Kuchyňské kompostéry
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na elektrické kuchyňské kompostéry, které dokážou během několika hodin zpracovat bioodpad na sterilní a suchý kompost vhodný pro zahradu. Uživatelé sdílejí zkušenosti s různými typy kompostérů, jejich programy a možnostmi využití i v bytech či na balkonech. Zmiňuje se také propojení s fotovoltaikou a přínosy pro soběstačnost a ekologické zahradničení.
- gupa
- Reputace:189
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Kuchyňské kompostéry
Při prohlížení videí jsem narazil na jeden zajímavý spotřebič. Protože jsem zemědělec a zajímá mne zpracování půdy a přidávání aditiv, proto asi tento domácí elektrický spotřebič, jaksi upoutal mou pozornost.
Kdo máte elektrické kompostéry, sem ze zkušenostmi. Díky.
Dost mne vrtá hlavou jestli ho nepořídím mojej na její zahrádku a do kuchyně. (tedy asi na chodbu nebo balkon, tam může pracovat nerušeně v klidu a má to blízko ke květináčům)
Kdo máte elektrické kompostéry, sem ze zkušenostmi. Díky.
Dost mne vrtá hlavou jestli ho nepořídím mojej na její zahrádku a do kuchyně. (tedy asi na chodbu nebo balkon, tam může pracovat nerušeně v klidu a má to blízko ke květináčům)
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
- Kajap
- Reputace:12
- Lokalita: Okoli
Re: Kuchyňské kompostéry
Zemědělec a kompostér do kuchyně? 
- lemra79
- Reputace:94
- Lokalita: Usteckoorlicko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 19560
- Kapacita baterie [kWh]: 10?
Proc ne, je demokracie. Dokud to neobtezuje sousedy ..
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/ Mono 310Wp / 2,79 kWp, Energetica 385 Wp / 3,495 kWp, Canadian 600Wp/7,2 kWp
PIP 5048 MG, Multiplus II 5kW, Fangpusun MPPT150/60TR, Victron mppt 150/35 BT
li ion 350 Ah@58V, venus@rpi3+, celkem instalováno 19,56 kWp, 460 m.n.m.
PIP 5048 MG, Multiplus II 5kW, Fangpusun MPPT150/60TR, Victron mppt 150/35 BT
li ion 350 Ah@58V, venus@rpi3+, celkem instalováno 19,56 kWp, 460 m.n.m.
- gupa
Zrovna tento typ má zpravidla uhlíkové filtry a programy které zhruba do 6 hodin vyrobí hotový sterilní a přesušený kompost okolo 1kg ze zbytků z kuchyně o objemu cca 4litry. Nebo se naočkuje, neodebírá až na dno, ale znovu přihazuje.
Takže by to nemělo obtěžovat ani v kuchyni svými závany rozkladu.
Takže by to nemělo obtěžovat ani v kuchyni svými závany rozkladu.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
- vla
- Reputace:136
- Lokalita: Praha 6
- Výkon panelů [Wp]: cca 1,3 kWp
- Kapacita baterie [kWh]: cca.15
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Jsem jen zahrádkář, ne zemědělec ale může mi někdo vysvětlit, jak za 6 hodin zetleje odpad ze zeleniny na kompost? Není to o tom, že odpad rozemele a vysuší?
Nemám rád tenhle stát.
- gupa
Kompostování má několik fází příprav, zrání, (přehazování, provzdušňování) aplikace a přidávání růstových (prokopostových aditiv) a dalších hnojiv nebo ochranných prostředků proti patogennímu hnití.
Úplně jednodoché vysvětlení je jak u burčáku, jde po asi šesti hodinách o šťávu z hroznů pro kvas.
Kdysi jsem chtěl pěstovat žampiony, tak vím že základem je kompost, zdravý kompost a přesný podle receptury. Ta věc má podle mne několik programů a jedním z nich je uskladnění ve smyslu že se prostě do 6 hodin materiál na kompost nachystá a pokud je zdravá část někde pod rajčetem, přimícháváním se přidává v nějakých intervalech pod rostlinu kde funguje jako zdrojový materiál pro růst. Nebo se ponechá v kyblíku kompostéru a kompost po nějaké době dozraje podle programu.
U těch hub je to docela precizní v postupech a hygieně, kompost musí být zdravý a sterilizace je jednou fází bez které jsou výsledky poněkud riskantní.
Samotné hnojení hnojem je docela věda. Není hnůj jako hnůj.
Proto zkouším jestli nemá v rámci soběstačnosti něco takového automatizovaného doma. Vím že vedle v dědině koupili kompostér ve velikosti pro bioodpad a výsledek je možné jednou za rok nebo průběžně zdarma odvážet. Jen pro obyvatele dané obce samozřejmě. Tak mne zajímají věci okolo jak by se taková věc dala spojit s FVE a využít ji k té soběstačnosti třeba někde v bytě atp.
Úplně jednodoché vysvětlení je jak u burčáku, jde po asi šesti hodinách o šťávu z hroznů pro kvas.
Kdysi jsem chtěl pěstovat žampiony, tak vím že základem je kompost, zdravý kompost a přesný podle receptury. Ta věc má podle mne několik programů a jedním z nich je uskladnění ve smyslu že se prostě do 6 hodin materiál na kompost nachystá a pokud je zdravá část někde pod rajčetem, přimícháváním se přidává v nějakých intervalech pod rostlinu kde funguje jako zdrojový materiál pro růst. Nebo se ponechá v kyblíku kompostéru a kompost po nějaké době dozraje podle programu.
U těch hub je to docela precizní v postupech a hygieně, kompost musí být zdravý a sterilizace je jednou fází bez které jsou výsledky poněkud riskantní.
Samotné hnojení hnojem je docela věda. Není hnůj jako hnůj.
Proto zkouším jestli nemá v rámci soběstačnosti něco takového automatizovaného doma. Vím že vedle v dědině koupili kompostér ve velikosti pro bioodpad a výsledek je možné jednou za rok nebo průběžně zdarma odvážet. Jen pro obyvatele dané obce samozřejmě. Tak mne zajímají věci okolo jak by se taková věc dala spojit s FVE a využít ji k té soběstačnosti třeba někde v bytě atp.
- gupa
Pokud jsem hledal v ČR, tak se tu prodává cosi většího okolo 16tKč. Potom jsou menší kompostéry někde okolo 3,6tKč znovu, na allegru, všiml jsem si že doprava zdarma.
Toto je na allegro odkaz co jsem objevil. Je tam toho ale více jako dodavatelé a výrobky.
https://allegro.cz/uzivatel/Taihuigou_e ... ery-126183
Nemohu to najít, ale na youtube jsem viděl že třeba včelař použil ke kompostování larvy trubce napadené roztočem, přidal nějaké zbytky z ledničky a nějakou nesnězenou svačinu a než dokončil natáčení videa měl nakompostováno.
Toto je na allegro odkaz co jsem objevil. Je tam toho ale více jako dodavatelé a výrobky.
https://allegro.cz/uzivatel/Taihuigou_e ... ery-126183
Nemohu to najít, ale na youtube jsem viděl že třeba včelař použil ke kompostování larvy trubce napadené roztočem, přidal nějaké zbytky z ledničky a nějakou nesnězenou svačinu a než dokončil natáčení videa měl nakompostováno.
- Antrac1t
- Reputace:122
- Lokalita: Znojemsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5500
- Kapacita baterie [kWh]: 26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
to z toho allegra fakt jen rozmenlni bio odpad a vysusi, nepridava tam nic ... spise se to nasledne hodi jako slozka do realneho kompostu ... nebo se pletu?
string1 - 5.5kwp 2S6P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS