Cipisova FVE

Souhrn tématu

Cipisova FVE je komplexní ostrovní fotovoltaický systém s panely orientovanými na východ, západ a jih, využívající různé typy solárních panelů a regulátorů pro optimalizaci výroby energie. Systém zahrnuje olověné baterie s balancéry a napájení kritických zařízení jako servery a chladnička. Autor sdílí zkušenosti s provozem, plánované rozšíření a řešení problémů s bateriemi, včetně doporučení pro bezpečné odpojování a kontrolu článků.
cipis
Moderátor
Reputace:1051
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Cipisova FVE

Nový příspěvek od cipis »

Ano, mám tam ten asistent pro řízení PV invertorů. Ale zatím to nemuselo nikdy zasáhnout.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
cipis
Moderátor

Kdyz to v roce 2022 nekdo rezebiral, ty VW boxy, tak se pri rezani te spodni hlinikove desky udelal grot a za ty roky postupne vjel do clanku. Loni byl ten clanek 30mV od ostatnich pri nabijeni, pres noc se to dorovnalo. Pred dvema tydny to ujelo o pul Voltu a vypla BMS, jak se ten dvojclanek nedobijel, tak ostatni dolezly na 4,200V. Odstavil jsem to, vcera zacal rozebirat, ostatni clanky 3,9V, tento 3,2V a dnes 3V. Odpor 0,99mOhm, ostatni pod 0,80mOhm.
Jak jsem sundal pasku kolem dokola, tak jahodovy smrad, a po odmotani je videt hned toto.

Mit stolni frezku, tak to.odfrezuji a pak dratem odriznu tu vadnou dvojici, no ale stejne nemam kde sehnat. Jsou to samsung 78Ah po dvou.
Přílohy
20260913_200128.jpg
1 kW "nabíječka" 24 V
glottis
Reputace:569
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od glottis »

No, mohl jsi byt ve zpravach :)
Valdano
Reputace:323
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

cipis píše: ned zář 13, 2026 8:29 pm
Loni byl ten clanek 30mV od ostatnich pri nabijeni, pres noc se to dorovnalo.
To mohl být začínající interní zkrat, který se v počátcích nemusí vůbec projevit při měření interního odporu. Pokud vám do budoucna některý článek takto ulítne tak doporučuji uložiště cca na den odstavit, ujetý článek i jeden další v sadě, který bude v pořádku odpojit a změřit jejich napětí, nechat je cca den odpojené a poté další den znovu změřit jejich napětí. Pokud během dne v odpojeném stavu dojde u toho ujetého článku k výraznějšímu poklesu napětí oproti tomu druhému odpojenému článku, který byl v pořádku, pak u toho ujetého jde zřejmě o počátek interního zkratu, který způsobuje vyšší samovybíjení. Takový článek doporučuji vyměnit raději dříve než později. Nechat to dojít až do stavu kdy vám vypne BMS je dle mého názoru riziko. Příště by to nemuselo skončit tak šťastně a mohlo by dojít i k tomu, že by se článek interně zvrhl a šel by do Thermal Runaway.
cipis píše: ned zář 13, 2026 8:29 pm
Pred dvema tydny to ujelo o pul Voltu a vypla BMS, jak se ten dvojclanek nedobijel, tak ostatni dolezly na 4,200V. Odstavil jsem to, vcera zacal rozebirat, ostatni clanky 3,9V, tento 3,2V a dnes 3V. Odpor 0,99mOhm, ostatni pod 0,80mOhm.
Pravděpodobně menší interní zkrat, který se začal zhoršovat, ale při měření interního odporu se to zatím nemusí výrazněji projevit. Díky tomu malému svodu zřejmě ten článek tak utíkal. Štěstí, že se to nezhoršilo víc až tak, že by došlo na Thermal Runaway. :fuuu:
Naposledy upravil(a) Valdano dne pon zář 14, 2026 11:43 am, celkem upraveno 1 x.
cipis
Moderátor

Podle všeho, je to vidět i na té fotce, ta hliníková deska, na které to celé leží, tak má pěkný grot, co se postupem času, tíhou článků, probořil do samotného pytlíku. Podle jahodové vůně došlo k úniku elektrolytu, proto je ten rožek takový olezlý. Holt ten, kdo to tehdy rozdělával, nedořešil řezání a jeho následky. To modré tam je ztuhlá pružná hmota, ve kterém sedí články na té hliníkové desce, nějaký grot to propíchl tak, že to nebylo z boku vidět. To na fotce jsem už trochu rozdrbal a je tam krásně vidět, jak je tam vytečený hliník z toho řezání.
Zkusím tu dvojici oddělat od těch zbytků, ale musím prvně přeříznout měděnou sponu "O" na druhém konci, a nějak to odlepit/odříznout od zbytku článků. Aktuálně je dvoučlánek vybitý, má už pod tři volty, takže by v něm nemělo být moc energie, za to ty zbylé mají 3,9V, takže mají energie dost.

Ta spodní hliníková deska není nikam propojená, takže tam docházelo akorát ke zkratu vnitřních vrstev článku, ne celého článku vůči např. kostře.
1 kW "nabíječka" 24 V
Valdano
Reputace:323
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Cipis píše:
Zkusím tu dvojici oddělat od těch zbytků, ale musím prvně přeříznout měděnou sponu "O" na druhém konci, a nějak to odlepit/odříznout od zbytku článků. Aktuálně je dvoučlánek vybitý, má už pod tři volty, takže by v něm nemělo být moc energie, za to ty zbylé mají 3,9V, takže mají energie dost.
1. Celou tu sekci/modul bych z bateriového uložiště odpojil a dal někde stranou na bezpečné místo pro případ, že by se to ještě zvrhlo.
2. Pak nejprve odpojit vývody těch narušených pytlíků a vybít přes nějaký odpor co nejblíže k nule. Ostatní pytlíky v té sekci/modulu vybít na 3V.
3. Teprve pak bych oddělil ty narušené pytlíky od zbytku v té sekci/modulu.