Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?

Nový příspěvek od JirkaE »

eman píše: pon pro 30, 2024 7:42 pm

Jako fakt? Dvě malé desky v Hornbachu á 60Kč, jedna větší 140Kč, Nevím proč tam jsou použité šrouby, které mají mnohem menší pevnost v tahu, ale ok 40Kč za všech 12ks, a těch 6 tyčí jsou patrně trubky s navařeným závitem, což je úplný nesmysl nebo tyčovina, což snad ne.
Jestli za to dáš fakt 4000Kč, tak ti nějaké vyrobím. :D
Samozřejmě tady nemám český hornbach k dispozici ale i tak o tom pochybuji...
Naposledy když si mamka nechala udělat dvě lamino desky v hobby marketu - poličky 30 x 50 bílé, nechala tam 500Kč.
A tohle není bílé lamino.
A ostatní věci?
Taky pro to dojet...

Ale OK., beru, příští koupím od Tebe za 200Kč ;)
Bojler 1 nyní na zimu z DS.
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Valdano
Lokalita: Česká Lípa

Re: Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?

Nový příspěvek od Valdano »

Radar píše:
Jo, takže si koupím 5kWh baterku + celou elektrárnu k tomu
Nemyslím, že je podmínkou nákupu samotného uložiště RESACS mít i celou FVE od RESACS. Dle mého názoru si můžete FVE klidně postavit vlastní přičemž po konzultaci s nimi použijete některý s uložištěm RESACS kompatibilních měničů/nabíječů Deye, Ledvance, Solis nebo Victron.
Naposledy upravil(a) Valdano dne pon pro 30, 2024 9:48 pm, celkem upraveno 1 x.
Mex
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

eman píše: pon pro 30, 2024 7:34 pm
Mex: A k čemu ti to varování bude? Když bude mít baterka 50+°C a bude už rozjetá reakce, tak ti varování nepomůže a navíc, když nebudeš doma.
A proč to píšeš zrovna mně?
Když se probíraly derivace, tak já jsem za školu nechodil.
Valdano píše: pon pro 30, 2024 8:37 pm
Samozřejmě včasné varování nepokryje 100% potenciálních problémů, ale může pomoci předejít některým extrémním stavům dříve než k nim dojde.
Valdano to pochopil.
Proto nějaká rozpínací čidla by byla jenom dost polovičaté řešení.
Na nich se nepozná ujíždění parametrů. Pozná se až to, když už to ujede moc.
Radar

Nový příspěvek od Radar »

Valdano píše: pon pro 30, 2024 9:45 pm
Radar píše:
Jo, takže si koupím 5kWh baterku + celou elektrárnu k tomu
Nemyslím, že je podmínkou nákupu samotného uložiště RESACS mít i celou FVE od RESACS. Dle mého názoru si můžete FVE klidně postavit vlastní přičemž po konzultaci s nimi použijete některý s uložištěm RESACS kompatibilních měničů/nabíječů Deye, Ledvance, Solis nebo Victron.
....no jak jsem napsal, to se vyplatí... ;-)
Valdano
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

FVE často nebývá ani tak o tom, že se vyplatí, ale o tom, že chcete minimalizovat závislost na DS, a to prostě něco stojí a případná tzv. návratnost může být i dost dlouhodobá a nejistá záležitost. Náklady na akumulaci mohou více minimalizovat závislost zejména tam, kde v době osvitů je odběr domácnosti nízký zatímco v době kdy osvit už není je odběr větší, ale bez akumulace jen s on-gridem se přebytky v době kdy je osvit nevyužijí a prodávat je může být a často i je nevýhodné. Kolik do toho nalijete je pak věcí toho co si můžete dovolit a co jste ochoten pro daný účel do toho prostě nalít a také v závislosti na tom jestli je to spíš koníček a raději si to postavíte svépomocí z komponent a nebo jestli vás to nebere a chcete to mít raději bez starostí tzv. na klíč třeba i s tím již zmíněným on-line monitoringem servisáků výrobce v daném případě bateriového uložiště RESACS "na klíč". ;)
Martin P
Lokalita: Havlíčkův Brod
Výkon panelů [Wp]: 19845
Kapacita baterie [kWh]: 66

Nový příspěvek od Martin P »

Valdano píše: pon pro 30, 2024 5:55 pm
pibi píše: pon pro 30, 2024 5:45 pm
Na každý článek nalepit rozpínací teplotní pojistku, zapojit do série a při rozepnutí kterékoliv odpojit baterku, ani to nemusí být drahé.
https://www.hadex.cz/u970-termostat-50c ... ci-vratny/
Tak zrovna tohle na to asi moc vhodné nebude. Kontakt vhodný na 6A při AC napětí. Když se to pokusí rozepnout při zatížení třeba 150A DC tak kontakt v lepším případě po natažení oblouku uhoří a obvod se přeruší a v horším případě se to speče a kontakt se nerozpojí.
Stačí když to odpojí napájení BMS. Či aktivuje vyrážecí cívku jističů. A nebo při nejhorším sepne sirénu a pošle alarmovou zprávu.
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
Radar

dovolím si malou odbočku, když už řešíme konstrukci baterií, zabezpečení, a tovární výrobce, ceny ... co říkáte na ta provedení ...?
- starší Pytes
- nový Pytes
- Pylontech US
- tato uvnitř vypadá jak silvestrovské rachejtle :-)
Radar

Valdano píše: pon pro 30, 2024 9:58 pm
FVE často nebývá ani tak o tom, že se vyplatí, ale o tom, že chcete minimalizovat závislost na DS, a to prostě něco stojí a případná tzv. návratnost může být i dost dlouhodobá a nejistá záležitost. Náklady na akumulaci mohou více minimalizovat závislost zejména tam, kde v době osvitů je odběr domácnosti nízký zatímco v době kdy osvit už není je odběr větší, ale bez akumulace jen s on-gridem se přebytky v době kdy je osvit nevyužijí a prodávat je může být a často i je nevýhodné. Kolik do toho nalijete je pak věcí toho co si můžete dovolit a co jste ochoten pro daný účel do toho prostě nalít a také v závislosti na tom jestli je to spíš koníček a raději si to postavíte svépomocí z komponent a nebo jestli vás to nebere a chcete to mít raději bez starostí tzv. na klíč třeba i s tím již zmíněným on-line monitoringem servisáků výrobce v daném případě bateriového uložiště RESACS "na klíč". ;)
Souhlasím, ale cest je více, jak to za víc peněz udělat jinak, třeba z těch továrních věcí, podstatné je, aby to bylo a zda vůbec je to lépe.
V DIY se jde jednoznačně cestou stavět z co největších článků co to jde, ale snad nikdo to tak pro rezidenční sektor nedělá a baterie (zpravidla do výkonu 5kWh a 100A) se paralelně spojují... Bez debat je to dražší řešení. Ale je horší?? Lepší??
Ano, pokud k DIY baterce připočtu cenu ŽB bunkru :-), opravdu vychází ten resacs výhodněji ;-)

EDIT: ještě poznámku v kontextu tématu celého vlákna; diskuze je o bateriích, každý kdo tomu trochu rozumí, či s cizí pomocí, se DIY stavbou snaží ušetřit právě zde. Je to to správné místo??
Ruku na srdce, kdyby hotové baterky nestály (ještě donedávna) dvojnásobek, až na pár nadšenců a zapálených elektrotechniků, by to nikdo nestavěl...
Diablo1st
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od Diablo1st »

A ten ŽB bunker nie je pre komerčné batérie potreba? Komerčná batéria sa skladá z iných komponentov ako DIY? Sú tam zabudované iné systémy prevencie príp. bezpečnosti?

Ak už má niekto strach, že LFP baterka buchne, zahorí, či spôsobí iný problém, je jedno či ide o DIY alebo komerčnú batériu. Hlavný rozdiel je, že na komerčnú baterku máš všetky papiere, takže sa nikto nemôže vyhovárať, že si niečo zmrvil pri montáži DIY aj keď to nemusí byť vôbec pravda.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
lemra79
Lokalita: Usteckoorlicko
Výkon panelů [Wp]: 12360
Kapacita baterie [kWh]: 10?

Nový příspěvek od lemra79 »

Presne tak, komercne resene baterky nejsou o nic poctivejsi nez poctiva DIY konstrukce. Komercni reseni ma vyhodu, ze projde revizi, pojisti ho pojistovna a v pripade pruseru se mate s kym soudit. No a to je zohledneno v cene komercnich baterek.
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, Energetica 385 Wp / 3,495 kWp
PIP 5048 MG, Fangpusun MPPT150/60TR, Victron mppt 150/35 BT
li ion 350 Ah@58V, ICC@rpi3+, celkem instalováno 12,36 kWp, 460 m.n.m.
rva
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

Baterie jsou moc drahý špás na to, aby se to nechalo na komerčním řešení. Každý článek chci mít pod kontrolou, vědět, co se tam děje a pokud usoudím, tak články měnit, připojovat k nim vyrovnávací kapacity, nastavovat kdy mají balancovat.
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od Diablo1st »

Osobne nepovažujem batériu za drahý špás, hlavne keď ju porovnáš s hodnotou domu. :)

Tiež teraz riešim ako čo najlepšie spraviť úložisko, ale že by som vybudoval atómový kryt vedľa domu ma nenapadlo :lol: Keďže LFP nehorí plameňom, ale plynuje, skôr chcem riešiť odvetranie priestoru vzduchotechnikou a ochladenie priestoru požiarnymi gulami.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Radar

Ano, plynuje, ale s největším podílem vodíku :-(, to už tu taky bylo...
Stano, správně jsi to sám zmínil. Nemusíš v návrhu, provedení ani zapojení udělat žádnou chybu a s DIY jsi v šedé zóně :-(.
Pokud zbastlíš MPPT nebo střídač a zakouří se z tranzistorů, asi to (pro okolí) nebude fatální.
V případě baterie se asi shodneme, že se pohybujeme jinde...

Já reagoval na to co tu padlo předtím, že 2 násobná cena oproti seriové komerční baterii a více než 3 násobná cena oproti DIY baterii
má své opodstatní skrze "sofistikované řešení" dané baterie výše uvedeného výrobce...
Přitom je v tom 16článků a JBD BMS a ten rozšiřující modul :-). ALE - je to hotové řešení se servisním dohledem...
Naposledy upravil(a) Radar dne úte pro 31, 2024 9:59 am, celkem upraveno 1 x.
JirkaE

eman píše: pon pro 30, 2024 7:42 pm
Jako fakt? Dvě malé desky v Hornbachu á 60Kč, jedna větší 140Kč, Nevím proč tam jsou použité šrouby, které mají mnohem menší pevnost v tahu, ale ok 40Kč za všech 12ks, a těch 6 tyčí jsou patrně trubky s navařeným závitem, což je úplný nesmysl nebo tyčovina, což snad ne.
Jestli za to dáš fakt 4000Kč, tak ti nějaké vyrobím. :D
Tak jsem se jen tak cvičně podíval do toho Tvého českého Hornbachu.... :)

A i když to není materiál úplně totožný, tak orientačně mě to stačí, abych věděl - jak je to s těmi 60Kč a 140Kč.... ;)
Simuloval jsem do přířezu jen tu spodní desku - podlahu pod články.

Identické závitové tyče z nerezu jsem v Hornbachu taky našel, viz foto...
Matky 12ks jsou velmi speciální zápustné s 30mm závitu jen pro upřesnění = netrčí mě to ven - což už by se mě do regálu nevešlo.
Plus ještě izolace na ty závitové tyče.

Když k tomu přidám všechny ostatní výřezy a díry, které v Hornbachu neudělají a na které nemám nářadí a udělali by mě udělali leda zas extra někde v truhlárně...
A už jsme finančně úplně někde jinde.

A za 4000 Kč až ke dveřím - ANO - samotný materiál by byl samozřejmě bez práce levnější, ale + čas a ježdění do hornbachu a do truhlárny = výsledek kdybych to dělal sám - měl bych to mnohem dražší :D

Snímek obrazovky (1115).png

Nejdůležitější je ale ta spokojenost a pokud komplet za těch 16článků + BMS + bedna je 1300Eur až domů před dvěře - já jsem spokojený.
A je na každém jak si dobastluje dohled a řízení, vypnutí a cokoliv dalšího navíc... jako odvětrání a vše co sám uzná za dobré..

Rozhodně mě to nestojí za cenu se servisním dohledem za cenu cca 6000Eur - a HLAVNĚ - ani by mě to tak nebavilo jako teď.

Tedy opravuju výsledek, je to 4,6-ti násobek ceny ta komerční baterie s dohledem = už u dvojnásobku bych měl jasno, ale to je každého věc :)
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Radar

a jedno porovnání... (CZ)
emedium
Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm

Nový příspěvek od emedium »

Akorát z té LiFEPO4 uníká vodík, oxid uhelnatý, stačí jen podpálit, pro reklamu dobré

Tady je punch žiletky, ohřeje se jen na 60C oproti klasice

https://www.youtube.com/watch?v=CGQwqWqzkNA
JirkaE

Radar píše: úte pro 31, 2024 9:35 am
Já reagoval na to co tu padlo předtím, že 2 násobná cena oproti seriové komerční baterii a více než 3 násobná cena oproti DIY baterii
má své opodstatní skrze "sofistikované řešení" dané baterie výše uvedeného výrobce...
Přitom je v tom 16článků a JBD BMS a ten rozšiřující modul :-). ALE - je to hotové řešení se servisním dohledem...
Hezký, ano...

Pak doporučuji komerční verzi, instalaci firmou s patřičnou certifikací, projekt a revizi a náležité pojištění...

A následně se pak v případě nějakého problému, nebo škody, máme na koho obrátit - takhle si to myslel ?

Ještě detail mě zajíma...
Až teda bude nějaký problém a kontaktují mě ze střediska non-stop dohledu telefonem, že je problém...
Pokud to zvednu a nebudu zrovna 100m od břehu - s telefonem pod ručníkem na pláži.

Pak udělám co přesně ? Nebo co udělají oni ?
Radar

To není otázka na mě ... já tady to řešení nepropaguju :-) :-) :-)
JirkaE

Radar píše: úte pro 31, 2024 6:42 am
Ano, pokud k DIY baterce připočtu cenu ŽB bunkru :-), opravdu vychází ten resacs výhodněji ;-)

To není otázka na mě ... já tady to řešení nepropaguju :-) :-) :-)
Asi jsem měl pocit, že jsi udělal tento závěr... :D

Jenže nikdo nemluvil o železo-betonovém bunkru...

Pouze o zahradním domku, nebo jiném ,,přilepenci" k domu, ať už plechovém nebo PU s minimálními výdaji a pouze jako o jistém zvýšení bezpečnosti rodiny a majetku a to vše - jen kdyby náhodou a pro sychr.

Strhlo se to do bunkrů a vrátilo zpět ke komerční baterii s ,,více" ochrannými prvky... :lol: kterou tady nikdo nemá, nebo jsem to nezaznamenal

Navím mám pocit, že mnoho lidí zde hlídá baterie víc než jakékoliv komerční řešení.
eman
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

JirkaE: V Hornbáči májí bedny s odřezkama za fixní cenu. Jelikož je tam občas kupuju, tak vím, kolik jak velký kus stojí. Přířez tam mají za nesmyslné ceny. Tyče bych koupil v hutním a nemusí být v nerezu, taky za jinou cenu. :) A sice nejsem truhlář, ale vybavení na opracování mám.
Chápu, že tobě to vyhovuje, ale mě ty ceny příslušenství okolo FVE připadají šílené, když znám ceny vstupů. Mě komplet bedna bez baterek a BMS z 20mm Cetrisu i podvozkem, přišla na 2000Kč + práce.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek