Orientace FVE panelů
Polykrystalické, monokrystalické, amorfní, nebo jejich kombinace? Zapojení panelů, provozní napětí a proud, montáž panelů, vliv počasí na panely (zima, kroupy, bouřka), jištění panelů před bouřkou, atd.
-
Re: Orientace FVE panelů
Zdravím.
Mám také takto orientovanou sedlovou střechu.Už mám materiál na konstrukce pod panely,ale není bohužel čas to konečně zbouchat,takže podložené slovo tak úplně říct nemohu.Ale zkoumáním a prohlížením a přemisťováním panelu jsem dospěl k závěru,že polovinu panelů(tj. 3kusy) umístím do jižního štítu a druhou polovinu na západní střechu.Na východní střeše je v půli července "tma" už kolem třetí hodiny odpolední,zatím co s jihem se dá počítat až do pozdního odpoledne a se západem až do tmy.Ten východní ranní předstih mě nevytrhne a navíc potřebuji energii hlavně právě odpoledne a večer.Snad se mi to brzy podaří realizovat...
Mám také takto orientovanou sedlovou střechu.Už mám materiál na konstrukce pod panely,ale není bohužel čas to konečně zbouchat,takže podložené slovo tak úplně říct nemohu.Ale zkoumáním a prohlížením a přemisťováním panelu jsem dospěl k závěru,že polovinu panelů(tj. 3kusy) umístím do jižního štítu a druhou polovinu na západní střechu.Na východní střeše je v půli července "tma" už kolem třetí hodiny odpolední,zatím co s jihem se dá počítat až do pozdního odpoledne a se západem až do tmy.Ten východní ranní předstih mě nevytrhne a navíc potřebuji energii hlavně právě odpoledne a večer.Snad se mi to brzy podaří realizovat...
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
-
Zdar
Mám panely prostě položené na rovné střeše. Ostrov asi 400wp POLY. Jsou to dva panely zapojené paralélně. O kolik procent můžu očekávat zlepšení při natočení na jih, nebo na východ-západ (pokud vůbec můžu při tomhle zapojení)? Teď to má tu výhodu že panely nejsou vidět a nemusím dělat konstrukci.
Mám panely prostě položené na rovné střeše. Ostrov asi 400wp POLY. Jsou to dva panely zapojené paralélně. O kolik procent můžu očekávat zlepšení při natočení na jih, nebo na východ-západ (pokud vůbec můžu při tomhle zapojení)? Teď to má tu výhodu že panely nejsou vidět a nemusím dělat konstrukci.
-
Doporučuji pohrát si s výpočtem podle http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php a nezapomeň, že v zimě jsou vodorovné panely pod sněhem. Co takhle jeden vodorovně na střechu a další svisle na fasádu? Jak říkám, chce to pohrát si s výpočty a porovnávat.
-
Někde jsem našel toto:
Ale pozor, týká se to maximální výtěžnosti během roku. Ostrov potřebuje maximum energie v zimě.
Ale pozor, týká se to maximální výtěžnosti během roku. Ostrov potřebuje maximum energie v zimě.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
-
- R.I.P.
A z toho dôvodu je na podobné a opakované otázky potrebné zopakovať :ota píše:............Ostrov potřebuje maximum energie v zimě.
Ideálne miesto pre umiestnenie panelov je južná fasáda. Možnosť nastavenia patričného sklonu počas roka je najjednoduchší spôsob, ako z nich získať maximum energie.
Lepšie je len natáčanie panelov podľa dvoch osí, čo však je technicky zložité a vyžaduje omnoho viac priestoru.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
-
[quote="NuclearDave"]Doporučuji pohrát si s výpočtem podle http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php
dobrá tabulka! ... půjdou svisle oba Podle těch čísel mi budou stačit waty i přes zimu.
dobrá tabulka! ... půjdou svisle oba Podle těch čísel mi budou stačit waty i přes zimu.
-
- R.I.P.
V zime je na horách tiež treba elektriku, tak pozrime, ako sa snažia v Alpách:
Pozrime ešte na uhol, ktorý tvorí fasáda so zvislicou :
Treba povedať, že nejde o prežitie, elektrika je tam aj tak dotiahnutá káblami. Ale keďže Studer má sídlo za rohom, je to jednoducho povinnosť prezentovať fotovoltiku!Pozrime ešte na uhol, ktorý tvorí fasáda so zvislicou :
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Správná orientace panelu nikoliv sklon ani natočení
od martinm » » v Fotovoltaické panely
Správná orientace panelu nikoliv sklon ani natočení
- 10 Odpovědi