Prísny zákaz rýchlych elektrických kolobežiek na Slovensku od septembra 2026
Souhrn tématu
Od září 2026 platí na Slovensku přísný zákaz používání elektrických koloběžek, které překračují rychlost 25 km/h. Porušení tohoto zákazu může vést k pokutám i zabavení koloběžky policií. Diskuze také upozorňuje na současnou nabídku koloběžek v obchodech, které již brzy nebudou legální, a na zkušenosti uživatelů s elektrokoly a jejich komponenty.
- Mex
- Reputace:461
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Prísny zákaz rýchlych elektrických kolobežiek na Slovensku od septembra 2026
RFID zašít do cyklistických kalhot je dobrý nápad.
Ten plastový knoflík je určitě vodotěsný, a praní na 30 nebo 40°C mu neuškodí.
A čtečku pod sedlo.
Nakonec by se to dalo zkombinovat i s funkcí imobilizéru.
Na výstup Hallovek bych rozhodně nesahal. Ty bude driver potřebovat pro řízení komutace.
Ale u středových motorů k tomu musí jít i nějaký signál od otáčkového čidla na (asi) zadním kole.
Jak jinak by pohon věděl jak rychle kolo jede, když do hry vstupuje převodní poměr přehazovačky?
Tak pokud mu ošidím tento signál, měl bych být schopný si s rychlostí dělat co chci.
Jen zřejmě integrovaný tachometr bude ukazovat tu rychlost, kterou si myslí, že jede.
Takže to bude chtít tam namontovat vedle běžný cyklocomputer.
Nebo prostě rychlost z tachometru násobit třeba dvěma.
Ten plastový knoflík je určitě vodotěsný, a praní na 30 nebo 40°C mu neuškodí.
A čtečku pod sedlo.
Nakonec by se to dalo zkombinovat i s funkcí imobilizéru.
Na výstup Hallovek bych rozhodně nesahal. Ty bude driver potřebovat pro řízení komutace.
Ale u středových motorů k tomu musí jít i nějaký signál od otáčkového čidla na (asi) zadním kole.
Jak jinak by pohon věděl jak rychle kolo jede, když do hry vstupuje převodní poměr přehazovačky?
Tak pokud mu ošidím tento signál, měl bych být schopný si s rychlostí dělat co chci.
Jen zřejmě integrovaný tachometr bude ukazovat tu rychlost, kterou si myslí, že jede.
Takže to bude chtít tam namontovat vedle běžný cyklocomputer.
Nebo prostě rychlost z tachometru násobit třeba dvěma.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- unicast
- Reputace:548
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Prísny zákaz rýchlych elektrických kolobežiek na Slovensku od septembra 2026
Přesně tak, vzadu je snímač otáček kola. Ale sahat na dráty k Hallovce je asi pro imobilizaci toho kola ještě lepší nápad, než zemnit gate těch mosfetů. Já to tedy řeším ještě jinak, umím vygenerovat podle potřeby chybovou hlášku na displeji a pak už to nereaguje na tlačítka pro vyšší či nižší výkonový stupeň.
- Kostěj
- Reputace:135
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: ~60 V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 34
- Chci prodávat energii: NE
Tady souhlas, to co máš v původním příspěvku dál, k tomu jediný: Moc to řešíš. Už mám e-kolo osmý rok, starý Bafang v zadním kole. Odblokování mi nedává smysl, e-kolo mám hlavně proto, aby mi kopce či protivítr neotrávily výlet. Po rovince si frčím 25-35 za svý, ale do běžných kopců pod 20 nejdu, a tam je ten motor sakra znát. Na normálním kole jsem měl limit výletu cca 40km, tady ani 100 není problém. Mám už 60+ a díky elektrice mne kolo stále baví. Mohu jen doporučit.Mex píše: pát srp 28, 2026 6:27 pmPlatonicky už mnoho let toužím po elektrokole. Vždy nejvíc v době, kdy tlačím nějaký šílený kopec a plíce protestují.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/6.5kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
- Franta2776
- Reputace:649
Jj taky mám příští rok 60 a ebike super jinak bych jezdil podstatně min nebo vubec
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- JozefSK
- Reputace:110
Fiha, pozeram samy dochodca ...
... rovestnici ... 
Neviem, sam s tym nemam skusenosti, odtial bicykel nemam. Tu informaciu - "ako som kupil, tak predavam" ...
A mozno si aj mal stastie. Jeden znamy, byvaly servisak reklamacii v Mou..... nam radil bicykle odtial nekupovat. Vraj sa casto kazia.Mex píše: pát srp 28, 2026 6:27 pmPlatonicky už mnoho let toužím po elektrokole. Vždy nejvíc v době, kdy tlačím nějaký šílený kopec a plíce protestují.
Teď jsem si ho už málem koupil v aukci v Mountfieldu. Jenom než jsem se rozhoupal, tak ty levné přestali prodávat a ty dražší už se mi nelíbí.
Neviem, sam s tym nemam skusenosti, odtial bicykel nemam. Tu informaciu - "ako som kupil, tak predavam" ...
- Mex
No já ve všem hledám motivaci.Kostěj píše: pát srp 28, 2026 9:53 pm... Odblokování mi nedává smysl, e-kolo mám hlavně proto, aby mi kopce či protivítr neotrávily výlet. ...
U biokola (tj. můj současný režim) je motivací to, že ty kopce prostě dám.
To u e-kola odpadne. Takže pak budu (asi) motivaci a vzrušení hledat v tom, že to bude jezdit rychle.
- Mex
Už jsem to dřív taky zaslechl.JozefSK píše: pát srp 28, 2026 10:31 pmA mozno si aj mal stastie. Jeden znamy, byvaly servisak reklamacii v Mou..... nam radil bicykle odtial nekupovat. Vraj sa casto kazia.
Ale říkám si, kde vlastně může být problém?
Má to standardní prvky. Přehazku od Shimana, brzdy taky od nich nebo od Tectra.
Motor a elektronika bude Bafang.
A zbytek je pár posvařovaných trubek.
- gupa
- Reputace:189
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
A kde je baterka? Inzerují kola bez aku. Aku dělá další ranec.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
- Franta2776
Oni mají levný sady od toho Shimana chybí tomu velký talíře vzadu okolo 51zubů.Kolem řeky dobrý, ale do Alp to není. Podvozek je taky rozdíl, ideál to co mám já celopero na. vzduchu, je to komfortní jízda. Podobné jako v autě, ale počítej minimum okolo 80k.Mex píše: pát srp 28, 2026 11:13 pmUž jsem to dřív taky zaslechl.JozefSK píše: pát srp 28, 2026 10:31 pmA mozno si aj mal stastie. Jeden znamy, byvaly servisak reklamacii v Mou..... nam radil bicykle odtial nekupovat. Vraj sa casto kazia.
Ale říkám si, kde vlastně může být problém?
Má to standardní prvky. Přehazku od Shimana, brzdy taky od nich nebo od Tectra.
Motor a elektronika bude Bafang.
A zbytek je pár posvařovaných trubek.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
- Valdano
- Reputace:316
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
Je tam uvedena cena bez baterie a cena s baterií viz odkaz a přiložený obrázek.
- Mex
Já jsem měl vyhlídnuté kolo se středovým Bafangem 500 ve velikosti 21" a s koly 29".
Za cenu 10900 Kč, co byla naprosto úžasná cena. Navíc bylo pěkné žluté.
Jenže já osel jsem váhal a oddaloval to, a oni ho rázem přestali prodávat.
Teď tam mají nejlevnější s podobným osazením za víc než dvojnásobek, a ještě je ošklivé tmavé (já chci světlé kolo, ta žlutá byla super).
Oni to prodávají bez baterek. A baterky mají dost drahé. Na tom asi chtějí cenově dotáhnout slevu, co dali na kolo.
Ale to mi nevadí. Je to výzva to "přeškolit" na jiné baterky.
V první etapě jsem chtěl vyrobit adaptér na baterky z nářadí Parkside/Lidl, kterých mám doma dost.
Za cenu 10900 Kč, co byla naprosto úžasná cena. Navíc bylo pěkné žluté.
Jenže já osel jsem váhal a oddaloval to, a oni ho rázem přestali prodávat.
Teď tam mají nejlevnější s podobným osazením za víc než dvojnásobek, a ještě je ošklivé tmavé (já chci světlé kolo, ta žlutá byla super).
Oni to prodávají bez baterek. A baterky mají dost drahé. Na tom asi chtějí cenově dotáhnout slevu, co dali na kolo.
Ale to mi nevadí. Je to výzva to "přeškolit" na jiné baterky.
V první etapě jsem chtěl vyrobit adaptér na baterky z nářadí Parkside/Lidl, kterých mám doma dost.
- Franta2776
To ale není do terénu. Pokud chceš do kopců a terénu svez se na něčem lepším.