EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
Valdano
Příspěvky: 345
Registrován: čtv črc 21, 2022 5:39 pm
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)

Příspěvek od Valdano »

Mex píše: čtv zář 12, 2024 11:41 pm Jo. A řeší to ta dáma, co jednou za rok ke mně přijde s notýskem, do kterého si ručně opíše z elektroměru 2 čísla - odběr ve VT a NT.
Možná máte elektroměr, který přetoky vůbec zaznamenávat neumí a nebo žádné přetoky nemáte tj. hodnota P se na displeji vašeho elektroměru nemění a v takovém případě není důvod provádět načítání dat. Elektroměrů, které přetoky vůbec zaznamenávat neumí bude zřejmě menšina, ale ještě se někde najdou.

Většina současných elektroměrů i když jsou offline, umí zaznamenávat přetoky a měly by na displeji zobrazovat celkovou sumu přetoků tj. kromě hodnot označených jako T1(pro VT) a T2(pro NT) tam bývá ještě hodnota označená jako P, kterou by si měl pracovník typu "lama" (viz ve vašem případě ona dáma) provádějící jen běžný odečet zapsat také. Pokud se hodnota P od posledního odečtu změní a pracovník typu "lama" si ji zapíše tak teprve na základě této změny distributor posoudí zda je vhodné provést mimořádný odečet s načtením podrobnějších údajů z elektroměru a pokud rozhodne, že ano tak k takovému odečtu by zřejmě přišel jiný pracovník typu "specialista" vybavený k tomu, aby takové načtení dat z elektroměru provedl.

Pokud je hodnota P trvale nulová tak to by mohl být důvod k tomu, že si ji pracovník typu "lama" vůbec nezapisuje.

Pokud hodnota P není nulová měl by si ji pracovník typu "lama" zapisovat, ale pokud je "lemra líná", která sice zapíše stav hodnot pro VT a NT, ale nezapíše stav nenulové hodnoty P tak není důvod provádět načtení záznamů z elektroměru, ale to neznamená, že někdy v budoucnu i tak nemůže dojít k tomu, že i bez zmíněného záznamu od "lamy" může přijít mimořádně pracovník typu "specialista" a podrobnější záznamy z elektroměru i tak načíst. Nicméně pokud žádné přetoky nemáte tak se není čeho obávat.
thesaro
Příspěvky: 23
Registrován: úte čer 29, 2021 11:21 am
Lokalita: Rajhrad

Re: EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)

Příspěvek od thesaro »

Nevím jak u vás v oblasti ČEZu, ale u nás v oblasti EGD chodí už tak minimálně 5 let fachmani se čtečkou, která si z elektroměru vytáhne data přes IR rozhraní (OBIS), nikoliv nějaká bábrle s notýskem jak za dob krále klacka. K těm datům v elektroměru se dá normálně dostat i se správným vybavením, není to žádná věda.

U svého více než 10 let starého Logarexu LK13B0407007 jsem si 100% jistý že neumí zaznamenávat přetoky po 1/4 hodinách až 14 měsíců zpětně jako jiné novější elektroměry, jak píše Valdano, takže jsem v tomhle ohledu více než v klidu, což ale neznamená, že jsem se na opatření vykvákl úplně.
Mex
Příspěvky: 688
Registrován: pát zář 29, 2023 4:12 am
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)

Příspěvek od Mex »

Já jsem u EGD a chodí k nám už spoustu let stále stejná dáma s notýskem. Naposled letos v březnu.
Teoreticky je možné, že umí elektroměr nabonzovat neveřejně něco víc než veřejně, ale moc tomu nevěřím.

Tyhle elektroměry podle mě vůbec neumí měřit ve 4 kvadrantech.
Standardně to u většiny elektroměrů funguje tak, že případný přetok započítají jako odběr.

Ten můj zobrazuje klasicky parametry 1.8.2 (spotřeba VT) a 1.8.3 (spotřeba NT).
Ani optickým rozhraním z toho běžným postupem nic navíc nevyleze.
Tak jedině že by to optická sonda distributora uměla nějakým neveřejným způsobem přepnout do nějakého speciálního režimu.
Ale docela o tom pochybuju.
Valdano
Příspěvky: 345
Registrován: čtv črc 21, 2022 5:39 pm
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)

Příspěvek od Valdano »

Tak jako tak časem budou mít všichni 4Q chytré elektroměry i ti, kteří žádný mikrozdroj neprovozují. Výměny elektroměrů již probíhají u všech distributorů a bude to trvat několik let, ale nakonec je budou mít všichni a radosti nad tím, že máte nebonzující elektroměr bude definitivní šlus. ;)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek