Stavba FVE - 2x strig 4 400Wp
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Reputace: 321
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Re: Stavba FVE - 2x strig 4 400Wp
tak routing na pude mas teda hodne divokej
I dole by to asi sneslo nejak vylepsit.
Ono nejde o to to jen zapojit ale i natahat ty draty dobre, aby ta prepetovka mela sanci pomoct.
Dobre je, si v hlavne nejak rozdelit rozvadec, pokdu tojde, na cistou a spinavou cast. Pred prepetovkou je to spinave, za prepetovkou ciste. Ciste a spinave by se nemelo michat, vodice nemit soubehy, maximalne nejake krizeni. Takze nejak z panelu, co nejdal od zbytku do pojistek, pak na prepetovky a z prepetovky pak dal ciste. Zelenozluty pak muzes povazovat za cisty. Na vodicich zadne divoke smycky, klicky ale je videt ze to je nezapojene a mas tam ruzne rezervy na vodicich tak to rikam jen tak.
Takova ukazka ... Stringy jdou z prava, hned to jde na prepetovky a z leva to jde pryc bez nejakeho velkeho michani.

Ono nejde o to to jen zapojit ale i natahat ty draty dobre, aby ta prepetovka mela sanci pomoct.
Dobre je, si v hlavne nejak rozdelit rozvadec, pokdu tojde, na cistou a spinavou cast. Pred prepetovkou je to spinave, za prepetovkou ciste. Ciste a spinave by se nemelo michat, vodice nemit soubehy, maximalne nejake krizeni. Takze nejak z panelu, co nejdal od zbytku do pojistek, pak na prepetovky a z prepetovky pak dal ciste. Zelenozluty pak muzes povazovat za cisty. Na vodicich zadne divoke smycky, klicky ale je videt ze to je nezapojene a mas tam ruzne rezervy na vodicich tak to rikam jen tak.
Takova ukazka ... Stringy jdou z prava, hned to jde na prepetovky a z leva to jde pryc bez nejakeho velkeho michani.
- GHLL
- Reputace: 15
- Lokalita: Kroměříž
- Výkon panelů [Wp]: 4 400
- Kapacita baterie [kWh]: 14
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
@glottis - Ano souhlas, sem přesně čekal takovou reakci
, ano je to mišmaš... Budu zapojovat ještě druhý string tak to pak "Učešu"

-
- Reputace: 246
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Máš zbytečně dlouhé kabely mezi pojistkovými odpojovači a přepěťovkou.
Na půdě strč pojistkový odpojovač hned vedle přepěťovky a zemnící kabel přímo do svorky, bez smyčky.
V dolním rozvaděči přepěťovku otoč vzhůru nohama a kabely nejkratší, jaké jdou.
Na půdě strč pojistkový odpojovač hned vedle přepěťovky a zemnící kabel přímo do svorky, bez smyčky.
V dolním rozvaděči přepěťovku otoč vzhůru nohama a kabely nejkratší, jaké jdou.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
- GHLL
@pibi - kabely určitě zkrátím jak dopojím i druhý string, ono se s těma 10 mm2 kabelama na ty krátké vzdálenosti dost blbě pracuje...
Tak mě napadlo že bych ty propoje udělal místo H1Z2Z2-K 1X10 kabelem CYKY kabelem.
Šel bych z odpínačů 10 mm2 kabelem CYKY do svorkovnice a ze svorkovnice 10 mm2 CYKY na přepěťovku a s té samé svorkovnice kabelem H1Z2Z2-K 1X10 do kombiměniče, ale byla by v cestě zas svorka, tak nevím???
Dole to otočím a upravím tam nevidím problém...
Tak mě napadlo že bych ty propoje udělal místo H1Z2Z2-K 1X10 kabelem CYKY kabelem.
Šel bych z odpínačů 10 mm2 kabelem CYKY do svorkovnice a ze svorkovnice 10 mm2 CYKY na přepěťovku a s té samé svorkovnice kabelem H1Z2Z2-K 1X10 do kombiměniče, ale byla by v cestě zas svorka, tak nevím???
Dole to otočím a upravím tam nevidím problém...

-
Vnitřek rozvaděčů od stringů jsem vydrátoval CYA.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
- GHLL
Tož a možu to teda prodrátovat jak sem psal?

-
Myslím, že ano, dodržuj pokud možná nejkratší cestu od panelů k přepěťovce, od přepěťovky na zem a co nejméně křížení čisté/špinavé, jak píše glottis.