EGD - výměna elektroměru distributorem
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na zkušenosti uživatelů s výměnou elektroměru distributorem EGD, zejména v souvislosti s instalací chytrých elektroměrů u odběrů nad 6 MWh a dvoutarifních sazeb. Uživatelé řeší, jak probíhá výměna z iniciativy distributora, jaké jsou komplikace u starých elektroměrů a jak legislativa ovlivňuje měření a distribuční poplatky, zejména u jednofázových a třífázových přípojek s fotovoltaikou. Fórum také diskutuje o legislativních překážkách a možných budoucích změnách v měření a účtování distribuce.
- kybos
- Reputace:525
- Lokalita: Šternberk
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Re: EGD - výměna elektroměru distributorem
Snad tu není nikdo takový idealista, že by si myslel, že se velcí energetici budou chtít těch zdarma příchozích distribučních poplatků zbavit a dobrovolně ustoupí od měření po fázích.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
- Valdano
- Reputace:300
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Všech ne. Jen těch, které jsou připojeny k DS v rámci 3F přípojného místa. Přípojných míst, která jsou připojena k DS jen přes 1F se to netýká (třeba balkonovky v bytových domech), protože v rámci jedné fáze se to odečítá automaticky ještě v rámci elektroinstalace v domácnosti.kybos píše: pát črc 10, 2026 6:30 pmTohle bude asi problém všech jednofázových střídačů legálně připojených do distribuční sítě.
U 3F přípojných míst s 1F měničem je to bohužel zatím tak a jak bylo zmíněno distributoři proti tomu vehementně lobbují. Takže nezbývá než doufat, že to někdo v rámci populistického přístupu v parlamentu snad někdy v budoucnu prosadí i na vzdory veškerým snahám distributorů. Osobně tomu moc nevěřím (to dřív Okamura dá dobrovolně celou svoji výplatu na podporu Ukrajiny), ale jak se říká "naděje umírá poslední".
- Mex
- Reputace:423
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Označení "populista" má negativní a hanlivou konotaci.Valdano píše:... že to někdo v rámci populistického přístupu v parlamentu snad někdy v budoucnu prosadí i na vzdory veškerým snahám distributorů ...
Proč nazývat dehonestujícím označením někoho, kdo prosadí dobrou a jinde obvyklou věc?
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- Valdano
- Reputace:300
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Jen jsem předběhl dobu a nazval to tak jak to budou určitě nazývat všichni distributoři a média si určitě jen přisadí. Tedy pokud se k tomu někdo vůbec odhodlá.