Elektro motorky

Souhrn tématu

Diskuze o elektro motorkách představuje nejnovější modely jako Honda WN7 2026, Stark VARG SM a Verge TS Pro, které vynikají výkonem a dojezdem. Zvláštní pozornost je věnována inovacím s umělou inteligencí, například Yamaha MOTORoiD, která redefinuje samovyvažování a samořízení. Uživatelé sdílejí zkušenosti s dojezdem, výkonem a praktičností elektro motorek pro každodenní dojíždění i volnočasové jízdy.
unicast
Reputace:507
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Elektro motorky

Nový příspěvek od unicast »

Chce to potenciometry s logaritmickým průběhem...
gupa
Reputace:180
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Podrobné nastavení také řeší i přeprogramování, u toho co mám to vypadá takto.
magi.png
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
Mex
Reputace:428
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Ano, nějaké mapování driveru by to mohlo řešit.
Bohužel ten stroj, co má kolega, tohle neumí. Driver je tam nastavený natvrdo bez možnosti nějaké konfigurace.

Tak že by to ty dražší mašiny řešily takhle, možností nějakého mapování?
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Co to je přesně podle štítku. Bych se divil žeby to nešlo, blbý hoverboard lze naprogramovat i s volbou jestli hall nebo rezistence. Dražší mašiny bych viděl jen přes rychlý canbus. Stejně jak to mají s pedály normální novější auta.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

unicast píše: ned črc 19, 2026 7:46 am
Chce to potenciometry s logaritmickým průběhem...
Jak jsem psal - není tam potenciometr ale Hallovka. Je to myslím dost obecný princip. Aspoň co jsem měl možnost vidět pár různých pohybovadel.

Já jsem to zatím udělal tak, že jsem to rozdělil do 3 rychlostních stupňů.
Ten nejpomalejší bude mít maximálku 1/3 plné rychlosti, 2 bude mít 2/3 a teprve 3 bude umět plnou rychlost.
A průběh toho plynu jsem zkonvertoval na y=a+x3

Teď je otázka, co s tím udělá ten driver. Jestli je na něm rozjezd a řízení kolem nuly opravdu lineární.
Ten člověk bohužel bydlí daleko, takže to musím chystat "nasucho".
Pak k němu zajet, namontovat to tam a držet si palce, aby to nějak rozumně fungovalo.

Ale obecně se mi prostě hrubé ovládání jedním prvkem nelíbí.
Mám v autě manuál a proto nechci automat, že (aspoň si myslím) mi tam bude scházet ten druhý regulační prvek.
S manuálem mám celý rozsah rychlosti rozdělaný do 5-7 stupňů, a ještě je poloha plynu násobena polohou spojky.
Takže si troufám ovládat auto s milimetrovou přesností a libovolně pomalu.
To na té 3-kolce, i když to ovládám mnohem citlivější rukou a ne nohou, prostě neudělám ani náhodou.
A skoro si myslím, že s autem s automatem taky ne.
gupa

Nový příspěvek od gupa »

No to přepínání rychlostí není jenom tak, myslím si že se mění úhly pro cívky a pro magnetické pole a hallovy sondy. Takže jen takové odstupňované přepínání bez vlvu na úhly je takové řešení neřešení. Třeba u toho motoru je podle plechové hlavy 60°vhodný pro rozjezd a 120°přepnout za běhu.
Naposledy upravil(a) gupa dne ned črc 19, 2026 4:28 pm, celkem upraveno 1 x.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

gupa píše: ned črc 19, 2026 4:11 pm
Co to je přesně podle štítku.
Driver.jpg
Mex

Nový příspěvek od Mex »

gupa píše: ned črc 19, 2026 4:25 pm
No to přepínání rychlostí není jenom tak, myslím si že se mění úhly pro cívky a pro magnetické pole. Takže jen takové odstupňované přepínání bez vlvu na úhly je takové řešení neřešení.
Rychlosti přepínám já.
Podle zvoleného stupně měním mapovací přepočet polohy plynu na generované řídicí napětí pro driver.
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Z plechové hlavy vypadlo toto video: