nová legislativa ohledně FVE
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Reputace: 293
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 27
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: nová legislativa ohledně FVE
Když přišli v roce 1939 Němci a začali kecat českým železničářům do jejich práce, tak čeští železničáři začali na protest do puntíku dodržovat předpisy. V důsledku toho výrazně poklesly přepravní výkony, narostla zpoždění a dokonce se zvýšil i počet nehod...Valdano píše: čtv čer 05, 2025 11:31 amPředstavte si tu katastrofu, která by teprve nastala kdyby všichni v této zemi začali vše dělat jen striktně dle předpisů.![]()
-
- Reputace: 156
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
Někdy mám pocit, že tuzemští úředníci jsou ve vymýšlení některých předpisů často zbytečně razantnější než ti v Bruselu. Stačí, aby si úředníci v Bruselu prdli jen trochu nahlas a než ten prd vůbec dozní, tak úřednící v ČR už k tomu budou mít hotový návrh předpisu, který to bude řešit nějakým zákazem nebo nařízením přinejmenším X-krát razantnějším než by se zdálo byť i v tom nejdivočejším snu úředníkům v Bruselu.gupa píše: čtv čer 05, 2025 10:53 amVítejte v EU. Volný trh. Žádné planované hospodářství. Prostě harmonizace národů.

-
- Reputace: 82
- Lokalita: Beroun, Příbram
Co když si FV panely nainstaluju svépomocí a budu tvrdit, že je nevyužívám pro výrobu el.energie, ale jako střešní krytinu nebo plotové pole?
1408kg Enersys SBS + 82kWh Liion / 20kWp+
-
- Reputace: 140
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Má to certifikaci jako stavební materiál na to co se tvrdí?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
-
- Moderátor
- Reputace: 749
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
Na zaklade predchozich prispevku o pokute pri nenahlaseni jmena a sidla provadejici firmy je tedy toto preci jenom jinak?
Protoze kolega ma pravdu o tom, ze to neni stavba.
Protoze kolega ma pravdu o tom, ze to neni stavba.
Valdano píše: čtv čer 05, 2025 10:47 amNa stavebním úřadu nic hlásit nemusí a nikdo ho kontrolovat nebude. Leda, že by došlo při montáži k nějakým škodám nebo újmě na zdraví a následnému vyšetřování.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Aby to bylo ještě složitější, je potřeba rozlišovat dva druhy správních řízení vedených stavebním úřadem, konkrétně stavební řízení (případně řízení o odstranění nepovolené stavby) a přestupkové řízení. V každém takovém řízení je možné (a vhodné) používat jiné argumenty a jiné právní nástroje. V přestupkovém řízení je to o něco snazší, protože tam existuje institut prekluze, lze využít veškerá práva plynoucí z Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a důkazní břemeno nese správní orgán, tedy stavební úřad.
Naopak řízení stavební není druhem řízení trestního a žadatel se v něm domáhá nějakého povolení (kterým de facto je i zastavení řízení o odstranění stavby), tady ovšem důkazní břemeno nese stavebník. Stavební řízení se netýká děl, která nejsou stavbou a jen velmi omezeně drobných staveb.
Tu pokutu až 400 000 Kč (v praxi takto vysokou pokutu může udělit jen ve výjimečném případě) by stavební úřad samozřejmě uděloval v přestupkovém řízení.
Naopak řízení stavební není druhem řízení trestního a žadatel se v něm domáhá nějakého povolení (kterým de facto je i zastavení řízení o odstranění stavby), tady ovšem důkazní břemeno nese stavebník. Stavební řízení se netýká děl, která nejsou stavbou a jen velmi omezeně drobných staveb.
Tu pokutu až 400 000 Kč (v praxi takto vysokou pokutu může udělit jen ve výjimečném případě) by stavební úřad samozřejmě uděloval v přestupkovém řízení.
-
- Reputace: 117
Sepsal jsem dosti rozsáhlé pojednání na toto téma, leč příspěvek nebyl zveřejněn.
Ač je to paradox, tak živnostenský zákon nám dává sice jen omezené, leč i tak možnosti.
Příloha č. 4 k zákonu č. 455/1991 Sb.
ŽIVNOST VOLNÁ
(K § 25 odst. 2)
Předmět podnikání: Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona
Obory činností náležející do živnosti volné
29. Výroba elektronických součástek, elektrických zařízení a výroba a opravy elektrických strojů, přístrojů a elektronických zařízení pracujících na malém napětí
45. Přípravné a dokončovací stavební práce, specializované stavební činnosti
190/2022 Sb.
§ 3
(2) Vyhrazenými elektrickými zařízeními nejsou
e) elektrická zařízení a instalace s charaktery proudu nebo napětí, které nepředstavují zvýšenou míru ohrožení života, zdraví a bezpečnosti fyzických osob, pokud nejsou určeny k použití v prostředí s nebezpečím výbuchu plynů, par nebo prachů.
Troufnu si dovodit, že fotovoltaiky malých napětí lze stavět a provozovat dle libosti bez útlaku státem.
Ač je to paradox, tak živnostenský zákon nám dává sice jen omezené, leč i tak možnosti.
Příloha č. 4 k zákonu č. 455/1991 Sb.
ŽIVNOST VOLNÁ
(K § 25 odst. 2)
Předmět podnikání: Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona
Obory činností náležející do živnosti volné
29. Výroba elektronických součástek, elektrických zařízení a výroba a opravy elektrických strojů, přístrojů a elektronických zařízení pracujících na malém napětí
45. Přípravné a dokončovací stavební práce, specializované stavební činnosti
190/2022 Sb.
§ 3
(2) Vyhrazenými elektrickými zařízeními nejsou
e) elektrická zařízení a instalace s charaktery proudu nebo napětí, které nepředstavují zvýšenou míru ohrožení života, zdraví a bezpečnosti fyzických osob, pokud nejsou určeny k použití v prostředí s nebezpečím výbuchu plynů, par nebo prachů.
Troufnu si dovodit, že fotovoltaiky malých napětí lze stavět a provozovat dle libosti bez útlaku státem.
-
- Moderátor
- Reputace: 749
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
Jenže 230 V z měniče už není malé napětí. Takže ikdyž nakrásně všude dodržíš -120 V stejnosměrných, tak nebudeš mít nic na 230 V střídavých.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
- JirkaE
- Reputace: 142
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
cipis píše: čtv čer 05, 2025 2:42 pmJenže 230 V z měniče už není malé napětí. Takže ikdyž nakrásně všude dodržíš -120 V stejnosměrných, tak nebudeš mít nic na 230 V střídavých.
Ano - ale na plotě, nebo na střeše, nebo na pergole - žádný měnič není... A panely jsou obvykle do 50V.
Pořád se to spojuje obojí dohromady. Říkám, že chci - teoreticky - vyměnit krytinu na pergole - nebo - na betonovém hotovém plotě - mezi sloupky dát panely.
Můžu nebo nemůžu ? Nechci dělat žádnou výrobnu, s tím nápadem přijde dcera třeba až za 2 měsíce

Teď to vypadá že od 1.8. nesmím - jen OSVČ nebo firma se stavební činností.
Já nemůžu - zedník se ŽL může - je to tak ?
Totéž platí pro střechu. Nic se neinstaluje - výrobna bude později - třeba za rok, třeba až za dva...
Nyní se ,,JEN" montují panely do budoucna připravené...
Já nemůžu - zedník se ŽL může - je to tak ?
Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Aktuální písnička spojená s věkem a narozeninami (VHS-Oficial music video 2015)
- Stařešina -
Letošní NOVINKA - VHS - Dobro a zlo (Oficial music video 2025) -
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp

-
- Reputace: 234
- Lokalita: Praha
Teď mě napadlo, je ostrovní systém výrobna? Podle současné legislativy je výrobna jenom to, o čem ví ČEZ.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- JirkaE
Je to vůbec jakýkoliv druh stavby - pokud jen měním ,, výplně " mezi sloupky na existujícím plotě, nebo krytinu na existující pergole - aby se na to vztahovalo to nařízení platné od 1.8.2025 ???
A viz dotaz Emana se ptám taky a znova...
Je to výrobna - když je k tomu připojený nějaký MPPT-Regulátor pro ohřev vody a nijak to není propojené se sítí a ničím ???
Je výrobna když mám UPS-ku k čerpadlu ke kotli připojenou na dva panely ???
Je výrobna baterka s panelem na lampě na fasádě ???
Týká se to vůbec těchto zařízení ?
Musí PANELY - pro všechny tyto druhy různých FV montovat zedník se ŽL ?
A viz dotaz Emana se ptám taky a znova...
Je to výrobna - když je k tomu připojený nějaký MPPT-Regulátor pro ohřev vody a nijak to není propojené se sítí a ničím ???
Je výrobna když mám UPS-ku k čerpadlu ke kotli připojenou na dva panely ???
Je výrobna baterka s panelem na lampě na fasádě ???
Týká se to vůbec těchto zařízení ?
Musí PANELY - pro všechny tyto druhy různých FV montovat zedník se ŽL ?
- Stařešina -

-
Jak už jsem psal výše dle mého názoru bych to hodil "za hlavu" a vůbec bych to neřešil.
O to víc když tam ty fotovoltaické panely budete dávat ne jako součást OZE, ale zatím v podstatě jen "na okrasu".
Pokud si nemůžete pomoci a potřebujete to znát přesně pak se obávám, že tady v diskusi se to nedozvíte, protože názory na to se mohou lišit a zkušenost s tím je zatím prakticky nulová.
Jediné co tedy mohu doporučit je položit své dotazy na místně příslušném stavebním úřadě ve vztahu k místu kde by to mělo být realizováno ať se vám k tomu vyjádří jak to vidí oni.
O to víc když tam ty fotovoltaické panely budete dávat ne jako součást OZE, ale zatím v podstatě jen "na okrasu".
Pokud si nemůžete pomoci a potřebujete to znát přesně pak se obávám, že tady v diskusi se to nedozvíte, protože názory na to se mohou lišit a zkušenost s tím je zatím prakticky nulová.
Jediné co tedy mohu doporučit je položit své dotazy na místně příslušném stavebním úřadě ve vztahu k místu kde by to mělo být realizováno ať se vám k tomu vyjádří jak to vidí oni.
-
Na výrobek, který neplní funkci stavby, což bude třeba případ té lampy na zeď, napájené z FVE panelu, se stavební zákon nevztahuje.
Nicméně možná je lepší, když není jednoznačně definováno, co je a co není výrobna. Poskytuje to lepší manévrovací možnosti. Když se podíváme jinam, tak třeba Portugalci to mají v zákoně jednoznačně -- pod 350 W celkového výkonu nemusí být nic a může si to montovat kdokoli,. Nad 350 W to musí montovat někdo, kdo na to má glejt, nad 20 kW musí být revize a nad 1 MW musí být licence.
Nicméně možná je lepší, když není jednoznačně definováno, co je a co není výrobna. Poskytuje to lepší manévrovací možnosti. Když se podíváme jinam, tak třeba Portugalci to mají v zákoně jednoznačně -- pod 350 W celkového výkonu nemusí být nic a může si to montovat kdokoli,. Nad 350 W to musí montovat někdo, kdo na to má glejt, nad 20 kW musí být revize a nad 1 MW musí být licence.
-
- Reputace: 176
- Lokalita: Pod Karpatmi
Potom je vyrobna aj generator...eman píše: čtv čer 05, 2025 3:26 pmTeď mě napadlo, je ostrovní systém výrobna? Podle současné legislativy je výrobna jenom to, o čem ví ČEZ.

JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
(rozširovania)
48V 760Ah/35kWh Li-ion

-
Pletete si výrobnu v paralelním provozu s DS (sjednává se připojení u distributora) a ostrovní OZE zcela mimo DS, který je zmíněn v různých ustanoveních jen jako OZE s omezením max. výkonu a i když není připojen k DS tak je to pořád OZE a pokud u něj není definován dolní limit instalovaného výkonu tak to může být klidně od 1W. Už se to tu probíralo dříve v tom smyslu, že v ČR neplatí jako v některých jiným zemích EU žádný dolní limit, pod kterým už by obecně nešlo o OZE. Stručně řečeno některá ta ustanovení k OZE jsou svým způsobem paskvil a tam kde nejsou stanoveny dolní limity bude tedy záležet na výkladu úředníků.
- JirkaE
To jsou podle mě ale jasná pravidla a mě se líbíunicast píše: čtv čer 05, 2025 5:37 pmNa výrobek, který neplní funkci stavby, což bude třeba případ té lampy na zeď, napájené z FVE panelu, se stavební zákon nevztahuje.

Nevytváří to pak prostor pro dohady, ani pro šikanu, pro nic

První kdo tu změnu zákona v ČR odskáče - se bude muset soudit, vynaložit prostředky a nervy - a nakonec stejně nebudou jasná žádná pravidla, vznikne jen precedent pro ostatní
- Stařešina -

-
- Reputace: 980
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Tahle civilazace je v pasti, tohle už nemůže dlouho fungovat...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Reputace: 176
- Lokalita: Pod Karpatmi
Presne Kodl!
Na kazdu stranu kam sa clovek pozrie tak vsetko ide proti zdravemu rozumu!A zavsetkym su tie sxurvene peniaze lebo ich bude mat ista skupina ludi stale malo!..
Na kazdu stranu kam sa clovek pozrie tak vsetko ide proti zdravemu rozumu!A zavsetkym su tie sxurvene peniaze lebo ich bude mat ista skupina ludi stale malo!..
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
48V 760Ah/35kWh Li-ion
(rozširovania)
48V 760Ah/35kWh Li-ion

-
- Reputace: 186
- Lokalita: Šumperk
na zahradni stavby se stavebni povoleni nevydava a ani se proto u nich nemusi dodrzet ani vzdalenost od okraje pozemku atp... ale panely tam uz dat nepujdou no.
-
- Reputace: 234
- Lokalita: Praha
Na doplňkový stavby se sice stavebko nevydává, ale platí pro ně odstup 2m od hranice pozemku. Vyjímku mají pouze otevřené stavby jako pergola nebo dřevník.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor