Nová FVE na platformě VICTRON 3F 3x3000VA
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Reputace: 17
Re: Nová FVE na platformě VICTRON 3F 3x3000VA
Andy z offgrid garage má spíše konzervativnější hodnoty, ale funguje mu to spolehlivě, nabíjí na 3,45V s balancingem od 3,40V, cell over voltage protection má na 3,50V a vybíjí do 3,0V a na 2,65V má nastaven SOC 0%.
Pokud se to nastaví rozumně, tak to není kritické, ale je na druhou stranu znát, že napětí a SOC na horním konci stoupá poměrně rychle, takže se pohybujeme už opravdu někde v tom "koleni" napětí, kde už baterie dál moc kapacity nepojme...
Jelikož o NODE RED vím 00nic, chci využít systém, jeho údaje a relé pro to spínání bojleru.
Spíš než plynulou regulací nějakou logikou připínat postupně a zatěžovat, až klesne pod "float" na "bulk recovery voltage",
aby se to celé cestou toho relé zase vyplo jako celek.
Pokud půjdu cestou DC spirál 55V, tak o ničem ověřeném na DC plynulé řízení výkonu vytěžování nevím.
Navíc bych potřeboval, aby se to v případě akutní potřeby dohřevu teplé vody dalo bypassovat a šel do spirál plný výkon..
Pokud se to nastaví rozumně, tak to není kritické, ale je na druhou stranu znát, že napětí a SOC na horním konci stoupá poměrně rychle, takže se pohybujeme už opravdu někde v tom "koleni" napětí, kde už baterie dál moc kapacity nepojme...
Jelikož o NODE RED vím 00nic, chci využít systém, jeho údaje a relé pro to spínání bojleru.
Spíš než plynulou regulací nějakou logikou připínat postupně a zatěžovat, až klesne pod "float" na "bulk recovery voltage",
aby se to celé cestou toho relé zase vyplo jako celek.
Pokud půjdu cestou DC spirál 55V, tak o ničem ověřeném na DC plynulé řízení výkonu vytěžování nevím.
Navíc bych potřeboval, aby se to v případě akutní potřeby dohřevu teplé vody dalo bypassovat a šel do spirál plný výkon..
-
... jen upřesním nepřesnost:
Absorbtion voltage: 55,20V
Float voltage: 53,60V
Re-bulk offset: 1,00V
Absorbtion time: 4h
Tail current: 1,0A
.... takto to mám nastaveno
Absorbtion voltage: 55,20V
Float voltage: 53,60V
Re-bulk offset: 1,00V
Absorbtion time: 4h
Tail current: 1,0A
.... takto to mám nastaveno
-
Kolegové, nemáte již někdo praktické zkušenosti s GX I/O extenderem k Cerbu?
Já si rozšířil VENUS na LARGE image a zapnul NODE RED (jsem teda absolutně v lese, ale to je jiné téma).
Řeším ohřev vody z přebytků a rád bych do stávajícího bojleru Dražice 200 s velkou TPK topnou jednotkou osadil 3ks DC těles 55V/1500W.
V každém keramickém tělese dva topné dráty o 750W.
Rád bych to podle nějakých nastavených podmínek postupně spínal a odpínal, ale zároveň si zachoval i možnost zapnout to celé na plný výkon...
Neuměl by to někdo v NODE RED "napsat...? Klidně za nějakou odměnu, ale já než do toho od základů proniknu a něco se naučím, tak bude po létě
logika něco jako:
MÓD 1 - VYTĚŽOVAČ
základní podmínka:
SOC > 91%, zapni vytěžování - relé 1
SOC < 90% vypni
podružné podmínky:
SOC > 92%, zapni relé 2
SOC > 93%, zapni relé 3
SOC > 94%, zapni relé 4
SOC > 95%, zapni relé 5
SOC > 96%, zapni relé 6
Takto by postupně bylo spínání celkem 6 topných větví DC55V o příkonu 750W
MÓD 2 - PLNÝ OHŘEV
podmínka:
zapnuté relé 2 cerba (vyhovuje manuálně) = zapni relé 1,2,3,4,5,6
děkuji
Já si rozšířil VENUS na LARGE image a zapnul NODE RED (jsem teda absolutně v lese, ale to je jiné téma).
Řeším ohřev vody z přebytků a rád bych do stávajícího bojleru Dražice 200 s velkou TPK topnou jednotkou osadil 3ks DC těles 55V/1500W.
V každém keramickém tělese dva topné dráty o 750W.
Rád bych to podle nějakých nastavených podmínek postupně spínal a odpínal, ale zároveň si zachoval i možnost zapnout to celé na plný výkon...
Neuměl by to někdo v NODE RED "napsat...? Klidně za nějakou odměnu, ale já než do toho od základů proniknu a něco se naučím, tak bude po létě

logika něco jako:
MÓD 1 - VYTĚŽOVAČ
základní podmínka:
SOC > 91%, zapni vytěžování - relé 1
SOC < 90% vypni
podružné podmínky:
SOC > 92%, zapni relé 2
SOC > 93%, zapni relé 3
SOC > 94%, zapni relé 4
SOC > 95%, zapni relé 5
SOC > 96%, zapni relé 6
Takto by postupně bylo spínání celkem 6 topných větví DC55V o příkonu 750W
MÓD 2 - PLNÝ OHŘEV
podmínka:
zapnuté relé 2 cerba (vyhovuje manuálně) = zapni relé 1,2,3,4,5,6
děkuji
-
- Reputace: 182
- Lokalita: Pod Karpatmi
Bol som na tom podobne (s programovanim uplne ziadne skusenosti)..Zacni tym ze si pozries zopar videi na youtube a potom nejake skusobne flow.Mne osobne trvalo skoro rok nez som vytazovanie dostal do tej podoby ako som zamyslal.Ale bolo za tym niekolko omylov, videii a hlavne dopisovanie s chatbotom.Akonahle to pochopis tak uz to bude potom malina 
Su tu aj priklady nejakeho toho vytazovania cez nodered, tak len treba pohladat a citat..
Edit:
Dalsia vec je to aj nakablovat tak aby to bolo aj tak ovladane z toho nodered.Myslym tym nejake tie rele alebo stykace ktore budu schopne rozopinat tue DC prudy.Predsa len to bude cvakat kazdy den.....
Su tu aj priklady nejakeho toho vytazovania cez nodered, tak len treba pohladat a citat..
Edit:
Dalsia vec je to aj nakablovat tak aby to bolo aj tak ovladane z toho nodered.Myslym tym nejake tie rele alebo stykace ktore budu schopne rozopinat tue DC prudy.Predsa len to bude cvakat kazdy den.....
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
(rozširovania)
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania

-
Klasické vytěžování funguje všem zpravidla na AC straně. PWN pulzne nebo fázovou regulaci. To nebude pro DC možné, i když má I/O extenxer čtyři PWM vystupy. A vytezuje se až je baterie plná s požadavkem teplé vody navečer. Já ji nárazově potřebují už po poledni. DC volím proto, abych by-passoval měniče. Na jedno relé 750W a 55V nejsou velké proudy na jeden stupeň regulace a jednu topnici. I/O by spínalo silové DC/DC SSR
-
- Reputace: 256
- Lokalita: Východně od 3nce
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
DC spirály spínám tranzistorem, podle nápadu Kostěje, 3f stykač slouží jako havarijní vypínač pro 3 tranzistorové spínače. Celkem 9 stupňů. Spínám je postupně dvěma povely nahoru a dolů, s nastavitelným časem mezi jednotlivými stupni cca 20 - 160s. Totéž s 5 stupni, ale spíná 220VAC přes ministykače, mám pro ohřev bojlerů. Ovládám to relátky ve 3 MPPT regulátorech následovně:
Nad 53,5V povel nahoru pro ohřev bojleru, až dokrokuje na 5. stupeň, tak začne spínat ohřev AN.
Pod 53,4V začne postupně vypínat ohřev AN.
Pod 53,3V začne postupně vypínat ohřev bojlerů.
Při přetížení střídače v krocích cca 0,5s vypíná zátěž.
Více zde.
viewtopic.php?t=11158&start=260#p258536
Nad 53,5V povel nahoru pro ohřev bojleru, až dokrokuje na 5. stupeň, tak začne spínat ohřev AN.
Pod 53,4V začne postupně vypínat ohřev AN.
Pod 53,3V začne postupně vypínat ohřev bojlerů.
Při přetížení střídače v krocích cca 0,5s vypíná zátěž.
Více zde.
viewtopic.php?t=11158&start=260#p258536
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934