Chov slepic

Souhrn tématu

Podestýlka pro slepice by podle teorie neměla být ze sena, ale záleží na konkrétním chovu. Listí z ořechu a vrby se používá do výběhu i kurníku a pomáhá s kompostováním. Pro ochranu slepic před ptáky a predátory je doporučen celý výběh s pevnou střechou a speciálním pletivem, které zabraňuje podhrabání. Automatická dvířka usnadňují péči, ale mohou mít problémy při nízkých teplotách a vyžadují pravidelnou údržbu baterií.
JozefSK
Reputace:116

Re: Chov slepic

Nový příspěvek od JozefSK »

Ten moj automat na dvierka som volil preto, ze na "gilotinu" nebolo hore miesta. Do stran ano, ale hore ... Tie nase dvierka su fajn, len je potrebne castejsie cistit kolajnicky, zvlast ked vonku prsi. Tento "problemik", ci skor starost Tvoje dvierka iste nemaju.

K tomu chodeniu do kurnika ... u nas stari ludia, co po generaciach maju co do cinenia so sliepkami, hovoria, ze sliepky by nemali cez den lozit do kurnika. Ja sa za odbornika v tejto oblasti nepovazujem, preto si len domyslam, ze je to mozno z dovodu hygieny, moznych chorob ... ? A ze by sa malo do kurnika obcas hodit zahrst cerstvej materinej dusky ... proste babske rady ...

Dakujem za Tvoje pozvanie, ked to bude aktualne vopred sa ohlasim. A co sa tyka alkoholu, desiatky rokov som pracoval na mieste, kde bol prisne perzekuovany aj len zbytkovy, takze tak nejako mi to ostalo a vies ako sa hovori o tom starom psovi ... :lol:

Este k Tej Tvojej voliere, prve co mi padlo o oci, ked som ju na obrazku videl, bolo, ze Ti tam chybaju na streche *sun* panely ... 8-)
ChlapeczDediny
Reputace:181
Lokalita: Juh BBSK
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3100
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od ChlapeczDediny »

Moje dvierka majú nad sebou kladku a cez ďalšiu ide šnúrka na automat von z voliéry 😉

Ľudia toho natárajú... Ja mám kurník vo voliére, teda sucho. A keď idú sliepky z vychádzky, tak majú dlhú trasu a rebrík, teda pazúre si očistia. Preto aj znáškové hniezdo je čo najďalej od dvierok.

Do kurníka sa dáva nadrvené sušené orechové lístie, proti parazitom. U nás to staré vlaňajšie, čo sme na čaj nestihli vypiť. Je to v podstate chemoterapia, čo neškodí, iba ak vedeckému konsensu a jeho tunajším vyznávačom 😂 Funguje rovnako, ako medený drôtik v akváriu.

Nechýbajú. Lebo nechcem spíliť tú veľkú hrušku hniličku 😎
Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom: 3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Naša dôchodková reforma, naša sebestačnosť
maximilianx33
Reputace:0
Lokalita: Petržálka

Nový příspěvek od maximilianx33 »

Tie automatické dvierka majú pri kurníku podľa mňa dávali veľký zmysel. Trochu by som sa ale bál koľajničiek, lebo pri blate, prachu a zime si viem predstaviť, že sa tam časom niečo zasekne. Jednoduchší mechanizmus so šnúrkou mi preto príde možno spoľahlivejší. Zaujímalo by ma, či to niekomu funguje bez problémov aj cez celú zimu a mrazy
Kajap
Reputace:18
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

Taky mám automatické dvířka ale byly 40 let v poloze open.
Brumla
Reputace:11
Lokalita: Beroun
Výkon panelů [Wp]: 13,9 kWp
Kapacita baterie [kWh]: 51 kWh

Nový příspěvek od Brumla »

Díky ptaci chřipce slepice nezaviram, neboť jsem si mohl zdůvodnit, myslím, super investici. Celý malý výběh, kde jsou slepice a kralici, cca 10x8 m jsem omotal pletivem včetně vrchu. Byla to sice fuška, ale vyplatila se, žádný Hrdličky, holubi, ba ani vrabci už se do něj nedostanou.... Mám vyfoceny stopy kuny jak smejdila kolem plotu... Pokud nepřijde jezevec, jsou holky i králíci v bezpečí!! Na zahradu je pouštím až když nemůžou nic zmršit a jen na odpoledne, aby nezanášelý a večer zase zavřu!
Brumla
Reputace:11
Lokalita: Beroun
Výkon panelů [Wp]: 13,9 kWp
Kapacita baterie [kWh]: 51 kWh

Nový příspěvek od Brumla »

ChlapeczDediny píše: stř čer 03, 2026 11:22 pm
Moje dvierka majú nad sebou kladku a cez ďalšiu ide šnúrka na automat von z voliéry 😉

Ľudia toho natárajú... Ja mám kurník vo voliére, teda sucho. A keď idú sliepky z vychádzky, tak majú dlhú trasu a rebrík, teda pazúre si očistia. Preto aj znáškové hniezdo je čo najďalej od dvierok.

Do kurníka sa dáva nadrvené sušené orechové lístie, proti parazitom. U nás to staré vlaňajšie, čo sme na čaj nestihli vypiť. Je to v podstate chemoterapia, čo neškodí, iba ak vedeckému konsensu a jeho tunajším vyznávačom 😂 Funguje rovnako, ako medený drôtik v akváriu.

Nechýbajú. Lebo nechcem spíliť tú veľkú hrušku hniličku 😎
Nejen listí z ořechu, ale i vrbu a do celého malého výběhu Na podzim navezu a holky to připraví do kompostu...
jova
Reputace:39
Lokalita: Táborsko
Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
Kapacita baterie [kWh]: 24kWh

Nový příspěvek od jova »

Mě takhle, od podzimu do jara, vertikutují celou zahradu😉
ChlapeczDediny

maximilianx33 píše: pon zář 21, 2026 11:18 am
Tie automatické dvierka majú pri kurníku podľa mňa dávali veľký zmysel. Trochu by som sa ale bál koľajničiek, lebo pri blate, prachu a zime si viem predstaviť, že sa tam časom niečo zasekne. Jednoduchší mechanizmus so šnúrkou mi preto príde možno spoľahlivejší. Zaujímalo by ma, či to niekomu funguje bez problémov aj cez celú zimu a mrazy
Koľajničky-vedenia dvierok na bokoch, sa nemajú ako zašpiniť od ničoho. A šnúrka na vrchu je pre pohodlnejšie a bezpečnejšie ovládanie posuvu plechových dvierok v tých koľajničkách.

Je fakt, že keď bolo v noci -20°C a v baterkách 70%, tak mi to ráno neotvorilo. Stačilo pomykať šnúrkou, už nebol taký mráz, a motorček sa rozbehol a otvoril.
Akurát tento týždeň som menil tie 4 tužkovky, lebo klesli po roku už na 50% a ráno, pri +10°C, zase neotvorili.
Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom: 3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
ChlapeczDediny

Brumla píše: pon zář 21, 2026 3:43 pm
Díky ptaci chřipce slepice nezaviram, neboť jsem si mohl zdůvodnit, myslím, super investici. Celý malý výběh, kde jsou slepice a kralici, cca 10x8 m jsem omotal pletivem včetně vrchu. Byla to sice fuška, ale vyplatila se, žádný Hrdličky, holubi, ba ani vrabci už se do něj nedostanou.... Mám vyfoceny stopy kuny jak smejdila kolem plotu... Pokud nepřijde jezevec, jsou holky i králíci v bezpečí!! Na zahradu je pouštím až když nemůžou nic zmršit a jen na odpoledne, aby nezanášelý a večer zase zavřu!
Hrdličky i vrabci ti ptačí chřipku naserou přes to pletivo nahoře. To chce celý výběh s pevnou střechou.
Ještě nezapomeň 0,5 m široký pás pletiva dát naležato zvenčí podél svislého pletiva, ať se ti tam nic nepodhrabe.
ChlapeczDediny

Brumla píše: pon zář 21, 2026 3:48 pm
ChlapeczDediny píše: stř čer 03, 2026 11:22 pm
Nejen listí z ořechu, ale i vrbu a do celého malého výběhu Na podzim navezu a holky to připraví do kompostu...
Listí ořechu dávam do kurníku, dřevní štěpku z košíkářské vrby do výběhu. Záhony Rozuma si s tím poradí :yes:
ChlapeczDediny

jova píše: pon zář 21, 2026 6:32 pm
Mě takhle, od podzimu do jara, vertikutují celou zahradu😉
Žížaly jsou u nás chráněný pracovník! Ale mám mobilný oplotek, občas je pustím pod ořechy nebo na část trávy pod stromy.