Prasárny na občany

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
marko250
Lokalita: Hlučín

Re: Prasárny na občany

Nový příspěvek od marko250 »

Vyměnil jsem si jistič před hodinama sám s rozplombováním krabičky jističe,nahlásil online,přišel technik zaplomboval(týden) a hotovo bez keců-lejster-pokut.Vždyť se to pokazí a co.ČEZ
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Romif

Nový příspěvek od Romif »

Jen ve stručnosti: zažádal jsem o rozplombování za účelem změny hlavního jističe, druhý den mi dali povolení a zaslali dva formuláře 1. Zadost-Smlouva o pripojeni NN a 2.zadost-smlouva-o-sdruzenych-sluzbach-dom.
a teď cituji: dovolujeme si reagovat na Váš požadavek
týkající se snížení hlavního jističe. Na základě Vašeho
požadavku Vám povolujeme rozplombování na 14 dnů. Po provedení
úprav nám prosím zašlete formuláře Žádost – Smlouva o
sdružených službách dodávky, Žádost – Smlouva o připojení k
distribuční soustavě a revizní zprávu, případně revizním
technikem potvrzený formulář Žádost - Smlouva o sdružených
službách dodávky.
Asi to nezměníš ani ty ani já.
--- 9xSchutten 240Wp, 15xGWL 285Wp, ---
--- Axpert King 48V 5000W, LifePo4 48V 5Kwh, 2xEPsolar TRACER6420AN ---
--- 2xSluneční kolektor Regulus KPG1, OKC 250 NTRR/SOL ---
abrams
Lokalita: Brno

Nový příspěvek od abrams »

Zdravím ,

už se to klube na světlo http://www.solarninovinky.cz/?zpravy/20 ... qBtBGfyJv4 ale nic pěkného nedej bože prospěšného pro lid to nebude :hell: :wall: ::facepalm:: . Dnes bude o tom bude konference v Praze - tak se snad v zápětí i my obyčejní smrtelníci dozvíme vo co go :uh: . Troufnu si předem říci to ti paskřivci (Alenka Mládková) vypustí z hub :
- požaduje to po nás EK / EU
- je to kvůli fotovoltaice a solárním baronům
- zamezení sociálního transféru od chudých k bohatým
- kvůli racionalizaci požadavků na DS , smrtelníci mají předimenzované jističe .

Ve skutečnosti jim ale de o :
- aby stehlíci , mitalové a spol měli větší zisky díky téměř neplacení na POZE
- zvýšení odběrů el. k odůvodnění stavby Temelína II a Dokovan II
- nově vybrané peníze použít nejen na POZE , ale i na financování nových atomek
- likvidaci decentralizovaných zdrojů i mikrozdrojů ohrožujících byznys ČEZu
- zvýšení ovčanské averze vůči EU
- ...

Du blejt ... a to sem ještě nesnídal :uh: .

Elektronům zdar a křivákům zmar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
rob.brno

Nový příspěvek od rob.brno »

marko250 píše:
Vyměnil jsem si jistič před hodinama sám s rozplombováním krabičky jističe,nahlásil online,přišel technik zaplomboval(týden) a hotovo bez keců-lejster-pokut.Vždyť se to pokazí a co.ČEZ
Samotné rozplombování revizi nevyžaduje, ale změna parametrů odběrného místa(hodnota jističe) asi ano. Minimálně to bude chtít změnit smlouvu. Jinak budou furt účtovat paušál za starou hodnotu jističe.
brumlaj

Nový příspěvek od brumlaj »

Já vidím další rovinu. Uvažovali jsme v domě nad odpojením se od CZT a instalací tepelného čerpadla, neb provozovatel od nás požaduje nemalou platbu za "tloušťku roury" po celý rok i přes to, že v létě neodebereme ani joul. Inu a po tomto návrhu je jasné, že nic takového finančně neprojde, neb by se platba přenesla na tloušťku drátu do domu. Inu hřiště již mají rozparcelováno a jakákoli změna je nežádoucí. Tak holt nezbývá, než krb. Kdo chce moc, nemívá nic.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
rob.brno

Už jim ani nestojí za to kamuflovat, že jedou proti FVE(budou penalizovat v paušálu za jistič majitele FVE):
"Kromě samotného znevýhodňujícího principu nových tarifů budou domácnosti využívající vlastní fotovoltaiku zároveň zatíženy vyšší fixní platbou - o 53 korun měsíčně".
Zdroj:http://www.solarninovinky.cz/?zpravy/20 ... qCLAmeYbwc
brumlaj

Voni totiž zjistili, že přibývá instalací o kterých nemaj ani potuchu, že existují. Nijak neovlivňují síť, žádné přetoky. No a prozatím nebyla žádná ekonomická ztráta, takže nešlo ty co se stavějí na zadní setnout. Toto se změní. Vystrčíš panel? Zaplať. To že máš panel od DS oddělen nikoho zajímat nebude. Škoda neplacením vznikla.
abrams

brumlaj píše:
Voni totiž zjistili, že přibývá instalací o kterých nemaj ani potuchu, že existují. Nijak neovlivňují síť, žádné přetoky. No a prozatím nebyla žádná ekonomická ztráta, takže nešlo ty co se stavějí na zadní setnout. Toto se změní. Vystrčíš panel? Zaplať. To že máš panel od DS oddělen nikoho zajímat nebude. Škoda neplacením vznikla.
Zdravím ,

toť otázka , u registrovaných FVE je toto nasnadě , ale u neregistrovaných systémů by museli zřídit nějaký solární komanda pátrající v terénu či v leteckých mapách po ::pv:: , jinak by nebyli schopni rozlišit 100% závisláka na DS od "škodné" s ::pv:: .
Jak se to bude mít se doufejme brzy dozvíme :read: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
vla
Lokalita: Praha 6

Nový příspěvek od vla »

Jen takový malinký nápad, někteří z nás mají přes letní období prakticky zajištěnu vlastní výrobu i spotřebu, nestačilo by pak mít na domku jistič 6A jako zálohu na dobíjení baterií a jet i v zimě přes ně? Pokud netopíte mělo by se přes tento jistič načerpat za 24h dostatek energie i v případě, že nesvítí. Možná by to mohlo i natápět nějaký akumulační systém pro topení. 220x6x24= 31,6 Kw. To by snad vyšlo, nebo ne?
Nemám rád tenhle stát.
JiříK

Nový příspěvek od JiříK »

vla píše:
Jen takový malinký nápad, někteří z nás mají přes letní období prakticky zajištěnu vlastní výrobu i spotřebu, nestačilo by pak mít na domku jistič 6A jako zálohu na dobíjení baterií a jet i v zimě přes ně? Pokud netopíte mělo by se přes tento jistič načerpat za 24h dostatek energie i v případě, že nesvítí. Možná by to mohlo i natápět nějaký akumulační systém pro topení. 220x6x24= 31,6 Kw. To by snad vyšlo, nebo ne?
Zatím zaplatíš za jistič 1x6 A stejně, jak za 1x25 A. Uvidí se. Mě štve, že tři měsíce v roce těch 3x25 A potřebuju...
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
brumlaj

Jenže minimum pro distributora je 1x25A nebo 3x10A jak píše JiříK. Takže neušetříš, nezmění-li se něco dalšího. Čekáme co z nich vypadne. I já bych byl pro garážový paušál (1x2A) v ceně dnešní stálé platby - ovšem samozřejmě poníženou dopravu, když už je to v paušálu....., doma baterie+hybridní měnič a lipa. JiříK si pořídí frekvenční měnič a zjistí, že třífáz je věcí historie......
vlkazajac
R.I.P.

Nový příspěvek od vlkazajac »

rob.brno píše:
Už jim ani nestojí za to kamuflovat, že jedou proti FVE(budou penalizovat v paušálu za jistič majitele FVE):
"Kromě samotného znevýhodňujícího principu nových tarifů budou domácnosti využívající vlastní fotovoltaiku zároveň zatíženy vyšší fixní platbou - o 53 korun měsíčně".
Zdroj:http://www.solarninovinky.cz/?zpravy/20 ... qCLAmeYbwc
Je to jasný prípad diskriminácie, nekalého obchodovania a útok na slobodu. V civilizovanej Europe žalovateľné.

Ak manželka jazdí na Peugeote a manžel kupuje Škodovku, tak mu z kapricu navýšia cenu? Je právo každého jedinca uspokojovať svoje potreby slobodne.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
xmasin

Nový příspěvek od xmasin »

Tak už je kalkulačka a nějaké základní informace. http://www.eru.cz/cs/tarify a http://www.novatarifnistruktura.cz/. Tak můžeme začít počítat, co jsem prošel tak nejvíc se mně nelíbí poměr využítí VT a NT u dvoutarifních sazeb, pokud není splněn, tak se platí všechno jako jednotarif.
abrams

Zdravím ,

díky za odkazy ;) .
To jak to prezentuje ERů je fakt otřesný :hell: :hell: :hell: kdo má alespoň trochu zdravého rozumu musí poznat že v překladu píšou ve smyslu : dosavadní systém funguje spravedlivě ikdyž to někde trochu drhne , proto to celé bude úplně jinak - úplně blbě a hlavně nespravedlivě :wall: :wall: :wall: .

Kalkulátor fakt funguje ;) . U mě s 1MWh při 3x25A zaplatím v novém navíc 2.600Kč , ale s 1x25A pouze 101Kč :sm1: .
A pro srandu při 1x25A a odběru 1kWh za rok nově 1.900Kč :lol: .

Elektronům zdar *sun*
xmasin

Počkáme až ERÚ zveřejní detailní návrh ceníků, aby si to člověk mohl spočítat sám, ale minimálně vidím problém v tom, že NTS nezohledňuje tepelná čerpadla, takže kdo bude mít tepelné čerpadlo a blbý poměr mezi odběrem ve VT a NT (což se nechá předpokládat) tak zaplatí jako kdyby měl jednotarif. Taky není napsané, zda se příplatek za FVE týká i FVE oddělených od distribuční soustavy (třeba přímý ohřev bojleru).
rob.brno

Tak s tč mi to vychází o 300kč dokonce levněji, ale stačí o 50kwh natočit ve VT víc a už to bude dražší o 1400kč. To povede k tomu, že na konci roku budu muset pustit v NT přímotop místo tč, abych splnil jejich poměr.
Budiž.

Ale tohleto na OM jako jsou zahrady, garáže, chaty s nulovým odběrem je teda průser:
3x25A, Fosfa,ročně 0kWh:
- ted 226kč
- potom 5623kč !!!!!!!!
- když se to umrtví na 1x10A, tak je to furt: 1507kč.
To povede k tomu, že se ve většině případů tyto OM zruší a lidé si tady namontují miniostrovy a nebo centrály a budou s tím smrdět okolo, pěkná ekologická revoluce.
rva
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od rva »

Vidím to na nabíječ, který pojede na hlavní jistič 1x10A a bude průběžně dobíjet baterie. Pro štípačku a cirkulárku budu muset najít nějaký frekvenční měnič. Dělají se nějaké optimálně ze 48VDC/3x230VAC nebo i 230AC/3x230AC tak 3-4kW?

rob.brno píše:
Tak s tč mi to vychází o 300kč dokonce levněji, ale stačí o 50kwh natočit ve VT víc a už to bude dražší o 1400kč. To povede k tomu, že na konci roku budu muset pustit v NT přímotop místo tč, abych splnil jejich poměr.
Můžete napsat jakou máte spotřebu? A pozor, dnes mají tepelná čerpadla NT 22 hodin v NTS budou společně s topnými systémy a pak budou mít NT buď 18 nebo 20 hodin. Takže je třeba podle toho trochu přepočítat spotřebu.
brumlaj

Tak kalkulačka vyblafla (nepředstírám, že je historicky špatně nastavený tarif, ale i tak je to síla) místo 2990 Kč za 177 kWh novou pálku 7615 Kč. Inu cirkulárka pojede pouze pokud se mi podaří pořídit baterie a další frekvenční měnič .....
JiříK

Nový příspěvek od JiříK »

Mě kalkulačka vyplivla plus 2012 Kč. K-rvy!!! Abych to měl za stejné love, musel bych jít na 3x10A, nebo 1x25A. Takže brumlajovic poznámka o frekvenčních měničích jest irelevantní, protože 1x25A jaksi akumulační topení 12kW nedá... :hell:
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...