Balkonovky do výkonu měniče 800VA a 2kWp v panelech bez sankcí za přetoky
Souhrn tématu
Novela stavebního zákona přináší od 1. ledna 2027 významné změny pro provoz balkonových fotovoltaických elektráren (balkonovek) s výkonem měniče do 800 VA a instalovaným výkonem panelů do 2 kWp. Uživatelé nebudou potřebovat smlouvu o připojení ani licenci, přetoky do distribuční sítě nebudou sankcionovány a instalaci lze provést svépomocí bez stavebního dozoru. Za elektřinu dodanou do sítě nevzniká nárok na platbu ani podporu, ale provoz zůstává legální a bezpečný za splnění technických požadavků.
- JirkaE
- Reputace:393
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Balkonovky do výkonu měniče 800VA a 2kWp v panelech bez sankcí za přetoky
Myslel jsem to tak že každý má doma něco jiného na co to jde využít, někdo terária, jiný vodu, jiný zas nabijí přes den skůtr, nebo autu to sníží odběr ze sítě, někdo rád peče a běží víc trouba...TomHC píše: pon črc 20, 2026 10:57 amJa som narážal na to, že je milión možností ako s tým šetriť a čo k tomu zapojiť a ako to využívať na maximum. To nemôžeš od majority populácie očakávať
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- Valdano
- Reputace:308
- Lokalita: Česká Lípa
Bohužel radost byla předčasná jak je zmíněno na předchozí stránce tohoto tématu, protože návrh Mariana Jurečky týkající se veškerých ustanovení ohledně balkonovek byl smeten ze stolu viz zápis na webu poslanecké sněmovny. Kdo má zájem může se podívat jak k tomuto návrhu hlasovali jednotliví poslanci viz níže odkaz na hlasování číslo 100.
Poslanecká sněmovna, Pátek 10. července 2026
Poslankyně Zuzana Ožanová: Bod 103 – Z1 – 1054, Marian Jurečka, balkonová elektrárna. Výbor nedoporučuje.
Místopředseda PSP Patrik Nacher: Paní ministryně? (Nesouhlas.)
Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?
V hlasování číslo 100 přihlášeno 172 poslanců, pro 58, proti 87. Návrh nebyl přijat.
Za pokus to stálo, ale zázraky se tady prostě nedějí. Vše okolo mikrozdrojů tedy zůstane v Česku dál při starém jak bylo.
Poslanecká sněmovna, Pátek 10. července 2026
Poslankyně Zuzana Ožanová: Bod 103 – Z1 – 1054, Marian Jurečka, balkonová elektrárna. Výbor nedoporučuje.
Místopředseda PSP Patrik Nacher: Paní ministryně? (Nesouhlas.)
Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?
V hlasování číslo 100 přihlášeno 172 poslanců, pro 58, proti 87. Návrh nebyl přijat.
Za pokus to stálo, ale zázraky se tady prostě nedějí. Vše okolo mikrozdrojů tedy zůstane v Česku dál při starém jak bylo.
- Franta2776
- Reputace:640
Voldano díky. Žádné překvapení, na tom hlasování je vidět, kdo maká pro běžný lidi a kdo pro oligarchy a ČEZ
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- Mex
- Reputace:438
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Už jsem starší člověk, a tak nervy už nejsou co bývaly.
Takže nějaké větší čtení nebo sledování přenosů z Parlamentu už bych asi nedal.
Mohl by prosím někdo přebásnit do lidské řečí jak to tedy je?
Před pár dny tady zaznělo, že ten návrh prošel třetím čtením.
A teď je tu záznam nějakého hlasování, že ne.
Tak kde vznikl ten rozpor, prosím?
Za překlad do lidštiny předem děkuji.
Takže nějaké větší čtení nebo sledování přenosů z Parlamentu už bych asi nedal.
Mohl by prosím někdo přebásnit do lidské řečí jak to tedy je?
Před pár dny tady zaznělo, že ten návrh prošel třetím čtením.
A teď je tu záznam nějakého hlasování, že ne.
Tak kde vznikl ten rozpor, prosím?
Za překlad do lidštiny předem děkuji.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- Valdano
Je to moje chyba, za kterou se omluvám. Na webu PSP je to místy trochu chaotické a tak jsem ten pozměňovací návrh Mariana Jurečky omylem považoval za schválený i když tomu tak v reálu nebylo. Prostě jsem přehlédl to hlasování. Mělo mě to trknout, že něco takového tady u nás přece nemůže projít a měl jsem si to lépe na webu PSP dohledat. Vypadalo to pro běžné lidi až příliš dobře a tak jsem se zkrátka nechal "unést" představou "o zázraku".

Naposledy upravil(a) Valdano dne pon črc 20, 2026 9:34 pm, celkem upraveno 2 x.
- Mex
- Reputace:438
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Aha, díky.
Škoda.
Tak tím pádem beru zpět pochvalu paní ministryně a zase v klidu její jméno zapomenu.
Škoda.
Tak tím pádem beru zpět pochvalu paní ministryně a zase v klidu její jméno zapomenu.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
- Kostěj
- Reputace:133
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: ~60 V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 34
Při projednání v Hospodářském výboru (videozáznam 12. schůze HV, 25.6.2026, video 17:20 čas 03:26-05:04) https://videoarchiv.psp.cz/playa.php?cast=5443 zazněla rozumně znějící námitka, že to není stavba a nepatří to do stavebního zákona. Výbor v podstatě jednomyslně hlasoval pro nedoporučení návrhu. Takže následně pátek 10. července 2026 12:40 "V hlasování číslo 100 přihlášeno 172 poslanců, pro 58, proti 87. Návrh nebyl přijat." (Jak již psal Valdano)
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
- Valdano
Můžeme doufat, že ten návrh pan poslanec Jurečka nezahodí a zkusí to s ním ještě někdy v budoucnu, až se bude projednávat nějaká novela energetického zákona, ale obávám se že výsledek se i tak nezmění a jen se najdou jiné důvody k zamítnutí. Prostě tady v Česku se takové zázraky nedějí a abychom tu měli takové možnosti jako v sousedním Německu nebo Rakousku, na to prostě můžeme zapomenout. 
- thesaro
- Reputace:23
- Lokalita: Rajhrad
Neztrácejme naději. Napadá mě, zda by nebylo možné například přidat podobný návrh v rámci některého z konzultačních procesů ERU
- gupa
- Reputace:181
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Aj tak to znělo jako neskutečné. Tady se lidi berou jen jako dojná kráva, ne jako lidi.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
- JirkaE
- Reputace:393
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Já ztrácel naděje velmi mnoho let a trpělivě čekal... až sem si jednou zabalil tašku a šel... (skoro by šlo říct, že s igelitkou...) V březnu to bylo 15let
Edit: Igelitkou a starou Octávkou...
Edit: Igelitkou a starou Octávkou...
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
- Franta2776
- Reputace:640
Tady těm to vadi:
https://www.obnovitelne.cz/clanek/4762/ ... -to-nejsou
https://www.obnovitelne.cz/clanek/4762/ ... -to-nejsou
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
- Kajap
- Reputace:1
- Lokalita: Okoli
Napiš poslanci - kterého jsi volil, a nebreč zde. Když to znamená nejen to sledovat, ale něco aktivně konat, zajímat se o to, psát, lobovat, otravovat
no to už málokdo je ochoten vyjít ze svého konfortu a něco aktivně dělat.
Většina ovcí sedí, čeká, mrmlá, maximálně utíká, ovčáckých psů je minimum a je jich potřeba … přesně jako tenhle vyučený elektrikář, který dělí lidi na ovce a ovčácké psy
A to málokdo dokáže, podívejte se, jak prošlo osvobození od daně crypto, to přece nebylo za měsíc, to trvalo spíš roky… následně na to tuším dali limit 50 000 000 Kč za rok
jinak by se to asi zneužívalo
Většina ovcí sedí, čeká, mrmlá, maximálně utíká, ovčáckých psů je minimum a je jich potřeba … přesně jako tenhle vyučený elektrikář, který dělí lidi na ovce a ovčácké psy
A to málokdo dokáže, podívejte se, jak prošlo osvobození od daně crypto, to přece nebylo za měsíc, to trvalo spíš roky… následně na to tuším dali limit 50 000 000 Kč za rok
- gupa
- Reputace:181
- Lokalita: pod Brnem
Stačí pochopit, kde je chyba. Návrh byl a neprošel. Zkusilo se to a neprošlo to. Takže síla byla a věřím že stále je, ne že ne. A chybou je i vystavit své soukromí veřejnému zájmu. To se musí také pochopit, že práci má konat volený zástupce, sám od sebe vědět co má dělat. Veřejných debat a zdrojů a možností v době internetu má dost. A ne že potřebuje objednávku nebo vlezdoprdele aby mu někdo vysvětloval jak má pracovat.
A k videu, nemusím ho vidět, je zbytečné, už jsem tu psal, že lidé jsou zařazený v sociálních třídách, je to normální a přesně takové "tiché" chování se od nich očekává že budou potichu. Pán nepochopil systém v kterém se žije. Řízení státu musí být nekompromisní co se týká bezpečnosti. A ohrožení investic trafik energetiků je určitým ohrožením bezpečnosti.
Soused čeká od 10/2025 na povolení k rekonstrukci svého domu. Vypadá to že v 12/2026 by ho mohl mít.
řešení?
Zákon na exekuci platu na dobu jejich úředníků po kterou musí stavebník čekat nan jejich rozhodnutí o stavebním povolení. Jsou ti úředníci potichu? Proč jsou oni potichu a proč by měli stavebníci co chcou rekonstuovat stávající nemovitosti,z kterých se platí daně a poplatky bouřit? To není jejich práce. Je to práce úřadů které ten stavebník platí.
Řešení co je v dohledu? Tento stavební úřad se přestěhuje coby centrální byrokracie do Prahy. Protože malé úřady neví co chcou a neumí pracovat tak, aby si provedli zákon, podle které lze pracovat rychle a spolehlivě.
A k videu, nemusím ho vidět, je zbytečné, už jsem tu psal, že lidé jsou zařazený v sociálních třídách, je to normální a přesně takové "tiché" chování se od nich očekává že budou potichu. Pán nepochopil systém v kterém se žije. Řízení státu musí být nekompromisní co se týká bezpečnosti. A ohrožení investic trafik energetiků je určitým ohrožením bezpečnosti.
Soused čeká od 10/2025 na povolení k rekonstrukci svého domu. Vypadá to že v 12/2026 by ho mohl mít.
řešení?
Zákon na exekuci platu na dobu jejich úředníků po kterou musí stavebník čekat nan jejich rozhodnutí o stavebním povolení. Jsou ti úředníci potichu? Proč jsou oni potichu a proč by měli stavebníci co chcou rekonstuovat stávající nemovitosti,z kterých se platí daně a poplatky bouřit? To není jejich práce. Je to práce úřadů které ten stavebník platí.
Řešení co je v dohledu? Tento stavební úřad se přestěhuje coby centrální byrokracie do Prahy. Protože malé úřady neví co chcou a neumí pracovat tak, aby si provedli zákon, podle které lze pracovat rychle a spolehlivě.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
- PetrDubi
- Reputace:333
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
U stavebních úřadů je kolikrát problém, že nejsou obsazené všechny pozice, protože tam za ty peníze lidi nechtějí. Takže se vypisuje pravidelně výběrové řízení do kterého se nikdo nepřihlásí nebo se přihlásí člověk nesplňující zákonem dané požadavky případně odmítne nastoupit, když se dozví tabulkový plat.
Takže ti co tam jsou, jsou zavalení prací a jsou roky ve skluzu.. A pokud má být pracovní výkon třeba 10 případů za měsíc na pracovníka, pracovníků má být 5 a jsou tam 3, tak prostě 50 případů za měsíc neudělají a nikdo to tam po práci zadarmo taky dělat nebude..
Co se týká stěhování stavebních úřadů do Prahy, tak většina těch pracovníků z regionů se tam stěhovat ani dojíždět nebude, takže budou muset najmout nové lidi bez praxe a samozřejmě se je nepodaří najmout hned, takže se tím situace ještě zhorší.
Ono stačí, to co bude probíhat od příštího roku. Část zaměstnanců řekla vedoucím už teď, že pod nový úřad nepřejdou a budou si hledat jinou práci na stávajících úřadech, takže bude oslabený hned na začátku a všechno se zpozdí ještě víc. Do toho stěhování do nových prostor, nové vybavení pro úředníky protože stávající vybavení je úřadů a ne státu, takže úředníci odejdou pouze s krabicema dokumentů bez nábytku, počítačů, serverů, programů, podpory a dalších věcí.
To teprve nastane to správné peklo..
Takže ti co tam jsou, jsou zavalení prací a jsou roky ve skluzu.. A pokud má být pracovní výkon třeba 10 případů za měsíc na pracovníka, pracovníků má být 5 a jsou tam 3, tak prostě 50 případů za měsíc neudělají a nikdo to tam po práci zadarmo taky dělat nebude..
Co se týká stěhování stavebních úřadů do Prahy, tak většina těch pracovníků z regionů se tam stěhovat ani dojíždět nebude, takže budou muset najmout nové lidi bez praxe a samozřejmě se je nepodaří najmout hned, takže se tím situace ještě zhorší.
Ono stačí, to co bude probíhat od příštího roku. Část zaměstnanců řekla vedoucím už teď, že pod nový úřad nepřejdou a budou si hledat jinou práci na stávajících úřadech, takže bude oslabený hned na začátku a všechno se zpozdí ještě víc. Do toho stěhování do nových prostor, nové vybavení pro úředníky protože stávající vybavení je úřadů a ne státu, takže úředníci odejdou pouze s krabicema dokumentů bez nábytku, počítačů, serverů, programů, podpory a dalších věcí.
To teprve nastane to správné peklo..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
- unicast
- Reputace:525
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Při tom by stačilo začít intenzivně škrtat v přílohách stavebního zákona, konkrétně v tom, co nejsou drobné stavby nepodléhající povolení. A rázem by měli o třetinu práce méně, nemuseli by například pořád řešit, co je nebo není pergola, což tam mají pořád dokola.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1029
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Jo, a pak nezmuzes nic, kdyz neco soused "postavi". Ono je treba se na to divat z obou stran.
Ja bych treba zase zavedl mlceni je souhlas. Proste pokud se to do jiste doby nezamitne, tak je povoleno/je souhlas/apod.
Akorat by se muselo osetrit, aby to automaticky v prvnim kole hned nezamitali ...
Ja bych treba zase zavedl mlceni je souhlas. Proste pokud se to do jiste doby nezamitne, tak je povoleno/je souhlas/apod.
Akorat by se muselo osetrit, aby to automaticky v prvnim kole hned nezamitali ...
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- unicast
- Reputace:525
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
To se dá v tom zákoně taky ošetřit.
"odst 1. Drobná stavba nevyžaduje vydání stavebního povolení jen v případě, kdy nevysloví majitel sousedního pozemku nesouhlas s takovou stavbou. Nesouhlas musí být vysloven písemně a předán stavebníkovi do 14 dnů od oznámení takového záměru majitelům sousedních pozemků."
"odst 2. Je-li majitelem sousedního pozemku obec, vyšší územněsprávní celek, stát nebo jeho organizační složka, má se za to, že se stavbou podle ustanovení odst. 1 souhlasí."
"odst 1. Drobná stavba nevyžaduje vydání stavebního povolení jen v případě, kdy nevysloví majitel sousedního pozemku nesouhlas s takovou stavbou. Nesouhlas musí být vysloven písemně a předán stavebníkovi do 14 dnů od oznámení takového záměru majitelům sousedních pozemků."
"odst 2. Je-li majitelem sousedního pozemku obec, vyšší územněsprávní celek, stát nebo jeho organizační složka, má se za to, že se stavbou podle ustanovení odst. 1 souhlasí."