobrého umyslu slyším pípat UPSky a místo vychutnání dobré kávy běžím pro notebook a zjišťuji co vše jsem neměl na UPS a musím tomu pomoci
Druhý den si vzpomene co se stalo den předtím. Aby vše napravila, začne ládovat pračku projistotu ještě dříve než se stihnu probudit s vidinou že bude pochválena. Že pračka jede. Místo toho jsem zase nespokojenej se slovy, že slunce půjde na panely až tak za 2hodiny
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
-
Ahoj, ale tohle je s nejvetsi pravdepodobnosti tvoje chyba.lzahradil píše:A co se stane když ji napomenu ?
Mycka-odlozeny start
Pracka-odlozeny start
Dokonce moderni maji wi-fi.
Ja mam vse cca.10 let stare, ale odlozeny start maj.
Text mimo misu: nebo namlatit baterie 50kWh a více a neresis.
Jiz od 40kWh se mi komfort vyuziti energie posunul o 10 radu vyse.
A s 95kWh je to úplně mimo
-
Ja som mal niekedy len 1600 VA Victron a isla aj mycka aj pracka na to,
len to chcelo 45 - 50 *C z bojlera.
Treba 2000 VA menic pre kriticke veci co ide 10 rokov
a potom menic pre manzelku, ktory moze vypadavat,
az sa to raz manzelka nauci.
A netreba smazit rezne ale jest surove ovocie a zeleninu,
rezne mozu byt raz za rok, podobne ako ine jedy do organizmu.
len to chcelo 45 - 50 *C z bojlera.
Treba 2000 VA menic pre kriticke veci co ide 10 rokov
a potom menic pre manzelku, ktory moze vypadavat,
az sa to raz manzelka nauci.
A netreba smazit rezne ale jest surove ovocie a zeleninu,
rezne mozu byt raz za rok, podobne ako ine jedy do organizmu.
-
Pri cene za 40, nedajbože 95 kWh v baterkách, to nepripadá vôbec ako zaujímavé riešenieNOPARasito píše:Text mimo misu: nebo namlatit baterie 50kWh a více a neresis.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.6 MWh AC
-
Jak pro koho, jak na co. Pokud FVe pritapis, a krmis EV, tak pohodli valcuje cenu. Ja se v klidu za baterii dostal pod "pul" a to se sakramenskou rezervou. Ale to je kazdeho vec, jestli ty love prokouri, propije nebo prodrbe do baterek a o zbytku se ani nebavim .TomHC píše:Pri cene za 40, nedajbože 95 kWh v baterkách, to nepripadá vôbec ako zaujímavé riešenieNOPARasito píše:Text mimo misu: nebo namlatit baterie 50kWh a více a neresis.
Jojo, je to drahej "kůň"
-
Ja len s ohľadom na užívateľský komfort, potrebu obmedzovania a usmiatu manželku Moja drahá menič zatiaľ nehodila do bypassu ani nevyhodila istič, a ak dôjde šťava v baterkách a prepne to na DS, neriešim. Aj tak sú aktuálne čísla z FVE nad očakávania.
-
- Lokalita: Juh BBSK
- Výkon panelů [Wp]: 3100
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Nezáleží, koľko to stojí, ale ako dlho na to musíš robiťTomHC píše:Pri cene za 40, nedajbože 95 kWh v baterkách, to nepripadá vôbec ako zaujímavé riešenie
3s2p Amerisolar 285 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JD BMS 60A, Epever iPower 5 kW