Úder blesku v Štrbe poškodil elektroniku a plynové potrubie – skúsenosti a rady

JozefSK
Reputace:83

Úder blesku v Štrbe poškodil elektroniku a plynové potrubie – skúsenosti a rady

Nový příspěvek od JozefSK »

Pred časom sme tu debatovali o tom, či má zmysel vyťahovať vidlice spotrebičov zo zásuviek. Jednak kvôli šetreniu EE, keď sú spotrebiče v režime Stand-by, a jednak aj ako ochrana tých spotrebičov pri búrke nad domami.

Včera sa nad obcou Štrba prehnala búrka a do jedného domu do jeho bleskozvodu "udrel blesk" mimoriadnej intenzity s dôsledkami až poškodenie plynového potrubia na ulici a poškodenie spotrebičov v režime Stand-by vo viacerých domoch v dedine (televízory, mikrovlnky, plynové kotle...).

Podľa obrázkov z videa mám pocit, že zberače bleskozvodu a jeho zvody fungovali vynikajúco - zabránili požiaru a deštrukcii domu. O vhodnosti jeho uzemňovacej časti mám ale pochybnosti.
Kajap
Reputace:0
Lokalita: Okoli

Re: Úder blesku v Štrbe poškodil elektroniku a plynové potrubie – skúsenosti a rady

Nový příspěvek od Kajap »

Jakože bouchlo do jednoho baráku a ten to poslal do okolních baráků?

Je jak byli blízko a jestli v tom baráku bylo nějaký uzemnění/přizemění… anebo co se tam vlastně děje, protože že mají špatně hromosvody a že to je nějaký exponovaný geo místo když jim to tam opakovaně blejská ve vsi

Asi by bylo zajímavý i jak ný dopadla náhrada škody z držby nemovitosti (pokud by poškozený měl tento typ pojistky - a sousedi chtěli nahradu)
Atman
Reputace:56
Lokalita: Śenkvice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 16100
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Úder blesku v Štrbe poškodil elektroniku a plynové potrubie – skúsenosti a rady

Nový příspěvek od Atman »

Pôsobivé, tie vytrhané izolácie, vybuchnuté elektromery a pohony brán. Zaujal ma ten ohnutý zelený plotový stĺpik, či to už bolo predtým, ale vyzerá to že ohyb je priamo v mieste kde vytrhlo polystyrén zo steny, akoby tam zo zvodu preskočil výboj na stĺpik. V každom prípade súhlas, keby nemali bleskozvod tak dom ľahne popoplom.
Toto som raz videl v realite, dom s bleskozvodom s revíziou, plechovou strechou, celá plochá strecha vyhorela a zvyšok dorazili hasiči vodou, mali na streche motorové rolety, tade zrejme blesk vnikol do elektroinštalácie, kuchyňa na prízemí bola ako po výbuchu, vytrhané káble zo stien, ako keby tam prebehla banda zberačov medi s drážkovačom. Ja väčšinou tiež vyťahujem niektoré veci zo zásuvky, ale len TV a klímu, na PC v búrke pozerám online radary a blitzortung a lightingmaps 😃. Keď je to moc drsné, odpájam panely, vypnem meniče a zhodím všetky ističe, ale to musí byť fakt extra búrka.
Stále mám dilemu, mám na vstupe zvodiče 1+2, a riešim, či mať pri búrke všetko odpojené, alebo byť na DS. Ona tá indukcia by mohla fungovať aj opačne, nie len že niečo prilezie z DS, ale ak udrie u mňa, časť naindukovaného výkonu utečie do DS, ak mám všetko rozpojené, ostane to u mňa v plnej výške.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/840Ah - 43kWh -3x16x 280Ah spolu na Victron Smartshunte.
unicast
Reputace:505
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od unicast »

A odpojuješ při bouřce i pracovní nulák (N) ?