Prasárny na občany
Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
-
- Lokalita: Zásmuky
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 1080
- Kapacita baterie [kWh]: 1,7
Re: Prasárny na občany
Zdárek. Chci vám milí kolegové vnést trochu odlehčení, do toho počítání čísel a tarifů. Tady máte tři modely, teda jako důkazy toho, jak velkou blbost to soudruzi poslanci opět chtějí odfajfkovat. Inu čemu se divit. Poslanec musí vykázat činnost a tím pádem vymyslet každou chvíli nějaký to lejsto. Jinak je bez gáže..
1. model - filuta. "To paňy poslancofa nahodou móc dorže vymysléla. Jak vy chytrý , tak nevídiš. To ona i za nas vydumala. Podívej jak dobry. Nas v panelaku je takych stejnejch plnej panélak. Mno a kromě Fehéra a Lakatóše stejně nemá nikdo elektróměr. Mno tak vybourame v panelu ďouru na falešny dvéře a propojíme celý patro jako jeden byt a k Feheróvi a Lakatóšovi natáhnem prodlůžky. A je to"...
Mno sice malinko přehnaný , ale nevidím důvod, proč by v takovým případě, nevznikly nějak "enegreticky spřátelený bytový jednotky" s jedním parním jističem na začátku. Nevím tedy alespoň o zákonu, kterej by zakazoval táhnout elektriku do 20 bytů, přes jedny hodiny.
2. model- kutil. "Jako mě to teda štve. Domů jsem koupil LED-žárovky, A+++ spotřebiče, naučili jsme se spořit se vším a spotřebu máme 0.0 prd. Jo a vaříme na plynu. I když si dám hlavní jistič 10-tku, je to ještě skoro moc, ale slabší mi nedaj. Jenže v garáži mám svářečku. Jako nic moc, takovej ten křunst z marketu za dvojku. Nepotřebuju lepší páč mi to stačí a svářím s tím jednou za uherskej rok. Mno ale. Prostě 10-tka ji neudrží. Tam potřebuju 16-tku. Čili tedy. Prakticky za elektriku budu platit za garáž víc, než za byt."
3. model - majitel FVE bez FV panelů. Ty mu odnesla poslední vichřice - hurikán Pepík .. "Ty vole zlatý !!!!!! Já ten ČEZ žeru.Už kašlu už na nákup novej panelů. Kupuju co nejslabší tarif a celej den futruju baterky. Za ním mám ten svůj turbo měnič, ale platím za jistič v budce - ne?. Tak proč dobíjet panelama, Copak jsem debil ?? A zbyde mi i na elektrickou, motorovou pilu pro jejího Jirku"
1. model - filuta. "To paňy poslancofa nahodou móc dorže vymysléla. Jak vy chytrý , tak nevídiš. To ona i za nas vydumala. Podívej jak dobry. Nas v panelaku je takych stejnejch plnej panélak. Mno a kromě Fehéra a Lakatóše stejně nemá nikdo elektróměr. Mno tak vybourame v panelu ďouru na falešny dvéře a propojíme celý patro jako jeden byt a k Feheróvi a Lakatóšovi natáhnem prodlůžky. A je to"...
Mno sice malinko přehnaný , ale nevidím důvod, proč by v takovým případě, nevznikly nějak "enegreticky spřátelený bytový jednotky" s jedním parním jističem na začátku. Nevím tedy alespoň o zákonu, kterej by zakazoval táhnout elektriku do 20 bytů, přes jedny hodiny.
2. model- kutil. "Jako mě to teda štve. Domů jsem koupil LED-žárovky, A+++ spotřebiče, naučili jsme se spořit se vším a spotřebu máme 0.0 prd. Jo a vaříme na plynu. I když si dám hlavní jistič 10-tku, je to ještě skoro moc, ale slabší mi nedaj. Jenže v garáži mám svářečku. Jako nic moc, takovej ten křunst z marketu za dvojku. Nepotřebuju lepší páč mi to stačí a svářím s tím jednou za uherskej rok. Mno ale. Prostě 10-tka ji neudrží. Tam potřebuju 16-tku. Čili tedy. Prakticky za elektriku budu platit za garáž víc, než za byt."
3. model - majitel FVE bez FV panelů. Ty mu odnesla poslední vichřice - hurikán Pepík .. "Ty vole zlatý !!!!!! Já ten ČEZ žeru.Už kašlu už na nákup novej panelů. Kupuju co nejslabší tarif a celej den futruju baterky. Za ním mám ten svůj turbo měnič, ale platím za jistič v budce - ne?. Tak proč dobíjet panelama, Copak jsem debil ?? A zbyde mi i na elektrickou, motorovou pilu pro jejího Jirku"
UŽ sice NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU. Ale od 6. 6. 2023 začínám zase kout pikle.
-
Škoda, že nejde objednat dvoufázový proud Nebo víc jak 1x25A na jedné fázi.
-
- Lokalita: Brno
Zdravím ,solárník píše:Škoda, že nejde objednat dvoufázový proud Nebo víc jak 1x25A na jedné fázi.
dvě fáze mají v USA .
Víc ja 1x25A de v dříve uváděném cenovém rozhodnutí je v tabulce jističů dole "jistič nad 1x25A za každou A" takže by mělo být možné 1x32A , 1x40A , 1x63A ... to ale záleží na distributorovi zda-li si nechá takhle "nerovnoměrně" zatěžovat dráty pokud se dohodnou tři sousedi (nebo násobky tří) a jeden bude na L1 druhý na L2 a třetí na L3 tak by měl být výsledek pro distributora vcajku .
I nový kalkulátor umí spočítat chechtáky na jiný větší 1f jistič než 1x25A .
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
Jeste je jedna varianta a to Filuta elektrikar.
Vim o jedne dilne na kovovyrobu, kde je hlavni jistic 3x 25A ovsem "vytuneny" tak, ze spadne pri az pri 60A.
Vim o jedne dilne na kovovyrobu, kde je hlavni jistic 3x 25A ovsem "vytuneny" tak, ze spadne pri az pri 60A.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
-
jo od března se dá, nejhorší březen byl u mě 150kWh a nejlepší přes 350kWh, s obojím už se dá vyžít. Dneska zase a 11kWh je doma, na ledenový den nádhera nebýt -16°C. Pár panelů můžu přidat vždy. Tím se ale jen posune soběstačnost o nějaký ten týden navíc.marko250 píše:A ty máš nonstop slunce od března?
No jsem zvědav co se těmi tarify bude dít, jako mám snad tu nejhorší sazbu D02d + 3x25A s minimální spotřebou a vykouklo na mě +83%
2x Tristar / 26kWh v lithiu / 7,3kWp na střeše / 2xXTM-4000 / >38MWh / start 05/2012 s 440Wp.
-
- Lokalita: Hlučín
Mám ten samý tarif a jistič a navíc šest členů pod střechou a dnes 13kWh
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
-
Pokud distributor dovolí navýšit 3x25A na 3x32A, tak potom už jen zrušit dvě fázeabrams píše:Zdravím ,solárník píše:Škoda, že nejde objednat dvoufázový proud Nebo víc jak 1x25A na jedné fázi.
dvě fáze mají v USA .
Víc ja 1x25A de v dříve uváděném cenovém rozhodnutí je v tabulce jističů dole "jistič nad 1x25A za každou A" takže by mělo být možné 1x32A , 1x40A , 1x63A ... to ale záleží na distributorovi zda-li si nechá takhle "nerovnoměrně" zatěžovat dráty pokud se dohodnou tři sousedi (nebo násobky tří) a jeden bude na L1 druhý na L2 a třetí na L3 tak by měl být výsledek pro distributora vcajku .
I nový kalkulátor umí spočítat chechtáky na jiný větší 1f jistič než 1x25A .
Elektronům zdar
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
- Lokalita: Žabčice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
- Chci/Mám dotaci: NE
At o tom premyslim z kterekoliv strany tak nevim jak z toho ven.
Mam klasika 3*25A i kdyz odstranim bojlerovej tarif tak nic nezmenim porad to je 3k+
Sice barak jede na jednu fazi jistic jsem jeste neshodil takze 1*25 by jakoze stacilo ale to by znamenalo vymenit ponorku ve studni, vymenit motor v soustruhu a prijit od druhej kvalt (minuty mesicne), vymenit brusku(minuty mesicne), vymenit dva 3f motory v peletometu (hodinu az dve mesicne v topne sezone)
Investice alespon 30k
Se spotrebou do 800kwh z DS za rok a v planu je jeste min a cenou dle kalkulatoru pres 8k tedy cca 8kc/kwh
Pokud spotrebu stahnu na 500kwh coz realny je tak uz 15kc/kwh
To uz je lepsi lpg centrala.
Nejhorsi na tom ze ze ty 3f spotrebice bezi tak malo. A investovat tolik penez na prechod do 1f nebo si radsi bastlit centralu ci kogeneraci ??
Mam klasika 3*25A i kdyz odstranim bojlerovej tarif tak nic nezmenim porad to je 3k+
Sice barak jede na jednu fazi jistic jsem jeste neshodil takze 1*25 by jakoze stacilo ale to by znamenalo vymenit ponorku ve studni, vymenit motor v soustruhu a prijit od druhej kvalt (minuty mesicne), vymenit brusku(minuty mesicne), vymenit dva 3f motory v peletometu (hodinu az dve mesicne v topne sezone)
Investice alespon 30k
Se spotrebou do 800kwh z DS za rok a v planu je jeste min a cenou dle kalkulatoru pres 8k tedy cca 8kc/kwh
Nejhorsi na tom ze ze ty 3f spotrebice bezi tak malo. A investovat tolik penez na prechod do 1f nebo si radsi bastlit centralu ci kogeneraci ??
-
http://media.rozhlas.cz/_audio/3553897.mp3
od casu 19:10
Pani Vitaskova sama rika ze nedopusti aby se maloodberatelum zvedly ceny energii :-DDDDD
od casu 19:10
Pani Vitaskova sama rika ze nedopusti aby se maloodberatelum zvedly ceny energii :-DDDDD
-
Zdravím ,PavelR píše:At o tom premyslim z kterekoliv strany tak nevim jak z toho ven.
Investice alespon 30k
co tu prosím tě plácáš o nákladné investici výměny motorů ? Na eBaji a nejen tam jsou kupy freqenčních měničů s 1f vstupem a 3f výstupem třeba 4kW za necelejch 6kKč (UK stock = žádný DPH + CLO a jiné sračky )
http://www.ebay.co.uk/itm/CNC-VARIABLE- ... Swd0BV1A5k ... stačí chvíli hledat .
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
placam, placam
Output Voltage: 208-240VAC ( analogous to Input Voltage ). jedine pro motory 400/230V
ale u nas mezi fazemi je 400V.
A nebo jsem neco nepochopil
Output Voltage: 208-240VAC ( analogous to Input Voltage ). jedine pro motory 400/230V
-
Zdravím ,PavelR píše:placam, placam
hmmm , to mi uniklo .
400V mezi fázemi vím , a nepomohlo by zapojit vinutí morů do Y (hvězdy) a střed zapojit na N (nulu) ? Běžně se takto předělávají 3f 400V motory na 1f 230V + rozběhový kondr vím , výkon kolem 1/3 ale točí se mám vyzkoušeno .
Elektronům zdar
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
V tom nebude problém : jen musí mít motor na štítku 400/230V ,, hvězda/trojúhelník . Většina motorů to tak má!
Prostě se motor zapojí místo do hvězdy ( při 400V ) do trojúhelníku. A FM s výstupem 3x230V nemá problém.
Prostě se motor zapojí místo do hvězdy ( při 400V ) do trojúhelníku. A FM s výstupem 3x230V nemá problém.
2x 390Wp Trina Solar ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, Victron SmartSolar MPPT 150/35 ,Victron SmartSolar MPPT 250/60 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , 4x Pylontech UP2500 , Victron Multiplus II 24/3000/32
-
bohuzel u me to je jen jeden motor z 5ti kterej je na 400/230v a u dvou se k zapojeni vinuti vubec nedostanu.
Proste jsem chtel rict ze me tyto zmeny a serou b komplikuji zivot.
Slo by to rotacnim menicem ala generator z centraly a 230V motor ale kdyz uz konstruovat takovy hebla tak uz radsi na plyn.
spalovaci motor o mocnosti 5hp je to posledni....
Proste jsem chtel rict ze me tyto zmeny a serou b komplikuji zivot.
Slo by to rotacnim menicem ala generator z centraly a 230V motor ale kdyz uz konstruovat takovy hebla tak uz radsi na plyn.
spalovaci motor o mocnosti 5hp je to posledni....
-
Stejně tě to nemine.Agenda nenažraných hlupáků ve vedení se rozrůstá a dále bude rozrůstat jako mor ve všech odvětvích.V energetice začíná rychloškubink platbou podle jističe.Zítra to bude podle materiálu z kterého je sloup před tvým domem,pozítří podle hloubky zakopání přípojky.Kupujem si dálniční známky a nikoho ani nenapadne se zeptat,za co asi tak ty dálnice byly postaveny.Že by z našich daní???Nemáme tedy právo je bezplatně používat?O jejich stavu nemluvě,takže argument,že platím za jejich údržbu nepřijímám.Platíme daň ze zdaněného.Platíme daň ze mzdy.Každý jeden den v týdnu děláme,aby nepřispůsobiví nemuseli narušovat svou celoživotní siestu prací.
Šetříš vodou?Tak ji pěkně napálíme,aby se nám nekrátily zisky.Kde to jde,je třeba se osamostatnit.No až vyhlásí daň z hlavy,tak už snad konečně lid vezme starý dobrý vercajk a půjde se důrazně zeptat,kam to dovedli naši feudálové.Ovšem pro umocnění výchovného efektu bych tentokrát vynechal ty hromady hnoje.Celý tento lumpzloděj systém je prasárna na občany...
Šetříš vodou?Tak ji pěkně napálíme,aby se nám nekrátily zisky.Kde to jde,je třeba se osamostatnit.No až vyhlásí daň z hlavy,tak už snad konečně lid vezme starý dobrý vercajk a půjde se důrazně zeptat,kam to dovedli naši feudálové.Ovšem pro umocnění výchovného efektu bych tentokrát vynechal ty hromady hnoje.Celý tento lumpzloděj systém je prasárna na občany...
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
-
- Lokalita: Hlučín
Peletovač na 1/3 motoru nerozjedeš,nejlevněji výjde návrh zhatit,tak ten úřad bombardujte s nesouhlasem a šiřte.Koho se optám okolo ,tak ani netuší že bude změna!!!
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Dobre jsi to myslel, ale napsal jsi to dost nejasne, až podle situace nesprávne, závisí také dost na tom, zda jde o ČSSR značení, nebo západní.mati píše:V tom nebude problém : jen musí mít motor na štítku 400/230V ,, hvězda/trojúhelník . Většina motorů to tak má! Prostě se motor zapojí místo do hvězdy ( při 400V ) do trojúhelníku. A FM s výstupem 3x230V nemá problém.
Pokud jsem pochopil, PavelIR potrebuje na 1 fázi povesit FM a napájet 3f motory.
V tom prípade nemuže použít motor, který lze bežne napojit na hvezda/trojuhelník (zkrácene Y/D).
Nejde použít ani žádný motor, který lze zapojit do D v naší 3f soustave, platí pro čssr motory, kde se uvedené značení
Y/D vztahuje na nominální napetí mezi fázemi 380 nebo 400V.
Lze použít jenom taký motor, který je pro nominální výkon zapojený do Y (hvezda, pozná se podle toho, že byl puvodne zapojený s jednou/dvojitou propojkou mezi 3 šroubkami, tedy ne 3 propojky).
Jen takový motor dá nominální výkon pri napojení na FM z 1 fáze. Je treba ho ale zapojit natvrdo do D. Takhle zapojený motor pri pripojení do normální 3f soustavy shorí, píšu jan pro kontrolu situace.
Zahraniční značení je v tomto mírna odlišné, a obvykle je na štítku údaj Y/D 400/230V co znamená, že motor v normální soustave smí být zapojený pouze do Y, kdy dá nominální výkon, a nesmí být zapojen do D. D je naopak určena pro zapojení na FM napájený z 1 fáze.
Je treba tedy dávat na štítku pozor, co znamená údaj 400/230V, zda je to jen popis soustavy(čssr), nebo zároveň určuje, na jaké napetí muže být zapojen do Y (nekteré čssr, nebo zahraniční).
Meniče napájené ze 3 fáz dávají na výstupu stejné nominální napetí, jako 3f soustava, takže tam je zapojený motor stejne jako na bežnou 3f soustavu.
Meničum napájeným z 1 fáze je treba podhodit takový motor, který je v bežné 3f soustave určený POUZE pro zapojení Y (poznat podle propojky) pri nominálním výkonu.
Nelze zapojit motory, které jsou normálne provozuschopné v D (nebo lze, ale výkon bude 1/3 puvodního).
Prosím, aby to prípadne "opravovali" pouze lidé, kterí mají s tímto opravdu reálné zkušenosti. Sám jsem techhle meniču nainstaloval dost.
Nepravda, viz výše. Účinnost je ale o zhruba 10% horší.marko250 píše:Peletovač na 1/3 motoru nerozjedeš
Na podobné situace reaguju tak, že jsem zavrhl strídavou/AC soustavu a zavedl doma pokusne soustavu
230-240V DC. Vyzkoušel jsem, a hodne spotrebiču s tím nemá problém. Plánuju malé mezery s frekvencí nekolik stovek Hz kvuli lepšímu zhášení prípadného oblouku. Oblouk je vážný problém, zvlášte v prípade indukční záteže, na co ale v DC není príliš duvod, a dá se rešit napr. diodovým mustkem.
230-240V DC. Vyzkoušel jsem, a hodne spotrebiču s tím nemá problém. Plánuju malé mezery s frekvencí nekolik stovek Hz kvuli lepšímu zhášení prípadného oblouku. Oblouk je vážný problém, zvlášte v prípade indukční záteže, na co ale v DC není príliš duvod, a dá se rešit napr. diodovým mustkem.
-
Od dob, co starý sporák vyhodil 1/2 paneláku (4 patra), a já zjistil, že jde o jistič 63A, přičemž na něm visí 5 bytů x 4 patra x 25A tj = 500A "distributorem rezervovaného výkonu", uvažuju o tom, zda by se nevyplatilo připojit barák jako "firmu" s jedním elměrem; nyní se úvaha stává naléhavější.