DC(AC)-DC měnič 60-300V na 5V až 1A

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje DC(AC)-DC měniči s rozsahem vstupního napětí 60-300V a výstupem 5V až 1A, který byl testován pro napájení 5V logiky ekola. Uživatel popisuje funkčnost měniče již od 57V, přičemž při nižších napětích výstup klesá pod zátěží. Účinnost měniče je při malých odběrech kolem 57–68 %. Na vstupu je Graetzův můstek, filtrační kondenzátor, tranzistory, optočlen a malé transformátory. Diskuze obsahuje i praktické poznatky o opravě a úpravách měniče, včetně použití pojistek a ochranných prvků.
rob.brno
Reputace: 24

DC(AC)-DC měnič 60-300V na 5V až 1A

Nový příspěvek od rob.brno »

Pro napájení 5V logiky ekola jsem zakoupil nabíječku mobilů za 33kč:
http://www.ebay.com.au/itm/USB-AC-Wall- ... 1128855751?

Funguje to zcela jistě už od 57V(na 28V to naprázdno dalo 5V taky, ale při zatížení výstupu spadl výstup k 0V).
Účinnost při malých odběrech je dost nízká(vyšší odběry jsem neměřil):
57V: 1,15mA-naprázdno 68% při 70mA odběru 60% při 35mA odběru
86V: 0,43mA-naprázdno 67% při 70mA odběru 57% při 35mA odběru

NA vstupu je Graetz.můstek, filtr.kond, dále jsem na desce identifikoval dva asi tranzistory a jeden optočlen(asi zpětná vazba mezi oběma stranami), malé trafo, kolem nějaké diody,odpory.

Obrázek je bohužel hodně nekvalitní a taky se mi stala malá nehoda při níž létaly jističe(odpařil se naštěstí jen přívodní drátek a cestička k Graet.můstku,který jsem z desky už vyhodil :-)
_P1060423.JPG
Výstup se pohybuje podle zátěže a napájecího napětí v intervalu 5,25-5,38V.
Na místo vstupního kondu a Graetze příjde pojistka, stejně tak na místo výstupního usb konektoru pojistka s ochranným transilem.