Pitná voda z dešťové vody

Čištění vody, filtrace, čerpání vody, zařízení pro získání pitné vody, zachytávání a zpracování dešťové vody ...
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

“Tímto končím se třemi mušličkami” ..tedy, s balenou vodou

Příspěvek od ota »

Konečně. 6 ti stupňový RO systém namontován a zprovozněn.
Koupen na ebay, viz odkaz od abramse výše.
Včetně mineralizace, zásobníku a pomocného čerpadla za cca 4kkč.

Nejvíce námahy daly stavební úpravy. Ono to není zas tak malé zařízení tak nezbylo než v kamenné zdi našeho “hradu” vysekat niku 60 x 70 x 40cm do které jsem RO umístil.
Jako obvykle jsem začal malým projektem RO který skončil rekonstrukcí kuchyně.

RO potřebuje 4 přívody/vývody. 24V DC, surovou vodu, výstup do odpadu v proplach filtru a výstup upravené vody.

Voda chutná jinak než ze studny, kafe i čaj chutnaji naprosto stejně.
Přílohy
53CBF884-C2E0-4856-9BF7-A6E678830B76.jpeg
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
pete
Příspěvky: 72
Registrován: úte srp 04, 2015 9:19 pm

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od pete »

Pánové, jestli máte doma dostupnou obecní vodu z vodovodního řadu, tak si ji nekazte reverzní osmózou. Remineralizační patrona na konci z té destilky pitnou vodu většinou neudělá. Celková mineralizace pitné vody pro dlouhodobé pití má být v řádu stovek mg/l (udává se 300-600). Minimální obsah vápníku má být 30mg a hořčíku 10mg v litru, aby se voda vůbec dala považovat za pitnou. Podívejte se jakou výslednou mineralizaci na výstupu udává výrobce reverzní osmózy/remineralizační patrony, nebo si to nechte změřit v laboratoři. Budou to nejspíš jen desítky mg/l. Pokud takovou vodu dlouhodobě pijete nebo v ní vaříte, tak si koledujete o zdravotní problémy.

Už jsem tady kdesi dával odkaz na studii "Rizika pití demineralizované vody". Přidám ještě odkaz na "Stanovisko Národního referenčního centra (NRC) pro pitnou vodu k přístrojům na úpravu pitné vody na bázi reverzní osmózy, nanofiltrace a destilace" z roku 2001: http://www.sobekury.cz/e_download.php?f ... BAstav.pdf

Citace ze závěru stanoviska:
Varujeme před pitím demineralizované vody, protože nedostatek v ní obsažených minerálních látek jako jsou hořčík, vápník, křemík a další představuje mnohonásobně vyšší zdravotní riziko než podlimitní přítomnost některých nežádoucích škodlivin, které se v pitné vodě mohou vyskytnout. Ani dodatečný stupeň "remineralizace", který někteří výrobci za osmózu zařazují a který má vodě zpětně dodat alespoň ionty vápníku a (v menší míře i) hořčíku, není schopen vodu dostatečně obohatit na minimální potřebnou úroveň, nehledě k jiným prospěšným prvkům, ve vodě obvykle přítomným.
Zařízení na bázi reverzní osmózy, nanofiltrace, deionizace a destilace nejsou vhodná jako konečný stupeň úpravy pitné vody.
Pokud jde o úpravu dešťové vody na pitnou, tak já bych se pití takové vody vyhnul a vozil si vodu vodárensky upravenou odněkud z okolí. Možná by se dalo uvažovat o obohacení dešťové vody minerály pomocí nějaké silně mineralizované vody (vincentka, šaratica, zaječická). Ale jako trvalé řešení bych si zavedl vodu obecní nebo si nechal udělat studnu nebo vrt. Nebydlel bych trvale v místě, kde není dostupná pitná voda. Udělat vrt sice stojí hodně peněz, ale ono není moc důležitějších věcí pro člověka než je voda k pití :)
jahodovák
Příspěvky: 1936
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od jahodovák »

Ono to nebude zas až tak jak píše NRCmohl bych sem dát odkaz na stránky kde se trvdí skoro opak.Jelikož reverzní osmozu doma mám a používám ji na výrobu ultra čisté vody pro jednu výrobu,kterou zde radši nebudu uvádět,tak si ke mě jezdí jedn človíček pro tuto vodu a používá ji na pití.Docela mě zajímalo proč to pije,když proti tomu tak všichni brojí,bylo mi řečeno,že si tímto vyléčil neduhy,které moderní medicína nedokáže vyléčit a jen vás posílá od jednoho vyšetření ke druhému ale vyléčit neumí.Ono se ani nelze divit,ve zdravotnictví jsou placeni ne od vyléčení ale za léčení,zdravý pacient negeneruje zisk.Samozřejmě to neplatí úplně o všech,někteří se skutečně snaží léčit.Vaše tělo je inteligentní a vyloučí jen to,co nepotřebujete,povětšinou každý pije tvrdou vodu která pochází z vrtů a ne povrchovou vodu která je něká,pokud je hodě tvrdá,usazují se soli v těle a pak máte problémy s klouby,měkká voda toto dovede rozpustit a vyloučit,jinak tyto odkazy si jistě každý dovede dohledat sám.Je na každém z nás jak se o své zdraví staráme ,každý si je za své zdraví odpovědný sám
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od ota »

Vodovod není. Studna je na nejnižším místě ve vesnici a tečou do ní všechny sajrajty co si člověk představí.
Rozbor ukázal pesticidy, herbicidy, dusičnany, fekální bakterie, další bakterie.
Studna je doslova živá. Nedá se udržet čistá. Občas do ní vleze malý hlodavec, udělá pár temp a jde ke dnu. Bydlí tam občas i žába, vodní hmyz skoro pořád.
Jediná výhoda je, že studna je velmi vydatná a nikdy, ani teď nevyschne.

Takže jsem moc rád že mám RO.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od youda »

ota píše:...Občas do ní vleze malý hlodavec, udělá pár temp a jde ke dnu....
:lol:

Oto, a do RO tedy směřuješ vodu ze studny (ikdyž jsi ji popsal spíše jako bazén na vyhořelý radioaktivní odpad, tak nevěřím, že je to zas až takovej Černobil), nebo přes RO tlačíš nachytanou dešťovku?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
rva
Příspěvky: 3561
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od rva »

Třeba who má obecná doporučení pro pitnou vodu http://www.who.int/water_sanitation_hea ... 0.pdf?ua=1 kde upozorňují na nevhodnost mineralizace nad 500 ppm. U našich odborníků je celkem pochopitelné, že jejich doporučení budou odpovídat tomu, co je možné v našich vodárnách dosáhnout. Moje osmóza dělá z vody o TDS 800 ppm vodu o 60 ppm. A člověk nežije jenom z vody, celá periodická soustava je v tom, co jíme.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od youda »

Přesně. Prostě stačí si dát k svačině obloženej talíř s klobásou a sýrem, zapít to pivem a hned je minerálů i vitamínů dostatek.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od ota »

RO napájím vodou ze studny. Dešťová neni. Nepršelo už asi 2 měsice.

Dokud jsem neviděl papír z rozboru, myslel jsem že mám křišťálovou studánku.
Jenže ve vesnici maji všichni trativod. Jak z WC tak od dobytka.

Ano, minerály doplňuji nejraději pivem. Tam je úplně všechno.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
pete
Příspěvky: 72
Registrován: úte srp 04, 2015 9:19 pm

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od pete »

ota píše:Vodovod není. Studna je na nejnižším místě ve vesnici a tečou do ní všechny sajrajty co si člověk představí.
Se studnou toho asi moc nevymyslíš pokud jsou tam pesticidy. Nechal bych si zavést obecní vodu. Pokud v obci není vodovod, začnu tlačit na zastupitelstvo, ať to řeší. Podobnou situaci s vodou ve studni budou mít i sousedi, tak se s nima domluv a jděte na zasedání zastupitelstva (bývá tak co dva měsíce) a tam to předneste (nejlíp hned na podzim po volbách už novému zastupitelstvu). Zajistit občanům pitnou vodu je záležitost obce a stát v tom obce podporuje dotacema. Buď se obec připojí ke skupinovému vodovodu v regionu, nebo se může zkusit domluvit s některou sousední obcí co má dostatečně vydatný zdroj a připojit se k ní, nebo si vybuduje vlastní zdroj. Nebude to sice za rok, ale možnosti jsou a do budoucna ten vodovod bude stejně potřeba. Zjisti si jak to u vás a v okolních obcích je, ať máš pro zastupitelstvo nějaký argumenty.

Pokud by obecní voda nebyla ani po tomhle úsilí v dohledu, tak si nechám vyvrtat hlubší studnu. V hlubších zvodních bývá voda čistá, je tam stará i tisíce let. Je to investice tak sto tisíc. Dalo by se možná domluvit se sousedama na společném vrtu pro několik baráků. Ten problém co tlačí tebe mají určitě taky.

Vodu bych neřešil leda v případě, že jsem v pokročilém věku, žiju sám nebo s babkou a už nás nic moc nečeká.
youda píše:Prostě stačí si dát k svačině obloženej talíř s klobásou a sýrem, zapít to pivem a hned je minerálů i vitamínů dostatek.
V jídle i v pivu minerály samozřejmě jsou a pokud pijete doma všichni hlavně pivo a vaříte v něm brambory i rýži tak je to ok. Pak skoro ani tu reverzní osmózu nepotřebuješ. Pokud ale vaříš v destilce brambory k obědu, tak věř tomu, že z nich velkou část minerálů při tom vaření vycucneš a sleješ do odpadu.

Pročti si ty dokumenty. Hospodský kecy o tom, jak destilka někomu vyléčila nějakou chorobu jsou jen tlachy. Pokud už se vodou léčí, tak naopak vodou více mineralizovanou a i to jsou jen časově omezené kůry. Co se počítá jsou vědecké studie, a pochybuju, že existujou studie, prokazující přínos dlouhodobého pití destilky na zdraví. Ale pokud jo, tak se rád nechám poučit.
rva píše:Třeba who má obecná doporučení pro pitnou vodu http://www.who.int/water_sanitation_hea ... 0.pdf?ua=1 kde upozorňují na nevhodnost mineralizace nad 500 ppm.
Ten dokument není o vlivu mineralizace vody na zdraví, ten je o vlivu jejích složek na chuť. Číslo 500 se tam vyskytuje jen ve větě
In some instances, consumers tolerate water hardness in excess of 500 mg/l.
a znamená to, že tvrdost vody nad 500 už je vnímána negativně pokud jde o chuť. Ale tvrdost není totéž co mineralizace, to je hlavně vyjádření množství vápníku a hořčíku, což je sice významná část celkové mineralizace, ale není to totéž.
jahodovák píše:Ono to nebude zas až tak jak píše NRCmohl bych sem dát odkaz na stránky kde se trvdí skoro opak.
Jo ten odkaz sem dej. To mě zajímá na jaký zdroje se tam odkazuje.
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od ota »

Obecní zastupitelstvo ..... Hmmm co to je?
Tady je zapadlá osada 20 usedlostí spíš samot na 50 hektarech a do města je to 10 km.
Nejezdí k nám ani policajt ani kontrola ze stavebního úřadu ani financové, hygiena atd. a byli bychom rádi aby to tak zůstalo.
S bacilama ve vodě se organismus vyrovná. Horší je zemědělská chemie.

S vrtem je to špatné. Jeden ze sousedů na něj měl a vodu našel ve 120m. Byla sice tisice let stará ale bohužel radioaktivní. Prostě Přibramsko, tady září všechno.

Takže RO nejjednošši řešení.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
pete
Příspěvky: 72
Registrován: úte srp 04, 2015 9:19 pm

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od pete »

Ta vaše osada patří pod některou z okolních obcí, určitě víš která to je, protože tam chodíš volit. A tam v té obci sedí to zastupitelstvo, možná v něm dokonce sedí i někdo z té tvé osady. Ti zastupujou i vaši osadu, takže i tebe, a ti mají řešit i vaše území a pitnou vodu. Dostávají na to každej rok peníze, část z nich by se měla investovat do vaší osady, vpodstatě je část těch peněz tvoje.

Obsah radonu ve vodě se dá snížit. Úpravny vody jsou na to běžně vybavený. Poptej se toho souseda co má vrt na vydatnost, třeba to bude schopný zásobovat celou osadu. Pokud tam je vody dost, a soused je ochotnej ji sdílet, tak bych šel na to zastupitelstvo s žádostí o dotaci na projekt, komunitní úpravnu vody o rozvod vody po osadě (nejdřív samozřejmě konzultovat s nějakou vodárenskou firmou možnosti úpravy vody). Pokud vrt nechce sdílet, udělejte si nový společný vrt. Výsledkem bude podstatně lepší voda, než teče z reverzní osmózy.
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od joseff »

pete píše:
ota píše:...Pokud ale vaříš v destilce brambory k obědu, tak věř tomu, že z nich velkou část minerálů při tom vaření vycucneš a sleješ do odpadu...
A proč bych měl vodu z brambor lít do odpadu, když z ní jde během pár sekund udělat např. luxusní česnečka?! Stačí do nějaké nádobky/misky rozmáčknout 2-3 stroučky česneku podle chuti, trochu soli, pepře, kmínu - pokud toho už není dost ve vařených bramborách, trochu pažitky nebo jiného zeleného býlí (petrželová/mrkvová/celerová/libečková nať, může být i jedno vejce a to všechno zalít vařící vodou z brambor, promíhchat a výborná polévka je na světě! Případně se dá voda z brambor (květáku, brokolice...) zamrazit pro pozdější použití nebo použít jako základ do jiného jídla/polévky, vždyť je to výborný zeleninový vývar, který je plný vyvařených vitamínů/minerálů!

Zdravý rozum říká, že nejsme živí jenom z cca 2 l vody, které denně vypijeme a pokud se do destilky přidá cokoli - čaj, kafe, zelenina na polévku... nebo se destilkou zapíjí nějaké jídlo, tak to přestává být destilka a nemůže s tím být žádný problém, spíš záleží na tom, co jíme.
pete
Příspěvky: 72
Registrován: úte srp 04, 2015 9:19 pm

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od pete »

Jasný, to byl příklad, že nejde jenom o pití, ale i o vaření. Jde o to, že když uvaříš jídlo v destilce, a vedle toho to samý jídlo v normálně mineralizované vodě, tak dostaneš dva různý výsledky. V obou budou nějaký minerály, ale jejich množství se bude lišit. A to i když vodu sleješ i když ji v jídle necháš nebo jinak využiješ. Ten rozdíl v celkové mineralizaci nemusí být velkej, ale může být zásadní v obsahu některých stopových prvků.
Mě jde o to, že studie z různých koutů světa celkem jasně ukazujou, ze tam kde se pije měkká voda, tam se častěji umírá na nemoci oběhového systému, je tam větší výskyt rakoviny trávicího traktu, je tam nižší porodní váha u novorozenců. Ty příčiny, proč to tak je, se pořádně neví, ale ví se o té souvislosti. Proto mi přijde hloupý záměrně si pro pití vyrábět měkkou vodu. Zvlášť když i naše národní orgány veřejného zdraví doporučujou radši pít vodu, která nemá všechny parametry v normě, než pít vodu z reverzní osmózy.
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od střídač_N »

pete píše:..... Pokud tam je vody dost, a soused je ochotnej ji sdílet, tak bych šel na to zastupitelstvo s žádostí o dotaci na projekt.......
Oto, jen prosím tě toto ne. Máš svoji vodu!!!!, upravíš si ji dle své potřeby, načerpáš vlastní elektřinou. Probůh, jen ne nějaké komunitní projekty a závislost na ostatních a hlavně, nezávislost na státu a jeho dotací v jakékoli úrovni je k nezaplacení.
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od střídač_N »

pete píše:...... radši pít vodu, která nemá všechny parametry v normě, než pít vodu z reverzní osmózy.
Pete, já věřím, že si Ota dá občas pořádnýho panáka minerálky a napraví osmotické neduhy.
rva
Příspěvky: 3561
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od rva »

Pokud má někdo to štěstí, že má (nebo může mít) vlastní studnu, tak je škoda se této výhody zříkat. Není to jenom o penězích, ale je to hlavně o nezávislosti, stejně jako vlastní elektřina, vlastní potraviny. A reverzní osmóza umožňuje každému, kdo má studnu, získat levnou vodu (levnější způsob neexistuje), která je zdravotně nezávadná. Voda za RO membránou je kyselá, proto následný mineralizátor (drť z dolomitického vápence) snáze uvolňuje vápník a hořčík. Pokud bych chtěl mineralizaci zvýšit, naplnil bych drtí větší objem, než je dodáván se standardní jednotkou.
RO není pro každého a nemá třeba smysl používat ji tam, kde mám veřejný vodovod, kde se o kvalitu vody stará vodárenská společnost. Pro šetřivé by navíc bylo neakceptovatelné, že odpad je třeba 5x vyšší, než získaná voda, což u studny nevadí.
Jen pro informaci pitná voda v Praze má TDS 100, v Kanadě https://www.canada.ca/en/health-canada/ ... dness.html polovina obcí pod 80 ppm.
"A survey of municipal water supplies in Canada showed that half of all Canadian municipalities had hardness levels below 80 mg/L, and 20% had levels greater than 180 mg/L.Footnote 11 Only in the Prairie provinces and Ontario did levels appreciably exceed 180 mg/L. In Ontario, the hardness of drinking water from surface sources ranged from 3.7 to 296 mg/L, with an average of 95 mg/L; the hardness of groundwater supplies was higher, and levels ranged from 40 to 1300 mg/L, with an average of 294 mg/L.Footnote 12,Footnote 13 In a recent survey of 525 municipalities throughout Canada, only 17 cities had drinking water hardness levels above 500 mg/L.Footnote 14 These cities were in Ontario and Saskatchewan."
A moje studna 40m má TDS přes 600 a 3x nadlimit v dusičnanech - nevhodná k pití, i když lidé ji tady běžně pijí.
Vliv tvrdosti vody na zdraví je asi dost slabý, protože studie ukazují jednou mírně kladný a jindy mírně záporný vliv. Běžně lidé nepijí ani destilku (i RO je s mineralizátorem), ani vysoce mineralizovanou vodu.
TDS vody po úpravě reverzní osmózou
TDS vody po úpravě reverzní osmózou
pH vody po úpravě reverzní osmózou
pH vody po úpravě reverzní osmózou
Dříve se ke snížení tvrdosti vody používaly iontoměniče, které vedly k tomu, že získaná měkká voda obsahovala zvýšené množství soli (z regenerace iontoměniče). A tato zvýšená konzumace NaCl mohla mít negativní vliv na zdraví, proto se takový způsob úpravy vody na pití dnes nedoporučuje.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
pete
Příspěvky: 72
Registrován: úte srp 04, 2015 9:19 pm

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od pete »

střídač_N píše: Oto, jen prosím tě toto ne. Máš svoji vodu!!!!, upravíš si ji dle své potřeby, načerpáš vlastní elektřinou. Probůh, jen ne nějaké komunitní projekty a závislost na ostatních a hlavně, nezávislost na státu a jeho dotací v jakékoli úrovni je k nezaplacení.
No tady by ta nezávislost asi opravdu byla dost k nezaplaceni, pokud by si měl ota sám pořizovat vrt a úpravnu vody.

Komunitní projekty se dělají v situaci, kdy ze společného díla může získat celá komunita a realizovat to pro každého jednotlivce zvlášť je neefektivní. Jinak já jsem taky spíš zastánce nezávislosti a hraní si na vlastním písečku, ale hasiče, nemocnici nebo univerzitu si domů opravdu pořizovat nebudu, přitom je rád využiju, i když jsou to komunitní projekty dotované státem. Ostatně o čem je tento web? O nějaké komunitě, která těží ze sdílení znalostí, společných nákupů, dokonce se tu zdarma rozdávají různé komponenty na fve.

Otova situace je myslím vhodná na takové společné řešení. Společná voda funguje v tisícovkách obcí u nás už desitky let.

Dost jsme odbočili od tématu.
pete
Příspěvky: 72
Registrován: úte srp 04, 2015 9:19 pm

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od pete »

střídač_N píše: Pete, já věřím, že si Ota dá občas pořádnýho panáka minerálky a napraví osmotické neduhy.
Jo tohle je řešení, ale toho panáka minerálky bych dával do zásobníku za RO každej den, aby to mělo efekt. A vzniká tím závislost na dodavateli mineralky :)
pete
Příspěvky: 72
Registrován: úte srp 04, 2015 9:19 pm

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od pete »

rva píše:... A reverzní osmóza umožňuje každému, kdo má studnu, získat levnou vodu (levnější způsob neexistuje), která je zdravotně nezávadná.
Tohle právě není pravda, voda z reverzní osmózy má negativní vliv na zdraví, jak se zdá z dokumentů, které jsem tu odkazoval. Proto sem píšu, aby si to každej kdo si sem přijde pro informace, uvědomil. Může si ty dokumenty sám nastudovat a rozhodnout se, jak s informací naloží.
rva píše:... Jen pro informaci pitná voda v Praze má TDS 100, ...
Voda v Praze má aktuálně mineralizaci kolem 300 mg/l.
http://www.pvk.cz/vse-o-vode/pitna-voda ... lita-vody/
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od střídač_N »

pete píše:....Dost jsme odbočili od tématu.
Ale vůbec ne, stále je to vodě.

Dovolím si navázat příkladem.
Je otázka, co by asi mělo být schopností jednotlivce si zajistit vlastní silou a co by měl předat komunitě ke společnému výkonu.
Prapůvod "společného výkonu" bylo, že to bylo lacinější, než by zajistil/pořídil jednotlivec. Ony známé ekonomické termíny, spolupráce, kooperace, dělba práce atd. Nakonec se tyto bohulibé počiny přetavily v globalizaci a právo jednotlivce tuto globalizaci podporovat, potažmo platit.

Na začátku všeho vždy bývá bohulibá myšlenka "si pomáhat". Na konci je vždy a za každých okolností povinnost tu bohulibou myšlenku držet při životě jejím placením.

Ota má dvě možnosti.
Hodit na komunitu bobek a postarat se o sebe sám, s tím, že to bude vyžadovat nějaké úsilí až nepohodlí,
nebo,
podlehnout komunitě a za několik roků nekompromisně a tvrdě pod sankcí platit za vodu nějaké, již přirozeně jiné a vyšší, komunitě jež má přece nárok na zisk.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek