Sám vyrobím, sám spotřebuji, zaplatím PRE.
Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
-
Re: Sám vyrobím, sám spotřebuji, zaplatím PRE.
Že se ptáš zrovna Ty s Tvou patičkou nechápumopadzi píše:které konkrétní hybridní měniče to jsou? Díky
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
-
- Lokalita: poblíž Hodonína
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7200
- Kapacita baterie [kWh]: 9
Já bych si tipnul: X, V a S ??
Naposledy upravil(a) FRSO dne ned úno 01, 2015 9:06 pm, celkem upraveno 1 x.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.9.2024 11500kWh
k 28.9.2024 11500kWh
-
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Ale může. Příklad. Hybridní měnič se nafázuje tedy 1/10. Sepne se triaková regulace kávovaru nebo bojleru nebo vrtačky atp.solarni-panely.cz píše:Dále je třeba zajistit aby zařízení njak neovlivňovalo DS (takže ani žádné půlvny ven z baráku) to opět umí LF hybridní měniče - pokud jsou přifázované vždy teče 1/10 elektřiny směrem do baráku. Pokud tedy teče stále pouze jedním směrem logicky nemůže téct opačným a to platí pro všechny výkony měniče.
Odběr při zatížení takové vrtačky může být 1000W na poloviční výkon oproti nominálnímu výkonu 2000W. Měnič dodává tedy 900W, síť 100W, jenže jde o fázový řízení triaku a ten při 50% výkonu vezme jen půl z půlvlny z 900W vyrobené z měniče.
Otázka. Co udělá ten měnič Xantrex a nebo Studer Innotec se zbývající půl půlvlnou, když měnič je nafázovaný a výroba se spotřebovává jen z 50% ? Kam se poděje těch dalších 50% energie, když je přítomna u vrtačky tvrdá siť?
Jste si jistý, že inteligentní elektroměry nezaregistují přetok při použití měniče Xantrex a nebo Studer Innotec?
Edit: ty dva měniče o kterých je řeč přebírám z webu dle podpisu -
"V současné době se na trhu nachází pouze 2 řady měničů, které můžeme označit za měniče hybridní. Jedná se o měniče firmy Schneider Electric - Xantrex a střídače Studer Innotec z řady Xtender. "
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
- Lokalita: Okolí Uherského Brodu
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Díky kurzu franku se nám Studer ted hodně prodražil
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
-
Ano, opět Vás budeme kamenovat. Nemáte pravdu. Žádné takové řešení není legální!! . Přečtěte si prosím PPDS.solarni-panely.cz píše:Asi mě budete opět kamenovat ale neodpustím si to zde uvést znovu .. Jediné legální řešení je použít "prokazatelně glvanicky oddělený systém a to ne jenom jistícím nebo spínacím prvkem" jinými slovy použít měnič který oddělovací trafo má již v sobě a který umí v reálném čase a současně sčítat elektřinu ze sítě a z panelů/baterek.
-
Takže když bych to chtěl mít legálně, tak pak leda mít DS a zároveň ostrov dimenzovaný na letní provoz a buď 2x ročně to mechanicky přepnout a nebo při menší kapacitě baterek to přepínat mechanicky 2x denně ? nebo ani mechanický přepínač to neooddělí, tak jak si to zákon představuje ?
-
- R.I.P.
Naprosto legálně:JPT píše:Takže když bych to chtěl mít legálně, tak pak leda mít DS a zároveň ostrov dimenzovaný na letní provoz a buď 2x ročně to mechanicky přepnout a nebo při menší kapacitě baterek to přepínat mechanicky 2x denně ? nebo ani mechanický přepínač to neooddělí, tak jak si to zákon představuje ?
Kód: Vybrat vše
DS 230VAC
|
V
|
O------------------------>------------------------------> z DS ----O O---->-- spotreba
| / FVE / DS
| /
V +---[MENIC DCAC]----> z FVE ---O
| |
| |
+--O O-->[DOBIJEC BATERII]---->[BATERIE]<-------[REGULATOR]<-----[FVPANELY]
\
-
Co si představujete pod pojmem mechanicky přepnout?JPT píše:Takže když bych to chtěl mít legálně, tak pak leda mít DS a zároveň ostrov dimenzovaný na letní provoz a buď 2x ročně to mechanicky přepnout a nebo při menší kapacitě baterek to přepínat mechanicky 2x denně ? nebo ani mechanický přepínač to neooddělí, tak jak si to zákon představuje ?
"Pojem ostrovní provoz chápe ERÚ v tomto případě jako provoz energetických zařízení
(zdrojů a k nim připojených spotřebičů) prokazatelně galvanicky oddělených od
elektrizační soustavy, a to nejenom spínacím nebo jistícím prvkem."
-
Jsou spinace,prepinace, vypinace...-je mozne upresnit,jestli zakon povazuje spinac za vypinac nebo prepinac za spinac ci jak to vlastne je???
...a viděl jsem Křižíka nazpět se otáčeti ...
-
Je spínací prvek zásuvka zástrčka a kousek kabelu v dimenzích hlavního jistícího prvku? Jinak napsáno barák na zastrčení do zásuvky? Viděl jsem to např. na mobilních domech nebo stavebních buňkách, takže nějak legálně by to mělo jít.
-
- Lokalita: Doubravička
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8700
- Kapacita baterie [kWh]: 25
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Tady si "galvanické oddělení od sítě" kluci vysvětlují kapku jinak.
http://www.solar-is-future.cz/faq-gloss ... index.html
Já si osobně také myslím, že po fyzikální stránce, transformátor prokazatelně galvanicky odděluje oba obvody od sebe.
Já si osobně také myslím, že po fyzikální stránce, transformátor prokazatelně galvanicky odděluje oba obvody od sebe.
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, 1x AKU 48V LFP200Ah 1x AKU 48 V LFP280Ah. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http://95.85.214.80, viewtopic.php?t=4809
http://95.85.214.80, viewtopic.php?t=4809
-
Dobrá úvaha gupa, já si myslím že není.gupa píše:Je spínací prvek zásuvka zástrčka a kousek kabelu v dimenzích hlavního jistícího prvku? Jinak napsáno barák na zastrčení do zásuvky? Viděl jsem to např. na mobilních domech nebo stavebních buňkách, takže nějak legálně by to mělo jít.
-
No tak případný spor bude asi posuzovat ERÚ a ne SMA, a postoj ERÚ je už tu uveden výše.Frenky píše:Tady si "galvanické oddělení od sítě" kluci vysvětlují kapku jinak.
-
- Lokalita: Brno
Zdravím ,
... přesně takhle . FVE od začátku dimenzovat pořádně - panely mohou přibývat postupem času , ale pořádný měnič (né hybridní !) a regl na 48V potažmo 52V je rozumným základem . Téměř všicni jež začali na 12V , pak 24V jsou dnes na 48V či 52V a každá změna nebývá levná .
Ještě se vrátím k hybridním měničům obecně ... od jejich příchodu na náš trh je sleduji , ale pokud bych si dnes měl vybrat mezi obyč čína sínus měničem a hybridem za stejnou cenu , pořídil bych obyč měnič . Přiznám se , že hybridní měniče mě spíše odrazují než že by rozptylovali mou nedůvěru - viz informace o hybridních měničích v tomto tématu . Ze zkušeností mám radši jednoůčelové samostatné komponenty které umí to co se od nich očekává na 100% , ato v mých očích hybridní měniče nedokáží - srovnávám-li obyč měnič a hybrida ve stejné ceně . Hybridní měnič jež by splnil mé výkonnové požadavky by stál až 4x .
Edit : na ERU je evidentně jen hejno krys a žádný odborník z oboru .
Edit 2 : trafo je galvanický oddělovač , ale nikterak nezabrání případným přetokům .
Elektronům zdar
... přesně takhle . FVE od začátku dimenzovat pořádně - panely mohou přibývat postupem času , ale pořádný měnič (né hybridní !) a regl na 48V potažmo 52V je rozumným základem . Téměř všicni jež začali na 12V , pak 24V jsou dnes na 48V či 52V a každá změna nebývá levná .
Ještě se vrátím k hybridním měničům obecně ... od jejich příchodu na náš trh je sleduji , ale pokud bych si dnes měl vybrat mezi obyč čína sínus měničem a hybridem za stejnou cenu , pořídil bych obyč měnič . Přiznám se , že hybridní měniče mě spíše odrazují než že by rozptylovali mou nedůvěru - viz informace o hybridních měničích v tomto tématu . Ze zkušeností mám radši jednoůčelové samostatné komponenty které umí to co se od nich očekává na 100% , ato v mých očích hybridní měniče nedokáží - srovnávám-li obyč měnič a hybrida ve stejné ceně . Hybridní měnič jež by splnil mé výkonnové požadavky by stál až 4x .
Edit : na ERU je evidentně jen hejno krys a žádný odborník z oboru .
Edit 2 : trafo je galvanický oddělovač , ale nikterak nezabrání případným přetokům .
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
Mechanicky jako ručně nějakým přepínačem DS / FVE. Ale to taky nevím jestli to ten přepínač oddělí galvanicky nebo ne.RRR píše:Co si představujete pod pojmem mechanicky přepnout?
Pořízeni FVE ještě neni aktuální, ale jen tak sonduju jak to teď vypadá a jestli to někdy půjde buď legálně a nebo zaručeně bez přetoků. Čistý ostrov nechcu.
-
Já mám teď přes zimu ostrovně napojen jen bojler co mi ohřívá vodu, má to své výhody mít odděleně měnič od energie z DS. No a v bojleru může být více zdrojů tepla.
-
Přepínač DS/ FVE je pořád jenom spínací prvek, takže ne.JPT píše:Mechanicky jako ručně nějakým přepínačem DS / FVE. Ale to taky nevím jestli to ten přepínač oddělí galvanicky nebo ne.
Pořízeni FVE ještě neni aktuální, ale jen tak sonduju jak to teď vypadá a jestli to někdy půjde buď legálně a nebo zaručeně bez přetoků. Čistý ostrov nechcu.
Pokud nechcete čistý ostrov tak musíte požádat distributora o připojeni výrobny k DS.
-
Bohužel se zdá, že toto je jediná správná cesta.gupa píše:Já mám teď přes zimu ostrovně napojen jen bojler co mi ohřívá vodu, má to své výhody mít odděleně měnič od energie z DS. No a v bojleru může být více zdrojů tepla.
-
- Lokalita: Brno
Zdravím ,
poloostrovní FVE s přepínáním DS / FVE lze považovat za systém shodný s UPSkou - ta také přepíná DS / vlastní ostrovní měnič pomocí mechanického přepínacího prvku - relátka a to je normálně v pořádku - takže mám doma UPSku se solárním dobíjením .
Kdežto hybridní měnič vypadá jako trochu upravený ON-GRID měnič .
Nebo máte jiný názor ?
Elektronům zdar
poloostrovní FVE s přepínáním DS / FVE lze považovat za systém shodný s UPSkou - ta také přepíná DS / vlastní ostrovní měnič pomocí mechanického přepínacího prvku - relátka a to je normálně v pořádku - takže mám doma UPSku se solárním dobíjením .
Kdežto hybridní měnič vypadá jako trochu upravený ON-GRID měnič .
Nebo máte jiný názor ?
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
Mám, UPSka není zdroj (výrobna)!