Prasárny na občany
Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
-
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Prasárny na občany
O tom lese jsem uvažoval, pořízení nějakýho vytěženýho lesa je za celkem přijatelný peníze, osázení směsí smrku a něčeho listnatýho taky není největší investice, když to udělá rodina, ale co pak, probírky a údržba lesa, to je podle mě to nejhorší, navíc se to musí osázet celý prakticky naráz, ne v průběhu 20-ti let, aby se to pak 20 let kácelo, dosazovalo a zase kácelo...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: Brno
Zdravím ,
cena za 1kWh bude holt vyšší , ale celkovou roční platbu pomůže snížit FVE či rozšíření FVE , nebo úplně nejlíp za pomoci výborného souseda pomáhajícího s těžbou bonusových kreditů jež budu moci využívat v zimě . Ňáký kryplo měny neberu za relevantní - upřednostňuji nefinanční transakce .
Elektronům zdar
cena za 1kWh bude holt vyšší , ale celkovou roční platbu pomůže snížit FVE či rozšíření FVE , nebo úplně nejlíp za pomoci výborného souseda pomáhajícího s těžbou bonusových kreditů jež budu moci využívat v zimě . Ňáký kryplo měny neberu za relevantní - upřednostňuji nefinanční transakce .
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
Těm co pokryje akumulátor alespoň 4 dny spotřeby, tak by byl asi ideální tarif D61d
Zatím tam nejsou žádné zvláštní podmínky pro její přidělení
Škoda že si to maloodběratelé nemohou měnit stejně jako velkoodběratelé, na tři zimní měsíce třeba D25d a zbytek roku třeba D61d
Máme novou metu, kdo první dá ty 4 dny na akumulátor a přejde s celým domem na D61d
Zatím tam nejsou žádné zvláštní podmínky pro její přidělení
Škoda že si to maloodběratelé nemohou měnit stejně jako velkoodběratelé, na tři zimní měsíce třeba D25d a zbytek roku třeba D61d
Máme novou metu, kdo první dá ty 4 dny na akumulátor a přejde s celým domem na D61d
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
- Lokalita: Hlučín
Spíš pět dnů na baterku :Doba platnosti nízkého tarifu je stanovena celoročně od pátku 12.00 hodin do neděle 22.00 hodin.
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
-
Pět dnů na baterku... Pokryla by mi to s mírnou rezervou a vybíjením do 20 % asi 100 kWh baterie. Do toho nepůjdu
A hlavně mi přijde, že se D61d ani nevyplatí. D27d je výhodnější. Spínání je na celých 8 hodin v kuse a ještě jsem nezažil sepnutí jinak, než ve stanovených časech (má ho málo lidí, tak se s tím neobtěžují). Navíc v NT je distribuce za hubičku (cca 90 Kč za MWh?). A má i nižší ceny. Asi o 200 Kč na MWh.
A hlavně mi přijde, že se D61d ani nevyplatí. D27d je výhodnější. Spínání je na celých 8 hodin v kuse a ještě jsem nezažil sepnutí jinak, než ve stanovených časech (má ho málo lidí, tak se s tím neobtěžují). Navíc v NT je distribuce za hubičku (cca 90 Kč za MWh?). A má i nižší ceny. Asi o 200 Kč na MWh.
-
Ve starém baráku bude přechod na takový tarif či dopojení od DS vždycky adrenalin.
Při stavu dnešních technologií (a znalostí) však již nevidím problém postavit nízko-energetickou novostavbu, která bude plně ostrovní. V případě potřeby zajistí nouzové nabití baterek generátor a teplo vyrobí pár polen v krbu s výměníkem. Mimochodem, generátor je opravdu dobré používat jen k nabití baterek, tak aby se optimálně využil jeho výkon. Nechat generátor vrčet celý týden v kuse je zbytečné a drahé.
Kdo není pracovně vázán přímo na ČR/SK, může se v rámci EU přestěhovat do Itálie. Tam je tepleji, slunečno a pozemky v odlehlých lokalitách prý nejsou o moc dražší než u nás. Osobně mne lákalo stěhování do karibiku, na některý Francouzký či Holandský ostrov, které jsou součástí EU (někde dokonce platí eurem). Jenomže tam je to vymyšlené chytře - tyhle ostrovy mají statut "zámořských území" apod. a možnost volného stěhování pro tato území neplatí
Při stavu dnešních technologií (a znalostí) však již nevidím problém postavit nízko-energetickou novostavbu, která bude plně ostrovní. V případě potřeby zajistí nouzové nabití baterek generátor a teplo vyrobí pár polen v krbu s výměníkem. Mimochodem, generátor je opravdu dobré používat jen k nabití baterek, tak aby se optimálně využil jeho výkon. Nechat generátor vrčet celý týden v kuse je zbytečné a drahé.
Kdo není pracovně vázán přímo na ČR/SK, může se v rámci EU přestěhovat do Itálie. Tam je tepleji, slunečno a pozemky v odlehlých lokalitách prý nejsou o moc dražší než u nás. Osobně mne lákalo stěhování do karibiku, na některý Francouzký či Holandský ostrov, které jsou součástí EU (někde dokonce platí eurem). Jenomže tam je to vymyšlené chytře - tyhle ostrovy mají statut "zámořských území" apod. a možnost volného stěhování pro tato území neplatí
Naposledy upravil(a) youda dne úte lis 06, 2018 7:22 pm, celkem upraveno 2 x.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
-
- R.I.P.
chm .. 5 dnu jsem nedal ani ja ...brin píše:Pět dnů na baterku...
07 črc 2013 14:26 - 10 črc 2013 18:49
padlo tam tusim necele miniaturni 2 kWh
Jenze to byly baterky uz teda tezce kaput, myslim jako zivotnosti a starim.
Ale i tak ..
Ovsem takovy LUI ... ten by vydrzel (mit mou spotrebu) s jeho baterekama snad i pul roku
-
- R.I.P.
Tak to skús s Pavlovniou :kodl69 píše:O tom lese jsem uvažoval, pořízení nějakýho vytěženýho lesa je za celkem přijatelný peníze, osázení směsí smrku a něčeho listnatýho taky není největší investice, když to udělá rodina, ale co pak, probírky a údržba lesa, to je podle mě to nejhorší, navíc se to musí osázet celý prakticky naráz, ne v průběhu 20-ti let, aby se to pak 20 let kácelo, dosazovalo a zase kácelo...
https://www.youtube.com/watch?v=C5VMYd_x7JY
Dajú sa kúpiť sadenice, určite sa dajú aj vypestovať :
https://dom.bazos.sk/inzerat/91655770/P ... LOWNIA.php
https://dom.bazos.sk/inzerat/91636906/P ... -koren.php
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
-
Zdravím ,
Elektronům zdar
Nemá to náhodou výhřevnost mokrýho toaleťáku ? Co sem se bavil s vedoucím teplárenskýho provozu o pálených biomasách , říkal že vyzkoušeli vše dostupné na EU trhu , rychle rostoucí "dřeviny" byly nejhorší . V syrovém stavu (čerstvě sklizený) to hasilo oheň , usušený naopak hořelo jako zmuchlaný noviny . Nejradši mají voloupanou kůru smrků + dostávaj příplatek za kremace lýkožroutů .vlkazajac píše:Tak to skús s Pavlovniou
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
Asi máš pravdu, nízký tarif je u D27d nižší než u D61d a vysoký nás nezajímá. Ale měsíční plat má zase nižší D61d.brin píše:Pět dnů na baterku... Pokryla by mi to s mírnou rezervou a vybíjením do 20 % asi 100 kWh baterie. Do toho nepůjdu
Kalkulačka na webu ERÚ mi pro D27d spočítala:
Stálý plat: 115,43 Kč/měsíc
Cena vysokého tarifu: 4 484,38 Kč/MWh
Cena nízkého tarifu: 2 152,13 Kč/MWh
a pro D61d:
Stálý plat: 69,45 Kč/měsíc
Cena vysokého tarifu: 6 009,01 Kč/MWh
Cena nízkého tarifu: 2 359,11 Kč/MWh
Takže pro spotřebu 800kWh v NT a 0kWh v VT za rok je to celkem:
D61d 800kWh 2 720,74 Kč
D27d 800kWh 3 106,91 Kč
D02d 800kWh 4 623,57 Kč to mám teď
Láme se to zhruba mezi 2 až 3MWh za rok. Kdo očekává s FVE a 4,5 denní akumulací spotřebu menší než 2MWh za rok tak je výhodnější D61d a kdo vyšší než 3MWh tak je lepší D27d.
To se ale může kdykoliv změnit, stačí že si zase distributoři vzpomenou na NTS a začnou lobovat v ERÚ pro změnu. Teď to nějak utichlo, lobují teď pro jadernou hračku, ale Babiš jim ji nechce koupit a také cena elektřiny roste takže i jejich zisky tak jsou v klidu.
Pátek už jsem nepočítal, dopoledne převážně není nikdo doma.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
- R.I.P.
Treba to poštudovať, úchytkom je nejaké info :abrams píše:Nemá to náhodou výhřevnost mokrýho toaleťáku ? ......
"-PAULOWNIA ELONGATA - rýchlorastúci hybrid,ktorý má silnejší a rýchlejší rast ako tomentosa.Vydržý aj -29 stupňov C.Jeho energetická hodnota prevyšuje hodnotu dubu,buku,agátu.
-PAULONIA SHAN-TONG -rýchlorastúci hybrid,ktorý má podobné výsledky ako elongata. energetická hodnota:4500 kcal/kg (18 828 kJ/kg ) "
tu:
https://paulownia3.webnode.sk/paulownia ... uci-strom/
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
-
Zdravím ,
jo , to by bylo super - rychle rostoucí "dub buk" . Stále věřím že kvalita vyžaduje čas .
V rukou sem pár polen paulownie měl ... suchý byly lehčí než zmíněný toaleťák .
Elektronům zdar
jo , to by bylo super - rychle rostoucí "dub buk" . Stále věřím že kvalita vyžaduje čas .
V rukou sem pár polen paulownie měl ... suchý byly lehčí než zmíněný toaleťák .
Elektronům zdar
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
- Lokalita: Hlučín
Tady něco k té "Pavlíně",mimo jiné dokáže hodně zastínit a její listy potěší na podzim jen bioplynaře https://www.paulowniamoravia.cz/vyhrevn ... a-v-praxi/
Tome já dal letos D01d a očekávám 0.7MWh/rok,tak jsem zvědav za co to bude se vším všudy.
Tome já dal letos D01d a očekávám 0.7MWh/rok,tak jsem zvědav za co to bude se vším všudy.
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
-
V českejch zemích už naši předci zjistili, že nejlepší energetická dřevina, co se dá využít i jako konstrukční materiál je smrk. Sice ho žere nějakej brouk, ale za 20 let po vysazení na nějakejch 100m2 narostlo cca 1m3 dřeva už teď, a to nepočítám větve, co je mi lenošno řezat a spálím je na ohni při pékání buřtů.
Sušení smrku je jednoduchá záležitost, stačí rok venku a půl roku ve sklepě, pokud je to naštípaný na kusy s max. tloušťkou 10cm. Kde se smrku nedaří, dá se použít bříza, odolná, rychlerostoucí, taky se s ní dá rozumně topit. Ale tohle patří do jinýho tématu. Ty rychle rostoucí topoly a tady to svinstvo, je dobrý akorát na dotace, jinak to není k ničemu dobrý. Vysoká spotřeba energie na zpracování, sušení, mizerná výhřevnost.
Sušení smrku je jednoduchá záležitost, stačí rok venku a půl roku ve sklepě, pokud je to naštípaný na kusy s max. tloušťkou 10cm. Kde se smrku nedaří, dá se použít bříza, odolná, rychlerostoucí, taky se s ní dá rozumně topit. Ale tohle patří do jinýho tématu. Ty rychle rostoucí topoly a tady to svinstvo, je dobrý akorát na dotace, jinak to není k ničemu dobrý. Vysoká spotřeba energie na zpracování, sušení, mizerná výhřevnost.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Jako další podraz vidím změnu plateb za sociální a zdravotní, platilo se pozpátku a najednou to bude zálohově, tak bude jedna platba pro stát navíc, nehledě na meziroční nárůst. Za pár let se zase začne tvrdit, že se vlastně platí pozpátku a zase proběhne to stejný. Není lepší udělat zrovna 13 měsíců, jako měli staří slované? Doufám že se to nedoslechne ten hňup od EET...
-
sem se sekl, to patřilo do prasáren na občany...
Admin edit: myslel jsem si presunul jsem tedy do Prasaren z puvodniho Skladování letní energie na zimu
Admin edit: myslel jsem si presunul jsem tedy do Prasaren z puvodniho Skladování letní energie na zimu
-
Institut uvádění věcí na pravou míru.kodl69 píše:Jako další podraz vidím změnu plateb za sociální a zdravotní, platilo se pozpátku a najednou to bude zálohově, tak bude jedna platba pro stát navíc...
Zálohově se platilo hned od počátku zavedení soc. a zdrav. pojištění.
Bylo možné platit od prvního dne měsíce na který se záloha platila do osmého dne následujícího měsíce.
Podmínky placení zdravotního pojištění se nemění.
Nové podmínky pro sociální pojištění.
Platí se v měsíci na ten který měsíc. V lednu je možné si vybrat a neplatit dvakrát, ale jen jednou a to v lednu na leden s novými zálohami. Zálohu na dvanáctý měsíc je možné neplatit.
-
ano, ale zaplatím to ve vyúčtování, takže to prakticky platím dvakrát, tj. stát vymyslel třináctej měsíc. Omlouvám se za nepřesnost, ale platba navíc je z toho snad patrná, i když se "jakože odpustí jedna záloha" tak ty prachy budou chybět ve vyúčtování a zaplatím je v březnu místo v prosinci... A nebo jsem to celý nepochopil, a budu platit nějaký penále.
A výrazný zvýšení minima sociálního i zdravotního je taky neoddiskutovatelný. Pro lidi, co jsou nejmíň nemocní (OSVČ), a z práce jdou přímo do spalovny nebo na krchov je to celkem hnusnej podraz.
A výrazný zvýšení minima sociálního i zdravotního je taky neoddiskutovatelný. Pro lidi, co jsou nejmíň nemocní (OSVČ), a z práce jdou přímo do spalovny nebo na krchov je to celkem hnusnej podraz.
-
I kdybych nezaplatil ani jednu zálohu za rok, ve vyúčtování budu mít nějakou částku dle výpočtu a tu zaplatím. Pokud platím zálohy o tyto ve vyúčtování zaplatím méně. V žádném případě nezaplatím dvakrát.kodl69 píše:.........ve vyúčtování a zaplatím je v březnu místo v prosinci....
To, že nám stát svým rozhodnutím opět zvedl minimální platby je nepěkné, ale volíme si tuto reprezentaci, tož snášejme s radostí a podporou vládní politiky touto formou. V každém případě jsou to o dost menší částky než platí zaměstnanci ze své mzdy. Neobhajuji, jen konstatuji fakt.
Nevím proč mi to utkvělo v paměti, ale úplně první zálohová minimální platba na zdravotní pojištění byla 297,-Kč.
Z druhé strany, stát prostřednictvím politiků nám klade na srdce, že největší čet pro každého z nás je placení daní,, aby se přece vybralo co nejvíce, né?
-
Tak super je to v podstatě další zvednutí platby za odběrné místo.Páč kdo má el.přípojku musí platit.Normálně socanský prasata.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/r ... nek-559055
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/r ... nek-559055