Návratnost FVE v r.2006
Souhrn tématu
Fórum se zabývá podrobným rozborem návratnosti investice do fotovoltaické elektrárny (FVE) v roce 2006. Uživatelé porovnávají náklady a úspory mezi jednoduchým FV ohřevem bojleru a plnotučnou FVE s bateriemi, diskutují o délce návratnosti a ekonomických výhodách. Zmiňují také vliv investic, výpadků proudu a praktické zkušenosti s instalací a provozem.
- glottis
- Reputace:568
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Re: Návratnost FVE v r.2006
Ono se to zpětně investuje jedna radost
- Franta2776
- Reputace:654
I na hlavní stránce XTB píši, že je to sám úspěch:)))
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- TomHC
- Reputace:958
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ono to ide aj v XTB, je to broker ako hocijaký iný. Záleží do čoho investuješ. Ja riešim investície tiež v XTB...
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- Kajap
- Reputace:13
- Lokalita: Okoli
Franta netuší, co to jsou “rozdílové smlouvy” (CFD) a na čem XTB vydělává tak ho nechme spát
Zrovna ty ETFka XTB dotuje, ale nechme to spát…
Ps: Franto mrkni na tohle
(to je random video, který poslouchám teď zrovna při práci) - je tam přímo časová značka
Přesně to popisuje (ovšem myslím že mluví o opravě baráku ale to vůbec není podstatný), záleží, když tě to baví tak vůbec nepočítáš čas, lze to trošku parafrázovat: když nemáš co lepšího na práci…
No a tady je to docela jednoduchý, nechat si to udělat, fotovoltaiku, no tak to se asi Franto shodnem, že pak je to nenávratný už úplně (když předtím opravdu využiju všechny optimalizace jako třeba úspora energie, optimalizace tarifu, sazby, jističe).
Ps: Franto mrkni na tohle
(to je random video, který poslouchám teď zrovna při práci) - je tam přímo časová značka
Přesně to popisuje (ovšem myslím že mluví o opravě baráku ale to vůbec není podstatný), záleží, když tě to baví tak vůbec nepočítáš čas, lze to trošku parafrázovat: když nemáš co lepšího na práci…
No a tady je to docela jednoduchý, nechat si to udělat, fotovoltaiku, no tak to se asi Franto shodnem, že pak je to nenávratný už úplně (když předtím opravdu využiju všechny optimalizace jako třeba úspora energie, optimalizace tarifu, sazby, jističe).
- Kajap
Zpětně jsem bral hypotéky na nemovitosti koupeny v ty době za cash, bohužel to jde jenom do 3 let od koupi.
Jednak si můžeš odpisama resetovat všechny příjmy, ty nemovitosti v zástavě můžeš vzít půjčky …
A teď si vem že i dneska mám ty hypotéky pořád za cca 4% - někteří lidé běží to splatit a jiní lidé ne a jedou DCA:
S&p500 SPYL.DE - aktuálně 19 %pa za posledních 365 dní (a TER je rekorně malý 0,03%) no a teď mi povídej o tom jaká je to takzvaně nejistota viz předchozí video —- je to dobrá jistota ale i ty nemovitosti musíš vědět kdy se jich zbavit
2000x vyšší riziko je, že ti odejde po záruce střídač, baterky ti zapálí barák, cokoliv. Že krachne 500 největších firem je pravděpodobný pouze když by spadnul velkej meteorit do středu Ameriky…
Naposledy upravil(a) Kajap dne sob zář 12, 2026 4:58 pm, celkem upraveno 3 x.
- Franta2776
- Reputace:654
No vidiš a já chudý živnostníček kupoval nemovitosti za cash
Cizí prachy jsem nepotřeboval.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
- Mex
- Reputace:465
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Proboha Franto to sem nepiš.
Nastartuje to další vlnu příspěvků jak jsi to udělal blbě, o kolik jsi přišel a jak jsi mohl vydělat kdybys místo toho investoval do X, Y nebo Z.
Nastartuje to další vlnu příspěvků jak jsi to udělal blbě, o kolik jsi přišel a jak jsi mohl vydělat kdybys místo toho investoval do X, Y nebo Z.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- Kajap
Franta nemoh nic vydělat, protože to za A neznal a protože za B nakupuje za cash takže má asi názor na dluh podobný jako Jan Kraus anebo já když mi bylo 20 … anebo lidi kteří mají lepší spaní - když nemají dluh 
jsem tam dal blbej ticker SPYL vs SPYI
Tak jenom 19% pa … jsem to musel opravovat…
Jo a co jsi tím chtěl říci jakože vzít si peníze za tehdy 2 až 4% a jít je investovat za 10 až 20 % je blbost ? Koupíš nemovitost za cash a zpětně až do 3 let podle banky, si na to vyinkasuješ hypotéku. To jsi možná neznal.
A dneska když máš hodně těch nemovitostí a ještě tam máš odběratele elektřiny no tak je přece super udělat kalkulaci s tím sdílením, máš něco takovýho?
Dobře ty, tak nám pověz o návratnosti tvé fotovoltaiky. O tom jak jsi snížil spotřebu elektrické energie, jak jsi snížil zbytečně najeté kilometry autem, prostě optimalizace se vším všudy …
Ne že začnu víc jezdit protože zadarmo, víc ohřívat bazén protože zadarmo
aby mi to vyšlo.
Já bych chtěl vidět nějaký propočet návratnosti při dodávce na klíč
jsem tam dal blbej ticker SPYL vs SPYI
Jo a co jsi tím chtěl říci jakože vzít si peníze za tehdy 2 až 4% a jít je investovat za 10 až 20 % je blbost ? Koupíš nemovitost za cash a zpětně až do 3 let podle banky, si na to vyinkasuješ hypotéku. To jsi možná neznal.
A dneska když máš hodně těch nemovitostí a ještě tam máš odběratele elektřiny no tak je přece super udělat kalkulaci s tím sdílením, máš něco takovýho?
Dobře ty, tak nám pověz o návratnosti tvé fotovoltaiky. O tom jak jsi snížil spotřebu elektrické energie, jak jsi snížil zbytečně najeté kilometry autem, prostě optimalizace se vším všudy …
Ne že začnu víc jezdit protože zadarmo, víc ohřívat bazén protože zadarmo
Já bych chtěl vidět nějaký propočet návratnosti při dodávce na klíč