Zkušenosti s DC/AC měniči Voltcraft SW/SWD čistý sinus
Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
-
Zkušenosti s DC/AC měniči Voltcraft SW/SWD čistý sinus
typ Voltcraft SWD 1200/24 + kabelový displej FB-02 SWD
výstup AC 230V 50Hz čistý sinus 1200W, krátkodobě 2400W, zásuvka německého typu schuko - bez vystupujícího kolíku
účinnost na papíře až 90% (měření - DC vstup 36,7A@26,8V= 983W, AC výstup 885W, účinnost n=89,9%)
obsahuje všechny možné i nemožné ochrany
lze připojit kabel od baterie až 50mm2 bez dodatečných nástrojů - vychytané samosvorné šroubovací svorky
spotřeba:
ON 0,27A@23,5V = 6,1W (0,26A@27,2V = 7,1W)
volitelně STANDBY = jedenkrát za 15 sekund zapnutí do stavu ON na 2 vteřiny a čeká na zátěž větší než 15W
OFF méně než 10mA resp. neměřitelné klešťovým multimetrem
Napětí pro vypnutí při podpětí je přes displej nastavitelné na 18,0V až 23,0V - vhodné i pro LiFePO4 (nastavit 23V). Při vyšší zátěži než nějakých 500W se vypínací napětí dynamicky posune o jeden volt níže, aby se kompenzoval vnitřní odpor baterie. Automaticky naskočí při nabití na 25V a pokračuje v činnosti.
Bateriový vstup galvanicky oddělen od 230V výstupu, kovový kryt je vodivě spojen s PE výstupky > velmi bezpečný měnič. Lze však mezi fází L (i nulou N) a bateriovými svorkami +/- naměřit 115V střídavých, ale napětí je velmi měkké a vzniká pravděpodobně na odrušovacích kondenzátorech a není na závadu. Měnič nevydává rušení ani na straně baterie ani na výstupu.
Chladicí ventilátory jsou velmi tiché a jsou teplotně řízené, takže se zapínají jen při dlouhodobější velké zátěži. I při plném výkonu lze v těsné blízkosti měniče vést běžnou konverzaci bez rizika ohluchnutí. V mém případě se většinu doby nedostanu přes 200W a měnič se dokáže uchladit pasivně, předpokladem je ale svislá montáž a respektování zásad chlazení elektroniky.
drobná elektronika (20W) + osvětlení (do 50W) + rekuperace (60W) + 750W ponorné čerpadlo "nautila" v 15 metrové hloubce (špička hodně přes 1500W, nelze mít rozsvíceno vše najednou > vypnutí měniče)
nebo
drobná elektronika (20W) + osvětlení (150W) + rekuperace (60W) + 160L bojler na LOW (jedna topná tyč ze dvou, příkon 900W)
jedenkrát odzkoušeno zářivkové těleso 4 x 36W s tlumivkami, měnič neprotestoval, ale stejně zářivky raději provozuji na DS
nezvládne kombinaci čerpadlo + lednice ani bojler + lednice ani čerpadlo + bojler
- displej ukazuje na výstupu trvale o 50W menší výkon než je ve skutečnosti (ukazuje 0W skutečnost např. 40W)
- jemné pobroukávání a bzučení výstupní tlumivky při zátěži pod 20W (nemá vliv na funkci)
- při úplně prvním připojení na baterie (LIFePo4 s velmi malým vnitřním odporem) se uvnitř zajiskřilo a měnič byl okamžitě mrtvý, pojistky však byly netknuté. Reklamace > prodejce poslal nový kus a ten už funguje naprosto bezchybně.
vstup DC 24V (18 - 30V)výstup AC 230V 50Hz čistý sinus 1200W, krátkodobě 2400W, zásuvka německého typu schuko - bez vystupujícího kolíku
účinnost na papíře až 90% (měření - DC vstup 36,7A@26,8V= 983W, AC výstup 885W, účinnost n=89,9%)
obsahuje všechny možné i nemožné ochrany
lze připojit kabel od baterie až 50mm2 bez dodatečných nástrojů - vychytané samosvorné šroubovací svorky
spotřeba:
ON 0,27A@23,5V = 6,1W (0,26A@27,2V = 7,1W)
volitelně STANDBY = jedenkrát za 15 sekund zapnutí do stavu ON na 2 vteřiny a čeká na zátěž větší než 15W
OFF méně než 10mA resp. neměřitelné klešťovým multimetrem
Napětí pro vypnutí při podpětí je přes displej nastavitelné na 18,0V až 23,0V - vhodné i pro LiFePO4 (nastavit 23V). Při vyšší zátěži než nějakých 500W se vypínací napětí dynamicky posune o jeden volt níže, aby se kompenzoval vnitřní odpor baterie. Automaticky naskočí při nabití na 25V a pokračuje v činnosti.
Bateriový vstup galvanicky oddělen od 230V výstupu, kovový kryt je vodivě spojen s PE výstupky > velmi bezpečný měnič. Lze však mezi fází L (i nulou N) a bateriovými svorkami +/- naměřit 115V střídavých, ale napětí je velmi měkké a vzniká pravděpodobně na odrušovacích kondenzátorech a není na závadu. Měnič nevydává rušení ani na straně baterie ani na výstupu.
Chladicí ventilátory jsou velmi tiché a jsou teplotně řízené, takže se zapínají jen při dlouhodobější velké zátěži. I při plném výkonu lze v těsné blízkosti měniče vést běžnou konverzaci bez rizika ohluchnutí. V mém případě se většinu doby nedostanu přes 200W a měnič se dokáže uchladit pasivně, předpokladem je ale svislá montáž a respektování zásad chlazení elektroniky.
drobná elektronika (20W) + osvětlení (do 50W) + rekuperace (60W) + 750W ponorné čerpadlo "nautila" v 15 metrové hloubce (špička hodně přes 1500W, nelze mít rozsvíceno vše najednou > vypnutí měniče)
nebo
drobná elektronika (20W) + osvětlení (150W) + rekuperace (60W) + 160L bojler na LOW (jedna topná tyč ze dvou, příkon 900W)
jedenkrát odzkoušeno zářivkové těleso 4 x 36W s tlumivkami, měnič neprotestoval, ale stejně zářivky raději provozuji na DS
nezvládne kombinaci čerpadlo + lednice ani bojler + lednice ani čerpadlo + bojler
- displej ukazuje na výstupu trvale o 50W menší výkon než je ve skutečnosti (ukazuje 0W skutečnost např. 40W)
- jemné pobroukávání a bzučení výstupní tlumivky při zátěži pod 20W (nemá vliv na funkci)
- při úplně prvním připojení na baterie (LIFePo4 s velmi malým vnitřním odporem) se uvnitř zajiskřilo a měnič byl okamžitě mrtvý, pojistky však byly netknuté. Reklamace > prodejce poslal nový kus a ten už funguje naprosto bezchybně.
Naposledy upravil(a) Pan Taum dne pon dub 08, 2013 2:37 pm, celkem upraveno 1 x.
-
Re: Zkušenosti s DC/AC měniči Voltcraft SW/SWD čistý sinus
- jeste bych dodal, leze z neho krasny nemodifikovany sinus.
- loguje pouze na SD kartu, kterouzto uz jen tezko sezenete, protoze tedka se prodavaji pouze SDHC a
ty to nezere
jako nevyhodu povazuji ze mi uz dvakrat odesel, jednou takze ze proste nesel zapnout
proste nic nedelal a po druhe odesel tak ze byl zkrat na vstupnich svokrach.
jako vyhodu povazuji ze reklamace pokazde probehla v poradku vymenou za jiny kus
- loguje pouze na SD kartu, kterouzto uz jen tezko sezenete, protoze tedka se prodavaji pouze SDHC a
ty to nezere
jako nevyhodu povazuji ze mi uz dvakrat odesel, jednou takze ze proste nesel zapnout
proste nic nedelal a po druhe odesel tak ze byl zkrat na vstupnich svokrach.
jako vyhodu povazuji ze reklamace pokazde probehla v poradku vymenou za jiny kus
-
Ako majitel tohoto meniča a displeja momentálne ako záloha,musím súhlasit zo všetkým čo je tu popísané.
Displej ukazuje menej,akoby ukazoval VA a nie W.
Displej ukazuje menej,akoby ukazoval VA a nie W.
-
Cauvec
Je to velice přínosná infomace. Moc pěkně napsané...super práce.. rozhoduji se že tento měnič pořídím...
Je to velice přínosná infomace. Moc pěkně napsané...super práce.. rozhoduji se že tento měnič pořídím...
Ostrov na chatě 6 x 55Wp amorf + oplocký = 10L bojler. 1,2Kw (6x poly), 24V 140Ah LiIon . PCM60X , Mppsolar 3000VA / 2,4Kw , rozvody 24V/12V
-
Vlastním SWD-1200/24 a chtěl bych ho zapínat relátkem. Existuje kabelové dálkové ovládání Voltcraft FB-01 SWD, ale připadne mi to docela drahé a stejně bych to musel vykuchat. K Měniči se to připojuje 6ti žilovým kabelem s koncovkou RJ-11, z čehož jsem usoudil, že nějaké dráty by mohly být ty dvě led diody a nějaké právě na to přepínání . Nemá někdo bližší info aby mě nakopnul, jak vytáhnout to přepínání?
-
Vytáhni si káblík z vypínače. Buď ho nahradit třípolohovým 1-0-1 kde jedna koncová poloha bude zapunto a druhá bude externí ovládání kontaktem relátka v serii. Nebo jednoduše odpojit vypínač a nahradit ho kontakem relátka.
-
To je asi nejrychlejší řešení, ale znamená to napájet kablík a pak se dohadovat při případné reklamaci. Docela nedávno jsem ho posílal na reklamaci a dostal jsem nový kousek.
Zkusil jsem ten 6ti drát proměřit a moc z toho nejsem chytrý. Jakoby jeden je zem, 4 drátů jsou 24V a na co je ten posledni to netuším.
Zkusil jsem ten 6ti drát proměřit a moc z toho nejsem chytrý. Jakoby jeden je zem, 4 drátů jsou 24V a na co je ten posledni to netuším.
-
Sice s brutálním zpožděním, ale přeci. O víkendu jsem rozšrouboval měnič s tím, že si připájím kablík. Jak jsem svým laickým okem koukal na zapojení, tak mi to nedalo a propísknul jsem vypínač proti tomu 6p konektoru. Výsledkem je káblík, kterým zapínám a vypínám měnič relátkem v SDS Macro (do víkendu jsem odpojoval jenom 230V z měniče).
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 10 Odpovědi
- 1563 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od diablo007
-
- 183 Odpovědi