EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
Valdano
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)

Příspěvek od Valdano »

Elektroměrů, které měří přetoky a ukládají do interní paměti je spousta. Jen pro zajímavost níže několik typů elektroměrů, které to umí.

ADX12A
AM165
AM365
CSM02031T
CST0430
DAISY
HXE110
HXE310
M12U02
NP73E.1
S12U16
S34U18
SL7000
SM402D
ST402D
SX330
ZE114
ZE314
ZMD310

Řada lidí má některé z nich nebo i jiné, které to umí namontovány od svého dodavatele i když nemá žádnou výrobnu tj. ani balkonovku. Takže když si následně k DS připojí třeba balkonovku tak i když dodavatel elektroměr nevymění tak takový elektroměr přetoky zaznamenávat umí.
cipis
Moderátor
Lokalita: blízko Brna

Příspěvek od cipis »

Z toho jednoznačně vychází, že bude lepší u některých zařízení, co mají lidi připojené bez ničeho, tak oznámit "balkónovku".
Protože, jak jsme se bavili dříve, tak tyto limity či případné postihy z jejich nedodržení, tak se týkají pouze oznámeného zdroje ...
Tedy ten, kdo provozuje hybrida, s "nulovým" přetokem, by měl pro klid duše oznámit "balkónovku", a bude do 30 kWh/měsíc z obliga.
A dobré je, že ty podmínky musí být splněny obě, totiž 300+W přetok za 15 minut a 30+kWh za měsíc. Tedy nějaké stabilní přetoky desítky W jsou už bezpředmětné. Stejně tak nějaké krátké ublinknutí na plný výkon měniče.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Příspěvek od JirkaE »

Naprosto ideální postup.

Nyní i v Česku.
Nahlásit a namontovat balkonovku, která pokryje případný mini přetoky a přikryje snížení spotřeby a pak si postavit něco většího ostrovniho ,,vzadu"

Přesně tak jsem to udělal, teď jsem zvědavý co se bude dít po vyúčtování, když budeme pod půlkou spotřeby :D a budou nám tolik vracet...
Teplota vody jen z FV : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
emedium
Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm

Příspěvek od emedium »

Jak to řeší když má někdo "tři balkóny" a napojí si ji na všechny fáze :-)
Valdano

Příspěvek od Valdano »

Žádný čistý odběratel elektrické energie nemá ve smlouvě o odběru elektrické energie povoleny dodávky do DS. V případě balkonové FVE připojené tzv. na černo tj. bez uzavřené smlouvy o připojení mikrozdroje k DS je tedy riziko nejen případné pokuty za porušení energetického zákona, ale potenciálně i riziko uplatněných poplatků za neoprávněnou dodávku do DS, a to bez uplatnění zmíněných limitů. Pokud dodavatel zjistí, že odběratel provozuje balkonovou FVE připojenou k DS a nemá k tomu sjednánu smlouvu o připojení mikrozdroje tak může v krajním případě odběratele v souladu s energetickým zákonem i dočasně odpojit a následně může být odběratel pokutován za porušení energetického zákona i když nebudou změřeny žádné přetoky do DS. Pokud bude navíc shodou okolností na odběrném místě již z dřívějška instalován některý z elektroměrů, který přetoky měří i když nejde o 4Q, tak mohou být naúčtovány poplatky za veškeré nenulové přetoky, protože zmíněné limity se pro takový případ neuplatňují.
Naposledy upravil(a) Valdano dne pát lis 29, 2024 11:51 pm, celkem upraveno 3 x.
Valdano

Příspěvek od Valdano »

U legálně připojené balkonovky, ke které je sjednána smlouva o připojení k DS platí zmíněný limit 300W/čtvrthodina pro každou fázi individuálně. Takže v případě tří balkonovek kdy bude každá připojena na jinou fázi v rámci třífázového připojení odběrného místa je limit 300W/čtvrthodina na každé jednotlivé fázi.
Valdano

Příspěvek od Valdano »

JirkaE píše: pát lis 29, 2024 10:40 pm
Nahlásit a namontovat balkonovku, která pokryje případný mini přetoky a přikryje snížení spotřeby a pak si postavit něco většího ostrovniho ,,vzadu"
Ostrovní FVE jejíž AC výstup není připojen k DS a AC vstup je připojen k DS jen jako záloha pro případ nedostatku energie z FV panelů vůbec nemůže generovat přetoky a jako taková je považována z hlediska DS za potenciálně čistý spotřebič a ani nepodléhá požadavku na sjednání smlouvy o připojení mikrozdroje k DS tj. na čistě ostrovní FVE se §16 vyhlášky ERU č. 16/2016 Sb. vůbec nevztahuje. V takové případě je tedy zcela zbytečné si vůbec pořizovat balkonovou FVE jako jakousi kamufláž mini přetoků. Tedy pokud to pořízení balkonovky bylo za tímto účelem. ;)
JirkaE píše: pát lis 29, 2024 10:40 pm
Přesně tak jsem to udělal, teď jsem zvědavý co se bude dít po vyúčtování, když budeme pod půlkou spotřeby :D a budou nám tolik vracet...
Nestane se vůbec nic. Žádný postih Vám nehrozí a z hlediska potenciálního postihu by Vám vůbec nic nehrozilo ani kdybyste si žádnou balkonovou FVE nepořídil a nic nenahlašoval a jen provozoval ostrovní FVE, protože provozování ostrovní FVE jejíž AC výstup není připojen k DS je z hlediska energetického zákona zcela legální bez nutnosti žádat o připojení mikrozdroje k DS a zcela bez nutnosti provozování ostrovní FVE dodavateli vůbec oznamovat. ;)
cipis
Moderátor
Lokalita: blízko Brna

Příspěvek od cipis »

On je tam trochu jiný problém ... Podle připojovacích podmínek je uživatel DS povinen oznámit připojení záložního zdroje. Tedy i ostrova, který je "dotován" v případě potřeby z DS. A dokážu si představit, že by chtěli i ostrova, který je dotován agregátem. Nicméně tam ta vymahatelnost bude asi o dost horší, než u té "velká UPSka", tvořená "ostrovem" a "nabíječkou". Debaty ve stylu "co je jim po tom" se tu už ale vedly. Nicméně ty podmínky provozovatelů DS se v tomhle nezměnily.

Maškaráda balkónovkou byla myšlena za jiným účelem, totiž "ospravedlnění" případných přetoků třeba nějakého hybrida, u kterých lidi zatím radši neměli AC in připojený. A co si budeme povídat, pokud je připojený AC in, tak je daleko jednodušší a rychlejší přepínání na DS v případě "low battery".
Tímto samozřejmě nikoho nenabádám, aby to tak dělal. Jediné korektní připojení je po oznámení či schválení připojení mikrozdroje.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
skybor
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 20kWh

Příspěvek od skybor »

Podle připojovacích podmínek je uživatel DS povinen oznámit připojení záložního zdroje. Tedy i ostrova, který je "dotován" v případě potřeby z DS. A dokážu si představit, že by chtěli i ostrova, který je dotován agregátem. Nicméně tam ta vymahatelnost bude asi o dost horší, než u té "velká UPSka", tvořená "ostrovem" a "nabíječkou".
Tak jsem si stáhl a (letmo) pročetl "Připojovací podmínky NN - ČEZ Distribuce" a nic podobného jsem tam nenašel. Ale možná jen špatně hledám. Mohli byste mne prosím trochu navézt, kde je takový požadavek uveden?
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
Radar

Příspěvek od Radar »

Valdano píše: pát lis 29, 2024 11:30 pm
U legálně připojené balkonovky, ke které je sjednána smlouva o připojení k DS platí zmíněný limit 300W/čtvrthodina pro každou fázi individuálně. Takže v případě tří balkonovek kdy bude každá připojena na jinou fázi v rámci třífázového připojení odběrného místa je limit 300W/čtvrthodina na každé jednotlivé fázi.
Balkonovka má jasný limit 800W instalovaného výkonu v jednom OM a šlus. Kdo chce 3f, ať si sežene tři 265Wp panely (nové už dnes těžko) 😀😀😀😀, tři mikroměniče a může si hrát :-). V čem je ale smysl tohoto při takovém pidivýkonu, mi uniká... 😀
Radar

Příspěvek od Radar »

Přikrývat hybridní FVE balkonovkou je krátkozraké.
Nakonec ty 4Q ELM namontují všem a všude a krátkodobý změřený vyšší přetok např 2000W nemá logické vysvětlení
u zdroje do 800W, to dá rozum, že ... ;-) . A pak....?

Není lepší za těchto již poměrně rozumných podmínek nevymýšlet přespříliš a zjednodušeně to jednoduše připojit???
Soban
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Soban »

Jinak já mám ostrov a připojené i AC IN a koukal jsem kde nahlásit UPS jak tu pořád někdo tvrdí a taky jsem nic nenašel......

A jinak kdo nahlašuje různé UPS které si kupuje k PC a jiným zařízením? Podle tvého tvrzení by se ty UPS měly hlásit, a nebo je tam nějaké omezení výkonu o kterém nikdo nikdy nic nenapsal?
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

Radar píše: sob lis 30, 2024 5:27 am

Balkonovka má jasný limit 800W instalovaného výkonu v jednom OM a šlus. Kdo chce 3f, ať si sežene tři 265Wp panely (nové už dnes těžko) 😀😀😀😀, tři mikroměniče a může si hrát :-). V čem je ale smysl tohoto při takovém pidivýkonu, mi uniká... 😀
Samozřejmě lze koupit nové panely 265W bez problému, otázka je ale cena versus výkon.

Ne každý má k dispozici 200m2 střechy, někdy jsou to právě jen balkony nahoře nebo pergoly přízemních bytů.

Ale ono se to posouvá dál, ta pravidla a předpisy.

A půjde to dál i v Česku.

Nyní už můžou v DE změnit instalovaný výkon panelů napriklad na 2000Wp nebo 3000Wp a těch 800W mít připojených 24h denně spolu s úložištěm.
Obecněji je trend spotřebovat sám...

Pokud připojím jeden kus mikroměniče na bateriové uložiště (TEN PIDI-VÝKON) 200W jako je non-stop spotřeba domácnosti 200W - tak ten PIDI-VÝKON udělá 4,8kWh za pouhý jeden den. A krát 365dní ? :fuuu:

Když využiju k tomu spínání 600W mikroměniče, nebo 2ks 300W - jen podle potřeby na ledničky, mrazáky, a ohřeju u toho i bojler tak se zařízením za pár desítek tisíc pokryju 80-90% spotřeby (samozřejmě ne v prosinci, ale to skoro nikdo)

Pokud na to dám 500W spiralu do bojleru a po ohřátí do žebříku a 300W do spotřeby domácnosti pak tímhle výkonem přikryje člověk 80-90% denní spotřeby i s vodou.

Nebo vezmu spiralu na DC a budu ohřívat jen přes den ještě před mikroměničem, nebo k baterii připojím mikroméniče za pár korun 2 nebo 3 kusy...

Nejde jen o překrytí záložního zdroje, jde o mikropřetoky, které některé měniče dělají.

Včera jsem zkusil provoz (asi od 12,30h - string 3) modráska přímo na jeho rozsah rovnou z panelů 2p3s a poslal do domácnosti 1,5kWh, ano protože spotřeba kolísá kolem 200-250W - ta trvalá.
Regulátor na ohřev vody vyrobil 2,5kWh za stejný čas.

Pokud bych šel přes uložiště bylo by to téměř 3kWh.
To není zanedbatelný výkon na jeden zimní den :)
Naposledy upravil(a) JirkaE dne sob lis 30, 2024 9:12 am, celkem upraveno 1 x.
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Radar

Příspěvek od Radar »

Špatná úvaha, 800Wp nedá za rok víc jak 800kWh, i kdybyste vše zachytil a spotřeboval... Víc instalovat nesmíte..
A navíc rok má zimu i léto... Výroba není konstantní
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

Radar píše: sob lis 30, 2024 5:27 am

Špatná úvaha, 800Wp nedá za rok víc jak 800kWh, i kdybyste vše zachytil a spotřeboval... Víc instalovat nesmíte..
O.K - opakuji znova, protože se to mění pořád i u sousedů a pak celé EU :
Ale ono se to posouvá dál, ta pravidla a předpisy.

A půjde to dál i v Česku je to jen otázka času.

Nyní už můžou v DE změnit instalovaný výkon panelů napriklad na 2000Wp nebo 3000Wp a těch 800W mít připojených 24h denně spolu s úložištěm.
Obecněji je trend spotřebovat sám...

Můžu mít ostrov bez limitu galvanicky oddělený od DS ?

Můžu k tomu uložišti ostrova připojit 800W povolený mikroměnič bez přetoků ? (jen s pracovními mini-přetoky)

Proč bych nemohl legálně využívat přebytek - legálně instalovaného ostrovního FV - ohřevu vody - bojleru (klidně i na dotaci) tak, že přebytek denně uložím do baterie a pak přes legálně povolený mikroměnič 800W dál spotřebovám ?
Naposledy upravil(a) JirkaE dne sob lis 30, 2024 9:26 am, celkem upraveno 1 x.
Radar

Příspěvek od Radar »

V důsledku se dá kombinovat cokoliv s čímkoliv, solax X1 micro s CT sondou je na to fajn, ale kombinovat s baterkou to už nebude jednoduché, MPPT startuje až na 50V, u goodwee XS sice už na 40V, ale má zase jen 12A proud na vstupu, takže nedá 800W z baterky. K tomu je potřeba napěťové relé a odpojovat případně mikromenic od sítě, aby nevyšlahal baterku
Naposledy upravil(a) Radar dne sob lis 30, 2024 10:55 am, celkem upraveno 3 x.
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

Každý stát se k té myšlence dříve nebo později nakonec připojí, protože pokud to takhle někdo ukládá a dokrmuje síť přetoky ZDARMA a hlavně v noci, kdy je energie nedostatek, může udělat ve velkém počtu poměrně dost energie ,,zdarma" i v noci.

Není to úplně ,,blbá" idea z pohledu celostátní spotřeby - efekt pro každého malého výrobce je taky nezanedbatelný :)

Věřím že i Česko ty přetoky nakonec dovolí :D ty malé mikroměniče používané v Německu jsou fakt za babku (jen to přetéká do sítě) :dontknow:
Radar

Příspěvek od Radar »

Ještě doplnění výše uvedeného...:
Můžu mít ostrov bez limitu, galvanicky oddělený od DS? - ANO
Můžu k tomu úložišti ostrova připojit povolený mikromenic 800W? - NE
... jelikož potom se již nejedná o ostrov galvanicky oddělený od sítě...
Že se postupně snad věci mění k lepšímu je možná pravda, ale bavíme-li se o status quo, je to tak jak jsem popsal dříve...
skybor
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 20kWh

Příspěvek od skybor »

A není už fakt rozumnější (ekonomičtější) nějaký "balkonový" mikroostrov? A bez nějakého omezení ...
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
emedium
Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm

Příspěvek od emedium »

Nejlevnější balkónovky mají jen ongrid bez limiteru, takže by mohly prakticky poslat do sítě těch 80 kWh, co máš ze srpna. Pak by jim mohli naúčtovat i 50 kWh * 2000 kč a to se distribuci už vyplatí...

Limit je pořád nízko, mělo by to být 100 kWh měsíčně a 800 W povoleného přetoku, jinak je to akorát pěkná bouda na lidi, kterí si to pořídí. V Německu to jen stačí ohlásit a přetoky neřeší ?

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek