Jak regulovat vykon do zateze vs baterky

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na možnosti regulace výkonu do zátěže a baterií pomocí MPPT regulátorů, zejména značek Victron a Epever. Uživatelé řeší, jak dynamicky řídit nabíjecí proud podle aktuálního odběru, využití komunikace přes Bluetooth, VE nebo CAN, a jaké další komponenty jsou potřeba pro přesné měření a řízení. Doporučuje se také využití kombinovaných zařízení jako Cerbo GX pro komplexní správu systému a zmiňuje se možnost regulace zátěže místo samotného MPPT regulátoru pro lepší efektivitu.
Kajap
Reputace:12
Lokalita: Okoli

Jak regulovat vykon do zateze vs baterky

Nový příspěvek od Kajap »

Možná naivni otázka, ale třeba někdo poradí, jak by to šlo regulovat na mppt, třeba na victronu i epeveru je omezovac vykonu (proudu).

Ale kdyz zrovna odebiram z baterky, tak bych chtel vykon zvednout (aby sel z menice rovnou do zateze)… ma to nejake reseni?

Dejme tomu na victronu pres komunikaci bt nebo Ve nebo Ve.can? Jake dalsi komponenty mimo shuntu (predpokladam civku na vystupu co bude merit odber) bych k tomu potreboval, abych dokazal dynamicky ridit vykon mppt smartsolar podle toho, kolik proudu jde do zateze?

Je to srozumitelny?

Ps: Smyslem je aby do baterky neteklo vic proudu, ale pri zatizeni aby mppt davaly max.
kodl69
Reputace:1101
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jak regulovat vykon do zateze vs baterky

Nový příspěvek od kodl69 »

Je, tohle si reguluje BMS, a tu máš snad připojenou k Cerbu a když to chceš "podrobně" nastavit, tak pro Victron (Cerbo) exisuje "serial driver" kde si nastavíš, při jakým stavu nabití (přesněj napětí na článcích) je jakej max nabíjecí proud.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Kajap

Obávám se že co jsem četl k JBD tak ta neumi si pry vzit jen povoleny proud, ale pri vyssim dobijecim se blokne… nezkousel jsem.

A take je lepsi to omezit na 60% maxima pro delsi zivotnost lfp4, pokud se nepletu

Tedy otázka spíš směřovala na to jestli neexistuje něco easy, Právě kupovat celý ekosystém, protože nemám ani ten victron zatim.

Že to jde přes cerbo a canbus a shunt vim (jenže ten šunt stojí skoro to co baterka, baterka 100 pousti klidne 300A ven asi 8 sekund apod.) takze se to musi osetrit jinde
Naposledy upravil(a) Kajap dne pát zář 04, 2026 8:12 am, celkem upraveno 1 x.
glottis
Reputace:560
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od glottis »

Kajap píše: pát zář 04, 2026 7:58 am
Možná naivni otázka, ale třeba někdo poradí, jak by to šlo regulovat na mppt, třeba na victronu i epeveru je omezovac vykonu (proudu).

Ale kdyz zrovna odebiram z baterky, tak bych chtel vykon zvednout (aby sel z menice rovnou do zateze)… ma to nejake reseni?

Dejme tomu na victronu pres komunikaci bt nebo Ve nebo Ve.can? Jake dalsi komponenty mimo shuntu (predpokladam civku na vystupu co bude merit odber) bych k tomu potreboval, abych dokazal dynamicky ridit vykon mppt smartsolar podle toho, kolik proudu jde do zateze?

Je to srozumitelny?

Ps: Smyslem je aby do baterky neteklo vic proudu, ale pri zatizeni aby mppt davaly max.
Presne toto jsem resil driv, nez jsem mel multiplusty. Jinemenice zapojene za smartshnuntem nastavenem jako DC load. V node red jsem nastavoval po mqtt nabijeci proud v cerbu (to ridi mppt). Treb ajsme chtel jen 60A nabijeci proud. A precetl jsem zaroven proud z toho DC load shunutu a pricetl. Treba pres shunt teklo dalsich 60A tak jsme nastavil limit na 120A. Fungovalo to naprosto bez problemu.

Ted uz mm i menice od victronu a uz to funguje samo. Mam nastaveny nabijeci proud 100A a je jedno kolik menice zerou, porad to nabiji klidne tech 100A. Kdyz je prebytek.
Kajap

Jo pres dvcc - mělo by to fungovat samo jenže to potřebuješ všechno skládačku od victronu on u jak to seš prostě jinej vesmir $£¥

Já to myslel tak, doplněno v předch. příspěvku, Jestli by to nešlo řešit nějak jinak levněji, protože zatím nemám ani ten měnič (No právě se rozhoduju mezi smart MPPT 100/50 (3x) a 250/100 (1x) a zrovna to není jednoduchý, cena těch 3 vyjde méně než toho jednoho, ale zase to pak neumí vyšší napětí - kdybych to chtěl použít za pul roku jinde… :-(

Nejlevnější asi bude kašlat na to, ta baterka je skoro nejlevnější element, a když budu potřebovat dočasně vyjímečně něco no tak si to upravím ručně a z toho titulu bude lepší ten druhý …

Jen tip: na evropském trhu s plnou DPH jsem vic smart 250/100 (Nejvyšší model rady, nejvíc voltů a nejvíc ampér) našel za 471,14 € (Net 389,37 €) Což je poměrně méně jak welkoobchodní ceny v Čechách…

Nějak se mi nepodařilo najít nic jineho na trhu co by realne umělo 100 A (polaky s 150V/80A za 2900,- nepocitam, bo tam nejde ani omezit proud a kdovi z ceho to je - zna to nekdo?)
Naposledy upravil(a) Kajap dne pát zář 04, 2026 8:23 am, celkem upraveno 1 x.
glottis
Reputace:560
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od glottis »

Nevim, podle me to moc jinak nedas. Potrebujes mppt co umi nastavit proud. To nevim jeslti je jinej nez od victronu. epever jsme mel a ten nic nemel. Ale jsou asi jine modely a uz i jiny rok. Shunt bys ozelele, pokud bys data tahal rpovnou z BMS.

Ale podle me stoji za to to udelat poradne. victron mppt, cerbo gx, jeden nebo dva smart shunty. Vicntron veci u znestoji tolik co stavali. MPPT idealne s CAN. Merit proud potrebujes jak na spotrebici (menic) tak na baterii. Kdyz bys k mereni proudu pouzil BMS, staci ti asi jeden shunt. A nebo to obejit jinak. Jinym merakem treba na esp32, jestli rad bastlis a mas cas. Jestli ne, kup co je a zapoj to. Na cerbu si pak muzes rovnou vystartovat node red pokud nemas HA a tam si to poladit jak potrebujes.
Kajap

Nejsou to trvala instalace takže “poradne” jen omezene. Do vyse penez a mista ;)

Jak ten CAN na Smart MPPT vyuziju bez cerba a dalsi stavebnice od Victronu?

Z BMS nic nenačtu bo je to JBD pouze pro cteni a pres BT ( Výrobce baterie oni vůbec ani nic neříká jako by nebyla, takže si akorát přečtu aktuální údaje, Nejde tam udělat ani reset). Zase je to levny 250€ po sleve, s topenim, se shuntem, a pusti to 300% po 8sec (Na dlouhou životnost by bylo ideální do 50 A in / out, 110 A je dle manualu trvalych).

K baterii je RBM500 monitor a bočníkem (shunt) (jen s displejem, asi nemá BT ani výstup zato se prodava za 2500)
https://eshop.karavanypro.cz/renogy-sma ... d-monitor/

Ale z toho asi nejde nic vyčíst než do toho displeje? Kdyby tam šlo připojit něco jiného tak to by byl super kauf

Ps: Zkoumám, jestli to nemá nějaký lowcost esp řešení. Ne si nakoupit všechny piškotky od victronu. To už by bylo levnější jednou za dva roky vyměnit tu baterii ale ta cena je docela nízká takže to asi není běžná cena baterie s vyhříváním i se šuntem co? Přemýšlím že jich ještě pár koupím co myslíš
Franta2776
Reputace:653

Nový příspěvek od Franta2776 »

Prodat Victron a koupit si pořádnou kombi bednu a nemusíš takový blbiny řešit. Kombi bedna přida sama a je to její vlastnost.
Taky jsem s tím dřív u Víctronu laboroval Shunt vidí proud do baterky a neumí podle něho zeslabit nabíjení na mppt victron. Je to nedomrdek.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
rva
Reputace:1012
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62

Nový příspěvek od rva »

Můžeš na to jít obráceně. Tedy neregulovat mppt regulátory, ale zátěž. Třeba pomocí esp, které bude snímat proud do baterie (viz viewtopic.php?p=297471#p297471) a spínat třeba stykač boileru.
Obdobně spínám různé vytěžovače když proud do baterie překročí bezpečnou hodnotu (u mě se snažím být pod 150 A).
A nebo komunikovat s regulátorem pomocí esp a i když on třeba neumí regulovat proud, tak mu můžeš přikázat, aby reguloval na nižší napětí (a tím se sníží dobíjecí proud - viz viewtopic.php?p=289220&hilit=bulk#p289220).
To používám běžně. Přes léto není potřeba už od rána pouštět vysoký proud, když bude svítit ještě 16 hodin.
Reputace:136
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34

Nový příspěvek od Kostěj »

Kajap píše: pát zář 04, 2026 8:42 am
...Z BMS nic nenačtu bo je to JBD pouze pro cteni a pres BT...
JBD BMS vyčítám přes UART (na UART konektoru byl v BMS BT modul, ten jsem vyhodil) a oddělovač napětí článků i proudy do ESP32, chodí to skvěle. Jako MPPT mám epever tracer AN, taky jsem přemýšlel, že bych ho zkusil řídit - je to jak to píšeš, když je baterka nabitá, epever přestane nabíjet, když přijde odběr 100A z baterky, trvá i několik minut, než epever začne zase dávat. Kolega ho umí řídit, má to nějaké mouchy (když zapíšeš do epeveru něco blbě, můžeš si odpálit baterku přebitím, dává furt). Já to raději vyřešil správným dimenzováním: Výkon měniče v kW, dvojnásobek výkonu panelů v kWp a čtyřnásobek kapacity baterie v kWh se přibližně rovnají.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/6.5kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
JirkaE
Reputace:412
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Franta2776 píše: pát zář 04, 2026 9:00 am
Taky jsem s tím dřív u Víctronu laboroval Shunt vidí proud do baterky a neumí podle něho zeslabit nabíjení na mppt victron. Je to nedomrdek.
Není = nesouhlasím - jen je postavený na kombinaci s Cerbem - pro takové potřeby - v kombinaci s tím, co všechno v Cerbu jde - bych to tak nenazval - je to jen ,, JINÉ "

Z Deye nikdy nedokážeš přímo tímto způsobem 1000-funkcí které umožňuje Cerbo a taky si budeš muset dokoupit ,,externí" krabičku - pokud je budeš chtít - a opírat se o jednu konkretní nemá smysl - bylo to tak - u Victron na tuto funkci postavené - sestava jiných kusů / jiných výrobců - bude taky řízení potřebovat = je to jasný od začátku jakékoliv instalace = jiné

Pokud někdo použije HA nebo jiné ,,krabičky" udělá to totéž a omezování nabíjení oproti zátěžím je jen jedna z tisíce dalších funkcí - jakákoliv kombi bedna tuto funkci má...
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)