Návrhy a připomínky k MyPower.CZ
Souhrn tématu
Diskuze na fóru MyPower.CZ se zaměřuje na návrhy a připomínky k funkcím webu, zejména na možnost vložení řeckých písmen jako ikon a technické otázky týkající se IPv4, IPv6 a DHCP rezervací v lokálních sítích. Uživatelé sdílejí zkušenosti s konfigurací sítě a vysvětlují, jak funguje přidělování IP adres a jeho vliv na připojení k internetu a fungování fóra. Fórum také řeší rozdíly mezi IPv4 a IPv6 a jejich dopad na bezpečnost a přístup k službám.
- lzahradil
- Site Admin
- Reputace:419
- Lokalita: blízko Plzně
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5840
- Kapacita baterie [kWh]: 28
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Návrhy a připomínky k MyPower.CZ
podle logů se ti dnes vytvořilo 23 přihlašovacích relací. Z toho 22 ve stejném prohlížeči ze dvou různých IP rozsahů a jedna z jiného prohlížeče nebo zařízení a třetího IP rozsahu. Pokud jsi měl rozepsaný příspěvek a mezitím se ti IP změnila, fórum při odeslání správně požadovalo nové přihlášení.JirkaE píše: sob srp 15, 2026 8:33 pmI tento příspěvek píšu po třetí.
Protože mě to při odeslání přesměrovalo na přihlášení a příspěvek několikrát dnes smazalo.
Přihlásil sem se dnes asi už 100x
Doplnění: Nešlo o dvě různá zařízení, ale o střídání IPv6 a IPv4 na jednom připojení. Ošetřil jsem to i pro tento případ.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
- JirkaE
- Reputace:403
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Ano, bylo těch přihlášení nezvykle mnoho. Jsem na jednom PC nebo mobilu.lzahradil píše: sob srp 15, 2026 11:27 pmpodle logů se ti dnes vytvořilo 23 přihlašovacích relací. Z toho 22 ve stejném prohlížeči ze dvou různých IP rozsahů a jedna z jiného prohlížeče nebo zařízení a třetího IP rozsahu. Pokud jsi měl rozepsaný příspěvek a mezitím se ti IP změnila, fórum při odeslání správně požadovalo nové přihlášení.
Doplnění: Nešlo o dvě různá zařízení, ale o střídání IPv6 a IPv4 na jednom připojení. Ošetřil jsem to i pro tento případ.
To je už na mě příliš odborné, to IPv6 a IPv4 - ale ty příspěvky - kdy mě to vykoplo a já se musel přihlásit znova, byli z jednoho PC. Nevím
Mohu s tím něco udělat já ?
Mám nového poskytovatele a nový router asi 2-3 týdny ale ještě stále není vše jak by mělo být.
Některá zařízení stále vypadávají a wifi i tak trochu zlobí.
Tento počítač na kabelu - taky používám 2páry místo 4párů - nemám plnohodnotné připojení, ale už to mohu předělat také, kabel mám už nový - ale mám i wifi - možná se střídal kabel s wifinou ? (na druhých dvou párech sem jel dříve audio pro celý dům - ale už to v dnešní době není potřeba - v našem případě internetové rádio
Každopádně moc děkuji - bylo to nepříjemný
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- gupa
- Reputace:186
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Asi nejsou přidělený v routeru pevný adresy pro danou mac. U mne je to v menu DHCP - Adress Reservation
Také to může být přechoďák na konektoru nebo napájení něčeho nějak hapruje a tak se to cyklovitě zapíná a vypíná.
Ale nějak nechápu to je více přípojných bodů mezi kterými se přepíná? tz. Něco jak pohyb zařízení a podle polohy se zařízení samo přepíná, routrů je více, ty přidělují své IP atp.
Kdysi jsem měl dreambox a pevné nastavení DHCP bylo podmínkou. Před ním může být podle mýho chápání cokoliv wifi, pevná optika plno jiných zařízení a routerů, ale za hlavním domácím DHCP který vidí přípojný bod by měly být jiné DHCP chronologicky před hlavním.
Asi to zařízení má více routerů nebo je několik pevně neprovázaných routerů doma a ty nezávisle mění to připojení, jeden dává starou Ip jeden novou pro přípojný bod poskytovatele.
Pokud by byly IP adresy přidělovány stále ty stejné, tak by to asi dělat nemělo. Stálo by to za vysvětlení.
Také to může být přechoďák na konektoru nebo napájení něčeho nějak hapruje a tak se to cyklovitě zapíná a vypíná.
Ale nějak nechápu to je více přípojných bodů mezi kterými se přepíná? tz. Něco jak pohyb zařízení a podle polohy se zařízení samo přepíná, routrů je více, ty přidělují své IP atp.
Kdysi jsem měl dreambox a pevné nastavení DHCP bylo podmínkou. Před ním může být podle mýho chápání cokoliv wifi, pevná optika plno jiných zařízení a routerů, ale za hlavním domácím DHCP který vidí přípojný bod by měly být jiné DHCP chronologicky před hlavním.
Asi to zařízení má více routerů nebo je několik pevně neprovázaných routerů doma a ty nezávisle mění to připojení, jeden dává starou Ip jeden novou pro přípojný bod poskytovatele.
Pokud by byly IP adresy přidělovány stále ty stejné, tak by to asi dělat nemělo. Stálo by to za vysvětlení.
Naposledy upravil(a) gupa dne ned srp 16, 2026 8:26 am, celkem upraveno 3 x.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
- lzahradil
- Site Admin
Tady bych doporučil vyřešit hlavně problém s připojením.
Podle logů se ti při používání fóra střídá IPv6 a IPv4. Existence IPv4 a IPv6 je samozřejmě normální, ale pokud se při běžném používání stejného webu spojení takhle přepíná a současně píšeš, že ti vypadávají zařízení, Wi-Fi zlobí a PC má zároveň kabel i Wi-Fi, dost to ukazuje na nestabilitu připojení (odpojování Ethernetu, Wi-Fi nebo přepínání mezi nimi)
Tohle bych tedy určitě vyřešil u sebe: předělat kabel na všechny 4 páry, zkontrolovat router a ideálně na PC používat buď kabel, nebo Wi-Fi, ne obojí současně.
Na MyPower jsem kvůli tomu udělal určitou "berličku" a vypnul kontrolu IP adresy u přihlášené session, takže fórum už by tě kvůli změně IP odhlašovat nemělo. Tím se ale nevyřeší příčina. A teď zvažuji zda to byl správný krok.
Se stejným problémem se můžeš potkat i jinde, například u bankovnictví nebo jiných webů s přísnější kontrolou přihlášení, a tam už kvůli tomu samozřejmě nikdo nastavení měnit nebude.
Podle logů se ti při používání fóra střídá IPv6 a IPv4. Existence IPv4 a IPv6 je samozřejmě normální, ale pokud se při běžném používání stejného webu spojení takhle přepíná a současně píšeš, že ti vypadávají zařízení, Wi-Fi zlobí a PC má zároveň kabel i Wi-Fi, dost to ukazuje na nestabilitu připojení (odpojování Ethernetu, Wi-Fi nebo přepínání mezi nimi)
Tohle bych tedy určitě vyřešil u sebe: předělat kabel na všechny 4 páry, zkontrolovat router a ideálně na PC používat buď kabel, nebo Wi-Fi, ne obojí současně.
Na MyPower jsem kvůli tomu udělal určitou "berličku" a vypnul kontrolu IP adresy u přihlášené session, takže fórum už by tě kvůli změně IP odhlašovat nemělo. Tím se ale nevyřeší příčina. A teď zvažuji zda to byl správný krok.
Se stejným problémem se můžeš potkat i jinde, například u bankovnictví nebo jiných webů s přísnější kontrolou přihlášení, a tam už kvůli tomu samozřejmě nikdo nastavení měnit nebude.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
- lzahradil
- Site Admin
gupa píše: ned srp 16, 2026 7:58 amAsi nejsou přidělený v routeru pevný adresy pro danou mac. U mne je to v menu DHCP - Adress Reservation
Tohle s DHCP rezervací ale vůbec nesouvisí.
DHCP v domácí síti přiděluje zařízení lokální IPv4 adresu, typicky něco jako 192.168.x.x. Tu ale fórum vůbec nevidí. Při IPv4 fórum vidí veřejnou IPv4 adresu, ze které provoz odchází DO internetu. Tedy adresu routeru, případně veřejnou adresu/CGNAT poskytovatele.
Jestli má PC doma přes DHCP stále 192.168.1.10 nebo pokaždé jinou lokální adresu, je z pohledu fóra úplně jedno.
U IPv6 je situace jiná. Tam zařízení komunikuje ven přímo svojí IPv6 adresou z prefixu přiděleného poskytovatelem.
Ethernet a Wi-Fi jsou navíc dvě samostatná síťová rozhraní, takže každé bude mít svoji IPv6 adresu.
Proto právě přepínání Ethernet a Wi-Fi nebo výpadky IPv6 konektivity způsobí, že chvíli přichází spojení přes jednu IPv6 adresu, chvíli přes jinou, případně spadne na IPv4.
Takže žádné nastavování "pevné IP podle MAC" v DHCP tento problém nevyřeší.
Z logů je vidět střídání IPv6 a IPv4 a Jirka zároveň sám píše, že mu po výměně poskytovatele/routeru vypadávají zařízení a zlobí Wi-Fi. Tam bych hledal příčinu, ne v DHCP rezervacích.
- unicast
- Reputace:538
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Jirka by se mohl zamyslet, jestli by místo dual stacku nebylo doma lepší provozovat "IPv6-mostly" https://blog.lacnic.net/en/ipv6-mostly-networks/
Už to dneska není teoretický koncept, dá se to reálně používat a vyřeší to zbytečné flapování mezi čtyřkou a šestkou.
A admin by zase mohl u přihlášených relací kontrolovat nikoli celou IPv6 adresu, ale jen její první polovinu, tedy prvních 64 bitů (jasně, existují výjimky, kdy adresy přidělují zařízením i po výrazně menších blocích, například popsané v RFC 6164, ale to se zase nebude týkat počítačů koncových uživatelů, takže je lze zanedbat), tím se vyřeší ty změny šestkových adres v rámci jednoho /64 bloku.
Už to dneska není teoretický koncept, dá se to reálně používat a vyřeší to zbytečné flapování mezi čtyřkou a šestkou.
A admin by zase mohl u přihlášených relací kontrolovat nikoli celou IPv6 adresu, ale jen její první polovinu, tedy prvních 64 bitů (jasně, existují výjimky, kdy adresy přidělují zařízením i po výrazně menších blocích, například popsané v RFC 6164, ale to se zase nebude týkat počítačů koncových uživatelů, takže je lze zanedbat), tím se vyřeší ty změny šestkových adres v rámci jednoho /64 bloku.
- gupa
Takže DHCP změní lokální IP pro zařízení a zároveň přejde z ip4 na ip6 a on ten DHCP server nemá vliv na přihlašování?
Asi je nějaký technický problém který zapříčiní přepínání. Proč hned hlavou o zeď když to nakonec to přepínání dělá DHCP nebo jiná věc co to celé napojuje ven. Už mi připadá že IT technici se cítí nějak nadřazeně, což mne mrzí a degraduje na úplného vola.
V tuto chvíly třeba přenáším komunikator whatsapp mezi dvěma zařízeními, stále se to nedařilo, zapomněl jsem na novém telefonu přidat pevnou ip pro DHCP a světe div se, nyní se po přiřazení vše děje a přenáší se bez přerušení asi šest let souborů mezi telefonama. CHvíly trvá než jeden zabalí a druhý musí čekat.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
- glottis
- Reputace:555
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
mam taky dual stack a nemam zadny problem. Tam mu to kazi bud provider nebo neco sptne nastaveneho a nebo to duplicitni pripojeni wifi/eth s tim, ze treba ma na jednom ipv4 a na druhem dual. Ale kdo vi. Me to neodhlasilo mesice. Ani na pc, ani na mobilu.unicast píše: ned srp 16, 2026 9:40 amJirka by se mohl zamyslet, jestli by místo dual stacku nebylo doma lepší provozovat "IPv6-mostly" https://blog.lacnic.net/en/ipv6-mostly-networks/
Spis to muze byt necim u providera, ze mu rotuje ip moc casto. Nema pevnou verejku a provider to meni podle nalady nejakym divnym algoritmem.
- JirkaE
- Reputace:403
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Bohužel z mého pohledu již nyní hovoříte chlapi jinou řečí - netuším o čem je řeč a budu to muset nastudovat.
Každopádně se to již dnes nestalo.
Nemám to dodělané - to ano, ještě jeden most musím udělat za plechová vrata garáže. Nyní už tam jede Cerbo z kabelu a udělám tam i samostatnou wifi pro všechny ty serepatičky
a bude snad klid (už mám nový další router doma, jen to dodělat)
A ano, ten kabel do PC na dvou párech dříve stačil - dnes je to brzda
a pak může být wifi rychlejší a skáče to z jednoho na druhé.
Paradoxně to ale zlobí právě když je wifi na PC vypnuté.
Cerbo wifi sem musel vypnout hned - tam to udělalo velký chaos, když se zastrčil kabel a běžela i wifi
Každopádně se to již dnes nestalo.
Nemám to dodělané - to ano, ještě jeden most musím udělat za plechová vrata garáže. Nyní už tam jede Cerbo z kabelu a udělám tam i samostatnou wifi pro všechny ty serepatičky
A ano, ten kabel do PC na dvou párech dříve stačil - dnes je to brzda
Paradoxně to ale zlobí právě když je wifi na PC vypnuté.
Cerbo wifi sem musel vypnout hned - tam to udělalo velký chaos, když se zastrčil kabel a běžela i wifi
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
- lzahradil
- Site Admin
DHCP rezervace IP s tím opravdu nesouvisí. 
DHCP rezervace udělá pouze to, že router konkrétnímu zařízení (MAC adrese) přiděluje stále stejnou lokální IPv4 adresu, kterou mu zarezervuješ – např. 192.168.1.20. To je ale komunikace uvnitř domácí sítě.
Ven na internet přes IPv4 jde celá domácí síť pořád přes veřejnou IPv4 adresu routeru, případně přes adresu/CGNAT poskytovatele.
Fórum tedy vůbec nezajímá, jestli má počítač uvnitř sítě 192.168.1.10 nebo 192.168.1.57.
U IPv6 je to jiné. Tam se zařízení z pohledu internetu prezentuje vlastní IPv6 adresou z prefixu přiděleného poskytovatelem. IPv6 adresy lze podle způsobu konfigurace řešit i přes DHCPv6, případně je zařízení vytváří pomocí SLAAC, a jedno rozhraní může mít současně i více IPv6 adres.
Jenže tady řešíme něco jiného: během běžného brouzdání se spojení střídá mezi IPv6 a IPv4.
Pokud má zařízení funkční IPv6 konektivitu a následně komunikace spadne na IPv4, je potřeba hledat proč.
Může vypadávat Ethernet, Wi-Fi, IPv6 konektivita routeru, přepínat se síťová rozhraní apod.
A k tomu:
Kontrolu IP u session jsem vypnul úplně.
Takže fórum už problém se změnou IP toleruje.
Příčinu nestabilního připojení to ale neopraví, pouze jsme ji na MyPower přestali trestat odhlášením a jako důsledek tohoto činu očekávám enormní nárůst session v databázi. Takže uvidíme zda to tak nechám nebo vrátím zpět, jak by to mělo být.
DHCP rezervace tedy opravdu není řešením problému, který je vidět v logu.
DHCP rezervace udělá pouze to, že router konkrétnímu zařízení (MAC adrese) přiděluje stále stejnou lokální IPv4 adresu, kterou mu zarezervuješ – např. 192.168.1.20. To je ale komunikace uvnitř domácí sítě.
Ven na internet přes IPv4 jde celá domácí síť pořád přes veřejnou IPv4 adresu routeru, případně přes adresu/CGNAT poskytovatele.
Fórum tedy vůbec nezajímá, jestli má počítač uvnitř sítě 192.168.1.10 nebo 192.168.1.57.
U IPv6 je to jiné. Tam se zařízení z pohledu internetu prezentuje vlastní IPv6 adresou z prefixu přiděleného poskytovatelem. IPv6 adresy lze podle způsobu konfigurace řešit i přes DHCPv6, případně je zařízení vytváří pomocí SLAAC, a jedno rozhraní může mít současně i více IPv6 adres.
Jenže tady řešíme něco jiného: během běžného brouzdání se spojení střídá mezi IPv6 a IPv4.
Pokud má zařízení funkční IPv6 konektivitu a následně komunikace spadne na IPv4, je potřeba hledat proč.
Může vypadávat Ethernet, Wi-Fi, IPv6 konektivita routeru, přepínat se síťová rozhraní apod.
A k tomu:
Podobně to už původně nastavené bylo. Nekontrolovala se celá IP adresa - u IPv4 se kontrolovaly pouze první 2 oktety, právě proto, aby například při mobilním připojení a změně adresy nedocházelo zbytečně k odhlašování. Ale jakmile do toho vstoupí IPv6, je to logicky úplně jiné připojení.Admin by mohl u přihlášených relací kontrolovat nikoli celou IPv6 adresu, ale jen její první polovinu…
Kontrolu IP u session jsem vypnul úplně.
Takže fórum už problém se změnou IP toleruje.
Příčinu nestabilního připojení to ale neopraví, pouze jsme ji na MyPower přestali trestat odhlášením a jako důsledek tohoto činu očekávám enormní nárůst session v databázi. Takže uvidíme zda to tak nechám nebo vrátím zpět, jak by to mělo být.
DHCP rezervace tedy opravdu není řešením problému, který je vidět v logu.
- unicast
Já taky nemám proti mypower s dual-stackem problém. Ovšem algoritmus "happy eyeballs" přesně tohle způsobuje, navíc je na každém OS a v každém browseru naimplementován trochu jinak, takže se chování může velmi lišit.glottis píše: ned srp 16, 2026 10:36 ammam taky dual stack a nemam zadny problem. Tam mu to kazi bud provider nebo neco sptne nastaveneho a nebo to duplicitni pripojeni wifi/eth s tim, ze treba ma na jednom ipv4 a na druhem dual. Ale kdo vi. Me to neodhlasilo mesice. Ani na pc, ani na mobilu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Happy_Eyeballs
https://www.rfc-editor.org/info/rfc8305/
Ne. Důvod už tu zazněl.glottis píše: ned srp 16, 2026 10:36 amSpis to muze byt necim u providera, ze mu rotuje ip moc casto. Nema pevnou verejku a provider to meni podle nalady nejakym divnym algoritmem.
Naposledy upravil(a) unicast dne ned srp 16, 2026 11:53 am, celkem upraveno 1 x.
- gupa
Takže do DHCP se přepínají automaticky přidělované různé IP v4 nebo v6 a s přihlášením na mypower a na aktuální sejšny to (pevně nastavené IP pro přidělené Ip pro zařízení DHCPservererm ) nemá vliv. Co možnost že doma jsou dva DHCP servery a jejich IP vidí mypower log jako dvě různí připojení, jak to omezit, pevným přidělení koncového zařízení IP jednomu z nich? A k druhému DHCP omezit zařízení přístup?
- glottis
- Reputace:555
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
dhcp na ipv6 se vetsinou nepouziva
- kodl69
- Reputace:1097
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Já mám v místí síti IPv6 zakázaný, mám to "postaru" a zatím bez problému, vlastně nevím, k čemu je IPv6 v malé lokální síti dobrý.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
- lzahradil
- Site Admin
Samotná změna lokální adresy přidělené DHCP serverem se na MyPower projevit nemůže, protože fórum ji vůbec nevidí.gupa píše: ned srp 16, 2026 11:50 amTakže do DHCP se přepínají automaticky přidělované různé IP v4 nebo v6 a s přihlášením na mypower a na aktuální sejšny to (pevně nastavené IP pro přidělené Ip pro zařízení DHCPservererm ) nemá vliv. Co možnost že doma jsou dva DHCP servery a jejich IP vidí mypower log jako dvě různí připojení, jak to omezit, pevným přidělení koncového zařízení IP jednomu z nich? A k druhému DHCP omezit zařízení přístup?
Pokud by v síti byly dva DHCP servery a každý rozdával jinou výchozí bránu vedoucí přes jiné připojení, pak by se samozřejmě mohla měnit i veřejná IP.
To už by ale byla chybně nakonfigurovaná síť a DHCP rezervace by to stejně neřešila. A dva poskytovatele tam JirkaE určitě nemá.
Myslím, že princip DHCP rezervace a to, co z připojení skutečně vidí fórum, už jsem popsal dostatečně.
Další hypotetické DHCP scénáře bych do toho tedy netahal.
Začalo svítit slunko, TČ topí, tak se jdu raději utopit do bazénu.
- lzahradil
- Site Admin
aby mohl být tvůj PC vystaven útokům zvenčíkodl69 píše: ned srp 16, 2026 2:09 pmJá mám v místí síti IPv6 zakázaný, mám to "postaru" a zatím bez problému, vlastně nevím, k čemu je IPv6 v malé lokální síti dobrý.
- unicast
Na malé lokální izolované síti je zbytečný overhead i IPv4...kodl69 píše: ned srp 16, 2026 2:09 pmJá mám v místí síti IPv6 zakázaný, mám to "postaru" a zatím bez problému, vlastně nevím, k čemu je IPv6 v malé lokální síti dobrý.