Přepanelování Victron Smartsolar 150/100 – zkušenosti a limity výkonu

Souhrn tématu

Victron Smartsolar 150/100 umožňuje připojení FV pole až do 5,8 kWp s maximálním vstupním napětím 58 V a proudem 70 A, přestože výstupní proud může dosahovat až 100 A. Regulátor obsahuje zkratovací relé, které chrání zařízení před přepětím a vnitřními závadami, a lze jej resetovat přes VictronConnect. Přepanelování nad limit vstupního proudu může vést k aktivaci ochranných funkcí, ale zařízení je navrženo tak, aby předešlo poškození i při vyšším výkonu FV pole.
kybos
Reputace:532
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 64

Přepanelování Victron Smartsolar 150/100 – zkušenosti a limity výkonu

Nový příspěvek od kybos »

Má někdo ze zdejších členů realizováno přepanelování nabíječe Victron Smartsolar 150/100? Průvodní dokumentace dovoluje maximální výkon připojeného FV pole 5800 Wp, což je pravděpodobně dáno maximálním výstupním napětím 58 V a proudem 100 A. Limit vstupního proudu pro verzi 150/100 je 70 A, což asi limituje dioda pro ochranu proti přepólování panelů. Je tento regulátor schopen pracovat bez poškození na limitu 100 A výstupního proudu mimo bod maximálního výkonu FV pole? Potřeboval bych k tomuto regulátoru připojit 7,5 kWp FV pole s tím, že bude pracovat s limitem výkonu 5,45 kW aniž bych se musel obávat destrukce nabíječe, pokud překročí souběh výkonu panelů tento limit.
Pokud někdo provozuje tento nabíječ v přepanelovaném režimu, uveďte, prosím, jaký maximální výkon FV pole máte připojen.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 1230 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Atman
Reputace:59
Lokalita: Śenkvice
Výkon panelů [Wp]: 16100
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přepanelování Victron Smartsolar 150/100 – zkušenosti a limity výkonu

Nový příspěvek od Atman »

Na vstupe nesmieš prekročiť maximálny skratový prúd inštalovaného panelového poľa 70A. Takže teoreticky môžeš zapojiť pole max. 140Vx70A - 9800W. Jednoducho to oreže a bude dávať výstup 100A. Prepanelovanie zvládajú bez problémov. Nie je zlé dať doplnkový ventilátor na zadné rebrá, pri plnom výkone už dosť hrejú a začnú obmedzovať výkon (podľa teploty okolia) Ja mám len mierne prepanelovanie cca 500W, ale orezáva aj tam pri dobrých podmienkach, vďaka ventilátoru neprekračuje 33C, zapína ich termostat pri 29C. Predtým hriali na prednom povrchu takmer 50C a bohviek koľko bolo vnútri.
Naposledy upravil(a) Atman dne sob zář 19, 2026 12:19 pm, celkem upraveno 1 x.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Multiplus 2 6k5 iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší Easun 6kW záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/840Ah - 43kWh -3x16x 280Ah spolu na Victron Smartshunte.
kybos
Reputace:532
Lokalita: Šternberk
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 64

Nový příspěvek od kybos »

Jeví se mi to tak, že limit vstupního proudu je omezující jen v případě přepólování panelů. Pokud si dám pozor a panely připojím ve správné polaritě neměl by mne proudový limit pro antiparalelní diodu na vstupu omezovat. Z hlediska napětí mne omezuje limit 120 V na vstupu (vyšší napětí způsobuje komplikace a zvyšuje náklady na instalaci). S nějakou 15% rezervou pro zimní navýšení napětí se tedy vejdu do cca 104 V napětí naprázdno na vstupu. Je otázkou jak je navržen algoritmus MPPT a zda má limit výstupního proudu v regulátoru přednost před algoritmem MPPT, aby v době hledání maxima, která u Victronu rozhodně není zanedbatelná nedošlo k překročení proudových omezení.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 1230 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Atman
Reputace:59
Lokalita: Śenkvice
Výkon panelů [Wp]: 16100
Kapacita baterie [kWh]: 43

Nový příspěvek od Atman »

Nikdy som nespozoroval prekročenie ani o 0,1A, tých 100A na výstupe si stráži exaktne, povedal by som že to najvyššia priorita. To hľadanie akoby fungovalo iba dodola, navrch zvyšuje záťaž okamžite a raz za cca 10 minút si zbehne celý rozsah dodola asi 3x.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Multiplus 2 6k5 iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší Easun 6kW záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/840Ah - 43kWh -3x16x 280Ah spolu na Victron Smartshunte.
gupa
Reputace:191
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Může to být v sw nastaveno, třeba firmware? Jsou to běžné zaokrouhlovací a na ukazateli omezovací funkce. HW by třeba nějakou střídavou složku aj zaregistroval a měl by ji zaregistrovat, měnič odebírá z DC zdrojů střídavinu z které vyrábí AC, ale sw ten proud učeše a zaokrouhlí na časové ose nebo s nějakým limitním nastavení zobrazovače.

Je to běžná funkce, chce to asi nezávislé a vysokofrekvenční měření místo nějaké ustálené monitorovací sdělovací funkce stroje.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT...
Valdano
Reputace:328
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

kybos píše: sob zář 19, 2026 11:36 am
Limit vstupního proudu pro verzi 150/100 je 70 A, což asi limituje dioda pro ochranu proti přepólování panelů. Jeví se mi to tak, že limit vstupního proudu je omezující jen v případě přepólování panelů. Pokud si dám pozor a panely připojím ve správné polaritě neměl by mne proudový limit pro antiparalelní diodu na vstupu omezovat.
Už jsem tu o tom v minulosti psal, ten limit zkratového proudu na vstupu má více důvodů a jeho překročení může způsobit poškození regulátoru.

Mimo jiné při tzv. plném MPPT sweepu k čemuž dochází za provozu při pravidelném skenování voltampérové charakteristiky pole panelů (MPPT sweep) za účelem nalezení bodu maximálního výkonu. Dochází k tomu v následujících případech:

1. Při ranním startu regulátoru (jakmile napětí panelů překročí napětí baterie o +5 V).
2. V pravidelných intervalech (typicky každých 10–15 minut) pro detekci případného částečného zastínění panelů.
3. Při náhlé změně osvitu (tzv. cloud-edge efekt – rychlé vynoření slunce, které bylo dočasně schováno za mraky).

Během plného sweepu regulátor mění svou zátěž od napětí naprázdno (Voc) směrem dolů k pracovnímu napětí. Pokud při rychlém skenu nebo prudkém výkyvu osvitu dojde ke krátkodobému přeregulování (overshoot) v takových případech se do vnitřních spínacích prvků (MOSFETů) regulátoru dostanou proudové impulsy dosahující až plného zkratového proudu z aktuálně připojeného pole/stringu panelů. Pokud při tom bude docházet opakovaně k výraznému překročení zmíněného maxima 70A pak je pravděpodobné, že dříve či později dojde ke zničení MOSFETů.
dub042
Reputace:14

Nový příspěvek od dub042 »

mám na něj pichnuty 24 x 380w, nějakých 9kw, dodržuju na vstupu těch 70A
wacko
Reputace:12
Lokalita: Ostravsko
Výkon panelů [Wp]: 7400
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od wacko »

Atman píše: sob zář 19, 2026 12:06 pm
Nie je zlé dať doplnkový ventilátor na zadné rebrá, pri plnom výkone už dosť hrejú a začnú obmedzovať výkon (podľa teploty okolia) Ja mám len mierne prepanelovanie cca 500W, ale orezáva aj tam pri dobrých podmienkach, vďaka ventilátoru neprekračuje 33C, zapína ich termostat pri 29C. Predtým hriali na prednom povrchu takmer 50C a bohviek koľko bolo vnútri.
Pokud je v systému Cerbo, tak doporučuji tento doplněk.
Ten pak publikuje VNITŘNÍ teplotu z MPPT, jak do VRM tak i do MQTT/Node-Red. A dokáže taky spínat MPPT relé na základě nastavené teploty, tam stačí přípojit 5V ventilátor napájený z Cerbo USB. Bez něj se mi 150/100 hřála klidně na 53°C a teklo do baterky 80A. Co jsem tak zjišťoval, nad 40°C vnitřní teploty se MPPT výkonově omezuje.
Kajap
Reputace:19
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

200A (7500/40) bych na stranu PV asi nepřipojoval…

Max 80 (o 10 víc než je napsaný na krabici)

Abys nedopad jak Ukrajinec (pokus o opravu, neúspěšný)

Proč:
Náhlá změna osvitu (mraky a slunce): MPPT regulátory neustále elektronicky mění svou zátěž, aby našly bod maximálního výkonu. Při přechodu mraku a náhlém osvícení silného pole panelů nastane zlomek sekundy, než spínací tranzistory (MOSFETy) zareagují a omezí odběr. V tento mikromoment projde výkonovým stupněm obrovský proudový impuls, který spínací tranzistory spálí nebo zkratuje.

Chyba v zapojení (přehození polarity): Pokud byste spojili panely s proudovým potenciálem 200 A do MPPT s opačnou polaritou (+ na −), interní ochranné diody vytvoří přímý zkrat. Dojde k okamžitému odpaření cest na desce plošných spojů nebo k požáru, protože vnitřní ochranné prvky regulátoru nejsou dimenzované na zkratový proud 200 A.

Připojit to teoreticky můžeš cca : Vmp 105x Amp 70=7 350 Watt

Ale poskládat to je často s těmito hračkami oříšek a když zjistíš, že hybrid co umí 350A do baterky stojí zlomek ceny jak prostá nabíječka 400V->350A@52V

No ale chce to přejít - na Vmp 550V ideálně :)
unicast
Reputace:571
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

To jsi tahal moudrosti z AI?

"Obrovský proudový impulz" tak obrovský zase nebude, ∑ Isc stringů to nepřehročí, spíš bude výrazně menší (proč? protože ani při pohybu mraku nedojde k tomu, že by došlo ke změně osvícení článků v panelu v jeden stejný "nekonečně krátký" okamžik), parazitní kapacity budou pracovat v tomhle případě ten proud taky snižovat. Spínací tranzistory mají charakteristiku takovou, že velmi krátké proudové špičky snášejí dobře (nestihnou se zahřát).

Ale dobře, chápu, že budeš-li to zapojovat konkrétně Ty, tak je relevantní i to riziko přepólováni vstupu do MPPT... a rovnou na 550 V :)
Flatman
Reputace:4
Lokalita: Okoli Prahy

Nový příspěvek od Flatman »

Omlouvam se za nizsi relevanci meho prispevku vzhledem k jinemu typu regulatoru, ale tady je moje zkusenost.
Smartsolar 250/70 a pole 7800Wp /Leapton 650Wp 3P4S/.
Protoze je orientovano SZZ, nemaje k dispozici jiny regulator a protoze jsem hráč, dopadlo to takhle.
Prepanelovano je na temer dvojnasobek vykonu MPPT.
Hodnoty pole:
VOC 182,32V
ISC 54,48A
IMP 51,84A
Ve VRM pri dnesnim pruzkumu nachazim nejvyssi spicku 14.5.2026 ve 12:36 - 137,4V a 28,4A pri venkovni teplote cca 10st.C.
Jde vsak pouze o minutove vzorkovani.
Priznavam, ze jsem pri projektovani vubec nevzal v uvahu nebezpeci Cloud edge.
Hraju vsak predevsim na orientaci pole a s tim spojenou geometrii slunce.
Zatim vsak vsechno bezi jak ma.
A ze tech zmen svitu bylo!
Ostrov DIY (pokorný laik) - 20,1kWp (5,7kWp JJZ + 6,6kWp JVV + 7,8kWp SZZ), Victron ES2 3kVA (vč.MPPT 250/70) paralelně s 2x MP2 3kVA, 2x MPPT 250/100,
LiFePO4 55kWh, 4x JK BMS, Victron EVCS.
Mobilní FVE 9x45Wp, Victron MP 1,6kVA, MPPT 150/35, Orion XS -50A, Cerbo, LiFePO4 4,4kWh, JK BMS
Valdano

Flatman píše:
Hodnoty pole: ISC 54,48A
Pokud má k regulátoru připojené pole/string panelů ISC jen cca 54,5A tak to je s celkem velkou rezervou pod hranicí zmíněného maxima 70A. Riziko problému s poškozením regulátoru je pokud přepanelované pole/string panelů je schopno v daném umístění reálně poskytnout ISC vyšší než 70A. Ta hranice není zeď v tom smyslu, že v regulátoru použité MOSFETy budou mít zřejmě ještě nějakou rezervu navíc, ale ta rezerva nebude nekonečná.

Jen na doplnění uvedu upřesnění, aby se tu mylně nevykládal samotný cloud-edge efekt jako destruktivní impuls proudu.

To, že se slunce náhle vynoří způsobí jen aktivaci MPPT sweepu (tj. kompletní sken rozsahu napětí pole/stringu, které regulátor provádí za účelem nalezení bodu maximálního výkonu). K problému dochází až o něco později v průběhu MPPT sweepu tedy už za plného osvitu v případě, že dojde ke krátkodobému překmitu regulace. Může k tomu tedy dojít v době kdy už pole/string panelů je schopno poskytnout zkratový proud překračující definované maximum 70A.

Také je třeba si uvědomit, že cloud-edge efekt není jediná možnost kdy k problému s poškozením regulátoru při přepanelovaném stringu s vysokým ISC může za provozu dojít. K aktivaci MPPT sweepu dochází periodicky/opakovaně v čase i za relativně stabilního, jasného slunečního svitu bez cloud-edge efektu tj. i tehdy je riziko, že při přepanelovaném stringu s reálně vysokým ISC může dojít k poškození MOSFETů v regulátoru pokud v průběhu MPPT sweepu dojde ke krátkodobému překmitu regulace.
Kajap

unicast píše: ned zář 20, 2026 9:18 am
To jsi tahal moudrosti z AI?

"Obrovský proudový impulz" tak obrovský zase nebude, ∑ Isc stringů to nepřehročí, spíš bude výrazně menší (proč? protože ani při pohybu mraku nedojde k tomu, že by došlo ke změně osvícení článků v panelu v jeden stejný "nekonečně krátký" okamžik), parazitní kapacity budou pracovat v tomhle případě ten proud taky snižovat. Spínací tranzistory mají charakteristiku takovou, že velmi krátké proudové špičky snášejí dobře (nestihnou se zahřát).

Ale dobře, chápu, že budeš-li to zapojovat konkrétně Ty, tak je relevantní i to riziko přepólováni vstupu do MPPT... a rovnou na 550 V :)
Ano, ta formulace byla tak zkonstruována by AI, pochopitelně posbíral to, co leží na netu… z toho lze uzavřít, že nikde se asi nevyskytuje potvrzení toho, že tomu je jinak. Takže ta formulace je i ovlivněna tímto, a jinými DYI fóry.

Tak dobře, tak mi vysvětli - proč výrobce se k tomu staví přesně takhle :-) a samozřejmě si zapoj co chceš jak chceš. Já nemohu vyloučit, že zástupce výrobce prostě kecá ať už z neznalosti, nebo účelově. Ale je to dobrý vysvětlení, každopádně já k tomu nemám žádný data z osciloskopu a pro mě je to blackbox.

Jinak tu mám 250/100 ale nemám k tomu >75A PV, takže to nemůžu ani kdybych chtěl prubnout, ale jinak jo, mohl bych ho … ale to si může každý prubnout s minimem vlastního rizika (nebudu tu krmit AI postupem, kdyžtak SZ).

Je pravda, že to video - co jsem dával, tak UKRAINEC tam říká že došlo k přepětí, takže zvýšený proud byl způsoben primárně asi bouchnutím kondu. Každopádně, pokud by šlo jen o přepólování, myslím si, ale to je jen můj názor, spekulace, že by to výrobce jasně deklaroval, nebo alespoň na vyžádání potvrdil (ten fakt, že když nejsi kopyto, tak to nemůžeš spálit vyšším zdrojem proudu), takže tam asi musí jít ještě o něco jiného…? Nebo snad ne? Bohužel ty krabičky jsou v podstatě neozebíratelné,
glottis
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od glottis »

Na vstupu je take rele, ktere sepne a vyzkratuje vstup, pokud dojde k prepeti. Tak jsme to nekde cetl a na videu rele je i videt. I to je duvod maximalniho proudu.
Kajap

Takze kdyz Victron MPPT detekuje vyšší než povolené napětí (pak hází vykřičník do VictronConnect to mám vyzkoušené), tak zkratuje vstup?
Flatman
Reputace:4
Lokalita: Okoli Prahy

Nový příspěvek od Flatman »

Valdano píše: ned zář 20, 2026 11:11 am
Flatman píše:
Hodnoty pole: ISC 54,48A
Pokud má k regulátoru připojené pole/string panelů ISC jen cca 54,5A tak to je s celkem velkou rezervou pod hranicí zmíněného maxima 70A. Riziko problému s poškozením regulátoru je pokud přepanelované pole/string panelů je schopno v daném umístění reálně poskytnout ISC vyšší než 70A. Ta hranice není zeď v tom smyslu, že v regulátoru použité MOSFETy budou mít zřejmě ještě nějakou rezervu navíc, ale ta rezerva nebude nekonečná.

Jen na doplnění uvedu upřesnění, aby se tu mylně nevykládal samotný cloud-edge efekt jako destruktivní impuls proudu.

To, že se slunce náhle vynoří způsobí jen aktivaci MPPT sweepu (tj. kompletní sken rozsahu napětí pole/stringu, které regulátor provádí za účelem nalezení bodu maximálního výkonu). K problému dochází až o něco později v průběhu MPPT sweepu tedy už za plného osvitu v případě, že dojde ke krátkodobému překmitu regulace. Může k tomu tedy dojít v době kdy už pole/string panelů je schopno poskytnout zkratový proud překračující definované maximum 70A.

Také je třeba si uvědomit, že cloud-edge efekt není jediná možnost kdy k problému s poškozením regulátoru při přepanelovaném stringu s vysokým ISC může za provozu dojít. K aktivaci MPPT sweepu dochází periodicky/opakovaně v čase i za relativně stabilního, jasného slunečního svitu bez cloud-edge efektu tj. i tehdy je riziko, že při přepanelovaném stringu s reálně vysokým ISC může dojít k poškození MOSFETů v regulátoru pokud v průběhu MPPT sweepu dojde ke krátkodobému překmitu regulace.
Ale pozor!
Prezentuji ISC 54,48A pole ve vazbe na regulator 250/70, ktery ma zkratovaci proud 35A
70A je hodnota zkratovaciho proudu u 100A MPPT
Ostrov DIY (pokorný laik) - 20,1kWp (5,7kWp JJZ + 6,6kWp JVV + 7,8kWp SZZ), Victron ES2 3kVA (vč.MPPT 250/70) paralelně s 2x MP2 3kVA, 2x MPPT 250/100,
LiFePO4 55kWh, 4x JK BMS, Victron EVCS.
Mobilní FVE 9x45Wp, Victron MP 1,6kVA, MPPT 150/35, Orion XS -50A, Cerbo, LiFePO4 4,4kWh, JK BMS
glottis

Kajap píše: ned zář 20, 2026 12:31 pm
Takze kdyz Victron MPPT detekuje vyšší než povolené napětí (pak hází vykřičník do VictronConnect to mám vyzkoušené), tak zkratuje vstup?
https://www.victronenergy.com/live/mppt ... elay_reset
Kajap

Tam se píše jen o 250/100 modelu? To je ten vůbec nejvyšší. Takže u slabších modelů se nic NEzkratuje?

Nebo se zkratuje jen u těch, které mají na sobě výslovně napsán limit proudu PV?

Mám tu v šupleti Vic. MPPT:

100/50 = 60A PV input
150 nebo 250/100 = 70A PV input
glottis

Ja nevim, nejsem technik victronu. Tohle jsem tenkrat nasel. Narazil jsem na to pri cteni release notes jede verze firmware. Mozna slabsi to maj resene jinak. Mozna dioda? Pohledej :)
Valdano

Flatman píše: ned zář 20, 2026 1:25 pm
Prezentuji ISC 54,48A pole ve vazbe na regulator 250/70, ktery ma zkratovaci proud 35A...
Těch 54,48A, ale zřejmě není reálný ISC, který to pole skutečně běžně dává při vašem konkrétním rozmístění panelů a jejich plném osvitu. Pokud vám to pole reálně dává méně než 35A tak tam ten problém nehrozí.