Riziko blackoutu počas horúčav a nízkeho stavu vody v riekach v Európe
Souhrn tématu
Nízký stav vody v řekách a průtoku v Evropě během horúčav omezuje výkon jaderných elektráren, například v Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku. V Gabčíkove je kvůli tomu v provozu jen jedna turbína místo osmi a v Mochovcích probíhá odstávka třetího bloku. Spotřeba elektřiny v horkých dnech neklesá, což zvyšuje podíl nestabilních obnovitelných zdrojů energie a tím i riziko blackoutu v regionu.
- Franta2776
- Reputace:686
Re: Riziko blackoutu počas horúčav a nízkeho stavu vody v riekach v Európe
Mě výrobu a prodej plánuje plechová hlava po 15.minutách včetně počasí a sedí to. Každých 15minut to přepocitáva. Ladi to na moji elektrárně a mám čas dávat zpětnou vazbu. Toto byl plán na dnešek. Nejlepší vytežovač je síť. 

Dnešek běžel super. Plechová hlava vyzobkáva ceny po 15 minutách a vypíná a zapinâ.Bere v potaz opotřebení a další věci.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- Franta2776
- Reputace:686
Tyto ale Mexi věnuješ neprodáváš. 

Pokud máš zájem to změnit napiš jaký máš měnič. Shání testovače třeba na goodwe, tak jak jsem já.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
- Kostěj
- Reputace:143
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: ~60 V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 34
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
- Lokalita:DobrovickoSystémové napětí:~60 VVýkon panelů [Wp]:9200 Kapacita baterie [kWh]:34
Kdyby i nadále svítilo alespoň jako dnes (viz záření ze stanice Praha Libuš), bylo by to v pohodě. Baterky se dopoledne naplnily a zbytek šel do aku nádoby, na střeše nezůstal ani watt, radiátory v koupelnách jsou teplé, tam to teče samospádem.
Dodávat ven z principu nemohu, tak je to nuda. To vám trošku závidím.
Dodávat ven z principu nemohu, tak je to nuda. To vám trošku závidím.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/6.5kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
- JozefSK
- Reputace:121
Tak som sa na to za teba opýtal AI:
Nie je za čo ...Ve městě (a obecně v zástavbě) se dřevo nesmí pálit v otevřeném ohni na ulici či zahradě. Smí se pálit v krbu, krbové vložce nebo krbové/kachlové peci (spalovacím zařízení na tuhá paliva), a to takovém, které splňuje emisní limity a má certifikát CE dle normy EN 13229 (tj. moderní zařízení odpovídající požadavkům Ecodesign).
- Mex
- Reputace:486
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
- Lokalita:BrnoSystémové napětí:>48V
No já vím, že podle zákona můžu.
Ale vzhledem ke slušnosti vůči sousedům je to něco jiného.
Když tady někdo zatopí v krbu, tak zasmradí široké okolí. Dneska už to tady ve městě není tak, jako to bývalo dřív a jak je to asi na vesnicích a malých městech furt, že v zimě je smrad z topení všudypřítomný.
Už jsem mockrát přemýšlel, že si nějaké krbovky koupím. Ale zatím jsem to vždycky zase zavrhl.
Ale vzhledem ke slušnosti vůči sousedům je to něco jiného.
Když tady někdo zatopí v krbu, tak zasmradí široké okolí. Dneska už to tady ve městě není tak, jako to bývalo dřív a jak je to asi na vesnicích a malých městech furt, že v zimě je smrad z topení všudypřítomný.
Už jsem mockrát přemýšlel, že si nějaké krbovky koupím. Ale zatím jsem to vždycky zase zavrhl.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- JirkaE
- Reputace:433
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Lokalita:Kousek od RozvadovaSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:7350 Kapacita baterie [kWh]:38
OT : Většina z nás do krbu nehází mokrý větve s listím a ani prkna se zbytky lepenky.... 
Mě osobně ten lehký závan hořícího dřeva, nebo kouře u grilování na dřevě - voní...
Často se vracíme i ke klasice a opýkame buřty na klacku ( i když ty německý s 90% masa nestojí za nic a jsou jak piliny)
Mě osobně ten lehký závan hořícího dřeva, nebo kouře u grilování na dřevě - voní...
Často se vracíme i ke klasice a opýkame buřty na klacku ( i když ty německý s 90% masa nestojí za nic a jsou jak piliny)
Porovnání všech 4 stringů i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 TAKÉ e-Transit FV/DS
NOVĚ i ohřev vody FV/DS...
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
NOVĚ i ohřev vody FV/DS...
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- ChlapeczDediny
- Reputace:184
- Lokalita: Juh BBSK
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 3100
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Lokalita:Juh BBSKSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:3100 Kapacita baterie [kWh]:30
Já jsem si mohl vybrat, město nebo vesnici. A vybral jsme si evangelickou, tady i v neděli může vrčet stroj.Mex píše: pát říj 09, 2026 9:31 pmUž jsem mockrát přemýšlel, že si nějaké krbovky koupím. Ale zatím jsem to vždycky zase zavrhl.
Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom: 3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Naša dôchodková reforma, naša sebestačnosť
Naša dôchodková reforma, naša sebestačnosť
- Mex
- Reputace:486
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
- Lokalita:BrnoSystémové napětí:>48V
Pocházím z malého města (dneska 70 tisíc lidí, za mého mládí cca 30-40 tisíc), které je "řídké".
Tam to bylo snadné a běžné.
Ale dneska bydlím v hustém větším městě s baráky ve formě řadovky. Takže tady to má každý k sousedům hodně blízko.
Navíc ve svahu, takže ten nižší by to čmoudil do oken těm, co jsou na svahu výš.
Kdyby se topení dřevem stalo v okolí běžným, tak bych se taky přidal.
Ale je mně blbé nechat ostatní, aby zachovávali čistý vzduch, kdy je tady v zimě stejně jako v létě, a sám to těm ostatním kazit.
Tam to bylo snadné a běžné.
Ale dneska bydlím v hustém větším městě s baráky ve formě řadovky. Takže tady to má každý k sousedům hodně blízko.
Navíc ve svahu, takže ten nižší by to čmoudil do oken těm, co jsou na svahu výš.
Kdyby se topení dřevem stalo v okolí běžným, tak bych se taky přidal.
Ale je mně blbé nechat ostatní, aby zachovávali čistý vzduch, kdy je tady v zimě stejně jako v létě, a sám to těm ostatním kazit.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
- JozefSK
- Reputace:121
Možno aj ostatní tvoji susedia si hovoria: "Kdyby se topení dřevem stalo v okolí běžným, tak bych se taky přidal".
No len, kto bude ten prvý ...
A koľko plynu by sa tak v zime ušetrilo ...
No len, kto bude ten prvý ...
Veru tak. A ten relax pri pohľade na plápolajúce plamienky na dreve v kozube (prípadne k tomu vhodné oddychové melódie) ...JirkaE píše: pát říj 09, 2026 9:56 pmMě osobně ten lehký závan hořícího dřeva, nebo kouře u grilování na dřevě - voní...
A koľko plynu by sa tak v zime ušetrilo ...