Elektricka / hybridni auta

Elektromobily, hybridy, elektrokola, elektroskůtry, řešení pro karavany, obytné přívěsy, maringotky, obytné automobily, mobilní domy.
rob.brno

Re: seminář o FVE a emobilitě

Příspěvek od rob.brno »

rob.brno píše:
Kdybyste měl někdo zájem, tak pozítří v Brně:
https://www.phoenixcontact.com/online/p ... a7ed4483c7
Tak seminář pro mě nebyla ztráta času, šlo samozřejmě o PR prezentaci s cílem udat jejich výrobky, nicméně jejich konektory pro FV se mi líbily(nacvakávání kabelu bez kleští nebo pájení). Dál jsme si mohli ošahat konektory k nabíječkám eaut(jejich funkci a popis drátů) a v neposlední řadě(to nebyl můj prvotní zájem) nacpat břuch chlebíčky a kafem :-)
rob.brno

elmobily v Brně

Příspěvek od rob.brno »

Pokud by se někdo chtěl svézt(půjčit) LEafa nebo IOna v Brně, tak lze zde: emuj.cz
Vychází to ale tedy celkem draze.

Jinak stát plánuje dotaci kolem 80t kč na pořízení nového eauta za podmínky sešrotování staršího s max. Euro 3.
Tedy pro nás co hledíme na ekonomičnost opět bez užitku(Předváděcí nový Leaf se občas nechá sehnat kolem 600t, po odpočtu dotace by to bylo pořád hodně - přes 500t kč).

http://archiv.ihned.cz/c1-64797640-stat ... z-80-tisic
rob.brno

Re: Elektricka / hybridni auta

Příspěvek od rob.brno »

Páni poslanci si v pátek schválili, že budou podporovat elmobilitu:
http://zpravy.e15.cz/byznys/doprava-a-l ... ng-1247817

V kostce obsahuje tyto návrhy:
- dotace na pořízení nového elmobilu až 200t(asi bude zároven nutné současně sešrotovat jeden dostatečně starý spalovák)
- vybudování 1300 nabíječek během 5let
- slevněné dál.známky
- vyhražené bezplatné parkování

No bude zajímavé jaká se z toho nakonec vyklube realita.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Tak za mne jedna šťouravá - před nedávnem se diskutovalo, že firmám se bude dotovat pouze zemní plyn, kdežto vovčanům i elektromobily. Tak uvidíme co z nich vypadne.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Matess
Lokalita: Šumperk

Příspěvek od Matess »

jsem velky fanda elektricke dopravy a to ze se budou budovat nabijeci stanice vidim rad. Dotace na zakoupeni aut uz ale rad nevidim. Dotace vzdy vecem vic ublizi nez prida. Elektromobil chci, ale nevidim duvod proc by mi na nej mel davat penize nekdo jiny.
fugas

Příspěvek od fugas »

No,pokud mi těch 200 000Kč přidají i na ojeté C-zero v hodnotě nějakých 300 000Kč a to bez dalších podmínek,pak to bude stát za uvážení.Ale pokud budou dotovány jen nové vozy,jsem tam kde jsem byl.Co třeba podpora jako byla ve Francii na Saxo a P106.Auto bylo zdarma od státu a baterky na bezúročný úvěr.
Ale tady v tom bude zase nějaká kulišárna.Třeba nenápadná podmínka,že v tom musím dva roky po dotaci bydlet :D
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
rob.brno

Příspěvek od rob.brno »

Matess píše:
jsem velky fanda elektricke dopravy a to ze se budou budovat nabijeci stanice vidim rad. Dotace na zakoupeni aut uz ale rad nevidim. Dotace vzdy vecem vic ublizi nez prida. Elektromobil chci, ale nevidim duvod proc by mi na nej mel davat penize nekdo jiny.
To je hezké sousloví "proc by mi na nej mel davat penize nekdo jiny". Kdo je to ten někdo jinný?

Podle mého pohledu ten někdo jinný jsem z velké části pořád já sám:
1. peníze má z části poskytnout EU(psalo se tuším o 3mld E), podobně peníze EU pomáhájí při opravě a stavbě silnic.
2. stát se vlastně vzdá DPH z prodeje eauta.(více než 100t)
3. státu platíme z našich mezd aspon 65proc na daních(z jedné koruny od zaměstnavatele získáme reálnou hodnotu cca 35proc), at už jsou to soc.,zdr.,z příjmu,spotřební,DPH

Využití dotace je tedy vlastně jen to, že nás stát méně okrade.
rob.brno

Příspěvek od rob.brno »

fugas píše:
No,pokud mi těch 200 000Kč přidají i na ojeté C-zero v hodnotě nějakých 300 000Kč a to bez dalších podmínek,pak to bude stát za uvážení.Ale pokud budou dotovány jen nové vozy,jsem tam kde jsem byl.Co třeba podpora jako byla ve Francii na Saxo a P106.Auto bylo zdarma od státu a baterky na bezúročný úvěr.
Ale tady v tom bude zase nějaká kulišárna.Třeba nenápadná podmínka,že v tom musím dva roky po dotaci bydlet :D
Určitě těch cílů má stát víc a je mezi nimi i omlazení aut v ČR, takže s jistotou 100proc to bude jen na nová auta. Další podmínkou bude asi i sešrotování staršího spalováku, což taky koresponduje s omlazením aut v ČR. Možná bude podmínka nějakou dobu to eauto nedávat dál.

Ale myslím že i tak to může dávat smysl např. dal se nedávno koupit nový Leaf předváděčka 2015 za 550t kč s DPH. To je výsledná cena 350t. Je to sice pořád dost peněz, ale jak jsem si to vyhodnotil pro mé potřeby(podmínky užívání a roční nájezd kolem 20t km) to bude levnější alternativa než spalovák. Navíc podle zkušenosti se nájezd s eautem takřka zdvojnásobí, protože ježdění oproti spalováku skoro nic nestojí.

Zatím tedy je třeba vyčkat a neprodávat stávají spalováky šrotáky, aby bylo eventuelně státu co za elmobil směnit:-)
fugas

Příspěvek od fugas »

No budiž.Ani ten zbytek bych na to neměl.Na druhé straně,spousta lidí si koupí Fobii v hodnotě 350tKč,tak proč by si nekoupili Leafa s minimálními dalšími náklady na provoz.
Z mého pohledu čím novější auto,tím větší problém,co se týče spolehlivosti,ale i systému.Například do auta,které na mě zavolá policajty,až srazím prase,si já nikdy nesednu.O to více je mi líto sešrotovat něco co funguje,je to opravitelné svépomocí,ochotné jezdit na LPG a o GPS to nemá potuchy.Za další se obávám,že elektromobily budou ještě nějaký čas pro nadšence,kteří na ně nemají a pro hrstku lidí,kteří na něj mají a budou chtít být zjímaví.Komukoliv řeknu,že bych rád elektromobil,ten se okamžitě staví do opozice a první co vyhrkne je "ale ty baterky".Pak přijde hrůza z dojezdu.
Kždopáně všem,kdo to ufinancují bych řekl ji do toho.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
brin

Příspěvek od brin »

Tak vzhledem k tomu, že nové C-Zero nebo Ion se dají koupit za reálných 430000 Kč nové (možná už i míň), tak 200000 Kč dotace by je postavila na roveň konkurentům typu Citygo apod. To už by bylo hodně reálné. Osobně bych šel a asi i půjdu do Leafu, případně do ojeté Zoe z Francie s pronájmem baterky (na firmu, pronájem půjde do nákladů).
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Matess píše:
jsem velky fanda .........Dotace na zakoupeni aut uz ale rad nevidim. Dotace vzdy vecem vic ublizi nez prida. Elektromobil chci, ale nevidim duvod proc by mi na nej mel davat penize nekdo jiny.
Proto že mi to statisticky prodlouží život. A hlavně proto, že sis jej dosud nepořídil. Pořád jenom kafráme cobykdyby. Stejně nic jiného než cena nikoho nezajímá. Čest vyjimkám, které již jezdí elektro. Pokud dotace nebudou, tak mi je prd platný, že děcka budou možná dejchat čistej vzduch, když já už budu prdět do hlíny. Jo a najdi si v odkaze v obrázku republiky nejtmavější místo abys věděl vo čem mluvím. Dokud budeš smrdět jako lejno všude kudy projedeš, tak se nediv, že ostatní s tím tvým smradem chtěj něco dělat. A jinak než ekonomisticky na vás jít nelze když argumenty o zdraví nezabírají. Jo a pro mne je mi milejší tebe dotovat než se se ztrátou stěhovat bůhví kam. Stejně by mne zase smradi s čmoudama dostihli, stačí se podívat jak za poslední měsíc česky mluvícímu národu vypatlávaj mozky reklalamama na traktory. Všude. V rádiu, televizi, na internetach a kdo ví kde ještě.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Matess
Lokalita: Šumperk

Příspěvek od Matess »

rob.brno píše:
Matess píše:
To je hezké sousloví "proc by mi na nej mel davat penize nekdo jiny". Kdo je to ten někdo jinný?

Podle mého pohledu ten někdo jinný jsem z velké části pořád já sám:
1. peníze má z části poskytnout EU(psalo se tuším o 3mld E), podobně peníze EU pomáhájí při opravě a stavbě silnic.
2. stát se vlastně vzdá DPH z prodeje eauta.(více než 100t)
3. státu platíme z našich mezd aspon 65proc na daních(z jedné koruny od zaměstnavatele získáme reálnou hodnotu cca 35proc), at už jsou to soc.,zdr.,z příjmu,spotřební,DPH

Využití dotace je tedy vlastně jen to, že nás stát méně okrade.
no hele mas i nemas pravdu. Na jednu stranu uznavam ze dotace je dobra motivace, ale trpi tim automobilky ktere e-auta nemaji. To je na jednu stranu jejich chyba. Nicmene na druhou stranu je potreba si uvedomit, ze stat ty penize potrebuje na to aby fungoval a pokud mu je neodvedu pri nakupu veci A, tak mu budou chybet a on si o ne rekne u veci B. Cely tento system je tedy vylej-nalej. Pokud to jde z penez z EU, tak je to o neco lepsi, ale tvarit se ze to jsou penize ktere do EU potom nevratime jinak je taky hodne kratkozrake.
milad

Příspěvek od milad »

ja jsem nečekal na dotace chci jedit hned auta mam doma a jezdím 1500km /měs už od dubna
Přílohy
CAM00557.jpg
abrams
Lokalita: Brno

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

... přesně tak , k čertu s dotacema , beztak vše ve výsledku jen prodraží :hell: . A když už jsou k mání "ojetiny" tak není nad čím dlouho přemýšlet :yes: . Gratuluji :handshake:

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
rob.brno

Příspěvek od rob.brno »

rob.brno píše:
Páni poslanci si v pátek schválili, že budou podporovat elmobilitu:
http://zpravy.e15.cz/byznys/doprava-a-l ... ng-1247817

V kostce obsahuje tyto návrhy:
- dotace na pořízení nového elmobilu až 200t(asi bude zároven nutné současně sešrotovat jeden dostatečně starý spalovák)
- vybudování 1300 nabíječek během 5let
- slevněné dál.známky
- vyhražené bezplatné parkování
Tady je dokument NAP CM: http://www.komora.cz/download.aspx?dont ... leID=16604
Sice z dubna, ale i tak je zajímavé si to přečíst, jak si stát představuje rozvoj alternativ v dopravě.
Pro emobil. např. krom jinných:
- dálniční známka zdarma
- parkování na placených park. zdarma
- možnost bezplatně parkovat v modrých zonach a na vyhražených park.
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od kodl69 »

někde je to asi samozřejmost, třeba soused byl teď v holandsku a tuším v centru Amstrdamu je prej každý druhý auto na elektriku, nejčastěj renault twizy nebo tesla s.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
rob.brno

Příspěvek od rob.brno »

milad píše:
ja jsem nečekal na dotace chci jedit hned auta mam doma a jezdím 1500km /měs už od dubna
Bylo by možné popsat postup koupě těchto eaut(takový manuál pro ostatní k následování a např. na co si dát pozor)?
rob.brno

Příspěvek od rob.brno »

Němci budou nuceni, dávat dotace na eauta, aby splnili závazky vůči EU:
http://www.solarnenovinky.sk/zo-sveta/2 ... romobilita

Asi se dá předpokládat, že to podobně dopadne i u nás. A vláda bude muset stuj co stuj začít skutečně podporovat E-mobilitu z nařízení EU, tak aby splnila omezení emisí oxidu uhličitého (CO2) z konferenci v Paříži. Je ted jen otázka, kde a komu ty peníze na dotace vezmou, ty 3mld z EU bude na to asi málo. Aby se z toho nevyklubala podobná prasárna jako z podpory FVE.
gwl-tech

Re: Elektricka / hybridni auta v ČR

Příspěvek od gwl-tech »

Na Hybridu je nová statistika, že v ČR je 790 elektroaut - http://www.hybrid.cz/v-ceske-republice- ... ktromobilu ---- v počtech vede Nissan Leaf. Celkem by mně zajímalo, jak to ti lidé v praxi využívají, něco jako dobrovolný výpis nájezdu kilometrů.
marko250
Lokalita: Hlučín

Příspěvek od marko250 »

S nájezdem je to slabota protože to neustojí baterky a následně peněženka na obnovu,když si projdeš e-mobily v inzerátech ledva mají najeto do 50 000km a jsou z roku 2000. U novějších je potíž s pronájmem baterek,výkon,komfort roste,ale za cenu stále stejného dojezdu do 100km.Jediný lamač v sériovce je Tesla,ale jaká je výdrž jejich paku v nájezdech kolem 350km na nabití se moc veřejně nepropírá.Ono to taky není lidové vozítko do práce za ty prachy že.
Hodně bych chtěl toto a vytunit klimatizovanou banku svých baterek,ale zatím to je pořád takové kostrbaté.Mě se nelíbí ty převodovky,proč to nedělají jako v Tesle sakra :D.
http://www.elektroauto-forum.de/Kleinan ... .php?id=58
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek