Regulace topení pomocí PLC
Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
-
- Reputace: 68
- Lokalita: Kyjovsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 9170
- Kapacita baterie [kWh]: 33
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Regulace topení pomocí PLC
No ty chytřejší simatiky, z toho jsem zas tuleň já..... Jdeš na to dobře, jestli chceš pošlu Ti příklad, ale až večer. Nebo bych Ti to o víkendu spíchl, jestli vydržíš. šlo by to klidně po procentech s tím, že při držení tlačítka se posun zrychlí. Samo s údajem na display, číselně nebo i sloupcovém grafu.
- dracekvo
- Reputace: 155
Taťka chce o víkendu vařit nějaké jitrnice nebo co na mojí velké plotně. A já mám regulací co sem k tomu měl na vaření piva rozebranou.
Tak potřebuju nějak regulovat a chtěl sem na rychlo spíchnout něco na tom logu. Ale tvrdě jsem narazil
Bez regulace by z toho byl akorát super generátor páry.
Mě by stačil jen příklad jak ovlivnit ten čítač, aby při stisku tlačítka změnil hodnoty třeba TH TL z 5s 5s na 5.5s a 4.5s
Tak potřebuju nějak regulovat a chtěl sem na rychlo spíchnout něco na tom logu. Ale tvrdě jsem narazil

Mě by stačil jen příklad jak ovlivnit ten čítač, aby při stisku tlačítka změnil hodnoty třeba TH TL z 5s 5s na 5.5s a 4.5s
-
Tlačítko + musí nastavit čítání nahoru a vygenerovat impuls aby měl co čítač přičíst. To samé - ale čítač dolů. Počítáme třeba od 0-10 a výsledek prohnat matematikou aby z toho vznikl patřičný čas pro asynchron šířka pulsu. Druhou matikou tutéž informaci ale odčítat od 10 a dosadit co by šířku mezery. Ber to jen jako hrubý příklad.
- dracekvo
Jo,
ale jak to dostat do toho TH? Na to sem nepřišel
ale jak to dostat do toho TH? Na to sem nepřišel

-
Trochu prrr. Jsem jen samouk ale troufnu s tím "bazmekem" na cokoliv
Co je TH? Čas sepnutí?

- dracekvo
Jo.
skončil jsem v této situaci a jak pracovat s proměnejma v časovači, na to už sem nepřišel.
skončil jsem v této situaci a jak pracovat s proměnejma v časovači, na to už sem nepřišel.
-
Po pravdě pracuji s 0BA7 a to prostředí je trošku jinačí. Předpokládám, že pokud poklepeš blok otevře se okno s vlastnostmi. A do řádku doba pulsu nezadáš hodnotu, ale při poklepání na řádek Ti vyskočí bloky z nihž se dá přenést hodnota do tohoto místa. No a vybereš patřičný B.
- dracekvo
Stáhnul jsem verzi logosoft 8.0.
Poklepu na blok a můžu jen doplnit čísla. Nic víc ať klepu kamkoliv.
EDIT:
tak se tam dostanu pokud klepnu na + pod blokem. a pak poklepu na tu volnou nozičku. Už sem na to možná přišel.
Budu pokračovat zatím samostatně.
EDIT2:
Pokrok. Už ovládám časovač pomocí šipky nahoru a dolu. Jen sem se zasekl nad tím. že časovač umí jen milivteřiny nebo deset milivteřin. A já nevím jak výstup z up / down counteru přizpůsobit těmto hohnotám.
A ještě nevím jak ošetřit max hodnotu na čítačích. Tj. abych tam nemohl naklikat třeba víc než 100.
Poklepu na blok a můžu jen doplnit čísla. Nic víc ať klepu kamkoliv.
EDIT:
tak se tam dostanu pokud klepnu na + pod blokem. a pak poklepu na tu volnou nozičku. Už sem na to možná přišel.
Budu pokračovat zatím samostatně.
EDIT2:
Pokrok. Už ovládám časovač pomocí šipky nahoru a dolu. Jen sem se zasekl nad tím. že časovač umí jen milivteřiny nebo deset milivteřin. A já nevím jak výstup z up / down counteru přizpůsobit těmto hohnotám.
A ještě nevím jak ošetřit max hodnotu na čítačích. Tj. abych tam nemohl naklikat třeba víc než 100.
-
- Reputace: 157
To je to programovani vvgrafech.... napis to v kodu a mas to na 10 radek a 5 mimut 

Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
- dracekvo
- dracekvo
Hlásím výhru.
Nějak si s tím nerozumím, ale asi sem pochopil princip programování LOGA. Oproti dospělým PLC je to značně omezené. Třeba PWM regulátoru se mi nepovedlo vnutit vstup z proměnné a podobně. Je to tam snažší a s téměř žádným omezením.
Nepovedlo se mi to udělat v procentech. Tak sem zvolil kompromit že nastavuji 0-20. Což je v regulaci třeba 50% 10 vteřin zapnuto, 10 vteřin vypnuto. Pro můj účel dostačující.
Tímto děkuji uživateli pezizka, že mě popostrčil.
Nějak si s tím nerozumím, ale asi sem pochopil princip programování LOGA. Oproti dospělým PLC je to značně omezené. Třeba PWM regulátoru se mi nepovedlo vnutit vstup z proměnné a podobně. Je to tam snažší a s téměř žádným omezením.
Nepovedlo se mi to udělat v procentech. Tak sem zvolil kompromit že nastavuji 0-20. Což je v regulaci třeba 50% 10 vteřin zapnuto, 10 vteřin vypnuto. Pro můj účel dostačující.
Tímto děkuji uživateli pezizka, že mě popostrčil.
-
Abys nepřeletěl hodnotu je jednoduché. Ber to ale prosím jen jako princip. Hodnotu z čítače dosadíš do analog spínače a ten Ti při požadované hodnotě sepne a zablokuje tlačítko +. A jestli si to dobře uvědomuji tak i čítač umí sepnout při nastavené hodnotě.
- dracekvo
Já to vyřešil přímo čítačem a jeho výstupem, kde jede nastavit od kdy do kdy je aktivní. Přes AND jsem ho prohnal na začátek k tlačítkům. Akorát to nešlo napřímo a muselo se mezi dát M.
Takže už i maximum a minimum mám ošetřené.
Můžu ovládat jak tlačíky na PLC tak tlačíky připojenými na DI 1 a 2.
Takže už i maximum a minimum mám ošetřené.
Můžu ovládat jak tlačíky na PLC tak tlačíky připojenými na DI 1 a 2.
-
Kluk šikovná
Rekurze možná jen přes M a Q i když i to se dá obejít. Logo! je jediné co umím naprogramovat, já su tupý z těch "chytřejších"
Vlastně jaké programování, ono je to spíš skládání logických obvodů jak na plošňák, jen pohodlnější a taky chyby se lehce napravují
Z diskrétních logických obvodů jsem toho kdysi nadělal docela dost tak jsem si s Logem rychle porozuměl. Zato jak slyším syntaxe tak mi přestává mozek fungovat 

- dracekvo
Ono i na velkém plc S7-1500 většinou jednoduché věci programuju přes LAD (releové schéma). Je to tak rychlejší, snažší a lépe se to přes online ladí.
A je tam mnohem lépe pořešená práce s analogovejma vstupama, výpočty, časovače. Vše můžu používat na více místech téměř bez omezení. Jen je potřeba si občas udělat konverzi z Int na real a podobně.
Jen je složitější si nastavit HW konfiguraci, ošetření chyb a další věci. Ale jak to člověku jednou někdo ukáže. Tak už stačí mít výchozí projekt a všechno tohle už má přednastavený.
A je tam mnohem lépe pořešená práce s analogovejma vstupama, výpočty, časovače. Vše můžu používat na více místech téměř bez omezení. Jen je potřeba si občas udělat konverzi z Int na real a podobně.
Jen je složitější si nastavit HW konfiguraci, ošetření chyb a další věci. Ale jak to člověku jednou někdo ukáže. Tak už stačí mít výchozí projekt a všechno tohle už má přednastavený.
-
Tak mne ještě napadlo, asi s křížkem po funuse. Myslím, že i Logo se dá přes LAD editor programovat. Tento je tuším diagram funkčních bloků, FDB editor. Vsadil bych se, že při otevření nového projektu je možnost LAD. Snad to dokáže i konverzi mezi sebou. Ale to jsem nepoužil a z LAD jsem tuleň....
- dracekvo
To jsem dneska zkoušel. Ale pohořel sem víc, než s fbd 

-
- Reputace: 129
- Lokalita: Česká Lípa
Sice opožděně, ale přesto zmíním, že PLC Domatu typu markMX, které používáte v sobě má paměť vyhrazenou pro historická data. V příslušném projektu editovaném ve vývojovém prostředí Merbon IDE viz položka Historie, do které se přidávají definice historických dat.luky píše:Narazil jsem ale na problém - rád bych nějakým způsobem ukládal historická data. PLC v sobě nemá žádnou paměť.
Nějaké rady?
PLC typu markMX umožňuje ukládání historických dat na straně PLC s možností zobrazení v grafech na webové vizualizaci, která je rovněž v PLC. Java Script na počítači nebo tabletu ve webovém prohlížeči, který zobrazuje příslušné grafy s vazbou na historii pak tahá historická data z PLC. Data historie se ukládají v PLC do paměti nezávislé na napájení tj. historie dat zůstává v PLC uložena i po vypnutí napájení.
Například při periodě záznamu 1 hodina kde každý záznam bude složen z 25-ti různých proměnných datového typu REAL (tj. třeba 25 různých teplotních čidel) vystačí paměť pro historii v PLC na cca 800 dnů.
Starší data se v PLC automaticky přepisují.
Navíc je možné se čas od času k PLC markMX připojit z vývojového prostředí Merbon IDE, zvolit Stažení historie, časový rozsah OD-DO a pak lze historii ve zvoleném časovém rozsahu stáhnout a uložit do počítače nebo tabletu ve formátu textového souboru .csv a tyto soubory si pak můžete uchovávat i po mnoho let a prohlížet si je jako tabulky hodnot s časovými značkami třeba v Excelu.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Regulace elektro topení - dělal jste někdo? Tuya Shelly nebo
od Hyp » » v Automatizace, měření, statistiky
Regulace elektro topení - dělal jste někdo? Tuya Shelly nebo
- 40 Odpovědi
- 4919 Zobrazení