Chování 4Q elektroměru XT211, komunikace

Souhrn tématu

Elektroměr XT211 od firmy Sagemcom je nyní nasazován s online 4Q měřením, ale uživatelé hlásí neobvyklé chování displeje, zejména problémy s podsvícením a zobrazením parametrů. Diskutuje se také o komunikaci přes RS485 rozhraní s protokolem DLMS/COSEM, které umožňuje jednosměrné čtení dat v minutových intervalech. Někteří uživatelé hledají potvrzení správné funkčnosti a zkušenosti s připojením, včetně možnosti využití optické čtečky, která je však pravděpodobně deaktivovaná.
Mex
Reputace:442
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Chování 4Q elektroměru XT211, komunikace

Nový příspěvek od Mex »

EG.D teď instaluje on-line 4Q elektroměry typu XT211 od firmy Sagemcom.
https://www.egd.cz/sites/default/files/ ... -xt211.pdf
Jestli je nasazuje i ČEZd nevím.

Je tu prosím někdo, kdo ho má?
Mně ho nainstalovali teď v pátek a jeho chování mně přijde divné.
Tak bych si rád ověřil, jestli to jiným lidem funguje taky tak blbě.

V klidovém stavu je podsvícení displeje zhasnuté. Asi tam něco zobrazuje, ale je to v reálu v tmavém rozvaděči prakticky neviditelné.
Po stisknutí tlačítka vedle displeje se podsvícení rozsvítí, ale displej přestane zobrazovat nějaké rozumné informace a celý se popíše černými obdélníčky (tj. aktivuje všechny body toho maticového displeje).
Po dalším stisku pak už zobrazuje, ale listuje celým tím dlouhým seznamem parametrů.
Protože natočený odběr a dodávka je až dost daleko, tak je pořádně otravné tím listovat.

Funguje to prosím u vás taky tak blbě?

A případně další dotaz: máte někdo prosím zprovozněné připojení elektroměru tím drátovým rozhraním?
Má to snad RS485 a měl by v minutových intervalech všechno reportovat.
Případně máte někdo na něm nasazenou optickou čtečku?

Díky.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Valdano
Reputace:309
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Chování 4Q elektroměru XT211, komunikace

Nový příspěvek od Valdano »

Tomu portu na elektroměru pro externí komunikaci se říká HAN port. Zde je popis portu v dokumentu od EGD včetně ukázek datových paketů. EGD v tom popisu uvádí, že komunikace vůči zákazníkovi je pouze jednosměrná což znamená, že je pro zákazníka omezena pouze na čtení tj. nic se tím nedá vůči tomu elektroměru nastavovat. Elektroměr vysílá data na HAN port periodicky (1 x za minutu) sám bez nutnosti vysílat požadavky. Takže stačí jen data číst a vyhodnocovat.

Na konektor RJ12 je vyvedeno interní sériové rozhraní RS485 a podporována je pouze komunikace protokolem DLMS/COSEM. ČEZ to u chytrých elektroměrů, které které osazuje používá také. Nicméně ČEZ zmiňuje, že u těchto elektroměrů jsou všechna ostatní rozhraní na chytrém elektroměru pro zákazníka nepřístupná (pravděpodobně deaktivovaná) tj. optické rozhraní použít nelze a jediná možnost je tedy jen komunikace přes RS485 s protokolem DLMS/COSEM.

Tady je odkaz na projekt na GitHubu, který řeší integraci do ESPHome pro účely čtení dat z elektroměrů podporujících komunikaci přes RS485 s protokolem DLMS/COSEM včetně Sagemcom XT211. Tak na ten projekt mrkněte.
Mex
Reputace:442
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Chování 4Q elektroměru XT211, komunikace

Nový příspěvek od Mex »

Ano, mělo by to být s tou komunikací tak.
Ale firmware těch elektroměrů je zřejmě mezi různými distributory dost odlišný.
Standardně se ta DLMS komunikace používá obousměrně, tady je (asi) jen jednosměrná.
Proto jsem se ptal, jestli to někdo reálně zprovoznil a má to ověřené na vlastní oči/ruce.

A ještě víc by mě zajímalo to chování displeje. Protože si myslím (a doufám), že je to u mě špatně.
Proč doufám? Dali mě do spínací skupiny 9 a časy nízkého tarifu jsou tam dost nešikovné.
Tak si říkám, že kdyby mi ho vyměnili, třeba bych padl do jiné skupiny (nebo taky ne, případně by to bylo ještě horší, že).
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.