Pořízení elektroskůtru
Souhrn tématu
Ve fóru uživatelé diskutují o pořízení elektroskůtru s důrazem na dlouhý dojezd, maximální rychlost nad 50 km/h a možnost přepravy dvou osob. Sdílejí zkušenosti s různými modely, cenami a technickými parametry, včetně otázek ohledně řidičského oprávnění skupiny B a státní byrokracie. Diskuze zahrnuje i praktické rady k údržbě, výběru prodejce a reálnému využití elektroskůtru v každodenním životě.
- rva
- Reputace:985
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 62
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Pořízení elektroskůtru
A má rekuperaci, tedy šetří brzdy a (mírně) zvyšuje dojezd.
Asi je zbytečné řešit jak se to nabíjí za mrazů, protože za mrazů na tom nikdo nejezdí.
Asi je zbytečné řešit jak se to nabíjí za mrazů, protože za mrazů na tom nikdo nejezdí.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- leoshavla
- Reputace:88
To asi nemá, asi bude lepší ten od ELSMoto,
ještě tam je tento https://www.els-moto.cz/elektro-skutr-e ... xdv-modry/
má středový motor a řemen
ještě tam je tento https://www.els-moto.cz/elektro-skutr-e ... xdv-modry/
má středový motor a řemen
1. Jih 300Wp, J-Z otočný 300Wp, 12V Carspa 1500W, 2x MPPT Victron 100/20, Lifepo4 105+135Ah 
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A
- kodl69
- Reputace:1096
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
rekuperace je dobrá u autobusu nebo náklaďáku. U osobního auta je to tak na hranici, a u motorky k ničemu. Nebo bydlíš někde v horách, abys šetřil brzdy?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
- rva
- Reputace:985
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 62
Rád se seznámím s názory zkušených. Já jsem zatím jen teoretik a slyšel jsem, že když je motor rovnou v kole, tak bez rekuperace hrozí při brždění jeho přehřátí. Obdobně jestli má význam usilovat o středový motor (s pohonem řemenem), nebo je to jedno.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- leoshavla
Mám možnost koupit toto za 28k s nájezdem 500km
https://www.niuczech.cz/mqi--sport-modry-leskly/
Mladej to má do Školy denně 10 km, asi to pro srandu zkusíme
https://www.niuczech.cz/mqi--sport-modry-leskly/
Mladej to má do Školy denně 10 km, asi to pro srandu zkusíme
1. Jih 300Wp, J-Z otočný 300Wp, 12V Carspa 1500W, 2x MPPT Victron 100/20, Lifepo4 105+135Ah 
- Vertikal
- Reputace:4
- Lokalita: Raškovice
Nejnovější elektrokola mají už podobné výkony, jen elektroskůtr má váhu o 50kg větší. Za tu cenu pro kluka dobrý, ale pro dospěláka raději něco výkonějšího ?
- Mex
- Reputace:435
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Já jsem teda taky (zatím) jenom teoretik.
Ale nebylo by pro kluka lepší nějaké elektrokolo?
Tohle chce řidičák, bude se za to platit ručení, asi není moc reálné s tím jezdit třeba po chodníku nebo v jednosměrkách opačným směrem a podobně.
I s parkováním to bude horší, třeba do sklepa nebo do kočárkárny to člověk nedá.
A je na to třeba řidičák. Když píšeš "do školy", tak má už na to věk?
Mně elektrokolo hrozně láká, ale bojím se ho.
Myslím, že je to jednosměrný proces a k nějakému skutečnému pohybu na biokole už se pak člověk nedonutí.
Tohle chce řidičák, bude se za to platit ručení, asi není moc reálné s tím jezdit třeba po chodníku nebo v jednosměrkách opačným směrem a podobně.
I s parkováním to bude horší, třeba do sklepa nebo do kočárkárny to člověk nedá.
Myslím, že je to jednosměrný proces a k nějakému skutečnému pohybu na biokole už se pak člověk nedonutí.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- JozefSK
- Reputace:85
Ani netusis, ako sa mylis. Staci, ked Ti v kopcoch dojde bateria, ako mne nedavno. A ver mi, ze to je potom ine slapanie, ako na "biokole" ...Mex píše: pon črc 20, 2026 9:17 pmMně elektrokolo hrozně láká, ale bojím se ho.
- Vertikal
- Reputace:4
- Lokalita: Raškovice
Je to pořád kolo, legálně pomalé max. 25kmh s motorem. Takže na cestách jsi brzdou provozu, nebo tě někdo neustále třeba i riskantně předjíždí. Bezpečný jízdní prostředek by měl držet tempo s ostatními vozy na silnici.Obecně v ČR města nejsou pro kola zas až tak přívětivá a lákavá na každodenní dopravu po městě a osobně u kola za 50tis.+ kč se mi zdá větší riziko krádeže větší, než třeba i dražší ale těžší skůtr. možná už zbytečná obava, když má elektrokolo kde kdo, ale přeci jen cyklisti jej mají většinou pro sport a někde pod dohledem zaparkované.
- leoshavla
Elektrokolo mám už asi 5let a byl to nejlepší kup co jsem udělal, taky se na něm pěkně zapotíš, mám celopéro s Bafangem displej z Ali nastavíš si rychlost jak potřebuješ. Jezdím převážne po lese v terénu po našem okolí, tam kam jsem vživotě nevyjel na normálním kole, už mám vše projeté je to parádaMex píše: pon črc 20, 2026 9:17 pmJá jsem teda taky (zatím) jenom teoretik.
Toho skůtra jsem zavrhnul, je to malé 10tky kola, mladej má už řidičák A1, tak pořídíme něco většího.
a to ekolo doporučuji
- Mex
- Reputace:435
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Když už e-kolo, tak lehce mimotoleranční. Aby to jelo motorově tak 50 km/h. Když už to není sport, tak ať je to aspoň zábava.
Samozřejmě s nějakým dobře udělaným přepínačem pro rychlý přechod na normu při spatření uniformy.
K tomu nadření-se na e-kole jsem dost skeptický. Byl jsem na výletech s lidmi na e-kolech. A to třeba včetně své švagrové, která nevyleze 10 schodů bez odpočinku uprostřed.
A na konci výletu na kolech já jsem utahaný a ona je svěží.
Navíc mám malý výlez z půdy na střechu.
Když jsem tu měl borce na obhlídku umístění vnější jednotky klimatizace, tak se chtěl podívat na střechu. Ale protože je při těle, tak tím výlezem neprolezl.
Takže mě děsí představa, že místo biokola začnu jezdit na e-kole, a po času už se taky nedostanu na střechu ke svým panelům. Hrozná představa.
Samozřejmě s nějakým dobře udělaným přepínačem pro rychlý přechod na normu při spatření uniformy.
K tomu nadření-se na e-kole jsem dost skeptický. Byl jsem na výletech s lidmi na e-kolech. A to třeba včetně své švagrové, která nevyleze 10 schodů bez odpočinku uprostřed.
A na konci výletu na kolech já jsem utahaný a ona je svěží.
Navíc mám malý výlez z půdy na střechu.
Když jsem tu měl borce na obhlídku umístění vnější jednotky klimatizace, tak se chtěl podívat na střechu. Ale protože je při těle, tak tím výlezem neprolezl.
Takže mě děsí představa, že místo biokola začnu jezdit na e-kole, a po času už se taky nedostanu na střechu ke svým panelům. Hrozná představa.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
- unicast
- Reputace:513
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Ve skutečnosti ovšem spalování sacharidů a tuků probíhá zejména při mírné až střední zátěži a právě tu to elektrokolo dokáže poskytnout lépe, než bezmotorové.
A jinak samozřejmě stačí, aby se elektropohon při spatření uniformy porouchal a z mimotolerančního elekrokola se stalo něco mezi ukrajinou a přidřeným rotopedem.
A jinak samozřejmě stačí, aby se elektropohon při spatření uniformy porouchal a z mimotolerančního elekrokola se stalo něco mezi ukrajinou a přidřeným rotopedem.
- Kostěj
- Reputace:133
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: ~60 V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 34
Elektrokolo byl nejlepší dárek, co jsem dostal. Jsem už 60+, k zapocení jsem letos dal trasu Janské Lázně Černá hora Výrovka a zpět, k únavě Byšice Mělník a zpět přes Nymburk po Labské, přes 140km. Obyčejný ekolo s Bafang 250W vzadu (necinknutej). Bez motoru bych místo toho seděl doma nebo jel autem. Ale nejraději jedu sám. I když jedu s dětma, tak se tak neunavím, přestože to jsou celkem draci - ten styl jízdy je prostě jinej.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
- JirkaE
- Reputace:391
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Samotných 140km budí respektKostěj píše: úte črc 21, 2026 6:22 amElektrokolo byl nejlepší dárek, co jsem dostal. Jsem už 60+, k zapocení jsem letos dal trasu Janské Lázně Černá hora Výrovka a zpět, k únavě Byšice Mělník a zpět přes Nymburk po Labské, přes 140km.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test