Tepelne cerpadlo-zkusenost

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Franta2776
Reputace: 312

Re: Tepelne cerpadlo-zkusenost

Nový příspěvek od Franta2776 »

18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Dusan61
Reputace: 109
Lokalita: Zvolen
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3960
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od Dusan61 »

mgx píše: pon čer 02, 2025 11:38 am
KAisai 8kw s R32.

https://allegro.sk/produkt/tepelna-pump ... 6876839323

Ak chces kupovat priamo z polska, cena je este lepsie, cca 1650e. Treba zobrat vozik a ist si ho zobrat osobne niekde za Jablonku.

Cina s R290 neviem, mozem ti dat nacenit ak mi posles dodaciu adresu. Dorucovaci cas je cca 3 mesiace, zaruka nic. V cene 3000e je lepsie zobrat gawliczek.
Ahoj Milan, do Poľska kupovať nepôjdem, ani z Číny, tie na allegro som pozeral už dávnejšie a asi si objednám tam to 10kW.
Panel 270 Wp ZV
Panely 3960 Wp, Regulátor EPEVER-150VDC/80A, Meniče Dom/Victron 5000 VA/24V, Bojler/Victron 3000 VA/24V, Akumulátor Li-ion 18650 56P/8S + Li-ion 50Ah 3P/8S + Li-ion 150Ah 8S = 31,6V/440Ah
LK3 monitoring
Grafy: Panely 3960 Wp Napätie na akum. Energia v akum. Denný výkon/spotreba
DC/DC menič
soami
Reputace: 82
Lokalita: Posázaví
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od soami »

eman píše: pon čer 02, 2025 5:02 pm
Ono by to chtělo vidět zevnitř a hlavně jakou to má regulaci. Ten můj Haier je "značka" a konstrukce i řízení stojí za starou bačkoru.
Regulace je problém všech čínských TČ, ale i korejských (LG) - nakonec už jsme to probírali 100x na divamse.cz (mj. ze strany provozovatele zřejmě proběhla finální eutanazie stránek - škoda, bylo tam 10 let informací, pravda dohledatelných možná tak přes google...).
Všeobecně bych preferoval max. možnost vlastního řízení, i pokud nebude tato možnost na začátku využitá, protože ty vestavěné regulace vesměs stojí totálně za hovno. Obzvláště regulace EEV, kde možnost řízení bohužel není úplně běžná, až po standardní řízení příkonu, které umožňuje provozovat vlastní regulaci podle vlastních parametrů - tam bývá situace o něco lepší, než u EEV. Jak lze jít v čase z kopce dolů ukazuje v mém případě 6 let starý Sinclair GSH R410 s mezivstřikem a řízením 0-10V a v podstatě úplně totožná nová jednotka Gree Versati III s R32 bez možnosti 0-10 řízení, ale navíc s ekonomizerem. Se Sinclairem SCOP 3.8, s Gree SCOP 3.2 - loňská a letošní zima se nějak významně nelišily. U Gree je to ovšem na straně EEV, resp. na nastaveném nízkém kondenzačním tlaku, kam není možné šáhnout a je to vyložené o neznalosti fyzicky a pokusu o perpetuum mobile prostřednictvím ekonomizeru. Účinnost se tak blíží přestavbě nejlevnější klimy s TEV, kterou jsem jako můj první pokus provozoval před 9 lety.
Kaisai jsem měl jako variantu 2. Nakonec jsem vzal Gree, právě po velmi dobrých zkušenostech s kompresorem s mezivstřikem - ale v obou případech TČ split. Kaisai má kompresor standardní dvojitý. Kupoval jsem v PL. Nechal jsem to poslat - vše OK.
S R290 bude situace jiná - propan má úplně jiný P-h průběh a tam určitě museli napsat novou regulaci. U R32 mám pocit, že si zřejmě řekli, že když je R410 z 50% R32, tak můžou použít stejná data od nějaké OEM firmy.
eman
Reputace: 233
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Já Haiera nějak "reguluju" přes Home Assistenta, prototože všechny logický vstupy má zrakvený. Představa že pojde a já koupím úplně stejný průser mě děsí.Většinu zimy jedu na minimálku a ten krám to nedokáže uregulovat.
Koukám, že v akci je jenom 8kW varianta. 5kW prodávají za nesmysl.

Nevyplatilo by se, místo těhle čínských šmejdů koupit nějaký Samsung? Ty mívají ještě snesitelnou cenu a snad to neprogramují idioti.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
soami

Se Samsungem nemám zkušenost. Ale pokud mají podobné programátory, jako LG, tak nevím... Možná ještě Japonci - Mitsubishi je pozitivně hodnocené, ale pro mě bez efektivního ROI. A pak Evropa, která je cenově také mimo rozsah. Kdybych to řešil teď, tak bych vzal to nejlevnější, co je trochu funkční. Klidně toho Gawliczeka/Powerworld. Při mé celkové roční spotřebě tepla kolem 10MWh by i propad ve scop ze 4 na 3 znamenal +833kWh EE ročně. To jsou u mě 3.3tis. Kč/rok. Nic dramatického při kalkulované životnosti max. 10let.
PetrDubi
Reputace: 308
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

Já mám Sinclaira monoblok a řídím ho tak, že mu nastavuju požadovanou teplotu výstupu (podle venkovní teploty) se a on na ní vždycky dojede a drží se tam. Je i vidět, jak se mění spotřeba a pokud se požadovaná teplota moc nemění, tak jede na minimální výkon, který stačí k dosažení požadované teploty.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
soami

U Sinclaira s vlastní regulací jsem jel ekviterm s hysterezí vody +-0,1 st. Gree umí regulovat jen po celých stupních. Navíc má vlastní hysterezi +- 0,5st.
Podlahy dobře akumulují, takže tohle mi až tak nevadí. Štve mě účinnost, která je u Gree špatná díky mizerné regulaci. A s tím nic neudělám, jelikož tohle je interní regulace ve venkovní jednotce.
eman
Reputace: 233
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Haier vede. Nastavení po 0,5°C a hystereze 3°C natvrdo. Což u nás znamená, že barák vždycky přetopí. Dálkově se teplota změnit nedá, takže ho musím přes HA vypínat. Libovka je ohřev bojleru, kde přepíná trojcesťák natvrdo během chodu obehovky, což způsobuje solidní tlakové rázy v potrubí a musel jsem to taky řešit automatizací. Pak mi tu někteří oponují, že Čína je technologicky napřed. Nedokážou udělat ani základní regulaci na primitivní "lednici".
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
supiiik
Reputace: 8
Lokalita: Levice
Výkon panelů [Wp]: 6600
Kapacita baterie [kWh]: 14

Nový příspěvek od supiiik »

Ja to mam poriesene s klimou Gree Amber prerobenou na tepelko s pouzitim MiniHPC regulatora. Ma vstavanu ekvitermicku regulaciu, ktora reaguje aj na interierovu teplotu a teda odchylky od nastavenej interierovej teploty zapracovava do ekvitermickej krivky.
https://minihpc.com/man/sk/22-0/menu-ku ... -regulacia
Rovnako tak nie je problem priamo komunikovat s HomeAssistantom cez MQTT, alebo REST API.
Jedine, co sa neda je taktiez priamo ovladat polohu EEV, nakolko toto si riesi algoritmus vonkajsej jednotky a tam nie je moznost toto chovanie ovplyvnovat :/
Za poslednu zimu COP 3.5 na kurenie a za poslednych 12 mesiacov COP 3.0 na ohrev TUV (leto vychadza COP na 5.0 a v zime minimum 2.3)
4kW fronius primo + Victron multiplus 3kW/48V + 6.6kWp panely.
Klima Gree Amber 2.5kW prerobená na tepelné čerpadlo s MiniHPC regulátorom