Měřák vnitřní impedance LiFePo4

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na výběr a zkušenosti s měřáky vnitřní impedance pro LiFePo4 články, přičemž je zdůrazněna důležitost měření střídavým proudem (AC) kvůli eliminaci chyb způsobených elektrochemickými potenciály. Uživatelé doporučují kalibraci přístrojů a měření za stejných podmínek, protože vnitřní odpor se mění s teplotou, stavem nabití a zatěžovacím proudem. Praktické tipy zahrnují zatížení baterie před měřením a sledování napětí jednotlivých článků pro odhalení závad.
kybos
Reputace:530
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Re: Měřák vnitřní impedance LiFePo4

Nový příspěvek od kybos »

Franta2776 píše: pon srp 17, 2026 7:01 am
Myslím že nemáš pravdu:Uvedl jsem to jak příklad a úbytek 0,2V na jednom článku by znenalo, že jsou články špatné. Vnitřní odpor opravdu nejlépe změříme skutečným zatížením. Klidně v celé sadě a jde to celkem dobře.
Mě přesně měří proud JKBMS a potom stačí voltmetr a při nasimulovanem odběru změřit úbytky napětí a dopočítat.
Jeden z podstatných problémů, který takové DC měření velmi malého napětí může významným způsobem zkreslit jsou elektrochemické potenciály na styku dvou různých kovů. Proto YR1035 měří odpor pomocí střídavého proudu, kde se tyto chyby neuplatní. Měření pomocí AC proudu také eliminuje offsety měřicích zesilovačů, které jsou pro měření velmi malých napětí zapotřebí. Nehledě ke skutečnosti, že vnitřní odpor článku baterie není konstantní hodnota ale mění se se stavem SOC, zatěžovacím proudem, teplotou a dalšími veličinami. Pro porovnání vnitřních odporů jednotlivých článků je tedy vhodné je měřit za pokud možno stejných podmínek (SOC, proud, teplota...). Pro ty, kteří by chtěli vědět přesnější hodnotu vnitřního odporu je vhodné si měřič před měřením ověřit nebo zkalibrovat nejlépe odporem o přesné a známé hodnotě, které je blízká předpokládané hodnotě vnitřního odporu článku. Já to dělám pomocí bočníku 150 A/ 60 mV 0,5 %, tedy 400 mikroohmů.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Kostěj
Reputace:135
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Kostěj »

Od té doby, co mám v grafaně napětí každého článku, tak to neřeším. Jen se občas mrknu do grafu, najdu skok v odběru 4kW (trouba+rychlovarka) a podívám se na skoky napětí na každém článku - aby byly plus mínus stejné. Už jsem jeden odfláknutý spoj díky tomu odhalil a dotahoval.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/6.5kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
Franta2776
Reputace:648

Nový příspěvek od Franta2776 »

kybos píše: pon srp 17, 2026 9:31 am
Franta2776 píše: pon srp 17, 2026 7:01 am
Myslím že nemáš pravdu:Uvedl jsem to jak příklad a úbytek 0,2V na jednom článku by znenalo, že jsou články špatné. Vnitřní odpor opravdu nejlépe změříme skutečným zatížením. Klidně v celé sadě a jde to celkem dobře.
Mě přesně měří proud JKBMS a potom stačí voltmetr a při nasimulovanem odběru změřit úbytky napětí a dopočítat.
Jeden z podstatných problémů, který takové DC měření velmi malého napětí může významným způsobem zkreslit jsou elektrochemické potenciály na styku dvou různých kovů. Proto YR1035 měří odpor pomocí střídavého proudu, kde se tyto chyby neuplatní. Měření pomocí AC proudu také eliminuje offsety měřicích zesilovačů, které jsou pro měření velmi malých napětí zapotřebí. Nehledě ke skutečnosti, že vnitřní odpor článku baterie není konstantní hodnota ale mění se se stavem SOC, zatěžovacím proudem, teplotou a dalšími veličinami. Pro porovnání vnitřních odporů jednotlivých článků je tedy vhodné je měřit za pokud možno stejných podmínek (SOC, proud, teplota...). Pro ty, kteří by chtěli vědět přesnější hodnotu vnitřního odporu je vhodné si měřič před měřením ověřit nebo zkalibrovat nejlépe odporem o přesné a známé hodnotě, které je blízká předpokládané hodnotě vnitřního odporu článku. Já to dělám pomocí bočníku 150 A/ 60 mV 0,5 %, tedy 400 mikroohmů.
Rva by to mohl vyzkoušet a porovnat s měřákem. Co mě spíš trápilo bylo povrchové napětí na elektrodách. Nejdřív jsem baterii mírně zatížit potom chvili počkat a potom zatížil pořádně a udělat měření.Samozřejmě u nabité baterie při vybité vnitřní odpor stoupá.
Ony se ty podmínky měření dají hodně ošidit podle podmínek.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
kybos
Reputace:530
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od kybos »

Pokud provádíš měření vnitřního odporu článků na LiFePO (jedna elektroda hliník a druhá měď) stejnosměrně, pak se zkus podívat na rozdíl mezi elektrochemickým potenciálem mědi a hliníku a pokud měříš hodnoty DC napětí v řádu 20 mV, můžeš být o dva řády utopený v chybovém napětí. Podle mého názoru nemá smysl provádět takové měření stejnosměrně, pokud požaduji relevantní výsledky.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012