Prasárny na občany

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Prasárny na občany

Příspěvek od brumlaj »

Samozřejmě, že hrají divadýlko. Ono totiž i ten EGÚ si potřeboval vydělat a to nejlépe z eráru cáknutého "soukromým vlastnictvím" (spojení ERÚ s OTE, atd....) Nechápu co si slibují od přechodu z výkonnostních plateb na paušální. Proč si myslí, že jim nebudou lidé v úprku zdrhat. A to ať už úplně, či do družstev. Pán, který nepřímo tvrdil, že u nás nelze družstvem řešit slučování odběrů je vedle jak ta jedle. Již dnes si lidé svítí na chodbách, vozí se družstevním výtahem a skládají se na elektřinu nutnou pro tento provoz. Důležité je jen zachovat distributorovu stoupačku (pro možnost volby každého jednotlivého družstevníka čí služby upřednostní) a vedle natáhnout druhou družstevní stoupačku. Jak zde ale bylo tomasem řečeno i ČEZ chce přístup k měření z veřejného prostranství a tím si sám také kope hrob. Vše spěje k systému jeden vchod, jedno odběrné místo. Kdo si z paneláku bude tahat 17 pater dolů kabel k hodinám umístěným v pilíři u chodníku?
Edit: jediné co mne napadá jako důvod je udělat místo jedné revoluce v energetice dvě. Místo aby se přešlo na rezervovaný výkon ala veloodběratelé ihned, tak prvně budeme počítat dle jističe - šak to je kvůli panelům - protivníka našli, (ale ten se minimálně v pořadu neujal) a po přechodu na smartgrid najednou vše bude zalito sluncem a skvělými zítřky. To že by se SG začal budovat před 10 lety (s masivním nástupem FV) to zamlčíme, neb máme máslo na lebeni. Šak on zákazník klidně místo jedné revoluce zaplatí obě. Viz. mýtný systém. Oni mocní si najdou cestu jak peníze zprivatizovat. A čím více kroků bude potřeba, tím více v oné postupné privatizaci zmizí.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
host19
Příspěvky: 34
Registrován: sob led 23, 2016 7:07 pm

Re: Prasárny na občany

Příspěvek od host19 »

Docela by mně zajímalo (včera jsem pořad taky sledoval), co by nastalo za situaci - technicky, legislativně a vůbec- když by si nasr.ní maloodběratelé třeba behem roku či dvou začali opravdu masivně stavět na svých střechách FV panely a off.grid ostrovy a posléze se odhlašovali od distributorů. Vím, že na to většina běžných občanů mít nebude finančně, ale pouze kdyby to opravdu nastalo. To by asi distributoři neunesli a buďto: by hromadně zlevňovali nebo by to možná rozložilo sítě technicky nebo by to stát zatrhnul zákonem. Hrozil by asi rozklad společnosti, státního systému. Nebo co by se mohlo dít?
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Prasárny na občany

Příspěvek od brumlaj »

Došlo by k tomu co teď popírají - že ti zbývající by platili neustále více. Oni si nechtějí připustit, že lidé jsou schopni se přípojek na chalupách a v garážích vzdát. My víme, že k tomu v celkem masivním procentu stejně dojde.
Zaštiťují se tím, že by se snižováním spotřeby domácností pořád cena elektřiny z přípojky stoupala. Jen pí. měla světlou chvilku kdy se snažila sdělit, že elektromobilita je za dveřmi a lidé si po jejím nástupu zase draho budou kupovat z5 rezervovaný příkon za teď ponížené jističe.... Takže lepší bude udělat skokovou úpravu než hnát distributory k efektivitě a vizionářství......Jak jsem se naučil od abramse: du blejt.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Trosecnik

Re: Prasárny na občany

Příspěvek od Trosecnik »

Chci vidět, kolik lidí/domácností na tu elektromobilitu bude mít. Do dvaceti let (pokud nám je Bůh, k přijetí jeho milosti, vůbec dopřeje) a kolik lidí bude mít potom ještě na výměnu baterek (když i to prbní e-auto bude bazarové).

P.S.
Nedávno jsem zaslechl, že Česko "nabízelo světu k dispozici" své zísoby lithia. Nevíte o tom něco? Všude ticho po pěšině. Získává se u nás vůbec?
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Prasárny na občany

Příspěvek od brumlaj »

Jen buďme rádi, že jej zde máme a raději počkejme až si zde sami pořídíme továrnu na jejich zpracování až do formy finálních vozů! Nebo se chceme proslavit posunem k africkým státům, kde se ručně dolují diamanty za hrst rýže na měsíc a zisk jde za investorem na Bahamy?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Trosecnik

Re: Prasárny na občany

Příspěvek od Trosecnik »

Podle současného stavu... se obávám, že (přinejmenším) zbytek Evropy, ať již bude sluha či pán kdokoli (staří obyvatelé, noví obyvatelé), nás nechají klidině ta auta i vyrobit...

Za jistých okolností by nás zničení průmyslu západní Evropy (běžný jev v zemích kudy prošel muslim) mohlo i osvobodit od současného "dobrovolného" otroctví. Bez srovnání si situace mezi námi, občan vs. občan, se myslím beztak již dlouhodobě neobejdeme.
honzasl
Příspěvky: 275
Registrován: stř srp 29, 2012 10:25 pm

Re: Prasárny na občany

Příspěvek od honzasl »

To mě picni, už je to i tady. Každá diskuze vyvrcholí tím, že "přijdou dobyvačné hordy a všechno tady padne do sraček".
Kdyby takhle přemýšleli naši předkové, tak ještě lezeme po stromech. Jestli mají přijít, tak přijdou a nic s tím nenaděláme.

Nevěřím, že přijde doba, že by se lidé houfně odpojovali od sítě, minimálně ne teď v době levné energie. Ať chcete nebo ne, tichá většina by si změny tarifu ani nevšimla a jen by se trochu hudralo v hospodách.

Ale po vlně námitek a odporu mám pocit, že ERÚ po pokynu z vlády prostě cukne. Ministr hospodářství ani premiér rozhodně nejsou persony, schopné si NTS prosadit a obhájit před voliči (prostě jim chybí kus Babiše). Dojde prozatím k redukci pevné složky a ta bude růst postupně, nikoli skokově. NTS neprojde za rok, ale do 5-10 let na ní budeme tak jako tak. ( #žába #hrnec #horká voda).
----------------------------------------
http://honzasl.blogspot.cz/
Trosecnik

Re: Prasárny na občany

Příspěvek od Trosecnik »

Ani nevíš Honzo jak se pleteš. Naše situace se velmi podobá situací židů, kdysi.
Kdyby jsme Hospodina milovali a dodržovali jeho přikázání, nic a nikdo by nás neohrožoval. Naši "vládcové" by byli spravedliví a bohabojní, stejně jako ostatní lidé.

Současný boj, dojde-li k němu (nás ohrožují především bezbožníci z vlastních řad které vede zlý/satan - tedy odpůrce Boha, i když tu a tam ještě nevědomě, opravdu již jednají mnohdy vědomě protože pochopili kdo je knížetem tohoto světa), není boj určený pro lidi. Je to boj pro Hospodina a nám by stačilo požádat ho o pomoc. Každý z nás by zdánlivě hnal tisíce a nepřítel by neměl šanci ani kdyby nás již tísnil ze všech stran.

Nyní se ale přibližuje konec časů (dobrá zpráva je že i Království Boží a můj Král a Pán Ježíš).
Lidé se neobrací a jejich hodnoty se nemění, roucha členů mého lidu nebudou vybělena a zhynou, Bůh na lidi nebude věčně myslet a zabývat se jimi.
Spravedlnost a řád tak kvůli vaší nevíře, nevěře a tvrdosti srdce nastolí až navrátivší se Král králů, Pán pánů, Ježíš kristus (spasitel, i vykupitel z otroctví tomuto světu a zlému - stačí ho požádat). Tentokrát ale lidem nepříjde hlásat, že nám Otec (jediný a nestvořený Bůh a Stvořitel) nabízí milost (která stále trvá), které můžete dojít jen skrze něj, Krista Ježíše.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Prasárny na občany

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

mám zato , že předmětný zákon NEZ (nový energetický zákon) je již schválen , podepsán chlapem na hradě , vytištěn a uložen do knihovny mezi ostatní knižní ležáky ! NTS je už jen doprovodnou omáčkou ke zmíněnému zákonu :arrow: zákonodárci jsou už víceméně mimo hru . Však jsem vloni po schválení NEZ říkal že pořádný srágory přijdou až s vyhláškami a prováděcími předpisy :hell: . Zákon samotný je výceméně jen kostrou na kterou se postupně věší vyhlášky a prováděcí předpisy ... uvedu příklad : věšák - sám téměř nicneříkající , až podle na něj pověšených kabátů začne vypadat k obrazu těch jenž na něj kabát pověsili .

U připomínkovaného NTS jde o to , jak se jej podaří upravit než vejde v platnost !!! Což je především v rukou předsedy ERU ... a komu ERU nestraně neslouží už přece víme dlouho :uh: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
rva
Příspěvky: 3561
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Prasárny na občany

Příspěvek od rva »

2016-02-20-Souběh spotřebičů.jpg
Zkusmo jsem si namodeloval vliv souběhu více domácností na zatížení trafostanice od distribuce. Předpokládám, že na trafostanici je připojeno 100 domácností a každá spotřebuje 10 kWh denně. Každá domácnost má jeden spotřebič, který odpovídá hodnotě hlavního jističe a je náhodně zapínán tak, aby každý den spotřeboval těch 10 kWh. Pokud budou domácnosti šetřit a pořídí si hlavní jistič 2A, tak bude vždy stačit trafostanice 200A (100 x 2A). Pokud si ponechají stávající tarif 10A, tak trafostanice 300A bude stačit po více než 99.9 % doby provozu. A pokud jim distribuce (a dráty do baráku) povolí 50A hlavní jistič, tak trafostanice 300A postačí po 92.85% doby a pokud tam bude trafačka 500A, tak ta už pokryje 99.9% doby. V žádném případě není potřeba dimenzovat trafačku dle všech jističů, tedy 100 x 50A = 5 000A. V praxi samozřejmě nikdo nevyužívá jistič naplno, ale má proměnnou spotřebu, takže ta procenta, kdy trafačka stačí, budou ještě bližší jedničce. A pokud ne, distributor může dálkově vypnout některé spotřebiče. Takže snad závěr, že velikost hlavního jističe u běžných domácností má nepatrný vliv na dimenzování trafostanice.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Prasárny na občany

Příspěvek od ota »

Jak vrátit úder Impériu:
Jako správce v činžáku připravuji pilotní projekt pro jeden dům, kde jsou rozumní spolumajitelé.
Zaplatí se jeden hlavní 100A-150A jistič, za ten se bude platit ČEZu a za ním budou už jen poměrové elektroměry.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
kodl69
Příspěvky: 7416
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Prasárny na občany

Příspěvek od kodl69 »

To OTA Pokud jsou to spolumajitelé, tak to snad projde, ale pokud nájemníci, tak je problém: prodej elektřiny bez licence...
Ještě vidím jeden problém, a to je tarif, pokud někdo bude chtít D02 a jiný D25, tak je oheň na střeše, ale přeju úspěch akce. Odečtový elektroměry, ověřený, 1fáz stojí pár peněz, ale až ověření vyprší a někdo si začne stěžovat....

Jinak koeficient soudobosti je v normě ČSN 33 2130 už minimálně od r.1983, a pro byty se stanoví takto: výpočtový příkon jednofáz. byt max. 5,5kW , třífáz. 8,8kW, od 2009: 7kW a 11kW, a koeficient dle tabulky: např pro 10 bytů je to 0,45, pro nekonečný počet 0,15 a pokud všichni dělajjí na ranní v kolbence, tak 0,2. takže pro 10 bytů který mají jističe 3x25A je hlavní jistič 3x160A podle normy z r. 2009 a nově i 2016 a podle normy z 1983 je to 130A. Netřeba dalších komentářů.
Nevím o žádné bytovce, kde by vypadával hlavní jistič, dokonce i když několik bytů přibylo v podkroví a topí přímotopy.
Takže ty koeficienty jsou s rezervou, pokud by fungovala smart síť, tak by to mohlo být i míň....
Někde jsem narazil na článek, jak se platí za elektriku v Rakousku, a o hlavním jističi tam nepadlo ani slovo....
http://www.tzb-info.cz/13803-jistice-ja ... m-rakusane
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Prasárny na občany

Příspěvek od solárník »

Dnes o tom byla reportáž na Primě ve zprávách - hned první příspěvek. Pokud jsem sledoval dobře, tak je proti poměrně široká obec (včetně například ekologů, kterým dávám v tomto případě zapravdu), dokonce i samotný premiér proti tomu vystoupil poměrně ostře. Viz http://play.iprima.cz/zpravy-ftv-prima/ ... -20-2-2016 Tedy vlna nevole vypadá být poměrně masivní a čím více medializace, tím lépe...
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Prasárny na občany

Příspěvek od ota »

K rozpočítávání elektřiny v domě: v žádném případě by se nejednalo o prodej elektřiny. Tu si koupí společenství vlastníků jednotek a zaplatí jí a rozpočítá mezi členy- spolumajitele domu.
Stejně jako se v činžáku rozpočítává voda, protože není technicky možné mít vodárenský vodoměr u každého bytu.
U činžáku je to nová věc ale u kanceláří jsem jako správce rozpočítával elektřinu zcela běžně.

Může mi tu někdo definovat, zda pokud přeúčtovávám spotřebovanou elektřinu, jedná se prodej energie?
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
Dreambox
Příspěvky: 277
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Bydliště: Dolní Podluží

Re: Prasárny na občany

Příspěvek od Dreambox »

ota píše:K rozpočítávání elektřiny v domě: v žádném případě by se nejednalo o prodej elektřiny. Tu si koupí společenství vlastníků jednotek a zaplatí jí a rozpočítá mezi členy- spolumajitele domu.
Stejně jako se v činžáku rozpočítává voda, protože není technicky možné mít vodárenský vodoměr u každého bytu.
U činžáku je to nová věc ale u kanceláří jsem jako správce rozpočítával elektřinu zcela běžně.

Může mi tu někdo definovat, zda pokud přeúčtovávám spotřebovanou elektřinu, jedná se prodej energie?
Určitě nejedná.Spotřebovaná elektřina na společné prostory se taktéž rozpočítává.Jelikož provádím rekonstrukce paneláků už mnoho let,tak vím že na 90% paneláků kde je na vchod .7x 3f25A+16x1f25A+2x3f50A (výtahy) Hlavní pojistky 100A.Nikdy ta pojistka nevypadla přetížením.Vypadla pouze když byla závada na stoupacím vedení.
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp, chalupa Majda 4,2 Kwp.Lifepo4 48V 800Ah
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2197
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Prasárny na občany

Příspěvek od gupa »

-Podívejte, ty náklady co si mladej obhajoval před Bubílkovou by měli nést subjekty, kteří chcou dodávat, ne co chcou odebírat.
-Hlavní nestabilizaci např. kmitočtu, způsobují velké FVE elektrárny typu pole. Tu nestabilitu může spůsobit i hodně mikrozdrojů. Taková situace ještě neexistuje.
-Můj zájem je coby koncový zákazník šetřit a šetření je přímo dané EU ve formě mnoha nařízení.
-Takže pokud existuje nějaká státní licence pro dodávku elektřiny, ať ty náklady zahrnou coby licenční poplatek pro dodávku do sítě a ty prachy ať si investoři žádají od vyběrače licenčního poplatku, s žádosti nutné investice do bezpečí sítě NN. Dále držení licence může nést povinnost tyto poplatky mít je jako povinný odvod. Dále, mohl by být pouze omezený počet licencí ve formě např licenčních bodů, které si výrobce a dodavatel do NN koupí a tím si udá podíl na trhu NN podle ampér, o které právě jde. Vitásková s takovým letitými zkušenostmi by měla myslet tímto směrem, nepřeplňovat trh novými poplatky, když elekřina v tuto chvíly stagnuje. A ne dělat divadýlko pro národ jak pěkně pracuje. Nepracuje, jen se předvádí a to v popisu práce nemá
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
xxtt

Re: Prasárny na občany

Příspěvek od xxtt »

Tady úredníci jen odvádí reč od podstaty.

Nejsem z ČR ale ze SR, proto nemám v ČR jak právne reagovat.

Hlavní jistič považovat za "službu" je podle mne protiústavní. Mel by to nekdo napadnout u soudu, že podmiňovat výši spotreby velikostí jističe je protiústavní. Neexistuje seriozní a zákonné omezení, kdo jak velký proud muže naráz odebrat.

Mne je jasné, že jde o nejakou fixní část stanovenou podle práve takto zvoleného kriteria. Zároveň me ale nutí platit za neodvedenou službu, když energii nespotrebuju, a komplikuje výpočet skutečné ceny elektrické energie. Lze namítat, že takhle stanovená cena není pro zákazníky jednotná, ale individuální.
Pak kupujme individuálne všude. Stejne tak není jasné, proč nekdo muže stanovit v podstate individuální ceny, a brání nejenom dodávkám, ale i šaškuje za napojení na síť bez pretoku.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Prasárny na občany

Příspěvek od brumlaj »

ota píše:......Může mi tu někdo definovat, zda pokud přeúčtovávám spotřebovanou elektřinu, jedná se prodej energie?
Pracujeme s lidmi na straně FÚ. Takže to bude jiné FÚ od FÚ. Ale zaručený prostředek je používat poměrová měřidla pro rozpočítání poměrem. A nechat si na schůzi odsouhlasit, že tomu bude tak. Inu a ve vyúčtování nebude "prodej v [kWh]", ale "poplatek na hrazení nákladů v [%]". Tak je to čisté.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Prasárny na občany

Příspěvek od abrams »

xxtt píše:Tady úredníci jen odvádí reč od podstaty.

Nejsem z ČR ale ze SR, proto nemám v ČR jak právne reagovat.

Hlavní jistič považovat za "službu" je podle mne protiústavní. Mel by to nekdo napadnout u soudu, že podmiňovat výši spotreby velikostí jističe je protiústavní. Neexistuje seriozní a zákonné omezení, kdo jak velký proud muže naráz odebrat.

Mne je jasné, že jde o nejakou fixní část stanovenou podle práve takto zvoleného kriteria. Zároveň me ale nutí platit za neodvedenou službu, když energii nespotrebuju, a komplikuje výpočet skutečné ceny elektrické energie. Lze namítat, že takhle stanovená cena není pro zákazníky jednotná, ale individuální.
Pak kupujme individuálne všude. Stejne tak není jasné, proč nekdo muže stanovit v podstate individuální ceny, a brání nejenom dodávkám, ale i šaškuje za napojení na síť bez pretoku.
Zdravím ,

ouředníčci v ČEZku mají před sebou na stole "zadání" výsledku a teprve pak vymýšlejí jak se k tomuto výsledku dopracovat :hell: . Jelikož zadání výsledku podali distributoři spolu se stehlíkem , mittalem a spol , tak je přece jasné v čích neprospěch !!! Přesněji řečeno , maloodběratelé , domásnosti , chalupáři a garážníci nebili v okamžiku zadávání výsledku přítomni ani nikým zastupováni , tak výsledek vypadá tak jak vypadá :wall: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
hurvayz
Příspěvky: 951
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: Prasárny na občany

Příspěvek od hurvayz »

Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.